به گزارش خبرگزاری ایمنا، هفتم آذر سال ۱۳۵۹ بود که مهمترین جنگ دریایی در پهنه خلیجفارس رخ داد و طی آن عملیات دریایی غرورآفرین مروارید توسط دریادلان جانبرکف نداجا در شمال خلیجفارس و علیه نیروی دریایی دشمن انجام و ضربات سنگین و جبرانناپذیری بر پیکر دشمن وارد شد.
قهرمانان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات درسی تلخ به مزدوران دریایی عراق دادند، به نحوی که در لحظات اولیه این عملیات متهورانه دریایی، دریادلان ایرانی توانستند هفت ناوچه مدرن و اژدرافکن عراق موسوم به «اوزا» را در حوالی سکوهای نفتی «البکر و الامیه» که از نظر اقتصادی برای دولت عراق مهم بود را به قعر دریا بفرستد.
تکاوران دریایی در مقاومت اولیه از شهر خرمشهر جزو نخستین یگانهای نظامی بودند که در دفاع از حریم و ناموس کشور دفاع جانانه داشتند؛ به پاس قدردانی از رشادتهای جانبرکفان ناوچه همیشه قهرمان در تاریخ کشور، این روز به عنوان روز نیروی دریایی نامیده شد.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در طول جنگ تحمیلی و پس از آن همواره مایه افتخار نظام و کشور بوده است. رهبر معظم انقلاب نیز همیشه از این نیرو به عنوان نیرویی راهبردی یاد کردهاند. پس از گذشت جنگ تحمیلی، مأموریت نیروی دریایی سرافراز برای اثبات توانمندی و اقتدار ایران اسلامی در پهنه دریاها آغاز شد.
نیروی دریایی در دفاع از مرزهای آبی استوار ایستاده است
امیر دریادار دوم تکاور ستاد نعمتالله جلیلیان، فرمانده مرکز آموزش شهدای وظیفه نداجا با اشاره به نقش نیروی دریایی در دوران هشت سال دفاع مقدس، اظهار میکند: یکی از نیروهایی که در جریان هشت سال دفاع مقدس توانست نقش بیبدیلی را در پیروزی رزمندگان در عملیاتهای مختلف ایفا کند، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
وی میافزاید: امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در وصیتنامهشان بخشی از پیام خود را خطاب به نیروهای مسلح به نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اختصاص دادند و در این باره گفتند: «نیروی دریایی به حمدالله در آبهای خلیجفارس و مرزهای آبی کشور در عرصه دفاع مقدس از کشور اسلامیمان چون نگینی درخشنده و بر عرشه کشتی افتخار و صلابت خود استوار ایستاده است».
فرمانده مرکز آموزش شهدای وظیفه نداجا تصریح میکند: به گواه تاریخ، یگان ۷۰۰ نفره تکاوران نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نخستین گروه نظامی سازمان یافتهای بود که هنگام آغاز جنگ تحمیلی وارد شهر خرمشهر شد تا نخستین سیلی محکم را به دشمن بعثی بزند.
جلیلیان با تشریح فعالیتهای مرکز آموزش نیروی دریایی سیرجان، از اجرای آموزش رزم مقدماتی برای تمام مشمولان آموزشی نیروی دریای راهبری ارتش جمهوری اسلامی ایران خبر میدهد و تاکید میکند: به منظور تحقق فرامین فرماندهی معظم کل قوا در حوزه کارکنان وظیفه و تحقق شعار «هر سرباز یک مهارت»، مرکز آموزش در حوزه مهارتآموزی اقدامات متعددی انجام داده است.
وی برگزاری آزمونهای ادواری برای کارکنان وظیفه دارای مهارتهای بدون مدرک را از فعالیتهای این مرکز میداند و ادامه میدهد: با تأسیس مرکز آموزش فنی و حرفهای، مهارتهای لازم در حوزههای جوشکاری، برق ساختمان، لوله کشی و مکانیکی به سربازان آموزش داده میشود.
فرمانده مرکز آموزش شهدای وظیفه نداجا اضافه میکند: این مرکز در حوزه جهاد دانشگاهی، هلالاحمر و ورزش و جوانان در رشتههای مختلف همچون پرورش قارچ، گیاهان دارویی، گلخانهها، پرورش دام و طیور و سایر رشتههای مرتبط اقدام به برگزاری دوره و صدور گواهینامه مهارت کرده است.
جلیلیان از صدور گواهینامه برای سربازان در حوزههای هنری از جمله عکاسی و فیلمبرداری با هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی خبر میدهد و تاکید میکند: برای آموزش مهارتهای اشتغال و کارآفرینی، مهارتهای زندگی، سواد مالی و سواد رسانه، امداد و نجات و کمکهای اولیه در حال برگزاری کلاسهای مرتبط هستیم.
وی با معرفی یکی از شهدای شاخص نیروی دریایی در استان کرمان، اظهار میکند: شهید منصور نگارستانی از نخستین شهدای نیروی دریایی در دوران دفاع مقدس است که دهم مهر ۱۳۵۹ در خرمشهر بر اثر اصابت گلوله به شهادت رسید.
حفاظت از منافع ملی و تأمین امنیت خطوط مواصلاتی کشتیرانی
منطقه یکم نداجا به عنوان بزرگترین نیروی راهبردی کشور و منطقه در عملیاتها و مأموریتهای دریایی زیادی حضور پرقدرت و افتخارآفرین داشته است. ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش توانست برای نخستینبار از آغاز دریانوردیهای بینالمللی خود، مسافت بیش از ۶۰ هزار کیلومتری را طی کند.
منطقه یکم نیروی دریایی ارتش مستقر در بندرعباس همواره در جنگ تحمیلی و در تحولات منطقه خلیجفارس و حراست از مرزهای دریایی کشور نقش تعیین کننده داشته است. امیردریادار دوم فرهاد فتاحی، جانشین منطقه یکم امامت نداجا و فرمانده ناوگروه ۸۶ به ابعاد بیشتر مأموریت ناوگروه ۸۶ میپردازد.
وی با تبریک هفتم آذر روز نیروی دریایی، میگوید: مأموریت ما از سال ۸۸ و به دنبال فرمان رهبر انقلاب مبنی بر حضور نیروی دریایی در آبهای خلیج عدن و دریای سرخ برای حفاظت از منافع ملی و تأمین امنیت خطوط مواصلاتی کشتیرانی آغاز شد.
این فرمانده ادامه میدهد: حضور در دریای دور دستاوردهایی برای ما داشت که سبب شد در عرصه دریا پیشرفتهای خوبی داشته باشیم. در صنعت دریایی پیشرفت کنیم و بتوانیم ناوشکنهایی را بسازیم که با تکیه بر دانش و توان بومی که نخستین ناوشکن (جماران) شناخته شد.
دریادار فتاحی خاطرنشان میکند: فرمان دیگری از حضرت آقا مبنی بر حضور در دریاها و اقیانوسهای دور دست با ناوشکنهای ایرانی داشتیم و در این راستا مطالعات زیادی انجام شد و شرکتهای دانشبنیان پای کار آمدند و ناوگروه ۸۶ یا به عبارتی کد ۳۶۰ آماده مأموریت شد.
همراهی خانوادههای ناوگروه ۸۶؛ بزرگترین پشتوانه
وی با بیان اینکه این ناوگروه با تکیه بر توان و دانش جوانان ایرانی شروع به یک دریانوردی پر مخاطره پیرامون کره زمین کرد، خاطرنشان میکند: این دریانوردی حدود ۲۳۴ روز به طول انجامید. از سه اقیانوس گذشتیم، از هفت دریا عبور کردیم و هفت تنگه راهبردی را پشت سر گذاشتیم که دستاوردهای خوبی برای ما داشت.
فرمانده ناوگروه ۸۶ با بیان اینکه میتوانیم نیروی دریایی را به دو دوره تاریخی قبل از ۳۶۰ و بعد از ۳۶۰ تقسیم کنیم، میگوید: کشورهایی که در عرصه دریا حرفی برای گفتن دارند میدانند که دریانوردی برای کشوری که سالهای سال تحریم بوده به این شکل چقدر دشوار است، به جرأت میتوانم بگویم کشوری نمیتواند ادعا کند که با تجهیزاتی که ما با آن دریانوردی کردیم، دریانوردی کند. ما از بندر (جاکارتا) اندونزی تا کشور برزیل حدود ۱۱۴ روز بدون اینکه در بندری پهلو بگیریم دریانوردی کردیم.
دریادار فتاحی اضافه میکند: اینکه همرزمان من ۱۱۴ روز بتوانند در بدترین شرایط آب و هوایی و دریای طوفانی پای دستگاه بایستند و این یگان را هدایت و راهبری کنند، کار دشواری است و به طور قطع دانش و تجربه زیادی پشت این کار بوده است.
وی بزرگترین پشتوانه این مأموریت موفق را همدلی و همراهی خانوادههای ناوگروه ۸۶ عنوان میکند و ادامه میدهد: نباید مغرور شویم و غفلت کنیم، باید به دور از غرور بتوانیم مأموریتها بزرگتری را برای نیروی دریایی با موفقیت انجام دهیم. موفقیت ناوگروه ۸۶ نشان داد که حرکت در خط ولایت و رهبری موفقیت و سربلندی را برای همه به همراه دارد.
به جرأت میتوانم بگویم کشوری نمیتواند ادعا کند که با تجهیزاتی که ما با آن دریانوردی کردیم، دریانوردی کند. ما از بندر (جاکارتا) اندونزی تا کشور برزیل حدود ۱۱۴ روز بدون اینکه در بندری پهلو بگیریم دریانوردی کردیم
بدون شک مأموریت ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با توجه به دستاوردهای بهدست آمده و رکوردهای ثبت شده را باید یک اتفاق و رویداد ویژه در حوزه نظامی برای ایران دانست. ناوگروه ۸۶ شعار «ما میتوانیم» را تحقق بخشید و توانایی ایرانیان در حوزه دریانوردی را به جهانیان ثابت کرد، زیرا معدود کشورهایی هستند که توانستهاند چنین مسافتی را طی کنند.
این ناوگروه ضمن حفظ و حراست از منافع جمهوری اسلامی ایران در آبهای دوردست، تأمین امنیت و اثبات خودکفایی و خوداتکایی ایران در فناوری و صنعت دریایی و قدرت نظامی در دنیا با حضور مقتدرانه در آبهای اقیانوسی و انتقال پیام صلح و دوستی، با اقتدار پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران را دور دنیا به اهتزاز درآورد و با گام نهادن در این مسیر فرهنگ غنی اسلامی - ایرانی را به دنیا عرضه کرد.
نظر شما