به گزارش خبرگزاری ایمنا از اهواز، در حالی که با فرارسیدن اواسط فصل پاییز بهترین زمان برای گردش و طبیعتگردی در خوزستان فرامیرسد و میتوان پس از گذراندن یک تابستان داغ از هوای مطبوع پاییزی لذت برد، شرایط به نحوی شده است که به سختی میتوان یک نفس راحت کشید، آلودگیها بهقدری زیاد شده است که روزانه تعداد زیادی از هموطنان خوزستانی راهی بیمارستان میشوند.
بیش از ۱۰ روز است که دود و آلودگیهای ناشی از آتش زدن مزارع نیشکر و شلتوکها، سوخت نامناسب خودروها و صنایع نفس کشیدن را برای خوزستانیها دشوار کرده و کام شیرین پاییز خوزستان را به تلخی کشیده است. ترکیبی از مواد آلاینده صنعتی و دود ناشی از آتش زدن مزارع با ریزگردها، آسمان بعضی شهرهای خوزستان به ویژه اهواز را به تیره و تار کرده است، به نحوی که گاه نفس کشیدن را دشوار و گاه غیرممکن کرده است، نتیجه این هوای پرگردوغبار، مراجعه هر روز خوزستانیها به مراکز درمانی است که آمار آن روزبهروز افزایش پیدا میکند، در حالی که تدبیری برای رفع این شرایط اتخاذ نمیشود.
آلودگی هوای خوزستان طی چند روز اخیر شدیدتر شده و در وضعیت خطرناک قرار گرفته است، بر اساس اعلام سامانه پایش کیفی هوای کشور، طی ۲۴ ساعت گذشته منتهی به ساعت ۹:۰۰ امروز _یکشنبه بیستویکم آبان_ بر اساس اندازهگیری ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرون، شهر اهواز با شاخص ۱۶۸، خرمشهر ۱۶۸، سوسنگرد ۱۵۵، شوشتر ۱۵۱ و ماهشهر و هندیجان ۱۵۶ میکروگرم بر متر مکعب در وضعیت ناسالم یا قرمز قرار دارد. بر اساس این گزارش وضعیت هوای شهر اندیمشک با شاخص ۱۱۱ در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس گزارش شده است. هوای شهرهای دزفول، امیدیه، رامشیر، رامهرمز، بهبهان، حمیدیه، شادگان، شوش، مسجدسلیمان و گتوند به علت نبود آلودگی، قابل قبول اعلام شده است.
مراجعه ۱۸۰۰ نفر به مراکز درمانی طی ۴ روز در اهواز
میثم معزی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز اظهار میکند: طی چهار روز گذشته نزدیک به ۱۸۰۰ بیمار با عارضه تنفسی به بیمارستانها و مراکز درمانی تابع دانشگاه علوم پزشکی اهواز مراجعه کردهاند که این آمار به جز شهرستانهای دزفول، آبادان، بهبهان و شوشتر است.
وی میافزاید: افراد مراجعه کننده از همه گروههای سنی هستند و این شرایط بیشتر بیماران قلبی و عروقی، بیماران تنفسی، کودکان، بیماران ریوی و حساسیتی و افرادی که دچار بیماران زمینهای هستند را درگیر میکند. با توجه به وضعیت جوی استان تمام بیمارستانها، پزشکان و پرستاران در آمادهباش کامل قرار دارند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز ادامه میدهد: آلایندههای هوا عوارض کوتاهمدت و عوارض بلندمدتی روی سلامت مردم دارند. مراجعه افراد به مراکز درمانی با علائم تنفسی و قلبی حاد بیشتر مربوط به عوارض کوتاهمدت است که با وقوع هر هوای غبارآلودی سریع خود را نشان میدهد.
توزیع بیش از ۷ هزار ماسک در مدارس اهواز
سیدروحالله موسوی، معاون تربیتبدنی و بهداشت آموزش و پرورش خوزستان تاکید میکند: در راستای ارتقای سلامت دانشآموزان، طرحهای سفیران سلامت و مراقبان سلامت در مدارس خوزستان در حال برگزاری است، با این حال با توجه به رخ دادن آلودگیها بهطور متناوب با مراجع ذیربط در این خصوص ارتباط داریم.
وی اضافه میکند: با توجه به اینکه تعطیلی مدارس نیازمند تصمیمگیری در سطح استان است، مدارس طی روزهای گذشته دایر بودهاند و تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر آسیبدیدگی دانشآموزان ارائه نشده است با این حال برای جلوگیری از هرگونه آسیبدیدگی بیش از هفت هزار ماسک میان دانشآموزان توزیع شده است.
انجام ۳۵۰ مأموریت اورژانس در پی آلودگی هوا
عارف اصلشرهانی، سخنگوی اورژانس پیشبیمارستانی خوزستان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار میکند: طی ۱۰ روز اخیر با افزایش آلودگیها میزان مراجع بیماران خاص شامل سالمندان، مادران باردار، اطفال و بیماران آسم و آلرژیک افزایش یافته و اورژانس خوزستان در این مورد برای بیماران قلبی ۱۸۲ و بیماران تنفسی ۱۶۸ مأموریت انجام داده است.
وی میافزاید: با توجه به میزان آلودگی اهواز و تأثیر سوخت ماشینها بر افزایش آن، شهروندان تلاش کنند با وسایل نقلیه شخصی کمتر تردد داشته باشند تا میزان آلودگی بیشتر نشود.
سخنگویی اورژانس پیشبیمارستانی خوزستان ادامه میدهد: با توجه وجود ذرات معلق و آلاینده در هوا با بارش باران شهروندان بهویژه بیماران خاص باید مراقبت و پیشگیریهای لازم را داشته باشند؛ چراکه بارش باران در ترکیب با ذرات معلق در هوا سبب تشدید آلرژی میشود.
وی با تاکید بر استفاده از ماسکهای سه لایهتصریح میکند: بیماران تنفسی تنها در صورت ضرورت از خانه خارج شود، به علاوه اسپری و داروهای خود را همراه داشته باشند تا در صورت بروز مشکل به سرعت از آنها استفاده کنند.
آتش زدن مزارع نیشکر عامل آلودگی هوای اهواز است
داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان اهواز به خبرنگار ایمنا میگوید: با توجه به وجود جو پایدار در استان خوزستان آلودگی همچنان وجود دارد، در فصل برداشت نیشکر هستیم و بخش عمده آلودگی به آتشزدن مزارع نیشکر و شلتوکها بازمیگردد در حالی که در شورای اشتغال مصوب شده بود نیشکرها در روزهایی که هوا ساکن است، آتش زده نشود.
وی تاکید میکند: طی شش ماه اخیر پیگیریهای جدی برای اعمال قانون در این خصوص در حال انجام است، در حالی که از گذشته تاکنون این روند و آتش زدن نیشکرها ادامه داشته است، در حال حاضر بر اساس دستورالعملهای قانونی جدید تلاش میشود تا روند ایجاد شده از بین برود و صنایع آلاینده بدانند برای آلودگی هوا باید هزینه زیادی پرداخت یا نسبت به بهروزرسانی تجهیزات خود اقدام کنند و به جای آتش زدن مزارع از فناوری نوین و دانشبنیان استفاده کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان با اشاره به پیگیری قانونی آلودگی هوای استان، خاطرنشان میکند: از آنجا که شرکتهای نیشکر تاکنون هزینهای برای آلودگی هوا پرداخت نمیکردند، جریمهای نیز برای آن وجود نداشته است و راحتترین راه یعنی سوزاندن را انتخاب میکنند، برنامهریزیهای لازم برای جلوگیری از این اقدام در حال انجام است.
میرشکار با اشاره به پیگیری آتشزدن مزارع از نظر ملی تصریح میکند: اعمال جرایم برای صنایع آلاینده به تنهای کفایت نمیکند، بلکه به صورت ریشهای باید این مشکل را رفع کرد، به دنبال این هستیم تا با استفاده از برنامههای آموزشی و حضور شرکتهای دانشبنیان روند صحیحی ایجاد کنیم؛ یکی از راهکارهای جایگزین سوزاندن این است که با بلندتر کردن برشهای انجام شده، از نیشکر به عنوان خوراک دام استفاده و با شخم زدن از سایر ساقههای مانده برای تغذیه خاک استفاده شود.
تعطیلی مدارس، تنها تصمیمی که برای آلودگی هوا گرفته شد
در نهایت و با توجه به افزایش شدت آلایندهها، آلودگی هوا و با هدف حفظ سلامت دانشآموزان با تصمیم کمیته اضطرار آلودگی هوا مدارس نوبت صبح و بعدازظهر در تمام مقاطع تحصیلی در شهرستانهای اهواز، کارون و باوی و شهر الهایی، روز یکشنبه، بیستویکم آبان به صورت غیرحضوری و در بسترهای آموزش برخط شد.
نظر شما