شورای امنیت، گروگان غرب

حوادث و اظهارنظرهای مقامات در خصوص اتفاقات جاری مهم را در بسته خبری سیاست بین‌الملل امروز ایمنا دنبال کنید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بین‌الملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته می‌پردازد:

آغوش گرم بایدن برای عاملان کشتار غزه

تور خاورمیانه‌ای جو بایدن که با دیدار سران رژیم صهیونیستی شروع و در ادامه به دیدار رهبران عرب ختم می‌شد، با لغو میزبانی اردن از رئیس‌جمهور آمریکا، زودتر از تصور کاخ سفید به پایان رسید. او قرار بود در این سفر آغوش گرمی برای بنیامین نتانیاهو بگشاید و او را به حمایت تمام قد آمریکا دلگرم کرده و جایگاه ژاندارمی واشنگتن را در غرب آسیا احیا کند و بعد از آن پای میز مذاکره با سران اردن، مصر و تشکیلات خودگردان نشسته و اهداف دیپلماتیک خود را با ژستی حقوق بشری دنبال کند اما حمام خون صهیونیست‌ها در بیمارستان المعمدانی غزه همه برنامه‌ها را به هم ریخت تا بایدن که همزمان با وقوع این جنایت مهیای سفرش شده بود، بدون آنچه دنبالش بود، به دیداری کوتاه با سران تل آویو اکتفا کند. تنها اقدامی که رئیس‌جمهور آمریکا در واکنش به این جنایت و قتل عام بیش از ۵۰۰ فلسطینی داشت، بیانیه‌ای بود که در آن نیز بدون قائل بودن به مسئولیتی برای رژیم صهیونیستی، تنها با خانواده قربانیان و مجروحان ابراز همدردی کرد. در این میان به نوشته مجله «ویک»، صهیونیست‌ها نیز خیلی سریع از پذیرش مسئولیت سر باز زدند و خطای موشکی جهاد اسلامی فلسطین را عامل این فاجعه بزرگ انسانی عنوان کردند.

حتی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز در آستانه سفر بایدن، همین خط را دنبال کرد. جان کربی گفت: «هنوز به طور دقیق نمی‌توان اسرائیل را مقصر این فاجعه دانست.» اما به رغم همه اینها بایدن بدون شک با این سفر باید منتظر تبعات سنگینی در داخل و خارج کشورش باشد. نخستین تکانه‌های آن نیز در اظهارات کارشناسان امریکایی دیده می‌شود. چارلز لیستر، رئیس مؤسسه ضد تروریسم خاورمیانه معتقد است: «این سفر چه از نظر زمانی و چه نگاه عمومی، در بدترین شرایط بود.»

شورای امنیت، گروگان غرب

آمریکا و دو حامی غربی‌اش انگلیس و فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل در حالی با ادعای اینکه در پیش نویس قطعنامه پیشنهادی روسیه برای حل بحران اخیر فلسطین و رژیم صهیونیستی، محکومیتی برای حماس لحاظ نشده است، چشم‌هایشان را بر قتل عام بی‌رحمانه مردان، زنان و کودکان غزه بسته و با عَلَم حمایت از تل آویو حق وتوی خود را به کار گرفته و طرح مسکو را رد کردند.
در نشست دوشنبه شورای امنیت سازمان ملل تنها چهار کشور با روسیه همراهی کردند و چهار کشور دیگر از جمله آمریکا و انگلیس رأی مخالف داده و شش عضو نیز نظر ممتنع خود را اعلام کردند. نکته جالب توجه اما در این نشست اعلام نظر صریح غرب علیه فلسطین بود. باربارا وودوارد، نماینده انگلیس در این شورا که در مخالفت از طرح روسیه همسو با آمریکا قطعنامه پیشنهادی را وتو کرده بود، گفت: «ما نمی‌توانیم از قطعنامه‌ای حمایت کنیم که در آن حملات حماس محکوم نشده است.» این اتفاق باعث شد، روسیه ساعتی بعد، در واکنش به رد شدن قطعنامه پیشنهادی‌اش برای آتش بس در غزه، اعلام کند: «غرب، شورای امنیت را به گروگان گرفته است.»

به باور ناظران نکته‌ای که در این رأی‌گیری وجود داشت و مانند همیشه نشست شورای امنیت درباره فلسطین را بی‌نتیجه گذاشت در وهله اول به تنش‌ها و رقابت وسیع قدرت‌های بزرگ در عرصه بین‌المللی برمیگشت و در درجه دوم تأثیر دیدگاه منفی آمریکا بر فلسطین را ثابت می‌کرد. با این حال چین و روسیه همچنان ناامید نشده‌اند و به گفته وزیرخارجه چین این مسأله در حاشیه دیدار ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و همتای چینی‌اش در پکن بررسی خواهد شد. فارغ از آنکه این نگاه دوگانه غربی و بی‌اعتنایی به سرنوشت مردم فلسطین آن هم در شرایطی که نظامیان صهیونیست در مرز غزه در انتظار دستور حمله زمینی هستند، چه تبعاتی برای منطقه خواهد داشت، تحلیلگران این مخالفت‌ها را به ناکارآمدی شورای امنیت سازمان ملل و برجسته شدن رقابت‌های ژئوپلیتیکی و استراتژیک میان اعضا نسبت داده‌اند که در طولانی مدت می‌تواند چالش‌های بسیاری را برای جهان ایجاد کند.

آیا ارتش اسرائیل آماده حمله به غزه است؟

تهاجم زمینی به نوار غزه مخاطرات زیادی برای ارتش رژیم صهیونیستی به همراه دارد، زیرا باید در محله‌های مسکونی وارد نبرد خانه به خانه شده و جان غیرنظامیان به خطر افتاده و در ضمن باید منتظر شبیخون نیروهای حماس که در تونل‌های زیر زمینی هستند باشد.
به عنوان مثال، در تجاوز رژیم اسرائیل به غزه در سال ۲۰۱۴، تیپ‌های پیاده نظام رژیم صهیونیستی در محله شجاعیه بر اثر مین‌های ضد تانک، تک تیراندازها و کمین‌ها متحمل خسارات سنگینی شدند. بنابراین، آمادگی گردان‌های قسام و گروه‌های مقاومت پشتیبان آنها با استفاده از بمب‌های انفجاری، کمین‌های قسام، وجود شبکه‌ای از تونل‌ها و تله‌های انفجاری که مقاومت در غزه کار گذاشته است مأموریت ارتش اشغالگر را پیچیده و آن را به یک کار تقریباً غیرممکن تبدیل می‌کند.

برخلاف هزاران رزمنده آموزش‌دیده گردان‌های قسام و مقاومت که از آمادگی رزمی و روحیه شهادت طلبی برخوردار هستند نیروهای پیاده رژیم اشغالگر به گفته یوسی یوشوا - تحلیلگر نظامی در روزنامه یدیعوت آحارونوت - از آمادگی و توانمندی لازم برخوردار نیستند. زیرا افرادی که در عملیات طوفان‌الاقصی شرکت کردند بسیار ضعیف‌تر از نیروهای ویژه اسرائیلی بودند که در پادگان‌های غلاف غزه حضور داشتند.

چرا واشنگتن باید مانع از عملیات نظامی اسرائیل در غزه شود؟

شاید اهداف اسرائیل برای نابودی حماس با توجه به حمله شدید ۷ اکتبر قابل درک باشد اما این شرایط به معنای آن نیست که پیش گرفتن این روش منطقی بوده یا توصیه می‌شود. در عین حال استراتژی فعلی اسرائیل از بعد غایت و معنا دچار نواقصی است. حماس فراتر از یک شبکه، جنبش و یک ایدئولوژی است و مانند یک سازمان است. می‌توان رهبران آن را کشت اما ماهیت یا خواست‌های آن همچنان زنده می‌ماند.

اسرائیل حملات هوایی به غزه را آغاز کرده و شواهد آشکارا گویای آماده‌سازی برای یک حمله بزرگ و وسیع است. این شرایط اما واشنگتن را در شرایط سختی قرار خواهد داد. درست است که دولت بایدن از حق انتقام اسرائیل حمایت می‌کند اما همچنان شکل این انتقام دارای اهمیت است. در واقع آمریکا نمی‌تواند اسرائیل را مجبور به چشمپوشی از تهاجم زمینی وسیع کند یا اینکه از آن بخواهد حمله را زودتر تمام کند اما سیاستمداران امریکایی باید برای آن تلاش کنند. آنها همچنین باید گام‌هایی برای کاهش احتمال بسط جنگ بردارند. به عبارت بهتر آنها باید فراتر از بحران پیش بروند و شرکای اسرائیل را برای ارائه مسیر صلحی بادوام تحت فشار قرار دهند.

آمریکا منافعی در خاورمیانه دارد که بدون شک با هجوم اسرائیل و اشغال غزه یا حتی سیاست‌های بلندمدت اسرائیل که امید به از بین رفتن خشونت را از بین می‌برد، این منافع به خطر خواهد افتاد. از طرفی چنین اهدافی فرصت هرگونه مذاکره یا اقدام سیاسی را برای آمریکا دشوار می‌کند. در واقع راه‌حل جایگزین این اقدامات با یک جنگ وسیع و تداوم شرایط بی‌ثبات دولتی به مراتب دشوارتر و خطرناک‌تر خواهد بود.

کد خبر 697490

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.