تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

حمایت همه‌جانبه مقامات آمریکایی از جنایات رژیم صهیونیستی و حمایت سایر قدرت‌های جهانی همچون روسیه و چین از مردم فلسطین، باعث شده است تا امروز تقابلی بین شرق و غرب جهان بر سر مسئله فلسطین را شاهد باشیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، وبگاه روزنامه نیویورک تایمز نوشته است که در حالی که جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا، روز چهارشنبه هجدهم اکتبر وارد اسرائیل می‌شود و به‌دنبال نشان دادن حمایت مستحکم آمریکا از این کشور است، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در پکن است و به دنبال نشان دادن شراکت «بدون محدودیت» خود با رهبر ارشد چین، شیء جین پینگ است.

تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

به گفته نیویورک تایمز، این دو سفر در تضاد با یکدیگر است و نشان می‌دهد که چگونه چشم‌انداز سیاسی جهان با شروع جنگ روسیه و اوکراین تغییر کرد و این تغییرات با شروع جنگ غزه و اسرائیل به‌طور کامل به نمایش گذاشته شد.

این روزنامه ادعا کرده است که روسیه، چین و ایران قبل از واقعه اخیر محور جدیدی بر سر اوکراین تشکیل دادند، محوری که از نظر دیپلماتیک، اقتصادی، استراتژیک و حتی ایدئولوژیک دنبال می‌کردند. آن‌ها با هم یک وجه اشتراک در محکوم کردن و پیروی نکردن از نظم بین‌المللی ساخته ایالات متحده تحت سلطه غرب از زمان جنگ جهانی دوم پیدا کردند.

به گفته این روزنامه، این سه کشور نارضایتی‌های خود نسبت به نحوی که امور انجام می‌شده را پنهان نکرده‌اند. با این حال، هر کدام از طرفین این دعوا (شرق یا غرب) دیگری را متهم به ریاکاری و سایر کشورها را مجبور به انتخاب یک طرف می‌کند.

تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

نیویورک تایمز در ادامه نوشته است که جنگ اسرائیل و غزه و تشدید بحران در آنجا پس از انفجار مرگبار در بیمارستان الاهلی غزه که بنا بر گزارش‌ها منجر به کشته شدن بیش از ۵۰۰ نفر شده است، بر اختلافات گسترده بین غرب از یک طرف و روسیه و چین از طرف دیگر تأکید کرده است. این اختلافات فقط بر سر این نیست که چه کسی در تشدید خشونت مقصر است. اختلافات همچنین بر سر دیدگاه‌های رقابتی در مورد قوانینی است که بنیان روابط جهانی را پایه‌ریزی می‌کنند یا اینکه چه کسی باید آنها را تعریف کند.

این روزنامه به نقل از اولریش اسپک، تحلیلگر آلمانی نوشته است: «این لحظه دیگری از شفاف‌سازی ژئوپلیتیکی است؛ همچون [جنگ] اوکراین، جایی که کشورها باید جایگاه خود را مشخص کنند.»

به گفته این روزنامه، در خاورمیانه این نوع دیدگاه‌های رقابتی بیشتر مرسوم است. روسیه و چین از محکومیت حماس خودداری کرده‌اند. آنها در عوض از رفتار اسرائیل با مردم فلسطین، به‌ویژه تصمیم این رژیم برای قطع آب و برق غزه و تلفات غیرنظامیان در غزه انتقاد کرده‌اند. آن‌ها خواستار میانجیگری بین‌المللی و آتش‌بس شده‌اند، اما هر دو اقدام روزهای گذشته برای اعمال گذرگاه ارسال کمک‌های بشردوستانه یا آتش‌بس به ابتکار روسیه توسط آمریکا (به تنهایی) یا به همراه متحدانش (انگلیس، فرانسه، ژاپن) به نتیجه نرسید.

پس از حمله وحشتناک سه‌شنبه شب به نوار غزه و پخش شدن تصاویر از کشته‌شدگان و آسیب‌دیدگان حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان، انتظار می‌رفت روسیه و چین تلاش‌های خود برای درخواست قطعنامه سازمان ملل و آتش‌بس فوری را تشدید کنند.

به گزارش ریانووستی، خبرگزاری دولتی روسیه، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، این انفجار را «جنایت» و «اقدامی غیرانسانی» خواند و گفت که اسرائیل باید تصاویر ماهواره‌ای ارائه دهد تا ثابت کند که پشت این حمله نبوده است. سایر کشورهای منطقه‌ای مانند عربستان، مصر و اردن اسرائیل را مقصر دانسته‌اند، در حالی که آمریکا پس از سفر بایدن حمایت کامل خود از روایت رژیم صهیونیستی را اعلام کرد.

تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

نیویورک‌تایمز در این رابطه نوشته است که علی‌رغم سلب مسئولیت اسرائیل از این انفجار، واکنش‌های جدی مردم فلسطین و کشورهای منطقه‌ای سفر رئیس‌جمهور آمریکا را به‌طرز قابل ملاحظه‌ای سخت‌تر کرد. برنامه‌های بایدن برای دیدار با رهبران اسرائیل، همچنین کشورهای عرب، از جمله محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، پادشاه اردن و رئیس‌جمهور مصر نقش بر آب شد. با توجه به شکست بایدن در اهدافش برای این سفر و تکرار ادعاهای پشتیبانی او از رژیم اسرائیل، در صورت گسترش نزاع امکان فعالیت او به عنوان واسطه قابل اعتماد در آینده دشوار خواهد بود.

به گزارش نیویورک تایمز، فشار زیادی بر بایدن برای متقاعد کردن اسرائیل برای اجازه دادن به کمک‌های بشردوستانه، از جمله آب و برق، غزه خواهد بود. گفته می‌شود او تلاش کرد تا بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر مجروحِ سیاسی اسرائیل را از واکنش افراطی که به منافع منطقه‌ای بزرگ‌تر آمریکا آسیب می‌رساند، باز دارد.

این روزنامه معتقد است که برای ولادیمیر پوتین، جنگ اسرائیل و غزه فرصت دیگری برای غرورآفرینی فراهم کرده است، زیرا او واشنگتن را مسئول این درگیری می‌داند. به گفته پوتین: «فکر می‌کنم بسیاری از مردم با من موافق خواهند بود که این یک نمونه واضح از شکست سیاست ایالات متحده در خاورمیانه است، که منافع فلسطین را نادیده می‌گیرد.»

در همین راستا، چین هم پیش‌تر با ایجاد روابط بین ایران و عربستان سعودی در سال جاری، انگیزه خود را برای گسترش نفوذش در خاورمیانه نشان داده است. پکن به دنبال این است که خود را در مقایسه با واشنگتن به عنوان یک واسطه صادق نشان دهد. وانگ‌یی، وزیر خارجه چین، گفته است که اقدامات اسرائیل در حال حاضر فراتر از دفاع از خود و بیشتر مجازات دسته‌جمعی فلسطینیان در غزه است.

تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

به گفته نیویورک‌تایمز، در تلاش‌های چین و روسیه برای همراهی با آرمان فلسطین، هر دو از همدلی عمده مردم در جنوب جهانی، همچنین در بخش‌های بزرگی از اروپا استفاده می‌کنند. برای آن‌ها، این اسرائیل است که با اشغال کرانه باختری، تشویق شهرک‌نشینان یهودی در سرزمین فلسطین و انزوای ۲.۳ میلیون نفر از مردم غزه، که حتی در زمان عادی آزادی‌های آن‌ها تحت محدودیت‌های شدید قرار داشته است، سیاست استعماری را در پیش می‌گیرد.

هانا نوت، مدیر برنامه اوراسیا در مرکز مطالعات منع گسترش تسلیحات هسته‌ای جیمز مارتین، به نیویورک‌تایمز گفته است که جنوب جهانی (اصطلاحی برای کشورهای در حال توسعه) حوزه حیاتی رقابت جدید بین غرب و جایگزین چین و روسیه است. به گفته او از دیدگاه بسیاری در جنوب جهانی: «وقتی صحبت از اسرائیل به میان می‌آید، ایالات متحده در کنار اشغالگر است و روسیه از آن بهره می‌برد.»

از نظر نیویورک‌تایمز، برخی کشورهای منطقه خاورمیانه ممکن است هنگام بمباران غزه سکوت نسبی کنند، اما اکنون پس از انفجار بیمارستان و خشم مردم خود، این کار برایشان بسیار سخت‌تر خواهد بود.

این روزنامه همچنین مدعی است واشنگتن دو ناوگروه هواپیمابر به شرق دریای مدیترانه فرستاده است تا به گفته برخی به حزب‌الله لبنان، مهم‌ترین متحد ایران، پیام دهد که نباید برای باز کردن جبهه دوم علیه اسرائیل از جنوب لبنان اقدامی شود.

تقابل شرق و غرب جهان بر سر فلسطین

این روزنامه در خصوص منافع کشورهای فرامنطقه‌ای در خاورمیانه به نقل از هانا نوت نوشته است که روسیه همیشه از واشنگتن به دلیل تسلط بر خاورمیانه و تنها بازیگر در روند صلح ناراضی بوده است و شکست این‌گونه روند عادی‌سازی که تیم بایدن بین عربستان و رژیم اسرائیل در نظر داشت را به نفع خود می‌داند.

با این حال روسیه تمایلی به گسترش جنگ در غزه به یک جنگ منطقه‌ای ندارد، زیرا اگر لبنان و سوریه را در بر بگیرد، امکان آسیب‌پذیری آن‌ها وجود دارد و روسیه اطراف آنجا پایگاه‌های نظامی دارد که برای اشاعه قدرتش مهم هستند، اما هانا نوت معتقد است که در صورت گسترده‌تر شدن میدان نبرد، به علت حمایت آمریکا از اسرائیل، روسیه برای حفظ توازن بیشتر به سمت ایران حرکت خواهد کرد.

نیویورک‌تایمز در پایان نوشته است که دعوت چین از ایران برای پیوستن به باشگاه کشورهای در حال توسعه موسوم به بریکس (نوعی اتحاد علیه هژمونی غرب در نظام بین‌الملل) نقش بسزایی دارد که با شروع سال میلادی جدید تکمیل خواهد شد. به همین دلیل، اوری گلدبرگ، کارشناس مسائل ایران در دانشکده دولت، دیپلماسی و استراتژی در دانشگاه رایشمن، گفت: «من معتقدم که ایران در حال حاضر خواهان جنگ نیست.»

کد خبر 697239

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.