۱۱ مهر ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۴
سَماع دف‌ها در شهر مناره‌ها

سنندج، شهر علم و عرفان و دف و مناره در ماه ربیع‌الاول حال و هوای دیگری دارد، سماع دف‌ها با خروش نواهای عرفانی در این ماه بیش از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بر اساس روایات تاریخی زمانی که پیامبر اکرم (ص) از مکه به مدینه هجرت فرمودند اهالی شهر مدینه با دف و دایره و خواندن نوای «طلع‌البدر علینا؛ ماه بر ما طلوع کرد» به پیشواز ایشان رفتند، نوایی که از سده‌های پیش تاکنون نوازشگر روح و جان اهالی کردستان و تداعی‌کننده شادمانی مردم مدینه از لحظه ورود پیامبر (ص) به شهرشان است.

ماه ربیع‌الاول فرا رسیده است، ماهی که در کردستان به آن ماه مولود می‌گویند، چراکه میلاد فخر کائنات حضرت محمد (ص) در این ماه قرار دارد و کردستانی‌ها نیز آن حضرت را از جان و مال خود بیشتر دوست دارند.

اگرچه از سده‌های گذشته تاکنون جشن‌های مولودی‌خوانی در تمامی ماه‌های سال در تکایا و خانقاه‌های سطح شهر برگزار می‌شود، اما در ماه ربیع‌الاول برگزاری این جشن‌ها به اوج خود می‌رسد چون کردستانی‌ها برگزاری جشن مولودی را مایه برکت خانه و منزل خود و دارای ثواب اخروی بسیاری می‌دانند.

کردها در برگزاری جشن مولودی‌خوانی، دف می‌نوازند، مدح سید و سالار انبیا و آل و اهل‌بیت او را با شور و حال خاصی انجام می‌دهند، نقل و شربت و شیرینی پخش می‌کنند و گاهی نیز در اوج این شور و شیدایی به وجد آمده و همراه با حرکات دف‌ها به سماع برمی‌خیزند.

این روزها آواز جشن‌های مولودی‌خوانی از هر کوی و برزنی در شهر سنندج به گوش می‌رسد و مداحان با همراهی دف‌نوازان، اشعار کتاب مولودنامه را با نواهای عرفانی در هم آمیخته و شور و حال خاصی به مجالس می‌بخشند.

سَماع دف‌ها در شهر مناره‌ها

مداحان خوش صدای کُرد نواهای «طلع‌البدر علینا»، «مولا یا صلی و سلم»، «مرحبا یا رسول‌الله»، «لبیک یا رسول‌الله»، «یا نبی‌الله» و «حی‌الله الله» و دیگر اشعار کُردی، فارسی و عربی را در مدح پیامبر (ص) با وزن و آهنگ خاصی خوانده و دف‌ها نیز به حرکت درمی‌آیند؛ حال و هوای حضار با اشک‌هایی که می‌ریزند و فریادهای یا رسول‌الله‌ای که می‌زنند مشخص است که دگرگون شده است.

نواهای ماندگار مداحان قدیمی، گرمی‌بخش محافل مولودی‌خوانی

خلیفه عبدالصمد عندلیبی، خلیفه کریم صفوتی، خلیفه میرزا آغه غوثی و سیدشمس‌الدین سیدزاهدی از مداحان به‌نامی هستند که روزگاری صدای آنها هر هفته در تکایا و خانقاه‌های استان کردستان به گوش می‌رسید، اما امروز رخ در نقاب خاک کشیده و نواهای ماندگار آنها همچون «باز هوای وطنم آرزوست» از مرحوم خلیفه عبدالصمد عندلیبی، «ما در دو جهان غیر خدا یار نداریم» از خلیفه میرزا آغه غوثی همچنان روح‌بخش محافل و مجالس مولودی‌خوانی است.

امروز فرزندان مداحان قدیمی و مداحان جوان دیگر در استان کردستان میدان‌دار برگزاری جشن‌های مولودی‌خوانی هستند و نگذاشته‌اند که چراغ جشن‌های مولودی خاموش شود، از این رو است که جشن مولودی شاید مهمترین جشن در میان کردستانی‌ها است.

از سوی دیگر به ساز دف که ابزار اصلی مولودی خوانی است در کردستان به عنوان یک ساز مقدس نگاه می‌شود و از قدیم بزرگان عرصه دف‌نوازی این استان توصیه کرده‌اند که بدون وضو نباید به آن دست زد، چون مدح پیامبر اکرم (ص) بهترین مخلوق خدا با آن صورت می‌گیرد، یا هنگامی که دفی پاره می‌شود در میان کردستانی‌ها مرسوم است که می‌گویند دف شهید شد.

سَماع دف‌ها در شهر مناره‌ها

به شهر سنندج که به واسطه بیشترین تعداد مسجد در کشور به شهر مناره‌ها نیز نامگذاری شده است، اگر آمدید خواهید دید که در هر خانه‌ای حداقل یک دف و یک دف‌نواز وجود دارد و مراسم‌های دف‌نوازی و مولودی‌خوانی در طول سال نیز هر هفته در تکایا و خانقاه‌های آن برگزار می‌شود، به همین دلیل شهر سنندج به خواستگاه و پایتخت دف جهان نیز مشهور شده است.

امسال با توجه به فروکش کردن شیوع ویروس کرونا، دوباره برگزاری جشن‌های بزرگ مولودی‌خوانی در سطح شهرها و روستاهای استان کردستان رونق گرفته و در شهر سنندج نیز نوزدهمین یادواره سیدبهاءالدین شمس قریشی (عارف و نویسنده کتاب مولودنامه)، اجتماع ذاکران نبوی و مهمانی امت احمد (ص) به عنوان سه مراسم بزرگ مولودی تدارک دیده شده است

بزرگترین مراسم مولودی‌خوانی "یادواره شمس قریشی"

یادواره شمس قریشی، از بیش از دو دهه پیش به پاس گرامیداشت یاد و خاطره سیدبهاءالدین شمس قریشی، عارف، مداح و مؤلف کتاب مولودنامه در شهر سنندج برگزار می‌شود که این مراسم عموماً به خاطر جمعیت زیادی که در آن شرکت شرکت می‌کنند در صحن جدید مسجد جامع شهر سنندج برگزار می‌شود و گروه‌های مختلف مولودی‌خوانی و دف‌نوازی با قرائت اشعار کتاب مولودنامه در مدح پیامبر اکرم (ص) این مراسم را برگزار می‌کنند.

امسال نیز نوزدهمین یادواره سید بهاالدین شمس قریشی در شب آغاز هفته وحدت با حضور پرشور مردم در صحن جدید مسجد جامع شهر سنندج برگزار شد و مداحان بسیاری از جمله پیام عزیزی خواننده نواهای عارفانه در این مراسم به اجرای برنامه پرداختند.

اجتماع ذاکران نبوی در میدان اصلی شهر سنندج

ویژه‌برنامه اجتماع ذاکران نبوی نیز امسال یکی از برنامه‌های ابتکاری در حوزه مولودی‌خوانی بود که گروه‌های مداحی و دف‌نوازی شهر سنندج با حضور در میدان آزادی شهر سنندج به اجرای برنامه پرداختند.

مردم شهر سنندج گرداگرد میدان آزادی به تماشای این برنامه ایستادند و صدای دف‌ها، نوای «لبیک یا رسول الله» و «یا نبی‌الله» و فواره‌ها فضایی عارفانه را ایجاد کرده بود.

دف‌ها در دستان دف‌نوازان به سان مادری که فرزندش را در آغوشش بالا و پایین می‌آورد، به حرکت درمی‌آمدند و نوازش دست‌های دف‌نوازان بر تن پوست و سیم بی‌جان دف، طنین‌بخش صداهای روح‌افزا به این محفل معنوی بود.

مهمانی امت احمد و استقبال هزاران نفری مردم

جشن بزرگ مهمانی امت احمد (ص) نیز یکی دیگر از برنامه‌های امسال کردستان در هفته وحدت بود که با استقبال و حضور پرشور مردم شهر سنندج روبه‌رو شد.

سَماع دف‌ها در شهر مناره‌ها

این مراسم از پیاده‌راه فردوسی سنندج آغاز و به میدان انقلاب و خیابان‌های امام‌خمینی (ره) و طالقانی منتهی می‌شد و در طول مسیر نیز حدود ۱۰۰ غرفه فرهنگی، آموزشی، سلامت و ایستگاه‌های صلواتی توزیع غذا و نوشیدنی برپا شده بود و به مردم ارائه خدمات می‌کردند.

اجرای نواهای عارفانه، مداحی و دف‌نوازی اصیل کردستان در مدح پیامبر اکرم (ص)، خوانندگی علیرضا افتخاری، پیام عزیزی و احسان یاسین، دعوت از بازیگران فیلم نون خ، شعبده بازی و اجرای برنامه برای کودکان از جمله بخش‌های این مراسم بود که به صورت پخش مستقیم نیز همزمان توسط توسط شبکه‌های سراسری و شبکه استانی کردستان بر روی آنتن رفت.

استقبال مردم از جشن‌های مولودی نشان‌دهنده عشق آنها به پیامبر اکرم (ص)

اسماعیل زارعی‌کوشا، استاندار کردستان در مورد هفته وحدت و برگزاری جشن‌های ماه مولود می‌گوید: حضور پرشور مردم در جشن‌های هفته وحدت نشان‌دهنده عشق و مودت آنها نسبت به پیامبر اکرم (ص) است که در جای جای استان کردستان جریان دارد.

وی می‌گوید: پیام دیگر حضور و همراهی پرشور مردم در برگزاری این مراسم‌ها، وجود وحدت، امنیت و آرامش مثال زدنی در کردستان است که این استان مرکز اتحاد و همدلی نیز در کشور محسوب می‌شود.

استاندار کردستان اضافه می‌کند: برگزاری این جشن‌ها فرصت خوبی برای در کنار یکدیگر بودن و به نشاط و شادمانی پرداختن است و استان کردستان نیز مظهر وحدت و برادری است.

هفته وحدت، عاملی مهم برای وحدت جهان اسلام

ماموستا رستمی، امام جمعه سنندج نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: این عید مبارک برای همه بشریت سرلوحه اخوت و برادری است که با تدبیر معمار کبیر انقلاب شکل گرفت و منجر به اتحاد بیشتر در میان مسلمان جهان شد.

وی می‌گوید: هفته وحدت به یک نگرانی بزرگ برای دشمنان دین اسلام تبدیل شده، چون آنها می‌ترسند روزی دین اسلام در جهان یکپارچه شود و در حال حاضر نیز مسلمانان رو به حرکت عظیم برادری و اخوت پیش می‌روند.

امام جمعه شهر سنندج، ایجاد اختلاف و راه‌انداختن جنگ مذهبی و رسانه‌ای از سوی دشمنان بین مسلمانان را در راستای چپاول کردن ثروت‌های ممالک اسلامی می‌داند و عنوان می‌کند: دشمنان نشان دادند در کشورهای سوریه، عراق، افغانستان و لیبی و حتی ایران، با تبلیغات گسترده اتحاد و ثبات مسلمانان را نشانه گرفته و ایجاد تفرقه را بین آنها دنبال می‌کنند.

سَماع دف‌ها در شهر مناره‌ها

وی ادامه می‌دهد: قرآن کریم در آیه «واعتصمو بحبل‌الله جمیعاً و لا تفرقوا» همه بشریت را به سوی وحدت فراخوانده است تا جامعه اسلامی را از تشتت بیرون بیاورد.

صلح بین ایران و عربستان دشمنان را هراسان کرد

وی می‌گوید: نامگذاری دوازدهم تا هفدهم ربیع‌الاول پیام بزرگی برای بشریت دارد و آن این است که با وحدت بین دو مذهب شیعه و سنی بهترین اهداف را می‌توان دنبال کرد و اخیراً صلح بین ایران و عربستان هم بیشتر دشمنان اسلام را هراسان کرده است.

ماموستا رستمی اضافه می‌کند: حفظ وحدت در شرایط فعلی مهمترین کار است و مسلمانان بوِیژه دو مذهب سنی و شیعه باید این وحدت را حفظ کنند.

وی نقش علما در مراقبت از همبستگی مردم را در شرایط کنونی که رسانه‌های بیگانه تبلیغات سو علیه مسلمانان می‌کنند، بسیار مهم می‌داند و می‌گوید: علما مثل یک دیدبان برای حفظ دین اسلام هستند و در طول تاریخ نیز علما نقش اساسی در جامعه داشته و همه را به وحدت و برادری تشویق کرده‌اند که ما نیز باید از اختلافات پرهیز کنیم.

ماموستا رستمی با بیان اینکه مردم استان کردستان دوستدار واقعی پیامبر اکرم (ص) هستند و این مسئله در جشن‌های ماه ربیع‌الاول به خوبی مشهود است، اضافه می‌کند: هفته وحدت فرصتی مغتنم برای تقویت وحدت و برادری است و هیچ امری همچون وحدت موجب پیشرفت جامعه اسلامی نمی‌شود.

برگزاری نشست‌های روحانیون شیعه و سنی در هفته وحدت

حجت الاسلام عسکری، مدیر مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: برنامه‌های هفته وحدت در قالب کارگروه فرهنگی اجتماعی مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور و ستاد هفته وحدت تدارک دیده شده است که در این کارگروه و ستاد، روحانیون استان اعم از شیعه و سنی حضور دارند.

وی می‌افزاید: محور تمامی برنامه‌ها بر وحدت و تقریب مذاهب شکل گرفته است و تاکید کرده‌ایم که حتی در شهرستان‌های استان نیز روحانیون شیعه و سنی نشست‌هایی را با یکدیگر داشته باشند.

مدیر مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور ادامه می‌دهد: ۴۲ برنامه ویژه این ایام تدارک دیده شده است که به صورت مردمی و با محوریت مساجد و محلات برگزار می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: اجرای برنامه حداقل در پنج مسجد شاخص هر شهرستان، برگزاری همایش طلایه‌داران وحدت و مقاومت با حضور ۴۰۰ نفر از روحانیون اهل تشیع و تسنن و همایش منطقه‌ای غرب کشور با محوریت تقریب مذاهب ویژه خواهران طلاب فارغ‌التحصیل و اساتید دانشگاه سه استان آذربایجان غربی، کرمانشاه و کردستان از جمله برنامه‌های شاخص هفته وحدت در استان کردستان است.‌

به گزارش ایمنا، وحدت میان شیعه و سنی در استان کردستان که غالب مردم آن اهل تسنن هستند، جلوه‌های بارزی دارد و مردم این استان سال‌هاست که بدون هیچ مشکلی در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند و این نه فقط در هفته وحدت بلکه در سایر ایام سال نیز نمود دارد.

گزارش از ویدا باغبانی، خبرنگار ایمنا

کد خبر 692193

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.