به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، رودخانهها توانایی تولید برق، آبرسانی به نقاط مختلف، تردد آبی و فراهم آوردن آب آشامیدنی را برای بشر فراهم میکنند و همین امر باعث شکلگیری بعضی از شهرها در اطراف رودخانهها بوده است.
از سوی دیگر بخش بزرگی از جمعیت کره زمین برای امرار معاش به ماهیها متکی هستند، بنابراین باید بهطور فعال از تخریب رودخانهها در نتیجه زبالههای صنعتی و آلودگی آبها به هر طریقی جلوگیری و تعادل اکوسیستم زیر آب حفظ شود، درک این موضوع به شکلگیری رویدادی جهانی بهعنوان «روز جهانی رودخانهها» برای حفظ زیبایی و سلامت این شریانهای حیاتی زمینی منجر شد.
شعار روز جهانی رودخانهها ۲۰۲۳
روز جهانی رودخانهها هر سال در چهارمین یکشنبه سپتامبر برگزار میشود تا به اهمیت این خطوط آبی حیاتی برای زمین و کاهش آلودگی آبها بپردازد.
این روز در سال جاری با تکرار شعار سال ۲۰۲۰، یعنی «راههای آبی در جوامع»، در بیستوچهارم سپتامبر برگزار میشود و بر حفاظت از رودخانههایی تأکید دارد که وضعیت سالمی دارند، همچنین تلاش دارد رودخانههایی را احیا کند که در گذشته آسیب دیدهاند، این اقدامات با تلاش برای بازگرداندن رودخانههای زمین به شکل بکر خود امکانپذیر است.
حقایقی جالب درباره رودخانهها
از هلال حاصلخیز خاورمیانه گرفته تا بزرگترین شهرهای جهان، رودخانهها بخشی جداییناپذیر در تکامل و پیشرفت نوع بشر بودهاند، رودخانهها اغلب بهعنوان مهد تمدن شناخته میشوند و در واقع، تمام تمدنهای اولیه جهان در کنار رودخانهها از جمله رود سند در پاکستان و هند، رود نیل در مصر و رودخانه زرد در چین توسعه یافتهاند.
تقریباً ۱۶۵ رودخانه بزرگ در جهان وجود دارد و روسیه با بیش از ۳۶ رودخانه، بیشترین رودخانههای جهان را در خود جای داده است.
آمازون و نیل با طول تقریباً بیش از ۶۵۰۰ کیلومتر طولانیترین رودخانههای جهان هستند و آمازون عنوان وسیعترین رودخانه را یدک میکشد که در فصل بارانی پهنای آن به بیش از ۴۰ کیلومتر افزایش پیدا میکند.
یکی از چشمگیرترین حقایق رودخانه آمازون حجم عظیم آبی است که در خود حمل میکند و به ۲۱۵ هزار متر مکعب بر ثانیه میرسد، آمازون همچنین مسئول ۲۰ درصد از کل آب شیرین ورودی به اقیانوسها است.
رودخانه کویاهوگا در اوهایو از کثیفترین رودخانههای جهان بود که بهواسطه ازدحام بیشازحد زبالههای صنعتی بهطور مداوم آتش میگرفت، این رودخانه امروزه یکی از بزرگترین نمونههای پاکسازی و احیای رودخانههای جهان است.
رودخانه گنگ که بهعنوان مادر گنگ شناخته میشود، از هیمالیا سرچشمه میگیرد و به بنگال غربی ختم میشود؛ این رودخانه آب شیرین بیش از ۵۰۰ میلیون نفر را تأمین میکند.
رودخانه کنگو در آفریقای مرکزی بهحدی عمیق است که بشر هنوز موفق به اندازهگیری دقیق عمیقترین نقطه آن نشده است، کنگو همچنین تنها رودخانهای است که دو بار از استوا عبور میکند.
رودخانه کانو کریستالس در کلمبیا که به نام «رود پنج رنگ» شناخته میشود، چشمنوازترین رودخانه جهان باشد. این رودخانه در زمانهای مختلف سال میتواند زرد، سبز، آبی، سیاه و قرمز باشد.
تصور میشود رودخانه فینکی در مرکز استرالیا با حداقل ۳۰۰ میلیون سال قدمت، قدیمیترین رودخانه روی زمین باشد، این رودخانه تنها چند روز در سال جریان دارد و معمولاً در صحرای سیمپسون جذب میشود.
در اعماق سطح لندن شبکهای متنوع و گسترده از رودخانههای زیرزمینی جریان دارد که یکی از جالبترین حقایق در مورد رودخانهها بهشمار میرود، با رشد لندن جریان این رودخانهها بهکمک کانالهای آب و فاضلاب جهتدهی شده و از بستر آنها بهعنوان سیستم فاضلاب استفاده میشود.
تنها تقاطع رودخانهای جهان در آلمان قرار دارد که البته ساخته دست بشر است، به این صورت که یک پل آبی برای عبور راحت قایقها روی رودخانه کشیده شده است.
نظر شما