به گزارش خبرنگار ایمنا، گزارشها حاکی از آن است که باکو با همراهی ترکیه، درصدد تصرف استان سیونیک ارمنستان و احداث دالان زنگهزور است. آیت الله سیدابراهیم رئیسی هم در گفتوگوی تلفنی با نخست وزیر ارمنستان تاکید کرد: آماده ایفای نقش مؤثر در جلوگیری از هرگونه تغییر در ژئوپلیتیک منطقه هستیم. نقشی که چند ماه قبل و با شیطنت آذربایجان یکبار دیگر بر آن تاکید شده بود.
در همین حال، خبرهای جدید حکایت از باز شدن زخمی کهنه برای چندمین بار در شمال غرب ایران در مناطق قره باغ و قفقاز جنوبی دارد که با یک مطالعه مختصر در تاریخ میتوان متوجه شد که جمهوری آذربایجان در این میان بیشترین نقش درگیرانه با توسل به رفتارهای دوگانه را ایفا کرده است.
قفقاز در دو بخش شمالی و جنوبی، از دوران بسیار کهن محل حضور ادیان، فرهنگها، نژادها و زبانها بوده و نقطه اتصال فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران قلمداد میشود.
دالانی که با مشغول شدن روسیه در اوکراین به جنگ، حالا در مرکز توجه ورود غرب به منطقه قفقاز به واسطه دو کشور آذربایجان و ترکیه قرار گرفته و همزمان با ورود ایران به معاهدات منطقهای همچون بریکس و شانگهای و همزمان تقویت روابط اقتصادی و سیاسی با روسیه، به محلی برای فتنه آفرینی باکو به پشتوانه سران اسرائیل و رجب طیب اردوغان تبدیل شده است.
هر چند این روزها سران جمهوری آذربایجان افزایش التهاب در مناطق مورد اختلاف با ارمنستان را از جمله دلایل انتقال تجهیزات نظامی به قرهباغ و قفقاز جنوبی اعلام میکنند اما کارشناسانی هم هستند که معتقدند با توجه به نقل و انتقالات نظامی در قفقاز جنوبی، حمله همزمان ترکیه و باکو به استان سیونیک ارمنستان قطعی است و بخش عمدهای از علل این حمله مربوط به خواستههای ترکیه با همراهی الهام علی اف است.
اتصال زمینی به جمهوری آذربایجان، نخجوان، باکو و در ادامه دریای خزر و ایجاد یک کریدور تجاری و دالان برای اتصال کشورهای ترک نشین به همدیگر، کنترل و در اختیار گرفتن کامل مسیر زمینی ایران به فدراسیون روسیه و قاره اروپا و همچنین ایجاد خط لوله گاز از باکو و ترکمنستان تا ترکیه و همچنین بهره برداری از منابع گاز و نفت دریای خزر و انتقال آن به کشورهای اروپایی با وجود تحریم روسیه از طرف غرب را، میتوان از جمله عللی برشمرد که رخداد حمله دو متحد ترک زبان یعنی اردوغان و علی اف را با رؤیای پان ترکیستی بیشتر کرده است.
برگزاری مانور ارمنستان با آمریکا اشتباه است
پاتریک ساهاکیان، کارشناس مسائل قفقاز در همین رابطه به خبرنگار ایمنا، گفت: با توجه به تاریخچه درگیریها بین باکو و ایروان به طور قطع تداوم داشته و ادامه دار خواهد بود، هرچند نمیتوان تاریخ دقیقی برای شروع این درگیریها یا خاتمه آن اعلام کرد اما به طور قطع ادامه دار خواهد بود.
به گفته وی، خط مشی و سیاست خارجی جمهوری آذربایجان روی قدرت نظامی متمرکز شده و با توجه به تحریکات رژیم صهیونیستی و همچنین تراز مالی و شراکت در تولید تسلیحات نظامی توسط اسرائیل و همچنین ارتباط بین ترکیه با جمهوری آذربایجان در کنار حمایتهای آنکارا از باکو این مسیر تداوم خواهد داشت.
کارشناس مسائل قفقاز گفت: سیاستهای پان ترکسیتی بویژه از سوی ترکیه یک سیاست کلی برای ترک زبانان و حکومت ترکیه است که با همراهی آذربایجان میخواهند به آن جنبه عملی بدهند.
وی با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان کشوری است که با روسیه و غرب ارتباط دارد، تصریح کرد: با پشتیبانی که باکو از طرف غربیها میشود، به طور طبیعی یک تهدید برای ایران قلمداد میشود؛ ضمن اینکه ایجاد پایگاههای رژیم اشغالگر صهیونیستی در مرزهای شمال غربی ایران سیاستی است که از چندی قبل اتخاذ و عملیاتی شده است.
ساهاکیان خاطر نشان کرد: همه قضایایی که اتفاق افتاده از جمله خط ارتباطی شمال-جنوب که از ارمنستان عبور میکند نشان میدهد جمهوری آذربایجان قصد دارد این مسیر را تصرف کرده و سیاستهای پان ترکیستی خود را با حمایت صهیونیستها ادامه بدهد که طبیعی است ایران هیچ زمانی این اجازه را به آنها نخواهد داد.
وی با اشاره به سیاست جدید و اشتباه ارمنستان برای کسب حمایت غرب و برگزاری مانور با آمریکا، تصریح کرد: اینکه نخست وزیر ارمنستان در نظر دارد حمایت غرب را بگیرد راهبرد غلطی است؛ همچنین مانوری که آمریکا میخواهد در ارمنستان برگزار کند یک مانور نمایشی است که هیچ تغییر و تأثیری در منطقه نخواهد داشت.
این کارشناس امور قفقاز تاکید کرد: این یک سیاست نمایشی است چرا که در سوی دیگر ماجرا آمریکا از سیاستهای ترکیه به عنوان عضو ناتو و شریک رژیم صهیونیستی حمایت خواهد کرد بنابراین این کشور فشار بر ایران را یک اهرم و فرصت میداند و طبعاً از ارمنستان حمایت نخواهد کرد.
وی ادامه داد: همراهی و ارتباط ارمنستان با آمریکا یک اشتباه استراتژیک است که نه تنها برای ارامنه امنیت به بار نخواهد آورد بلکه ایجاد ناامنی خواهد کرد. ضمن اینکه با این اقدام حمایت ایران و هم حمایت روسیه را از دست خواهد داد.
ساهاکیان گفت: روسیه مرزهای اتحاد جماهیر شوروی را مرزهای خود میداند و با وجود استقلال این کشورها آنها را همچنان بخشی از جغرافیای وسیع خود قلمداد میکند.
وی افزود: دلایلی که ایران همچنان با آذربایجان مقابله نمیکند و سر خیلی از مسائل با این کشور همراهی دارد متعدد است؛ حمایت اتحاد جماهیر شوروی از آذربایجان و وجود آذری زبانها در ایران از جمله این دلایل هستند.
کارشناس مسائل قفقاز ادامه داد: ایران اسلامی به واسطه این مسائل تلاش میکند تا جای ممکن با جمهوری آذربایجان وارد درگیری نظامی نشود و از طریق دیپلماتیک کارها را پیش ببرد و تا اینجای کار هم موفق بوده است.
وی تاکید کرد: برای دو کشور آذربایجان و ترکیه هیچ گاه اهمیت زمانی برای تصرف بخشی از این منطقه مطرح نیست و سیاست کلی آنها اتصال این منطقه به آذربایجان بدون واسطه است تا مباحث پان ترکسیم خود را پیش ببرند.
به گفته ساهاکیان، آذربایجان و ترکیه هر گاه احساس کنند ایران، روسیه یا ارمنستان درگیر مسائل جانبی و حاشیهای خود هستند سعی میکنند سیاستهایشان را اعمال کنند.
نظر شما