۱۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۴
از تب استخوان شکن چه می‌دانید؟

بیماری تب دانگ با نام‌های دیگری مانند «تب دنگی» و «تب استخوان شکن» شناخته می‌شود و عامل انتشار آن پشه آئدس است، این بیماری به طور معمول در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان رخ می‌دهد و باعث تب شدید و علائم شبیه آنفلوانزا می‌شود، اما در موارد شدیدتر می‌تواند خطرناک‌تر باشد و زندگی فرد را تهدید کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سالانه میلیون‌ها مورد از عفونت دنگ در سراسر جهان رخ می‌دهد، تب دنگ بیشتر در جنوب شرقی آسیا، جزایر غربی اقیانوس آرام، آمریکای لاتین و آفریقا شایع است، اما این بیماری به مناطق جدیدی از جمله اروپا و مناطق جنوبی ایالات متحده آمریکا نیز گسترش پیدا کرده است، با اینکه تب دانگ در ایران خیلی شایع نیست، اما پشه آئدس در مرزهای جنوبی و شرقی ایران دیده می‌شود و باید مراقب خطرات آن‌ها باشیم.

چهار ویروس وجود دارند که باعث تب دانگ می‌شوند که تمام آنها توسط گونه‌ای از پشه‌ها معروف به آئدس منتشر می‌شوند، این ویروس‌ها بین ۱۰۰ تا ۸۰۰ سال پیش از میمون‌ها به انسان رسیدند، اما تا اواسط قرن بیستم، بیماری دانگ یک مشکل جزئی بود، این ویروس از آفریقا نشئت گرفته است و با این حال امروزه در مناطق گرمسیری در سراسر جهان، به ویژه در نواحی پر جمعیت انسانی یافت می‌شود.

تب دانگ بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری مانند آمریکای مرکزی و جنوبی، مناطقی از آفریقا، مناطقی از آسیا، کارائیب و اقیانوس آرام شایع است و برخلاف مالاریا، بیماری دنگی ممکن است در مناطق شهری و روستایی اتفاق بیفتد و بر اساس تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۱ نشان می‌دهد که شیوع آن در مناطق روستایی بیشتر است.

مبارزه با تب دنگی بر خلاف مالاریا بسیار سخت است

احمد رئیسی، رئیس اداره کنترل و مبارزه با مالاریا وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه خطر شیوع تب دانگی می‌تواند عامل تهدیدی برای کشور باشد، اظهار کرد: نکته مهم این است که نظام مراقبت بیماری واگیردار در کشور با قدرت عمل می‌کند و قبل از شناسایی بیماری، پشه عامل بیماری را پیدا کرده‌ایم؛ به عبارتی مبارزه ما با خود موجود انتقال دهنده بیماری است که به مراتب راحت‌تر از معالجه و درمان بیماران خواهد بود.

وی با بیان اینکه مبارزه با تب دنگی بر خلاف مالاریا بسیار سخت است، افزود: از سال ۱۳۹۸ که برای اولین بار پشه عامل تب دانگ را که آئدس مهاجم است در استان هرمزگان شناسایی کردیم، تاکنون مشاهده این پشه به همان استان و بخش‌های بندرعباس، جزیره هرمز، سیریک و بندر کنگ محدود بوده و تاکنون در سایر نقاط کشور، موردی از بیماری یا پشه دیده نشده است.

رئیس اداره کنترل و مبارزه با مالاریا وزارت بهداشت ادامه داد: مشاهده بیمار به معنای ورود به فاز طغیان است که نیاز به نوعی دیگر از برخورد دارد. این نشان می‌دهد که سیستم بهداشتی ما تا حد زیادی مراقب است و این اقدامات پیشگیرانه سبب شده که کشور آلوده نشود. تب دانگی یک بیماری شناخته شده است و اگر توریستی به آسیای جنوب شرقی سفر کند ممکن است به این بیماری مبتلا شود، اما درمان می‌شود.

علائم بیماری تب دانگ چیست؟

وی تصریح کرد: تمام موارد مبتلا به تب دانگی، ورودی به کشور و تک گیر هستند و می‌توان گفت در یک سال اخیر کمتر از ۲۰ مورد مبتلا به تب دنگی وارد کشور شده و تحت نظر بهبود یافته است. سفر به مناطق گرمسیری یا زندگی در مناطق گرم‌سیری و نیمه گرم‌سیری، خطر ابتلاء به ویروس که باعث ایجاد بیماری دانگ می‌شود را افزایش می‌دهد.

رئیسی با اشاره به علائم بروز بیماری، اضافه کرد: بسیاری از افراد، به ویژه کودکان و نوجوانان، ممکن است هیچ علائم یا نشانه‌هایی را طی یک فرم خفیف بیماری دانگ تجربه نکنند. به طور معمول چهار تا هفت روز پس از اینکه افراد توسط یک پشه آلوده شدند، علائم آغاز می‌شود. بیماری دانگ باعث بروز تب بالای ۱۰۴ فارنهایت (۴۰ درجه سلسیوس) و حداقل دو مورد از علائم سردرد، درد عضله، استخوان و درد مفصلی، حالت تهوع، استفراغ، درد پشت چشم‌ها، تورم غدد لنفاوی و راش می‌شود.

وی با اشاره به علائم و نشانه‌های تب خونریزی دهنده دانگ یا فرم شدید بیماری بیماری دانگ که یک اورژانس پزشکی و تهدیدکننده زندگی است، گفت: اگر علائمی مانند درد شدید شکمی، استفراغ مکرر، خونریزی از لثه یا بینی، وجود خون در ادرار، مدفوع یا استفراغ، خونریزی زیرپوستی که ممکن است مانند کبود شدن به نظر برسد، تنفس دشوار یا سریع، پوست سرد یا مرطوب، شوک، خستگی، تحریک‌پذیری یا بی‌حوصلگی را تجربه کردید باید به پزشک مراجعه کنید، چراکه فرم شدید ابتلاء به تب دانگ می‌تواند به ریه‌ها، کبد یا قلب آسیب برساند.، فشارخون نیز می‌تواند افزایش یابد و باعث شوک و در بعضی موارد مرگ در فرد مبتلای به این بیماری شود.

از تب استخوان شکن چه می‌دانید؟

راه انتقال تب دانگی

رئیس اداره کنترل و مبارزه با مالاریا وزارت بهداشت افزود: بیماری دانگ توسط پشه‌ها انتشار پیدا می‌کند. هنگامی که یک پشه، فردی آلوده به ویروس مولد بیماری دانگ را نیش می‌زند، ویروس وارد بدن پشه می‌شود، سپس هنگامی‌که پشه آلوده فرد دیگری را نیش می‌زند، ویروس وارد جریان خون آن فرد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه چهار نوع ویروس مولد بیماری دانگ است، تصریح کرد: پس از اینکه فرد از بیماری دانگ بهبود پیدا کرد نسبت به آن نوع ویروس دارای ایمنی می‌شود، اما به سه نوع دیگر از ویروس‌های مولد بیماری دانگ ایمن نخواهد شد.

رئیسی با اشاره به راه‌های کنترل جمعیت پشه و جلوگیری از مواجهه با ناقل بیماری، خاطرنشان کرد: اگر در حال زندگی کردن یا مسافرت در ناحیه‌ای هستید که بیماری دانگ در آنجا شایع است، بهترین راه برای جلوگیری از ابتلای به این بیماری این است که از مواجهه پشه‌هایی که این بیماری را منتقل می‌کنند با توجه به دستورالعمل موجود مبارزه با پشه‌های ناقل این بیماری، خودداری کنید.

تشخیص تب دانگی نیاز به آزمایشگاه پیشرفته ندارد

مای‌لب دیسکاوری دو آزمون تشخیص بر بالین (point-of-care) را برای تشخیص عفونت دنگی ارائه کرده است که یکی از آنها تست تشخیص سریع با طلا و دیگری تست سنجش لومینسانس خشک با دقت بالا است. این آزمایش‌ها می‌توانند به تعیین مرحله و پیشرفت عفونت کمک کنند؛ نکته جالب توجه در این تست‌ها این است که این آزمایش‌ها به ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد و بی‌نیاز از تجهیزات آزمایشگاهی خاص است.

این آزمایش‌ها را می‌توان در مناطق با منابع محدود برای پشتیبانی از برنامه‌های غربالگری تب دانگ استفاده کرد. هاسموخ راوال، یکی از بنیان‌گذاران و مدیر عامل مای‌لب دیسکاوری سلوشنز، گفت: «این تست‌های سریع تشخیص بر بالین، ابزارهای دقیق و کارآمدی را برای تشخیص به موقع به متخصصان مراقبت‌های بهداشتی ارائه می‌دهند و در نهایت به مدیریت مؤثر بیماری کمک می‌کنند.»

به نقل از ستاد توسعه نانو، این آزمایش‌ها بین آنتی‌بادی‌های IgM و IgG تمایز قائل می‌شوند. در مورد عفونت اولیه دنگی، سطوح قابل تشخیص آنتی‌بادی IgM در روز سوم پس از عفونت ظاهر می‌شود و به‌طور کلی برای دو تا شش ماه باقی می‌ماند. به دنبال IgM، آنتی‌بادی‌های IgG دنگی در حدود روز هفتم تب در طول عفونت اولیه ظاهر می‌شوند و برای مدت طولانی حتی سال‌ها باقی می‌مانند.

کد خبر 684520

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.