۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۵۹
برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

روزشمار فرهنگ و هنر ایران را در «برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر» مطالعه کنید.

به گزارش ایمنا، امروز _سه‌شنبه سی‌ویکم مردادماه _ هم‌زمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایران‌زمین است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سی‌ویکم مرداد سالروز درگذشت محمد دانشور

محمد دانشور (زاده سال ۱۳۰۳ کرمان - درگذشته سی‌ویکم مرداد ۱۳۹۲ کرمان) مورخ و روزنامه‌نگار

وی از سال ۱۳۲۸ رئیس‌دفتر و مسئول روابط‌عمومی شهرداری کرمان بود و سال ۱۳۶۱ بازنشسته شد. در ۱۵ سالگی در نشریه بیداری کرمان مشغول شد تا درآمدی برای کمک‌خرج تحصیلش داشته باشد. نخستین حکم خبرنگار رادیو در کرمان به‌شماره ۱۳۳ به‌نامش صادر شد و خبرنگاری در روزنامه اطلاعات، کیهان، پست تهران و خبرگزاری پارس را در کارنامه خود داشت.

دانشور، بیش از ۷۰ سال همکاری با نشریات را ادامه داد و نوشته‌های دلنشین او زینت‌بخش مطبوعات کرمان بود. در سال‌های نخست فعالیت خبرنگاری سوار بر دوچرخه‌اش می‌شد و به اداره‌های کرمان می‌رفت و خبرهای محلی را می‌گرفت و ساعت ۱۸ هم در کنار یکی از چهار رادیو موجود در کرمان می‌نشست و خبرهای سراسری و بین‌المللی را می‌نوشت تا در روزنامه چاپ کند و به‌دست مردم برساند. زمانی که رادیو لشکر در کرمان راه‌اندازی شد، او علاوه بر اینکه خبرها را تهیه می‌کرد در رادیو هم حاضر می‌شد و گویندگی خبرها را انجام می‌داد.

این چهره فرهیخته، همیشه هدایای نقدی را که دریافت می‌کرد کتاب می‌خرید و به مؤسسات مختلف اهدا می‌کرد.

وی می‌نویسد: «من به‌عنوان روزنامه‌نگار در نشریه بیداری مشغول به‌کار بودم که استاندار وقت از من خواست به‌عنوان نیروی کمکی در دفتر شهردار کرمان حضور یافته و به آقای فتوحی که آن زمان از کار افتاده شده بود؛ کمک کنم. بنده نیز روزانه ۲ ساعت در دفتر شهردار کرمان حضور یافته و اخبار و گزارش‌های مربوط را تنظیم می‌کردم تا اینکه با توجه به‌سابقه مطبوعاتی‌ام به‌عنوان رئیس‌دفتر و رئیس روابط عمومی شهرداری کرمان مشغول به‌کار شدم.

وقتی در سال ۱۳۳۷ رادیو کرمان راه‌اندازی شد؛ باز هم استاندار وقت از من خواست عصرها به اداره رادیو رفته و اخبار را تهیه و تنظیم کنم. من هم صبح‌ها با دوچرخه به ادارات سرزده و اخبار مربوط را تهیه می‌کردم تا شب‌ها آنها را از رادیو بخوانم.»؛ به‌نظر می‌رسید استاندار کرمان شخصیتی فرهنگی داشت. چرا که باز هم از دانشور خواست شب درگذشت ملک‌الشعرای بهار، شرح حال این شاعر بزرگ را از رادیو بخواند: «هم‌زمان با قرائت شرح حال ملک‌الشعرا، "نوازنده موسیقی" هم قطعه زیبایی را هم‌زمان با متن من می‌نواخت و حتی وقتی برق رادیو قطع شد؛ این هم‌نوازی ادامه پیدا کرد.

دانشور چندین کتاب درباره تاریخ کرمان به‌رشته تحریر درآورد. از جمله از قلعه دختر تا دقیانوس، چهره‌های ماندگار کرمان، محله‌های قدیمی شهر کرمان و مسجد و محله خواجه خضر که کتاب از قلعه دختر تا دقیانوس توسط انتشارات مرکز کرمان شناسی بارها چاپ شده است، همچنین در حال تحریر کتاب دیگری به نام «شهرداری و شوراهای استان کرمان در یک قرن اخیر» بود.
وی، کتاب تاریخچه مسجد و محله خواجه خضر را به‌رشته تحریر در آورد که این کتاب در سال ۱۳۷۶ و در هفتمین دوره انتخاب کتاب سال به عنوان کتاب برتر از میان ۴۱۵ عنوان کتاب انتخاب شد.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز خیراله دادرس

خیراله دادرس، (زاده سی‌ویکم مرداد ۱۳۱۳ تهران - درگذشته نوزدهم مرداد ۱۳۹۹ تهران) کارآفرین برتر

وی از پیشکسوتان و بنیان‌گذران صنعت گاز در کشور و جزو کارآفرینان برتر و فعال طی سه دهه اخیر و چهره ماندگار صنعت و معدن ایران بود و فرزند وی، اردشیر دادرس، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی جایگاه‌داران سی. ان. جی است.

گروه صنعتی البرز گاز در سال ۱۳۴۵ با هدف تأمین نیاز صنایع کشور به خدمات صنعتی و مهندسی در زمینه گاز و پتروشیمی توسط خیراله دادرس به ثبت رسید.
با گذشت سال‌ها و شناخت بیشتر نیازهای صنایع کشور، امروزه البرز گاز در پنج حوزه کسب و کار اصلی فعالیت می‌کند.

محصولات و خدمات شرکت:

۱. راهبردی و بهره‌برداری ده‌ها جایگاه عرضه سوخت پاک ( CNG )
۲. تأمین و توزیع فرآورده‌های گازی و پتروشیمی شامل: گاز مایع صنعتی، LPG، آمونیاک و اسیدها
۳. تولید گاز مایع شیرین (بی‌بو) مورد نیاز صنایعت بهداشتی، آرایشی و صنعت بسته‌بندی کشور
۴. ذخیره سازی، شارژ و توزیع سیلندر گاز مایع جهت مصارف خانگی، تجاری و صنعتی
۵. بازیابی و احیای کاتالیست‌های صنعتی کشور

اختراع‌های ثبت شده نیز در زمینه تولید گاز شیرین با عنوان شیرین‌سازی گاز مایع به روش جدید (استفاده از ستون‌های کاتالیزور جذب سطحی با میزان ناخالص 0ᐸXᐸ30ppm) و تولید گاز مایع شیرین بی‌بو، ثبت اختراع در زمینه تولید گاز شیرین با عنوان فرآیند تصفیه و تولید گاز مایع شیرین شده و بی‌بو LPG با حذف ترکیبات گوگردی از گاز مایع ترش، ثبت اختراع با عنوان تولید گازهای نفتی مایع شده حاوی پروپان تجاری و انواع بوتان تجاری مورد مصرف در انواع افشانه‌ها و اسپری‌ها مطابق با استانداردهای ملی ۱۲۰۴۰ پروپیلانت LPG، ثبت اختراع با عنوان تولید گازهای نفتی مایع شده تزریقی ( دمنده و پفزاد ) هیدروکربنی با گرید خوراکی جهت تولید پلاستو فوم‌ها است.

خیراله دادرس در ۸۶ سالگی درگذشت و در شهرری به‌خاک سپرده شد.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

زادروز هوشنگ سیحون

هوشنگ سیحون (زاده سی‌ویکم مرداد ۱۲۹۹ تهران - درگذشته پنجم خرداد ۱۳۹۳ کانادا) پدر معماری مدرن ایران

وی در خانواده‌ای اهل موسیقی به‌دنیا آمد و پدربزرگ او میرزاعبداله فراهانی بنیانگذار موسیقی سنتی ایران است. سیحون نقاش و استاد معماری و رئیس سابق دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود.

سیحون پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، به‌دعوت آندره گدار، رئیس اداره باستان‌شناسی ایران، برای ادامه تحصیل راهی پاریس شد و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس نزد اوتلو زاوارونی، به‌تکمیل دانش معماری پرداخت. در سال ۱۹۴۹ به درجه دکترای هنر رسید و در بازگشت به ایران، در ۲۵ سالگی نخستین اثر معماری‌اش، بنای یادبود آرامگاه بوعلی‌سینا را طراحی کرد.

وی، در نقاشی نیز صاحب سبک بود، به‌گونه‌ای که در سال ۱۹۷۲ به‌همراه نقاشانی صاحب نام و معروف از جمله پیکاسو و سالوادور دالی، در نمایشگاهی در ماساچوست شرکت کرد و با کارهای پر پیچ و تاب خطی‌اش توجه همه منتقدان را به‌خود جلب کرد. نقاشی‌های وی به‌گونه‌ای است که در آنها هیچ‌گاه خطوط یکدیگر را قطع نمی‌کنند و هنوز کسی نیست که طرحی مانند نقاشی‌های او خلق کند.

برخی از افتخارات و جوایز سیحون:

- کسب رتبه اول در مسابقه دولت و راه‌آهن ایران «طرح ساختمان ایستگاه راه‌آهن»
- کسب رتبه اول در مسابقه طراحی آرامگاه بوعلی سینا
- یک دوره ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران
- عضو شورای ملی باستان‌شناسی
- عضو شورای عالی شهرسازی
- عضو شورای مرکزی تمام دانشگاه‌های ایران
- عضو کمیته بین‌المللی ایکوموس Icomos
- مسئولیت مرمت بناهای تاریخی ایران، به مدت ۱۵ سال

برخی از آثار هوشنگ سیحون:

- آرامگاه بوعلی سینا
- آرامگاه خیام
- آرامگاه کمال‌الملک
- طراحی بنای موزه توس
- ساختمان بانک سپه واقع در میدان توپخانه تهران
- سازمان نقشه‌برداری کل‌کشور
- کارخانه نخ‌ریسی کوروس اخوان
- کارخانه آرد مرشدی
- سینما آسیا
- سینما سانترال
- کارخانه کانادادرای (زمزم فعلی) در تهران و اهواز
- و حدود ۱۵۰ پروژه مسکونی خصوصی، یادگار آن زنده‌یاد است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت صادق صندوقی

صادق صندوقی (زاده پنجم اردیبهشت ۱۳۲۵ همدان – درگذشته سی‌ویکم مرداد ۱۳۹۷ تهران) پیشکسوت در حوزه تصویرگری کتاب‌های درسی و کودکان و نوجوانان

وی از شوروی سابق به آدنای ترکیه و بعد به همدان آمد و در این شهر ساکن شد و غذاخوری یا همان کبابی معروف استانبولی را در آنجا دایر کرد. صندوقی، شوق نقاشی داشت و پدرش از یادگیری هنر نقاشی او خشنود بود و همه لوازم نقاشی را برایش آماده می‌کرد.

«همدان‌مصور» عنوان نشریه‌ای خودساخته با کمک برادرش «حسن صندوقی» بود که در اواخر دهه ۳۰ و اوایل ۴۰ در ۱۰ شماره با تعدادی محدود به شکل دستی نوشته، تصویرگری شده و پخش شد. نشریه «همدان مصور» که هنوز نسخه‌هایی از آن موجود است، مشاهیر همدان و اتفاق‌های فرهنگی را در همان سال‌ها بیان می‌کرد.

صندوقی، پس از ادامه تحصیل در همدان خود را به هنرستان هنرهای تجسمی رساند و کار نقاشی را ادامه داد و حدود نیم‌قرن تلاش مستمر در زمینه نقاشی و تصویرگری را در کارنامه حرفه‌ای‌اش ثبت کرد. سه فرزند وی با نام‌های شهرزاد، شیرین و شادی نیز به دنبال پدر هر کدام دستی در هنر و ادبیات دارند.

نمونه‌ای از آثارش تصویری است که داستان «اصحاب فیل» را در کتاب‌های درسی روایت می‌کرد. همچنین اغلب طرح‌های روی جلد کتاب‌های ترجمه شده ژول ورن، نویسنده فرانسوی که پس از انقلاب چاپ شدند، از نقاشی‌های اوست.

بسیاری از آثار صندوقی، با وجود سادگی‌شان به تصویرهایی ماندگار تبدیل شدند. شاید یکی از دلایل آن نگاه ساده او به موضوعات و قصه‌ها باشد. تصاویری که از زنگ و لعاب‌های امروزی برخوردار نبودند، اما در سادگی تمام قصه‌های ماندگاری را روایت می‌کردند.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

سالروز درگذشت منوچهر اسماعیلی

منوچهر اسماعیلی (زاده هشتم فروردین ۱۳۱۸ کرمانشاه - درگذشته سی‌ویکم مرداد ۱۴۰۱ تهران) گوینده و مدیر دوبلاژ

وی کار دوبله را از سال ۱۳۳۶ با رل‌گویی در نقش‌های کوتاه یا دوم و سوم آغاز کرد و از سال ۱۳۴۲ مدیریت دوبله بسیاری از فیلم‌های بزرگ را بر عهده داشت.
در سال ۱۳۳۸ در فیلم دروازه‌های پاریس، با مدیریت دوبلاژ علی کسمایی درخشید و اوج کارش را در دوبله فیلم بن‌هور به‌مدیریت دوبلاژ رسول‌زاده در سال ۱۳۴۱ تجربه کرد. گویندگی در فیلم رسالت به‌جای آنتونی‌کوئین (حمزه) و فیلم پاپیون به‌جای استیو مک‌کوئین در زمره کارهای او بود.

اسماعیلی، به صحبت کردن به‌جای چند شخصیت در یک فیلم، با صداهای متنوع و تیپ‌گویی "صحبت با صداهای مختلف" شهرت داشت. در فیلم هزاردستان به کارگردانی علی حاتمی، به‌جای شعبان "محمدعلی کشاورز" به‌جای رضا تفنگچی "جمشید مشایخی" و هزاردستان "عزت‌اله انتظامی" و جمشید لایق صحبت کرد.

مراسم نکوداشت:

اسفندماه ۱۳۸۸ وزارت ارشاد تصمیم به برپایی مجلسی با عنوان نکوداشت و تقدیر از گویندگان برتر ایران گرفت. پس از دعوت از پیشکسوتان صنعت دوبله ایران از جمله کسمایی، اسماعیلی، عرفانی، خسروشاهی، جلیلوند و سایرین، تأخیر مجلس و ناهماهنگی در برنامه‌ریزی اهدای جوایز و سخنرانی‌های طولانی سبب اعتراض وی شد و به همراه بعضی از مدعوین، مراسم را نیمه‌کاره رها کرد. اصحاب رسانه، مهم‌ترین دلیل رفتارش را اعتراض به حضور گویندگان جوان و ناشناس در جمع حرفه‌ای‌های دوبلاژ عنوان کردند و به این موضوع اشاره داشتند که وی معتقد است، فعالیت غیرقانونی برخی از این گویندگان تازه‌کار موجب شده است کیفیت دوبلاژ در ایران به‌شدت تنزل پیدا کند. در تاریخ دوازدهم بهمن ۱۳۹۶ در آئین نکوداشت افتتاحیه جشنواره فجر از وی تقدیر شد.

افتخارات:

سیزدهم اسفند ۱۳۸۸ یازدهمین جشن سینمایی و تلویزیونی «دنیای تصویر» میزبان ستارگان سینما و تلویزیون ایران بود. در بخشی از این مراسم که خبرگزاری‌های داخلی از آن تمجید کردند، از یک عمر فعالیت وی با اهدای تندیس زرین حافظ تقدیر شد.

سوابق کاری:

- مدیریت ارشد دوبلاژ بیش از ۲۰۰ فیلم سینمایی و تلویزیونی، سریال‌های تلویزیونی و برنامه‌های رادیویی
- ایفای نقش در پست دوبلور و گوینده در بیش از ۱۵۰۰ اثر
- نقش‌آفرینی در فیلم‌های سینمایی
- مدرس فنون و تکنیک‌های گویندگی و مدیریت دوبلاژ
- سرپرست انجمن و رئیس صنف گویندگان ایران.

کد خبر 681725

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.