به گزارش خبرنگار ایمنا، از سال ۱۳۶۱ تاکنون، جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان برقرار است و امسال این جشنواره سیوپنجساله میشود. هرسال بزرگسالان، نوجوانان و کودکان داوری این جشنواره را بر عهدهدارند و تیم خبرنگاران نوجوان نیز از میان نوجوانان مشتاق رسانه انتخابشده و خبرها را تهیه میکنند. ویژگی خاص این جشنواره، توجه فراوان به داوری کودکان و نوجوانان است.
این جشنواره در دو بخش داخلی و بینالملل برگزار میشود. فیلمهای سینمایی در بخش داخلی، و فیلمهای انیمیشن در بخش بینالملل داوری میشوند.
سیوپنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان به میزبانی اصفهان و با دبیری مجید زینالعابدین، رئیس بنیاد سینمایی فارابی، همزمان با روز جهانی کودک افتتاح خواهد شد.
خبرنگار ایمنا درباره رویکرد و چگونگی برگزاری سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کودک و نوجوان، با میثم بکتاشیان، معاون فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان و دبیر اجرایی سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان اصفهان گفتوگو کرده است که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
ایمنا: از سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان اصفهان چه خبر؟
بکتاشیان: این جشنواره پانزدهم تا بیستم مهرماه برگزار میشود و فرصت کمی تا برگزاری آن باقی مانده است. از ۲ هفته گذشته که من به این سمت منصوب شدم، در نخستین روزها کمیتهها و مسئول کمیتههای ستاد اجرایی مشخصی شدند.
رویکرد این دوره از جشنواره فیلم کودک و نوجوان این است که باعث امیدآفرینی تا عمق محلات شود و همه کودکان و نوجوانان بتوانند از ظرفیت این جشنواره استفاده کنند و هم از فیلمها و هم برنامههای جانبی برخوردار شوند.
فراخوان شرکت در داوری جشنواره بهزودی روی رسانهها قرار میگیرد و کودکان و نوجوانان میتوانند در این فراخوان ثبتنام کنند. المپیاد فیلمسازی نیز در حوزه فیلم کودک و نوجوان بهصورت تخصصی پیگیری میشود که استعدادهای جدید کشف شود.
ایمنا: این اولین بار است که برگزاری این جشنواره بر عهده معاونت فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قرار میگیرد. رویکرد شما در برگزاری جشنواره چیست؟
بکتاشیان: برگزاری این دوره از جشنواره، به یک واحد تخصصی در زیرمجموعه شهرداری اصفهان سپرده شده است. تلاش میکنیم از ظرفیت دفاتر تخصصی ذیل این معاونت و تعاملات درونسازمانی و برونسازمانی با دستگاههای مرتبط استفاده کنیم تا همافزایی بین تمام مجموعههای مرتبط در حوزه کودک و نوجوان و هنر سینما شکل گیرد و بتوانیم از تمام ظرفیت این دستگاهها استفاده کنیم.
در دو دوره، مدیرعامل سازمانهای فرهنگی وهنری بهعنوان مدیر اجرایی حضور داشتند اما این اولین بار است که معاونت فرهنگی و هنری این مسئولیت را بر عهده دارد.
ایمنا: با توجه به اینکه کمتر از یکماهونیم به برگزاری جشنواره باقی مانده است و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان نیز با کمبود نیرو مواجه است چه تمهیداتی برای برگزاری هرچه بهتر این جشنواره باوجود نیروی کم اندیشیده شده است؟
بکتاشیان: مسئولیتهای در دستور کار را بهصورت کمیتهای متشکل از نیروهای اجرایی و ستادی تعریف میکنیم که توانمندیها بهره ببریم و از همافزایی جمعی بین نیروهای شهرداری اصفهان و نهادهای همسو مانند حوزه هنری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استفاده کنیم و کارها را بهصورت پویا پیش ببریم.
انجام تمام کارهای جشنواره در این زمان بسیار کم، بیسابقه است. باید از امکانات نرمافزاری و سختافزاری موجود، بیشترین بهره را برای برگزاری یک جشنواره تراز اول و آبرومند ببریم.
ایمنا: تغییر مدیریت در بنیاد سینمایی فارابی، در سیاستها و نحوه برگزاری این جشنواره چه تأثیری داشت؟
بکتاشیان: با توجه به اینکه مجید زینالعابدین و تیم اعضای ستاد جشنواره منصوبشده در تهران و اصفهان از افراد مطلع و باتجربهای هستند به یاری خدا میتوانند در این زمان کم موارد اجرایی را بهخوبی پیش ببرند.
ایمنا: یکی از محوریترین کلیدواژههای شما همواره محلهمحوری و عدالت در اجرای برنامهها است. هماکنون هم شعارتان این است که رویکرد جشنواره، برگزاری برنامهها در تمام محلات خواهد بود. در اینباره توضیح دهید.
بکتاشیان: ایجاد امکان رفتوآمد برای کودکان و نوجوانان از مدارس و ایجاد دسترسی به این رخداد در محلات از طریق معاونت فرهنگی مناطق از جمله رویکردهای برگزاری عدالتمحور سیوپنجمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان است. برنامههای جنبی بهطوری تعریف میشود که بتوان رخدادهای سینمایی را در دل محلات انجام داد. مانند رویداد «سینما محله» که در آن فیلمهای جشنوارههای گذشته در دل محلات اکران میشود تا بچهها با حوزه فیلم و هنر آشنا شوند.
فراخوان المپیاد فیلمسازی منتشر شد و هدف این است که کودکان و نوجوانان بتوانند با کمترین امکاناتی که در اختیاردارند، در قالب سوژههای و ایدههایی مطرحشده استعداد خود را بروز دهند و فیلمها را از دریچه فکر و نگاه خود برای ما بفرستند که بتوانیم دنیا را از دریچه ذهنی خلاق و پویا نوجوانان ببینیم و چه چیز بهتر از تصویر میتواند ما را با دنیای ذهنی خلاق و پویا و امیدآفرین کودکان و نوجوانان آشنا کند؟ امید است با این المپیاد و استقبال خوب کودکان و نوجوانان رخداد خوب و فاخری در کنار جشنواره رقم بخورد.
ایمنا: یکی از ظرفیتهای اصفهان دفاتر تخصصی ذیل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری است. چه برنامهای برای بیشتر دیده و معرفی شدن این دفاتر تخصصی دارید؟
بکتاشیان: بخشی از مسئولان دفاتر تخصصی، مسئولان کمیتههای جشنواره فیلم کودک و نوجوان هستند و در حوزه تخصصی خود فعالیت دارند. همین حضور باعث تعامل و ارتباط با عناصر جشنواره و هنرمندان و فرهیختگان و اساتید دانشگاه میشود و ظرفیتی است که هم توانمندی تخصصی خود را معرفی کنند و هم با اساتید و هنرمندان و فرهیختگان آشنا شوند و جهت ارتقای سطح هنری اصفهان از آنان بهره بگیرند.
ایمنا: شهرداری اصفهان در برگزاری این رویداد تنها است یا دستگاههای دیگر نیز باید به آن کمک کنند؟
بکتاشیان: در دنیای امروز هیچگاه نمیتوان بهتنهایی اتفاق بزرگی را رقم زد و بیشک موفقیت وقتی حاصل میشود که همافزایی و همدلی اتفاق بیفتد. رفاقت موجود در سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان و ارتباط تنگاتنگ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، صداوسیمای مرکز اصفهان، حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی با دبیرخانه اجرایی جشنواره این همدلی را رقم میزنند و در سیاستگذاری جشنواره از نظرات این دستگاهها و حضور نماینده آنان در دبیرخانه اجرایی بهره میبریم.
این جشنواره آبروی کشور و اصفهان است و دست در دست هم زیر پرچم کشور برای ارتقای هویت دینی و انقلابی این شهر و کشور ایران اسلامی و پاسداشت از عزیزانی که جان خود را در کشور دادند، تلاش میکنیم.
اقدام بعدی، فراخوانهای خبرنگاران و داوران کودک و نوجوان است که به شکل گسترده پخش میشود تا همه بتوانند در صورت تمایل ثبتنام کنند.
ایمنا: این جشنواره چند کمیته دارد؟
بکتاشیان: این جشنواره کمیتههای مختلفی مانند کمیته پشتیبانی، مالی و متفرقه دارد، اما کمیتهای که رئوس برنامهها را بر عهده دارد، کمیته خبرنگاران کودک و نوجوان، کمیته داوران کودک و نوجوان، کمیته رویدادهای شهری، کمیته رویدادهای محلهای و منطقهمحور و کمیته عمومی و سینمایی و آفرینشها که المپیاد فیلمسازی و کارگاههای نشست و بررسی تخصصی را برگزار میکند، هستند.
ایمنا: از ظرفیتهای جشنواره برای معرفی اصفهان استفاده میشود؟
بکتاشیان: اصفهان نامی به بلندای تاریخ و تمدن، مفاخر، مشاهیر و شهدایی است که فدا کرده است، بنابراین باید بااحتیاط و ظرافت درباره آن صحبت کرد زیرا ممکن است نتوانیم عمق مطلب را ادا کنیم.
هر رویداد در اصفهان باید با توجه به زیستبوم و تاریخ و تمدن و هویت این شهر شکل بگیرد و آن موقع میتواند در سطح جهانی بدرخشد زیرا با ریشههایی تغذیه شده است که به مردم و تاریخ و مفاخر انسانی این شهر برمیگردد. در این جشنواره هم سعی میشود که در انتشار اخبار و جریانسازی رسانهای، به این نکات و ظرافتها توجه کنیم و با جریان رسانهای ظرفیتهای اصفهان را در سطح بینالمللی معرفی کنیم.
ایمنا: برخی میگویند شهرداری اصفهان در این رویداد تنها نقش اجراکننده دارد و تصمیمگیرنده نیست و این جشنواره در نهایت هیچ آوردهای برای شهر ندارد. حدود اختیارات شهرداری اصفهان در این جشنواره و جریانسازی چقدر است؟
بکتاشیان: شهردار اصفهان و نمایندههای شورای اسلامی شهر، عضو شورای سیاستگذاری سیوپنجمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان هستند و در تصمیمگیریهای جشنواره نظر میدهند. شورای سیاستگذاری اعضای حقوقی دارد که شامل رئیس بنیاد سینمایی فارابی، وزارتخانه، شهردار اصفهان و نماینده اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان میشود.
تلاش بر این است که در حوزه اجرایی نیز این همدلی و همافزایی ایجاد شود و بهصورت یکپارچه شکل گیرد و به حوزه منطقه جغرافیایی پرداخته نشود. به هر حال بعضی نقدها وارد است. در دورههای گذشته که من مسئول دبیرخانه و شورای تولید فیلمهای کوتاه کودک و نوجوان بودم، بخشی از هزینهها وارد این دبیرخانه شد و بر مبنای آن ۲۵۰۰ نفر از دانشجویان، هنرمندان، هنرآموختگان و اعضای انجمن سینمای جوانان و کسانی که در آموزشکدههای سینمایی مختلف یا دانشگاه آموزش دیدند، در فرآیند تولید اثر هنری شرکت کردند و در نهایت ۴۳ فیلم کوتاه کودک و نوجوان در اصفهان تولید شد. تلاش میکنیم فرایند ساخت فیلم کوتاه را برای هنرمندان فراهم کنیم که جریان دائمی فیلمسازی در اصفهان برقرار باشد و در ادامه فرآیند فیلمسازی فیلم کوتاه به تولید تلهفیلم و بعد از آن فیلم بلند سینمایی در حوزه کودک و نوجوان بپردازیم تا پنج سال آینده بتوانیم باافتخار چند هنرمند خالق خوب فیلم اولی به جشنواره معرفی کنیم.
ایمنا: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان از لحاظ مالی کمی دارای مشکل است. بودجه جشنواره فیلم کودک و نوجوان از کجا تأمین میشود؟ آیا بودجه تعیینشده برای برگزاری این جشنواره کفاف میدهد؟
بکتاشیان: برگزاری یک جشنواره استاندارد و حرفهای، در سطح بینالمللی نیازمند حداقل استانداردهایی در سطح حرفهای است که باید رعایت شود. و این به معنی اسراف نیست. بهخاطر شرایط اقتصادی در حال برنامهریزی بهگونهای هستیم که این جشنواره بدون کاستن از استانداردهای حرفهای، با حداقل هزینه برگزار شود.
ایمنا: در خصوص دیگر رویدادهای جنبی جشنواره فیلم کودک و نوجوان، بهویژه المپیاد فیلمسازی توضیح دهید.
بکتاشیان: فراخوان المپیاد فیلمسازی منتشر در چند روز آینده منتشر خواهد شد و هدف این است که کودکان و نوجوانان بتوانند با کمترین امکاناتی که در اختیار دارند، در قالب سوژههای و ایدههایی مطرحشده استعداد خود را بروز دهند و فیلمها را از دریچه فکر و نگاه خود برای ما بفرستند که بتوانیم دنیا را از دریچه ذهنی خلاق و پویا نوجوانان ببینیم و چه چیز بهتر از تصویر میتواند ما را با دنیای ذهنی خلاق و پویا و امیدآفرین کودکان و نوجوانان آشنا کند؟ امید است با این المپیاد و استقبال خوب کودکان و نوجوانان رخداد خوب و فاخری در کنار جشنواره رقم بخورد.
ایمنا: یکی از ظرفیتهای اصفهان دفاتر تخصصی ذیل سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری است. چه برنامهای برای بیشتر دیده و معرفی شدن این دفاتر تخصصی دارید؟
بکتاشیان: بخشی از مسئولان دفاتر تخصصی، مسئولان کمیتههای جشنواره فیلم کودک و نوجوان هستند و در حوزه تخصصی خود فعالیت دارند. همین حضور باعث تعامل و ارتباط با عناصر جشنواره و هنرمندان و فرهیختگان و اساتید دانشگاه میشود و ظرفیتی است که هم توانمندی تخصصی خود را معرفی کنند و هم با اساتید و هنرمندان و فرهیختگان آشنا شوند و برای ارتقای سطح هنری اصفهان از آنان بهره بگیرند.
نظر شما