آغاز آزمایشی «اصپاک» از امروز / اطلاع ۹۸ درصدی مردم از طرح جدید جمع‌آوری زباله

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان از آغاز طرح آزمایشی اصپاک خبر داد و گفت: ۹۸ درصد مردم از طرح جدید جمع‌آوری زباله اطلاع دارند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، مهدی بقایی امروز _سه‌شنبه بیست‌وچهارم مردادماه_ در نشست صمیمی با اصحاب رسانه اظهار کرد: هفت سازمان و چهار مدیریت زیرمجموعه معاونت خدمات شهری شهرداری اصفهان قرار دارد. سازمان‌های پارک‌ها، مدیریت پسماند، زیباسازی، آتش نشانی، میادین میوه و تره‌بار، خدمات موتوری و سازمان آرامستان‌ها از جمله این سازمان‌ها است.

وی ادامه داد: مدیریت کل هماهنگی و نظارت، مدیر کل تخلفات و پیشگیری و رفع تخلفات شهری، مدیریت نت، مدیریت بحران و ستاد سفر از زیر مجموعه‌های این معاونت است، در مجموع در این معاونت تنوع خدمات و تنوع وظایف را شاهد هستیم.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تصریح کرد: همه سازمان‌های این معاونت به صورت هندسی حرکتی دارند، به این معنا که برای چه مخاطب و در چه مکان و زمانی چه هدفی را باید پیگیری کنند.

وی با بیان اینکه در برنامه‌ریزی‌ها معمولاً پروژه‌های خود را کوتاه تعریف کرده و این از اشکالات است، خاطرنشان کرد: تا زمانی که افق بلندتری را در برنامه‌ها تعریف نکنیم، دچار مشکلات می‌شویم، از سوی دیگر وقتی برنامه‌ها عملیاتی تر شود برای شهروندان ملموس‌تر خواهد شد.

بقایی اضافه کرد: بر این اساس سال گذشته، یک افق بلندی را برای معاونت خدمات شهری شهرداری اصفهان در بستر محیط زیست تا سال ۱۴۱۰ تعریف کردیم.

وی افزود: سعی کردیم آنچه برای شهر نیاز ملموس و دست یافتنی است را برای اصفهان در نظر بگیریم، در این راستا در افق دو بال داریم که نخست هوشمند سازی و دوم مشارکت مردمی است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به نخستین بخش از افق ۱۰ ساله محیط زیست شهر، گفت: در بحث مصرف آب، نیاز آبی مطلوب برای شهر اصفهان ۵۶ میلیون مترمکعب و حداقل نیاز آبی در شرایط خشکسالی ۳۶ میلیون مترمکعب است.

وی تاکید کرد: در حال حاضر برای افزایش منابع آبی در دسترس به سمت تصفیه پساب‌ها با روش‌های مختلف از جمله نانو ازن رفته‌ایم که اکنون میزان مصرف آب تأمینی از پساب ۶۰۰ لیتر بر ثانیه است و در نظر داشته برای افق ۱۴۱۰ در این بخش به ۱۷۰۰ لیتر بر ثانیه دست یابیم.

بقایی گفت: تأمین آب از محل استحصال آب‌های سطحی از دیگر منابعی است که در نظر گرفته‌ایم، بر این اساس طبق مطالعات استحصال آب سطحی انجام شده که باید ۱۶ هزار چاه جذبی و ۳۰۰ کیلومتر کانال کنار خیابان ایجاد کنیم.

وی اظهار کرد: این جای تقدیر دارد که پس از ۲۰ سال حقابه شهر اصفهان در نظر گرفته شد و آب داخل مادی‌ها جریان یافته است، این حقابه شهر اصفهان امروز تصویب و در سهمیه‌های آبی که اختصاص می‌یابد، از این پس در نظر گرفته می‌شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان یادآور شد: در پساب فاضلاب سه مسئله مهم وجود دارد، نخست تأمین، تصفیه و توزیع آن، این سه عامل باعث تعیین میزان پساب می‌شود، در حال حاضر ۶۰۰ لیتر بر ثانیه در بخش تأمین وجود دارد که تا سال ۱۴۱۰ باید به ۱۷۰۰ لیتر بر ثانیه برسد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر آب پساب در شاهین شهر ۱۰۰ لیتر بر ثانیه به صورت مشارکتی، در حبیب آباد ۱۴۰ لیتر بر ثانیه، در بخش جنوب شهر خیابان آبشار ۲۴۰ لیتر بر ثانیه آماده مناقصه، در قسمت سپاهان شهر ۱۴۰ لیتر بر ثانیه با کیفیت لازم تأمین می‌شود، در این راستا برای سال ۱۴۰۲، ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار در این بخش اختصاص داده شده است.

جایگزینی گونه‌های گیاهی مقاوم به خشکی

بقایی درباره سرانه فضای سبز شهر و افق دیده شده برای سال ۱۴۱۰ گفت: سرانه اکولوژیک شهر اصفهان ۲۸ مترمربع و سرانه تفرجگاهی ۳.۶۳ مترمربع به ازای هر نفر است که تا سال ۱۴۱۰ باید سرانه تفرجگاهی پنج مترمربع افزایش و سرانه اکولوژیکی تغییری نکند.

وی افزود: از دیگر اقدامات در این بخش جایگزینی گونه‌های مقاوم به خشکسالی با گونه‌های پرنیاز به آب است، در این راستا تا سال ۱۴۱۰ حذف ۴۵ درصدی چمن‌های پرنیاز شهری و جایگزین با گونه‌های مقاوم را پیش‌بینی کرده‌ایم.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در توضیح سرانه غیر در اختیار که شامل فضای سبز ارگان‌ها و منازل است، گفت: این میزان تا سال ۱۴۰۱، ۸.۱ مترمربع و تا ۱۴۱۰ سرانه ۸.۵ متر مربع در نظر گرفته شد. همچنین تا سال ۱۴۰۱، ۷۰ درصد شبکه انتقال پساب شهر ایجاد شده و تا ۱۴۰۲، ۸۴ درصد تکمیل می‌شود، بر این اساس تا سال ۱۴۱۰، ۹۸ درصد شبکه انتقال آماده خواهد شد.

وی با بیان اینکه رینگ پساب در شهر اصفهان در حال تکمیل است، توضیح داد: برای سال ۱۴۰۲ تصفیه خانه در شرق و یا غرب شهر احداث خواهد شد.

بقایی با بیان اینکه در بحث هوشمند سازی فضای سبز ضعف جدی داریم و مصرف دقیق آب را اطلاع نداریم، خاطرنشان کرد: میزان درصد تکمیل شده این شبکه تا سال ۱۴۰۱ یک درصد و درصد تکمیل تا سال ۱۴۰۲؛ چهار درصد و افق ما برای سال ۱۴۱۰، ۴۰ درصد هوشمند سازی در نظر گرفته‌ایم، بودجه لازم در سال ۱۴۰۲ نیز برای رسیدن به نقطه هدف ۳۰ میلیارد ریال است.

اصفهان به شهر خورشیدی تبدیل شود

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان اظهار کرد: در بحث انرژی، تولید و مصرف مهم است، بر این اساس در سال ۱۴۰۰ میزان انرژی تجدید پذیر نسبت به کل انرژی مصرفی شهرداری اصفهان ۲.۶ درصد، سال ۱۴۰۱ این مقدار ۴.۵۶ درصد و در سال جاری بیش از ۱۲ درصد است و در سال ۱۴۱۰ به صورت صددرصد خواهد شد.

وی افزود: پیشنهاد می‌شود اصفهان به شهر خورشیدی تبدیل شود و همه انرژی شهر از منابع انرژی خورشیدی تأمین شود چرا که اصفهان شهر بسیار خوبی برای این تحقق این مهم است.

بقایی خاطرنشان کرد: پسماند از دیگر افق‌های در نظر گرفته شده در افق ۱۴۱۰ محیط زیستی معاونت خدمات شهری است، در روز ۸۵۰ تن پسماند تر جمع‌آوری می‌شود که ۵۰ تن شیرابه است و ۳۰۰ تن از آن دفن می‌شود و غیر قابل استفاده (ریجکتی) است.

وی تصریح کرد: اغلب مواد غیر قابل استفاده پایه نفتی هستند که دستگاه پیرولیز را بر این مبنا طراحی کردیم، افق پسماند تر برای سال ۱۴۱۰ به این شرح است که برای قسمت هاضم ۳۰۰ تن در روز، فرهنگ‌سازی و آموزش کاهش ۲۰۰ تن در روز، تصفیه شیرابه ۵۰ تن در روز و موارد ریجکتی ۳۰۰ تن در روز که شامل ۲۰۰ تن صنایع تبدیلی و ۱۰۰ تن پیرولیز است را تعریف کرده‌ایم.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: برای پسماند ساختمانی بر اساس احداث و بهره برداری مجموعه بازیافت نخاله ۱۸۰۰ تن در روز در سال ۱۴۱۰ در نظر گرفته شده است، کارخانه تصفیه شیرابه نیز تا چند ماه آینده انجام می‌شود.

وی ادامه داد: طراحی و ساخت سیستم پیرولیز با ظرفیت ۱۰۰ تن در روز در مرحله فراخوان و برای استقرار سیستم بی هوازی در مرحله انعقاد قرارداد در سال جاری بوده است.

نظافت معابر شهری اصفهان تا سال ۱۴۱۰ مکانیزه می‌شود

بقایی به بخش مکانیزاسیون نظافت شهری اشاره کرد و گفت: در بخش مکانیزاسیون در نظر داریم تا سال ۱۴۱۰، به ۱۰۰ درصد پوشش معابر شهری برسیم، این رقم در سال ۱۴۰۰، ۳۰ درصد معابر در سال ۱۴۰۲، ۶۰ درصد بوده است، در این راستا نیز ۲۰۰ میلیارد بودجه برای خرید جاروب های مکانیزه در نظر گرفته شده است که امسال برنامه داریم نیمی از دستگاه‌های جاروب مکانیزاسیون را جدید کنیم.

وی تاکید کرد: اکنون با مشکل کمبود کارگر در بخش نظافت شهری و حمل زباله روبه‌رو هستیم، به‌رغم اینکه هیچ تغییری در حق و حقوق آنها نیست و چه بسا بیشتر هم شده است و مزایای جوانی جمعیت، تعطیل کاری، شیفت شبانه هم به آنها پرداخت می‌شود، در حذف روزهای جمعه در جمع‌آوری زباله‌ها بحث کاهش حقوق کارگران اصلاً مطرح نبوده و نیست.

بقایی یادآور شد: ۴۶ میلیون متر مربع مساحت رفت و روب کل شهر است که ۱۶۰۰ کارگر پاکبان داریم، بنابراین میانگین روزانه ۱۶ هزار مترمربع سهم هر کارگر برای جاروب است ولی ۵۵ درصد این وسعت با دستگاه مکانیزاسیون جاروب می‌شود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: در حال حاضر به هیچ وجه نمی‌توانیم اتباع بیگانه برای کارگر نظافت جذب کنیم و امکان جذب کارگر برای نظافت و رفت و روب را داریم، چرا که روزانه ۱۵۰ کارگر نظافت شهری غایب داریم که به دلایل مختلف غیبت می‌کنند.

وی ادامه داد: در حالی ما معاونت خدمات شهری را دریافت کردیم که سازمان خدمات موتوری زیان انباشته داشت و اکنون خدمات موتوری شهرداری امسال ۱۰۰ میلیارد تومان سود انباشته دارد و ۲۲۰ میلیارد تومان در شهرداری مرکزی بودجه برای خرید تجهیزات در اختیار دارد.

بقایی خاطرنشان کرد: میانگین سن ماشین‌های عمرانی شهر ۳۵ سال و میانگین سن ماشین‌آلات خدمات شهری ۱۶ سال است که نشان از فرسودگی این ناوگان است برای سال ۱۴۱۰ قرار است همه معابر شهر اصفهان صددرصد مکانیزاسیون انجام شود.

کاهش تعداد نوبت بارگیری زباله‌ها یک کار زیست‌محیطی است

وی افزود: در بحث شیوه جمع‌آوری زباله باید افقی ترسیم می‌کردیم و معمولاً قدم‌های اولیه در هر حرکت جدید با اینرسی همراه است، حذف روزهای جمعه در طرح جدید جمع‌آوری زباله، سابقه ۱۰ ساله مطالعاتی داشته و یک شبه تصمیم گرفته نشده است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان افزود: در بسیاری از شهرها سطل‌های بزرگ سر کوچه‌ها قرار داده شده است که امروز جمع‌آوری این سطل‌های بزرگ برای مدیریت شهری، معضلی بزرگ برای مسئولان شده، اما شهر اصفهان خوشبختانه دچار این معضل نیست.

وی اظهار کرد: طبق گزارش بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۸، میانگین تولید پسماند در شرق آسیا ۵۶۰ گرم در روز و میانگین جهانی ۷۰۰ گرم است و میانگین زباله اصفهان در روز ۵۰۰ گرم بوده اما مشکل آنجا است که ۸۰ درصد زباله‌ها، پسماند تر است.

بقایی با اشاره به طرح‌های مختلف اجرا شده در جمع‌آوری زباله در کشورهای توسعه یافته افزود: در کشورهای اروپایی مالیات زیادی برای جمع‌آوری زباله تعیین می‌شود و از این بابت شهروندان در تولید زباله رعایت می‌کنند.

وی تاکید کرد: تغییر ساعت جمع‌آوری زباله از ۹ شب به ۱۱ شب، باعث افزوده شدن ۳۰۰ هزار پلاستیک برای زباله‌ها شد، چون قبلاً سطل خانگی بود.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان توضیح داد: طبق گزارش جهانی عوامل مؤثر بر کاهش تولید پسماند شامل کاهش تعداد دفعات جمع‌آوری پسماند، جمع‌آوری مکانیزه پسماند، کاهش ناوگان جمع‌آوری و جمع‌آوری دو گانه پسماند باعث افزایش بهره‌وری کارکنان و ایجاد رقابت در قراردادها می‌شود، در واقع کاهش تعداد نوبت بارگیری زباله‌ها یک کار زیست محیطی است.

وی تاکید کرد: در هرم مدیریت پسماند، دفن در محیط آخرین مرحله است که باید کمترین مقدار باشد، طبق آمار، اصفهان کمترین تولید پسماند در کشور را دارد و بر اساس اطلاعات شهرهایی از کشور که هر شب زباله جمع‌آوری می‌کنند، تولید زباله آنها بیشتراست.

بقایی با اشاره به تاریخچه اتفاقات و تحولات روی داده در بخش جمع‌آوری زباله در شهر اصفهان گفت: فراموشی زوج و فرد تاریخی یکی از دلایل رفتن به سمت زوج و فرد هفتگی در طرح جمع‌آوری زباله بوده، برای آینده شهر باید آهسته آهسته و با هوشمندی میزان تعداد دفعات جمع‌آوری زباله را بکاهیم.

ارزش ۶۰۰ میلیارد تومانی تفاله چای خشک شده در سال

وی ادامه داد: اهداف خرد از بازنگری جمع‌آوری و حمل پسماند تر شامل افزایش رفاه کارگران، کاهش تولید پسماند و شیرابه، کاهش پسماند خارج از نوبت است، اکنون در روزهای جمعه فقط از معابر اصلی ۴۰۰ تن زباله جمع‌آوری می‌کنیم اما درصدد هستیم که کارگران در این روز استراحت کنند و این جمع‌آوری انجام نشود.

معاون شهردار با بیان اینکه ۵۰۰ خانوار در اصفهان، وجود دارند که زباله صفر هستند، توضیح داد: از آبان ماه ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۱ به مدت ۲۱۲۰ نفر ساعت جلسات کارشناسی برای اجرای طرح جدید جمع‌آوری زباله صورت گرفت، برآورد این است که در کمترین زمان ممکن و با تبلیغ گسترده، مشارکت مردمی در طرح جمع‌آوری زباله و همراهی با آن انجام شد.

وی خاطرنشان کرد: بهترین منطقه در رعایت حذف روزهای جمعه جمع‌آوری زباله منطقه ۹ بوده است، همچنین برچسب زنی زباله‌های خارج از نوبت، در راستای اجرای ماده ۱۶ پسماند شکل گرفته که در طول مدت اجرا تعداد اخطار مطابق ماده ۱۶ قانون مدیریت پسماند ۵۵ هزار و ۷۸۶ مورد و تعداد پرونده قضائی تشکیل شده در این مورد ۵۰۲۵ مورد بوده است.

بقایی با اشاره به آغاز آزمایشی برنامه اصپاک از امروز گفت: برنامه اصپاک شامل ثبت درخواست جمع‌آوری پسماند خشک مخلوط و جمع‌آوری پوسته‌های میوه تفکیک شده از سایر پسماندهای آلی با ثبت درخواست شهروندان در اصپاک است که در روزهای جمعه در شیفت شب ۲۰ تا ۲۳ انجام می‌شود.

وی توضیح داد: ما امروز از تفکیک پسماند خشک گذشته و به دنبال تفکیک پسماند تر هستیم، تفاله چای و خشک کردن این تفاله چای از نقاط هدفی بود که مدنظر قراردادیم، در واقع این تفاله چای برای تولید کود کمپوست بسیار مفید است، زیرا اگر تفاله چای خشک شود، ارزش بسیار زیادی برای شهر دارد.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: ارزش تفاله چایی در زمانی که خشک و با خاک به نسبت یک به چهار مخلوط شود و به کود کمپوست تبدیل شود، ۶۰۰ میلیارد تومان است

وی خاطرنشان کرد: بهترین راهکار برای کاهش پسماند، مشترک شدن شهرداری با شهروندان است، اعتقاد دارم ۹۸ درصد مردم از طرح جدید جمع‌آوری زباله، اطلاع دارند و در روزهای جمعه زباله خود را درِ منزل خود نمی‌گذارند.

کد خبر 680195

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.