همه داوطلبان به دنبال کسب رتبه و تراز عالی در کنکور سراسری هستند. یکی از مهم ترین فاکتورهای کنکور سراسری که به شدت بر روی رتبه و تراز داوطلبان تاثیرگذار است، سهمیه های مختلفی است که داوطلبان با توجه به شرایط و موقعیت هایی که دارند می توانند از آنها استفاده کنند. این سهمیه ها با هدف برقراری عدالت در کنکور توسط سازمان سنجش و آموزش کشور برای داوطلبان ایجاد شده است. اگر شما نیز داوطلب کنکور هستید بعد از دریافت کارنامه اولیه خود برای انتخاب رشته باید به رتبه در سهمیه توجه داشته باشید. پذیرش و قبولی در دانشگاه های دولتی و سراسری بر اساس رتبه در سهمیه امکان پذیر می باشد. آیا شما به عنوان داوطلب کنکور از سهمیه های مختلف، درصد تاثیر آنها در کنکور و شرایط استفاده از سهمیه ها و … اطلاعات کافی دارید؟
مشاوران مرکز مشاوره تحصیلی آویژه به دلیل اهمیت بالای سهمیه ها در کنکور، به بررسی و تحلیل انواع سهمیه ها در کنکور پرداخته اند. اگر به دنبال کسب اطلاعات مختصر و مفید در رابطه با سهمیه های کنکور سراسری و مشاوره انتخاب رشته مورد نظر خود هستید، پس مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
انواع سهمیه های کنکور سراسری
سازمان سنجش و آموزش کشور هر ساله شرایط استفاده از سهمیه های مختلف را در دفترچه ثبت نام کنکور سراسری برای دواطلبان کنکور درج می کند. اگر تغییراتی در سهمیه ها اتفاق افتاده باشد، تنها منبع اصلی شما برای اطلاع یافتن از این تغییرات، سایت سازمان سنجش خواهد بود. به طور کلی هر کدام از سهمیه های کنکور سراسری شرایط خاصی دارند. داوطلبانی که شرایط درج شده برای هر سهمیه را دارا باشند می توانند از سهمیه استفاده کرده و مشمول آن سهمیه می شوند. اگر شما نیز سهمیه خاصی را شامل می شوید، باید هنگام ثبت نام در کنکور این سهمیه را در فرم ثبت نام انتخاب کرده و مدارک لازم را نیز در صورت درخواست سازمان سنجش، ارسال کنید. مهم ترین سهمیه های کنکور عبارت اند از:
سهمیه مناطق
تمام داوطلبان کنکور شامل این سهمیه خواهند شد. تنها تفاوت آن نوع سهمیه مناطقی است که به داوطلبان تعلق خواهد گرفت. سهمیه مناطق به سه نوع سهمیه منطقه یک، دو و سه تقسیم می شود. این سهمیه در جهت برقراری عدالت برای داوطلبانی است که در مناطق با امکانات آموزشی و تحصیلی ضعیف زندگی می کنند. سهمیه منطقه یک برای افرادی است که نسبت به سایر مناطق، از امکانات آموزشی و تحصیلی خوبی برخوردار هستند. منطقه دو برای افرادی است که نسبت به منطقه یک، امکانات آموزشی ضعیف تری دارند و سهمیه منطقه سه برای آن دسته از عزیزانی است که در مناطق و محله هایی با کمترین امکانات آموزشی به تحصیل پرداخته اند.
در نظر داشته باشید که رتبه در سهمیه یعنی بررسی تراز و رتبه داوطلب در بین تمام افرادی که مشمول سهمیه های فرد می شوند. اگر شما منطقه سه باشید، رتبه در سهمیه شما یعنی سنجش رتبه شما بین افراد منطقه سه نه کل داوطلبان کنکور. یعنی هنگام انتخاب رشته ریاضی و یا انتخاب رشته در هر شاخه دیگر علوم آزمایشی شما باید به بررسی آخرین رتبه های قبولی در سهمیه منطقه خود بپردازید و ملاک شما رتبه در سهمیه باشد نه رتبه کشوری.
نکته مهمی که برای استفاده از سهمیه مناطق باید در نظر داشته باشید این است که ملاک تعیین کننده منطقه شما، مکان تحصیلی سه سال آخر دبیرستان یا دوره متوسطه دوم می باشد. اگر شما هر سه سال را در منطقه دو بوده باشید، سهمیه منطقه دو به شما تعلق می گیرد. اما اگر دو سال در منطقه سه و یک سال در منطقه یک بوده باشید، سهمیه منطقه مرفه تر یعنی منطقه یک به شما تعلق می گیرد.
سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی
اگر شما در شهرهایی زندگی کنید که درگیر بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله، بیماری خاصی و … هستند. به شما سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی تعلق می گیرد. سهمیه مناطق درگیر بلایای طبیعی امتیازهای ویژه ای برای تحصیل در دانشگاه استان محل زندگی یا شهر داوطلب درنظر گرفته می شود. همچنین اگر رشته مورد نظر شما در استان و یا شهر محل زندگیتان نباشد، این امتیاز برای استان های همجوار لحاظ می شود و شما می توانید به تحصیل در رشته مورد علاقه خود در استان همجوار استان خود بپردازید. به یاد داشته باشید که تغییر رشته دادن و یا انتقالی گرفتن در صورت استفاده ازاین سهمیه برای شما غیر ممکن خواهد شد.
سهمیه مناطق محروم
توسط سازمان سنجش و آموزش کشور برخی از مناطق کشور به عنوان مناطق محروم در نظر گرفته شده است. استان هایی که شامل مناطق محروم شده و می توانند از این سهمیه استفاده کنند عبارتند از: ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و هرمزگان. به یاد داشته باشید که تنها شرط استفاده از این سهمیه، بومی بودن است. پس شما مدارک لازم در جهت بومی بودن در این استان ها را داشته باشید تا رتبه شما بر اساس این سهمیه سنجیده شده و در هنگام اعلام نتایج نهایی کنکور مشاهده کنید که این سهمیه برای شما لحاظ شده است.
سهمیه متعلق به داوطلبان شهرستان های جنوب استان کرمان و شهربشاگرد هرمزگان
شهرستان های جنوب استان کرمان شامل شهرهای: جیرفت، رودبار جنوب، منوجان، کهنوج و قلعه گنج می شوند. ۴۰ درصد از متقاضیان کنکور این شهرها و همچنین شهرستان بشاگرد در استان هرمزگان اگر حداقل دو مورد از شرایط زیر را دارا باشند می توانند از این سهمیه استفاده کنند.
- محل اخذ مدرک تحصیلی سال آخر آنها مربوط به یکی از شهرهای بالا باشد.
- تحصیل در یک سال ما قبل از سال آخر تحصیل، در این شهرستان ها باشد.
- دو سال ما قبل سال تحصیلی آخر خود را یعنی سال دهم را در این شهرستان ها گذرانده باشد.
- محل تولد داوطلب یکی از شهرستان ای نام برده شده باشد.
سهمیه متعلق به داوطلبان شهرستان ابوموسی هرمزگان
داوطلبان کنکوری که محل زندگی آنها شهرستان ابوموسی باشد، ۴۰ درصد از ظرفیت پذیرش رشته های تحصیلی در دانشگاه های استان هرمزگان به آنها تعلق خواهد گرفت. لازم به ذکر است که برای استفاده از این سهمیه نیاز است داوطلب حداقل سه سال در این شهرستان زندگی کرده باشد تا بومی محسوب شود.
سهمیه کنکور ایثارگران و خانواده معظم شهدا
یکی از تاثیرگذار ترین سهمیه ها در کنکور سراسری سهمیه ایثارگران و یا خانواده شهدا است. اگر شما جز خانواده شهدا محسوب می شوید و یا کارت ایثارگری دارید می توانید از این سهمیه استفاده کنید. سهمیه ایثارگران و خانواده شهدا به دو دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگران
این سهمیه شامل سه گروه افراد می شود: خانواده معظم شهدا که شامل پدر، مادر، برادر و خواهر می شود، جانبازانی که ۲۵ درصد جانبازی دارند و همسر و فرزندان آنها، آزادگان و همسر و فرزندانشان.
سهمیه ۵ درصدی ایثارگران
این سهمیه به دو گروه از افراد تعلق می گیرد که شامل: ایثارگران و جانبازانی که درصد جانبازی آنها زیر ۵ درصد است و همسر و فرزندان آنها، رزمندگانی که به طور داوطلبانه بیش از ۶ ماه در جبهه حق علیه باطل حضور داشته اند و همسر و فرزندان آنها.
استفاده از سهمیه ایثارگران و خانواده شهدا برای داوطلب تنها یکبار در کنکور امکان پذیر می باشد. اگر داوطلب یکبار از این سهمیه استفاده کند، برای بار دوم، سهمیه تاثیری در رتبه او نخواهد داشت.
سهمیه بهیاران
یکی دیگر از انواع سهمیه های کنکور، سهمیه بهیاران است. این سهمیه برای داوطلبان گروه تجربی لحاظ شده و شرایط خاصی را دارا می باشد. این سهمیه از سال ۱۴۰۰ و به مدت ۵ سال حداکثر ۵ درصد ظرفیت رشته محل های روزانه و برای ورود به رشته پرستاری در نظر گرفته شد. همچنین از سال ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۶ نیز به همین روال یعنی به میزان پنج درصد ظرفیت رشته محل ها و به مدت ۵ سال برای ورود به رشته های اتاق عمل و هوشبری لحاظ گردیده است.
سخنی از مشاوران آویژه
استفاده از سهمیه ها در کنکور می تواند یک نکته مثبت برای داوطلبان بوده و سبب افزایش احتمال قبولی آنها در رشته های عالی و دانشگاه های ممتاز شود. اگر شما نیز داوطلب کنکور هستید، مهم است که اطلاعات نسبتاً کاملی از سهمیه های مختلف داشته باشید. این اطلاعات می تواند به شما جهت استفاده از سهمیه و بالا بردن شانس قبولی در دانشگاه کمک کند. اگر نمی دانید چگونه به بررسی سهمیه های خود بپردازید و انتخاب رشته به دور از اشتباهی را داشته باشید، بهتر است از مشاوره انتخاب رشته کمک بگیرید. مشاوره انتخاب رشته بهترین فردی است که می تواند به شما کمک کند تا از همان ابتدا و در فرایند ثبت نام در کنکور تا مراحل پایانی و اعلام نتایج نهایی راه را به درستی پیش بروید.
نظر شما