به گزارش خبرنگار ایمنا، پاراستامول یکی از محبوبترین و معروفترین داروها در جهان به عنوان یک تسکیندهنده درد و خفهکننده تب شناخته میشود. این دارو به عنوان یک آنتی پیرتیک (تسکیندهنده درد) و آنتیپایرتیک (تخفیفدهنده تب) عمل میکند و از طریق کاهش تولید پروستاگلاندینها (مواد شیمیایی آسیبزا) در مغز و نقاط مختلف بدن اثر میگذارد.
با توجه به اثرات مفید و تاثیرگذاری روی مسائل مربوط به درد و تب، پاراستامول به عنوان یک داروی اساسی در سبد داروهای خانوادهها قرار دارد و از آن برای درمان بیماریها و کاهش تب بهره میبرند. به عنوان یک داروی اصلی و بدون نیاز به نسخه پزشک، پاراستامول یکی از داروهای مهم در خانهها، محیطهای کاری و مراکز درمانی است.
پاراستامول ۵۰۰ چیست؟
پاراستامول پرمصرفترین مسکن تب بر است که به طور گسترده برای درمان بیماریهای مختلف و تسکین مشکلاتی از جمله سردرد، سرماخوردگی، آنفولانزا و تب مورد استفاده قرار میگیرد.
پاراستامول برای چیست؟
پاراستامول پرمصرفترین مسکن تب بر است. این دارو به طور گسترده در درمان و تسکین سردرد، سرماخوردگی، آنفولانزا و تب مورد استفاده قرار میگیرد. از این مسکن جهت التیام کمردرد، دردهای عضلانی، دردهای آرتروز و دندان درد نیز استفاده میشود.
تفاوت پاراستامول و استامینوفن
پاراستامول نوعی مسکن تببر است. این ماده از ترکیب اتمهای کربن، هیدروژن، نیتروژن و اکسیژن تشکیل شده است. پاراستامول به طور گسترده و در شکلهای قطرهای، قرص، شربت و آمپول مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو در میان عموم مردم با نام تجاری استامینوفن شناخته میشود. این دارو در دو نوع کدئیندار و بدون کدئین در بازار موجود است. نوع کدئیندار این ماده جهت تسکین دردهای شدیدتر به کار گرفته میشود.
اشکال مختلف قرص پاراستامول
قرص پاراستامول در اشکال مختلفی عرضه شده است که از جمله آنهای میتوان به قرص، جویدنی، کپسول، شربت، سوسپانسیون، قطره، آمپول و شیاف اشاره کرد. داروی پاراستامول به گروهی از داروها تحت عنوان داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی تعلق دارد که برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط و به عنوان ضد تب مورد استفاده قرار میگیرد.
عوارض جانبی پاراستامول
پاراستامول نسبت به دیگر انواع داروهای ضد درد کمخطرتر و ایمن تر محسوب میشود، اما مصرف بیش از حد آن همچنین مصرف طولانی مدت آن میتواند منجر به بروز عوارض شود. اگر به شکل مداوم از این دارو استفاده میکنید لازم است که در صورت مشاهده عوارض غیرعادی حتماً به پزشک متخصص رجوع کنید.
از جمله عوارض جانبی رایج پاراستامول میتوان به احساس خستگی زیاد، تیره شدن یا کاهش حجم ادرار، زردی صورت و چشمها، شکم درد شدید، سرفه همراه با گلودرد، بروز لکههای قرمز پوستی، خشکی و التهاب چشم، بروز مشکلات تنفسی، ورم صورت، ورم لبها، تعریق زیاد، تهوع، اسهال و استفراغ اشاره کرد.
موارد منع مصرف
اگر از مشکلات کبدی و یا عفونتهای ویروسی رنج میبرید لازم است که پیش از مصرف پاراستامول حتماً به پزشک مراجعه کنید. مصرف این دارو برای زنان شیرده یا باردار، افراد مبتلا به آنمی یا کم خونی، افراد مبتلا به فاویسم، نارساییهای کلیوی و مبتلایان به فنیل کتونوری نیز توصیه نمیگردد.
تداخلات دارویی
پاراستامول با انواع دیگری از داروها تداخل دارویی دارد. مصرف همزمان داروهایی که با هم در تداخل هستند میتواند منجر به تغییر عملکرد و تاثیر دارو شود. همچنین این مورد ریسک بروز عوارض جانبی داروها را نیز افزایش میدهد. از جمله مهمترین داروهایی که با پاراستامول تداخل دارند میتوان به آنتی اسیدها، کتوکونازول، کلستیرامین، فنوباربیتال و ایزونیازید اشاره کرد.
نحوه مصرف قرص پارستامول
این دارو باید مطابق نظر پزشک مصرف شود. دوز مورد نظر را باید به همراه آب مصرف کنید. معمولاً دوز مصرفی پیشنهادی برای گروههای سنی متفاوت به شرح زیر است:
- بزرگسالان از جمله سالمندان و کودکان بالای ۱۶ سال: یک یا دو قرص هر چهار تا ۶ ساعت در صورت نیاز تا حداکثر هشت قرص در ۲۴ ساعت.
- کودکان ۱۰ تا ۱۵ سال: یک قرص هر چهار تا ۶ ساعت در صورت نیاز، حداکثر چهار قرص در ۲۴ ساعت.
- کودکان زیر ۱۰ سال: توصیه نمیشود.
نظر شما