به گزارش ایمنا، ماش و قمری یکی از غذاهای سنتی و خوش طعم اصفهان با خواص بسیار مقوی و سرشار از مواد مغذی و انواع ویتامین است. این غذا به تقویت و جوان سازی پوست و مو، تناسب اندام، تقویت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان، سرما خوردگی و آنفلوانزا کمک میکند.
مواد لازم برای تهیه ماش و قمری غذای سنتی اصفهان
گوشت گوسفند | ۳۰۰ گرم |
کلم قمری | ۳ عدد متوسط |
ماش | ۱ لیوان |
سبزی | ۳۰۰ گرم |
برنج | ۱/۳ پیمانه |
پیاز سرخ شده | ۲ عدد |
پیاز خام | ۱ عدد خرد شده |
نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین | به مقدار لازم |
روغن | به مقدار لازم |
مقدار مواد گفته شده در این دستور آشپزی برای ۴ نفر مناسب است. در صورتی که میخواهید حلیم ماش و قمری را برای تعداد بیشتر یا کمتر از ۴ نفر تهیه کنید کافیست مقادیر ذکر شده را ضرب یا تقسیم کنید.
طرز تهیه ماش و قمری
مرحله اول
ابتدا سبزیها را پاک کرده و خوب بشویید. سبزیها را در جای مناسب قرار دهید تا خشک شوند. پس از اینکه آب سبزیها خشک شد آنها را خرد کرده، در یک ظرف مناسب بریزید و با مقداری روغن تفت دهید. برنج و ماش را نیز پاک کرده و هر کدام را به صورت جداگانه خیس کنید.
مرحله دوم
گوشت را تکه تکه کنید و به همراه پیاز خرد شده در یک ظرف مناسب تفت دهید تا آب گوشت جمع شود. کلم قمریها را شسته، پوست بگیرید و خرد کنید. پس از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد، قمریهای خرد شده را به آن اضافه کرده و بگذارید کمی سرخ شوند.
مرحله سوم
پس از اینکه گوشت و کلم قمری را تفت دادید ادویهها را به مواد اضافه کنید و مواد را با هم مخلوط کرده تا عطر ادویهها به خورد گوشت و کلم برود. حالا سبزیهای تفت داده شده را نیز به همراه مقداری آب داخل قابلمه بریزید و بگذارید گوشت و کلم قمری بر روی حرارت مناسب بپزد.
مرحله چهارم
در این مرحله برنج و ماشهای خیس خورده را در یک ظرف مناسب بریزید و با مقداری آب بگذارید تا پخته شود.
مرحله پنجم
پس از اینکه گوشت و قمری به خوبی پخته شد، آنها را به برنج و ماش اضافه کرده و اجازه دهید همه مواد با حرارت ملایم به خوبی بپزند.
مرحله ششم
در یک ربع آخر پخت نمک و فلفل را به مواد اضافه کنید و بگذارید آب حلیم جمع شود. پس از اینکه همه مواد به خوبی پخته شد آنها را با گوشتکوب بکوبید تا حلیم شما یکدست و کش دار شود.
مرحله هفتم
حلیم ماش قمری آماده است. آن را در ظرف مناسب بریزید و روی آن را با پیاز داغ و نعنا داغ تزئین کنید.
نکات تهیه ماش و قمری
- بهتر است از گوشت سردست یا گردن بدون استخوان برای پخت ماش و قمری استفاده کنید تا حلیم کش دار شود.
- ماش و قمری نوعی حلیم است و باید موقع سرو سفت باشد، بنابراین در پخت آن نباید آب زیادی استفاده شود.
- سبزی ماش و قمری نباید زیاد خرد شود و بهتر است درشت باشد.
- برای پخت گوشت، آب جوش به آن اضافه کنید تا گوشت سفت نشود.
- برای پخت گوشت میتوانید از زودپز نیز استفاده کنید.
سبزی ماش و قمری چیست
سبزی ماش و قمری از جعفری، تره، شوید، تلخون، مرزه و شنبلیله تشکیل شده است. میزان شنبلیله در این ترکیب باید خیلی کم باشد تا باعث تلخ شدن حلیم نشود.
خواص ماش و قمری
ماش از خانواده حبوبات است که انواع مختلفی دارد. در تهیه ماش و قمری از ماش سبز استفاده میشود که منبع غنی کلسیم، سدیم، منیزیم، آهن و فسفر است. از جمله خواص آن میتوان به برطرف کردن بوی بد دهان و قرمزی و درد لثه، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش فشار خون، تقویت حافظه و پیشگیری از پوکی استخوان اشاره کرد. کلم قمری دارای کلسیم، آهن، ویتامین سی و کربوهیدرات است. حلیم ماش و قمری به عنوان یک غذای مقوی و رژیمی با داشتن فیبر بالا به هضم بهتر غذا، بهبود عملکرد رودهها و رفع یبوست کمک میکند. این غذا همچنین باعث تقویت سیستم قلبی، عروقی و مغزی شده و با داشتن ویتامین B۱۲، اسید فولیک و آهن موجب رفع کم خونی، کنترل قند، فشار و چربی خون میشود. این غذا از بروز سنگ کلیه و انواع سرطانها نیز جلوگیری میکند.
طبع ماش و قمری
در طب سنتی ماش دارای طبع سرد و خشک و کلم قمری دارای طبع گرم و خشک است، به همین دلیل ترکیب این دو ماده مغذی در آش ماش و قمری سبب میشود تا این غذا طبعی متعادل داشته و برای همه افراد مناسب باشد.
طرز تهیه ماش و قمری بدون گوشت
برای تهیه ماش و قمری بدون گوشت کافی است گوشت را از دستور پخت حذف کنید و تمامی مراحل را طبق دستور انجام دهید. همچنین میتوانید کلم قمری، برنج و ماش را با هم بگذارید تا بپزد.
نظر شما