وضعیت فعالیت پرستاران در مراکز درمانی به کجا رسید؟

در حال حاضر حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار پرستار بیکار در کشور وجود دارد، همچنین مراکز درمانی و بیمارستان‌های کشور با کمبود بیش از ۱۰۰ هزار پرستار مواجه است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از معضلات جدی کشور کمبود تعداد پرستاران است، این در حالی است که از زمان شیوع کرونا تاکنون این معضل به بالاترین حد خود رسیده و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با برگزاری آزمون و مجوزهای استخدامی به دنبال جذب تعداد زیادی از پرستاران است.

کمبود ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری در مراکز درمانی

محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری از وجود حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار پرستار بیکار در کشور خبر داد و اظهار کرد: حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار پرستار بیکار در کشور داریم و این در حالی است که با کمبود بیش از ۱۰۰ هزار پرستار در مراکز درمانی و بیمارستان‌های کشور مواجه هستیم.

وی با اشاره به کمبود پرستار در کشور افزود: شیوع بیماری‌های نوپدید و بازپدید و مزمن، افزایش جمعیت سالمندان و گسترش تخت‌های بیمارستانی باعث شده است که نیاز بسیار زیادی به نیروهای پرستاری داشته باشیم، اما مجوزهای استخدامی متناسب با افزایش تعداد تخت‌های بیمارستانی و تعداد پرستاران بازنشسته شده است، صادر نمی‌شود.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری تصریح کرد: در ایام شیوع کرونا پرستاران جوان با تمدید طرح و آغاز داوطلبانه طرح خود، به کمک نظام سلامت آمدند و به آن‌ها وعده استخدام داده شد، اما بالغ بر ۱۷ هزار نفر از کادر سلامت فعال در روزهای شیوع کرونا که ۱۲ هزار نفر آن‌ها پرستار بودند پس از فروکش کردن آمار کرونا نه‌تنها به‌کارگیری نشدند، بلکه همه از کار بیکار شدند؛ این در حالی بود که بر استخدام این پرستاران تاکید شده بود.

وی اضافه کرد: به دلیل نبود مجوز استخدام و به‌کارگیری پرستاران، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی به وضع قراردادهای کوتاه‌مدت روی آورده‌اند.

میرزابیگی گفت: در سال ۹۸ و ۹۹، تعداد ۵۲ هزار و ۲۰۰ مجوز استخدامی صادر شد که ۵۰ درصد از این مجوزهای استخدام، مربوط به جذب پرستاران و ۵۰ درصد نیز مربوط به جذب سایر کارکنان سلامت بود. در برخی از مقاطع زمانی تعداد مناسبی مجوز صادر شد، اما در برخی سال‌ها مجوز استخدامی صادر نشد، در حالی که همواره معضل بازنشستگی نیروها و گسترش تعداد تخت‌های بیمارستانی وجود دارد.

وی درباره استاندارد نیروی پرستاری اضافه کرد: سازمان امور اداری و استخدامی، سازمان برنامه و وزارت بهداشت باید در خصوص سرانه پرستار به جمعیت، تخت یا بیمار به اتحاد نظر برسند. تعداد ۲.۵ پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی مورد توافق بوده است، اما به دلیل برخی رفتارهای سلیقه‌ای و تعارض‌های ساختاری بین این سه دستگاه، رسیدگی به موضوع رفع کمبود نیروهای پرستاری دچار مشکل شود.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر به ازای هر تخت بیمارستانی کمتر از یک نفر نیروی پرستاری در ۲۴ ساعت در هر بیمارستان داریم و باید تعداد پرستاران دو برابر تعداد فعلی شود تا به عدد استاندارد برسیم.

وی درباره تعداد فارغ‌التحصیلان رشته پرستاری در کشور اظهار کرد: سالانه حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر از دانشکده‌های پرستاری فارغ‌التحصیل می‌شوند و اگر جذابیت‌های شغلی و جذب نیروهای پرستاری افزایش پیدا کند، مشکلات کمبود پرستار و مهاجرت نیروها به خارج از کشور، حل می‌شود.

میرزابیگی درباره درآمد نیروهای پرستاری گفت: درآمد نیروهای پرستاری مانند یک کارمند ساده است و قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری باید به‌درستی اجرا شود تا دریافتی پرستاران اصلاح شود. این قانون مبتنی بر این است که خدمات پرستاران نیز مانند پزشکان قیمت‌گذاری مشخصی داشته باشد تا پرستاران از محل خدمات خودشان منتفع شوند.

وی افزود: ۱۵ سال قبل قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری برای این موضوع تصویب شد اما به دلایلی اجرا نشد، اکنون آنچه از این قانون اجرا شده صرفاً محدود به چند مرحله پرداختی به پرستاران بخش دولتی به عنوان علی‌الحساب بوده است، در حالی که تعرفه خدمات پرستاران باید مبتنی بر خدمات ارائه شده از سوی آن‌ها پرداخت شود.

میانگین کشوری پرستار به تخت ۰.۹۵ درصد است

پیش‌تر نیز عباس عبدی، معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در حال حاضر میانگین کشوری پرستار به تخت ۰.۹۵ درصد است، اظهار کرد: در برخی مناطق این عدد از ۰.۶ تا ۱.۲ متغیر است، اما استاندارد ما ۱.۸ است که فاصله قابل توجهی با تعداد موجود دارد؛ در واقع نزدیک به ۷۰ هزار نفر کمبود نیروی پرستاری در تمام بخش‌ها وجود دارد تا به عدد استاندارد مورد نیاز برسیم.

وی با اشاره به معضل کمبود پرستار در کشور افزود: نزدیک به ۷۰ هزار نفر کمبود نیروی پرستاری در تمام بخش‌ها وجود دارد تا به عدد استاندارد مورد نیاز در این بخش برسیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره آخرین وضعیت استخدامی پرستاران تصریح کرد: ۲۵ هزار مجوز استخدامی پیگیری شده که از این تعداد ۵۰ درصد سهم گروه پرستاری است و ۸۸۸۰ نفر پرستار مستقیم در بخش درمان، ۳۵۰۰ نفر در اورژانس‌های پیش‌بیمارستانی و ۲۷۰ نفر همکار بهیار در این دوره بعد از سال‌ها استخدام خواهند شد.

وی اضافه کرد: موضوع تبدیل وضعیت پرستاران همچنان به قوت خود باقی است و پیگیر آن هستیم، اما همکارانی که در دوران شیوع کرونا در کنار مردم ایستادند می‌توانند از امتیازهای ویژه‌ای در این بخش استفاده کنند که در کارگروه‌های مربوطه، سطح‌بندی و امتیازبندی در حال انجام است.

کد خبر 674263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.