از آتش بیار جنگ اوکراین تا گسترش اعتراضات در تلاویو

حوادث و اظهارنظرهای مقامات درخصوص اتفاقات جاری مهم را در بسته خبری سیاست بین‌الملل امروز ایمنا دنبال کنید.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بین‌الملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته می‌پردازد:

بایدن در باتلاق سیاست خارجی

سیاست‌های واشنگتن در حوزه امنیت ملی و تصمیمات جو بایدن در تقابل با چین و روسیه، صدای اعتراضات هم‌حزبی‌هایش را نیز درآورده و انتقادات به تنش‌آفرینی‌های کاخ سفید را چه در سطح داخلی و چه بین‌المللی تقویت کرده است.

پس از آن‌که بایدن برای ارسال بمب‌های خوشه‌ای به اوکراین چراغ سبز نشان داد و وزارت خارجه روسیه این تصمیم آمریکا را در جبهه شرق اروپا، اقدامی از سر استیصال خواند، رابرت اف کندی، نامزد رقیب رئیس جمهور برای انتخابات ۲۰۲۴ در حزب دموکرات نسبت به تنش‌آفرینی‌های پایان ناپذیر کاخ سفید هشدار داد و از بایدن خواست تنش‌زایی غیرقابل حل بین آمریکا و روسیه را پایان دهد.

او در توئیتی نوشت: «سال گذشته، جن پسکی، سخنگوی سابق کاخ سفید، استفاده از بمب‌های خوشه‌ای را جنایت جنگی خواند. حالا رئیس جمهور بایدن برنامه ارسال این بمب‌ها به اوکراین را تدارک می‌بیند. این رفتارهای تنش آفرین باید تمام شود. حالا وقت صلح است.

بایدن در سال ۱۹۸۲، زمانی که آمریکا قصد فروش این بمب‌ها به اسرائیل را داشت، در صف مخالفان استفاده از این تسلیحات بود، اما نمی‌دانم حالا چه اتفاقی افتاده است.»

واشنگتن این هفته در حالی دستور ارسال این بمب‌ها به اوکراین را داده است که بهره‌گیری از این نوع بمب‌های خوشه‌ای به دلیل تهدید مرگباری که برای غیرنظامیان دارد، از سوی ۱۰۰ کشور ممنوع شده است، اما جیک سالیوان در توجیه تصمیم واشنگتن با اشاره و با تهدید تأکید کرد: «حتی کشتار غیرنظامیان بهتر از آن است که اوکراین تسلیحات کافی برای مقابله با روسیه را نداشته باشد.»

ناتو، آتش‌بیار جنگ اوکراین

ساعاتی پیش از آغاز رسمی نشست دو روزه ناتو در ویلنیوس که به باور ناظران یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن به اوکراین و حتی عضویت این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی اختصاص داشت، روسیه با آتش باران سنگین در کی یف، بندر اودسا و خرسون، به‌طور غیرمستقیم، به سران حاضر در لیتوانی پیام داد، هر تصمیم اشتباهی در قبال مسکو تبعاتی سخت در پی خواهد داشت. این در حالی است که شنیده‌ها از روند مثبت مذاکرات میان ترکیه و سوئد و کوتاه آمدن آنکارا برای پذیرش عضویت این کشور اروپایی پس از بیش از یک سال تلاش مداوم، حکایت دارد؛ موضوعی که از سوی کرملین تغییر موضعی پرخطر تلقی شده است.

پیش درآمد پرتهدید سران ناتو برای نشست دو روزه، روسیه را به انتقاد واداشت و کرملین به اینکه ناتو این کشور را دشمن و متخاصم خطاب کرده است، اعتراض کرد. دیمیتری پسکوف، سخنگوی روسیه گفت: «روسیه در دیدگاه رهبران ناتو یک دشمن و متخاصم نام گرفته است. بنابراین ما با دقت تحولات این نشست را زیرنظر داریم تا با بررسی و تحلیل عمیق وقایع بتوانیم تمهیدات امنیتی لازم را اتخاذ کنیم.»

همزمان با این هشدارها و درحالی‌که تنها چند ساعت تا آغاز رسمی نشست باقی مانده بود و بسیاری از سران ۳۱ کشور عضو ناتو به لیتوانی رسیده بودند، پهپادهای روسی، کی یف، اودسا و خرسون را زیرآتش گرفتند. گرچه رسانه‌های اوکراینی مدعی شده‌اند که این کشور موفق به دفع همه حملات شده است، اما برخی از منابع از کشته شدن دست کم دو نفر در این موشکباران پرده برداشته‌اند.

در پی این حملات علی‌رغم تمهیدات امنیتی شدید نیروهای ناتو در اطراف محل برگزاری نشست و چندین کیلومتر دورتر از آن، اما حمله روسیه به کی یف سبب نگرانی اعضا و میزبان این نشست شد و در همین راستا جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا از تقویت نیروهای نظامی در محل و افزایش شمار نیروها در لیتوانی به ۱۲۰۰ نظامی خبر داد. این نیروها مسئولیت تقویت قوا در زمین، دریا و هوا را برعهده گرفتند.

تلاویو زیر آتش اعتراضات

همان‌گونه که از قبل هم قابل پیش‌بینی بود با اقدام کنست برای کاهش اختیارات دیوان عالی رژیم صهیونیستی، دور بی‌سابقه‌ای از اعتراضات و اعتصابات در سراسر سرزمین‌های اشغالی شکل گرفت و چند ساعت پس از تصویب یکی از بندهای اصلاحات قضائی، معترضان در تظاهرات و اعتصابی با عنوان «روز فلج» بزرگراه‌ها را بستند و بزرگ‌ترین تظاهرات تاریخ مجعول این رژیم را رقم زدند، ده‌ها هزار نفر در این تظاهرات شرکت کردند.

به گزارش رسانه‌های خبری سرزمین‌های اشغالی، پارلمان رژیم صهیونیستی دوشنبه‌شب در اولین شور و قرائت خود، بند کلیدی لایحه بحث‌برانگیز «اصلاحات قضائی» که اختیارات دیوان عالی را محدود می‌کند، تصویب کرد. این مصوبه حلقه جدید سلسله تصویب این اصلاحیه است که منجر به یکی از بزرگ‌ترین اعتراضات مردمی در تاریخ دولت صهیونیستی شده است. در این راستا از صبح (سه‌شنبه) تظاهرات صهیونیست‌ها علیه طرح جنجالی تغییرات قضائی کابینه رژیم اشغالگر تحت عنوان «روز فلج یا اعتصاب» برگزار شد. خبرگزاری فلسطینی «شهاب» در این‌باره اعلام کرد که شهرک‌نشینان صهیونیست با تظاهرات علیه طرح جنجالی مذکور ورودی شهر قدس اشغالی و جاده‌های اصلی اراضی اشغالی را مسدود کردند.

تظاهرات‌کنندگان همچنین بزرگراه بین بیت‌المقدس و تل‌آویو را بستند، در حالی که چادرهایی در جاده هرتزلیا که یافا را به تل‌آویو متصل می‌کند، برپا شد. برخی منابع نیز اعلام کرده‌اند که در جریان تظاهرات صهیونیست‌ها در غرب قدس اشغالی درگیری‌های فیزیکی شدیدی میان نیروهای پلیس و معترضان شکل گرفت. طبق گزارش این منابع، این درگیری‌ها منجر به مجروح شدن شماری و نیز بازداشت ۴۲ معترض رژیم صهیونیستی شده است. نیروهای پلیس این رژیم علاوه بر درگیری با معترضان از پاشیدن آب برای متفرق کردن آن‌ها استفاده کردند.

توافق تهران- ریاض مقدمه حل اختلافات منطقه

روسیه و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه‌ای مشترک از احیای روابط تهران-ریاض که در راستای سیاست همسایگی مورد تأکید دولت ایران انجام شد، استقبال کردند.

هفته گذشته وزرای خارجه شش کشور عربستان، امارات، قطر، عمان، کویت و بحرین که برای حضور در ششمین نشست مشترک و گفت‌وگوی راهبردی‌شان با روسیه در مسکو حضور داشتند در بیانیه مشترک پایانی این نشست ضمن استقبال از توافق میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران با تلاش و میانجیگری عمان، عراق و چین که شامل از سرگیری روابط دیپلماتیک میان دو کشور شد، ابراز امیدواری کردند که این توافق گامی مثبت برای حل و فصل اختلافات و پایان دادن به همه کشمکش‌های منطقه‌ای از طریق گفت‌وگو و ابزارهای دیپلماتیک باشد.

آن‌ها در این بیانیه ضمن تأکید بر اهمیت اینکه روابط میان کشورها بر اساس تفاهم، احترام متقابل، حسن همجواری، احترام به حاکمیت، عدم دخالت در امور داخلی و پایبندی به منشور سازمان ملل متحد و قوانین و هنجارهای بین‌المللی باشد، خاطرنشان ساختند که از کاهش تنش و اقدامات اعتمادسازی میان کشورهای منطقه در راستای تقویت و تضمین امنیت در این منطقه دارای اهمیت راهبردی در جهان پشتیبانی می‌کنند.

تنهایی زلنسکی

حامیان اوکراین در ناتو گرچه همچنان با حمایت‌های گاه و بیگاه و کلان تسلیحاتی و مالی از کی‌یف بر طبل جنگ با روسیه کوبیده و خود را حامی اوکراین می‌نامند، اما در میدان عمل نشان دادند حاضر به راه دادن این کشور در جمع خود نیستند، اما پذیرش این حقیقت تلخ برای ولودیمیر زلنسکی تا لحظه ورودش به نشست ناتو هم قابل باور نبود.

این در شرایطی است که همزمان با این نشست اوضاع در سفارتخانه‌های خارجی در اوکراین نیز به هم ریخته است و ۲۲ دیپلمات با آگهی فروش یک خودروی لوکس در دام هکرها افتاده و اطلاعات مهم و محرمانه عملیاتی را ناخواسته در اختیار آن‌ها قرار داده‌اند.

بر اساس گزارش رویترز، براساس گزارش مرکز امنیت سایبری در کی‌یف، در این عملیات جاسوسی پیچیده و گسترده در اوکراین دست‌کم ۲۲ دیپلمات حاضر در ۸۰ مأموریت خارجی در کی‌یف هدف قرار گرفتند که ۲۱ نفرشان با آپلود آگهی فروش وسوسه‌انگیز خودروی بی‌ام‌و، دریچه نفوذ هکرها را به اطلاعاتشان باز کردند.

تحلیلگر واحد ۴۲ شبکه پالو آلتو درباره جزئیات این پرونده گفت: «این اتفاق از یک آگهی قانونی در اواسط آوریل امسال شروع شد که یک دیپلمات بخش روابط خارجی لهستان، آگهی فروش بی‌ام‌و سری ۵ خود را برای همه سفارتخانه‌های مستقر در کی‌یف ارسال کرد.

آنچه تحقیقات نشان می‌دهد این آگهی از سوی هکرهایی که با نام «APT29» یا «Cozy Bear» شناخته می‌شوند، برداشته شده و پس از آلوده شدن با یک بدافزار و ایجاد تغییراتی وسوسه‌کننده در بها و شرایط فروش خودرو برای دیپلمات‌های خارجی مستقر در کی‌یف باز ارسال شده است. براساس آخرین اطلاعات ۲۱ دیپلمات از ۲۲ سوژه هکرها با آپلود تصاویر این خودرو، بدافزار را وارد سیستم‌هایشان کرده‌اند.»

کد خبر 673307

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.