به گزارش خبرنگار ایمنا، مدتی است که خبری مبنی بر لزوم تغییر نام یا نام خانوادگی نامناسب دست به دست میشود و به نقل از ثبت احوال کشور گفته میشود که افرادی که دارای اسامی و نامهای خانوادگی نامتعارف باید نسبت به تغییر نام خود اقدام کنند، درحالی که این خبر صحیح نیست و تکذیب شده است.
براساس اعلام روابط عمومی سازمان ثبت احوال کشور نشان داد که «هیچ اجباری در تغییر نام وجود ندارد و صرفاً دارندگان اسامی که مغایر ارزشهای اسلامی و یا القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامناسب هستند - در گذشته این اسامی گذاشته میشد -، میتوانند با مراجعه به سازمان ثبت احوال اسامی خود را تغییر دهند و هیچ اجباری وجود ندارد. در گذشته این اسامی گذاشته میشد، اما اکنون انتخاب اسامی که موجب هتک حیثیت و مقدسات اسلامی میشود و همچنین عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن مورد پذیرش ثبت احوال قرار نمیگیرد و ممنوع است.»
تمام مردم باید نام خانوادگی داشته باشد
از سال ۱۳۱۳ داشتن نام خانوادگی بهصورت قانون مدنی درآمد و اجباری شد، برابر ماده ۹۹۷ قانون مدنی هر کس باید دارای نام خانوادگی باشد و همچنین برابر ماده ۴۱ قانون ثبت احوال نام خانوادگی فرزند، همان نام خانوادگی پدر است. در قانون ۴۱ ثبت احوال تصریح شده است، دارنده حق تقدم نام خانوادگی، کسی است که برای اولینبار در قلمرو هر اداره ثبت احوال مستقل نام خانوادگی خاصی به نام او ثبت و مختص او شناخته شده باشد و همچنین حق تقدم نام خانوادگی پس از فوت دارندگان آن به ورثه قانونی او منتقل میشود، دارنده حق تقدم نام خانوادگی یا وارث قانونی او میتوانند اجازه استفاده از نام خانوادگی خود را به اشخاص دیگر مشروط به آنکه محل صدور شناسنامه آنها یکی باشد، بدهند.
تغییر نام خانوادگی در چه شرایطی میسر است؟
اشخاص میتوانند در مواردی که پیشبینی شده است، درخواست تغییر نام خانوادگی کنند؛ مانند مواردی که نام خانوادگی بیش از دو کلمه یا بیش از یک کلمه و یک حرف یا عدد یا پسوند یا به طور مطلق یا مضاف نام محل یا مواردی مانند دو اصل تهرانی، علینژاد مطلق، عدنان تکان تپه تهرانی، آحسینیپور باشد.
همچنین اینکه نام خانوادگی از واژههای مستهجن و ناپسند ترکیب شده باشد یا اینکه نام خانوادگی از واژههای خارجی برای ایرانیان غیرمهاجر باشد.
برخی نامهای خانوادگی مذموم که مغایر با ارزشهای فرهنگ اسلامی هستند مانند اسامی محل به طور مطلق و مضاف مانند کرجی و افخمی تبریزی نیز میتوانند تغییر یابد.
در این مورد تبصرههایی نیز مانند حذف نام محل از نام خانوادگی اشخاص بدون رعایت مقررات مربوط به دارنده حق تقدم نام خانوادگی انجام خواهد شد، مانند حسینی شیرازی به حسینی یا اکبری علیآبادی به اکبری، حِرَف و مشاغل مانند محمدی نقاش به محمدی از نام خانوادگی اشخاص بدون رعایت مقررات دارنده حق تقدم نیز انجام خواهد شد.
واژههایی که از القاب و اسامی مربوط به عناوین علمی اعم از درجات و مؤسسات علمی مانند دکتر، دانشگاه یا مناصب دولتی از لشکری و کشوری به صورت مطلق باشد مانند سرهنگ، شهردار نیز از دیگر شرایط تغییر نام خانوادگی محسوب میشود.
نظر شما