شبکه لایه دوم آربیتروم + سرعت، امنیت و بلاکچین Arbitrum

آربیتروم یک راهکار لایه دوم اتریوم است که تراکنش‌ها را جمع و آنها را به صورت برون‌زنجیره‌ای اجرا می‌کند و باعث کاهش هزینه‌های تراکنش و افزایش سرعت سرعت در شبکه می‌شود.

به گزارش ایمنا، بلاک چین اتریوم، مقیاس‎‌پذیری پایینی دارد و کارمزد آن هم بسیار بالاست. به طور مثال یک تراکنش در این شبکه می‌تواند تا ۲۵ دلار کارمزد داشته باشد. مقیاس‌پذیری پایین و کارمزد بالا برای کاربران دیفای و دیگر حوزه‌های ارز دیجیتال گزینه مناسبی نیست و به همین دلیل از روش‌های مقیاس‌پذیری پروژه‌های لایه دوم اتریوم برای افزایش مقیاس‌پذیری در شبکه استفاده می‌شود. پروژه آربیتروم یک راه حل لایه دوم شبکه اتریوم است که برای بهبود مقیاس‌پذیری ایجاد می‌شود.

شبکه آربیتروم

شبکه آربیتروم یک راه حل لایه ۲ است که برای کمک به بلاکچین اتریوم و همچنین بهبود قابلیت‌های قراردادهای هوشمند آن طراحی شده است. افزایش سرعت تراکنش‌، مقیاس‌پذیری و امنیت شبکه از جمله مهم‌ترین کاربردهای آربیتروم است. در واقع این شبکه با این هدف راه‌اندازی شده که کمبودهای قراردادهای هوشمند اتریوم را جبران و از هزینه‌های اجرایی بالای این بلاکچین جلوگیری کند.

شبکه لایه دوم آربیتروم + سرعت، امنیت و بلاکچین Arbitrum

Arbitrum به‌گونه‌ای طراحی شده که توسعه‌دهندگان بتوانند به‌راحتی قراردادهای ماشین مجازی اتریوم (EVM) را اجرا کنند و همچنان با حفظ امنیت بالای لایه یک اتریوم، تراکنش‌های اتریوم را در لایه دوم انجام دهند. در واقع این پلتفرم به کاربران این امکان را می‌دهد که بتوانند تراکنش‌های داخل بلاکچین اتریوم را به‌راحتی و با هزینه کمتر انجام دهند. راه‌حل لایه دوم اتریوم از تکنیکی به نام رول آپ (Transaction Rollups) برای ذخیره دسته‌ای تراکنش‌های ارسال‌شده در زنجیره اصلی اتریوم استفاده می‌کند. آربیتروم این تراکنش‌ها را روی یک زنجیره جانبی لایه ۲ ارزان‌قیمت و مقیاس‌پذیر اجرا می‌کند. در مقابل از اتریوم برای اطمینان از نتایج صحیح استفاده می‌کند. این فرآیند به تخلیه بار محاسباتی و ذخیره‌سازی که به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مشکلات اتریوم است کمک می‌کند.

لایه یک اتریوم

راهکار لایه یک به معنای ایجاد یک شبکه اصلاح‌شده یا بهبودیافته برای افزایش مقیاس‌پذیری است. در واقع با استفاده از کدهای شبکه اصلی، شبکه جدیدی پدید می‌آید که مقیاس‌پذیری بیشتری دارد. مهاجرت از الگوی اثبات کار به اثبات سهام، کاهش مدت ایجاد بلاک‌های جدید، افزایش حجم بلاک‌ها و … جزو راهکارهای بهبود عملکرد شبکه برای افزایش مقیاس‌پذیری است. برای مثال شبکه سولانا تا ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه (TPS) و شبکه پولکادات تا ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه را پردازش می‌کند. این در حالی است که شاخص TPS برای اتریوم فقط ۱۶ تراکنش است.

لایه دو اتریوم

راهکارهای لایه دو به کمک قراردادهای هوشمند توسعه می‌یابند و روی زنجیره اصلی فعال می‌شوند. این راهکارها بخشی از عملیات پردازشی را به خارج از زنجیره منتقل می‌کنند. در واقع کلید موفقیت این راهکارها برون‌سپاری است. زنجیره‌های جانبی (Sidechains)، پلاسما (Plasma)، کانال‌ها (Channels) و رول‌آپ‌ها (Rollups) انواع راهکارهای لایه دو هستند.

پروتکل Arbitrum یک رول‌آپ است. رول‌آپ‌ها با تجمیع تراکنش‌ها و استفاده از راهکارهای فنی فشرده‌سازی، سرعت پردازش را افزایش و کارمزد را کاهش می‌دهند. در این پروتکل الگوی اثبات اعتبار zk-SNARK برای هر گروه از تراکنش‌ها ایجاد می‌شود. به این پروتکل‌ها رول‌آپ اپتیمیستیک (optimistic rollups) هم گفته می‌شود. در شبکه آربیتروم فرآیند اثبات محاسبات تنها در صورتی انجام می‌شود که فعالیت نود (Node) مورد نظر، مشکوک به تقلب باشد. در نتیجه سرعت پردازش تراکنش‌ها در آربیتروم و سایر رول‌آپ‌های مشابه بسیار بالا است.

این شبکه با انتقال پیام‌ها بین قراردادهای هوشمند موجود روی زنجیره اصلی اتریوم و کانترکت‌های روی لایه ۲ آربیتروم، مقیاس پذیری را فراهم می‌کند. در این پروتکل، قسمت اعظمی از فرآیند پردازش تراکنش‌ها روی لایه ثانویه انجام شده و سپس نتایج آن‌ها روی زنجیره اصلی ثبت می‌شود که نتیجه آن، افزایش چشم‌گیر سرعت و کارایی است.

شبکه لایه دوم آربیتروم + سرعت، امنیت و بلاکچین Arbitrum


‌۴ نقش در اکوسیستم آربیتروم شامل وریفایر (Verifier) یا تصدیق‌کننده، کلید (Key)، ماشین مجازی (VM) و منیجر (Manager) یا مدیر وجود دارد:

  • وریفایر: یک پروتکل توزیع‌شده یا یک موجودیت جهانی است که درستی تراکنش‌ها را بررسی کرده و مسئول انتشار تراکنش‌های تأیید شده است.
  • کلید: یک عضو پروتکل است که قادر به مالکیت ارز و تراکنش‌های هدف است. هش یک کلید عمومی نیز به‌عنوان شناساگر آن عمل می‌کند. کلیدها می‌توانند با امضای تراکنش‌ها توسط کلید خصوصی مربوطه، آن‌ها را در شبکه پیشنهاد دهند.
  • ماشین مجازی: یک واحد مجازی در پروتکل به همراه کدها و داده‌هایی است که عملیات آن را تعریف می‌کنند.
  • مدیر: مدیر ماشین مجازی فردی است که با نگهداری پروسه پیشرفت VM، از رفتار درست آن اطمینان حاصل می‌کند.

آربیتروم ماشین مجازی اختصاصی خود به‌نام Arbitrum Virtual Machine یا به‌طور خلاصه AVM را دارد که محیط اجرای قراردادهای هوشمند محسوب می‌شود. این ماشین روی EthBridge ساخته شده است مجموعه‌ای از اسمارت کانترکت‌ها که با زنجیره اربیتروم تعامل دارند. بنابراین با استفاده از AVM، قراردادهای هوشمند سازگار با اتریوم برای اجرا روی اربیتروم، به‌صورت خودکار به زبان قابل فهم آن ترجمه می‌شوند.

آینده شبکه آربیتروم

لایه‌های اول اتریوم بر روی تمرکززدایی و امنیت متمرکز بودند. این موضوع باعث شده بود که هزینه‌های مربوط به گس تراکنش افزایش یابد. اما لایه‌های دوم در کنار دو مورد ذکر شده به مقیاس‌پذیری شبکه نیز اهمیت می‌دهند. تمرکز روی این سه‌گانه سبب شد که شبکه آربیتروم محبوبیت زیادی به دست آورد و به یک راه‌حل لایه دوم مطمئن برای اتریوم تبدیل شود. این پلتفرم ویژگی‌ها و مزایای بسیار زیادی دارد و با تیم توسعه‌دهنده قدرتمندی که دارد به بهبود تجربه کاربری اتریوم کمک می‌کند.

کد خبر 672152

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.