۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۲۷
سایه خطر بر سر بازار رشت

بازار سنتی و بزرگ رشت در بافت قدیمی این کلان‌شهر، مرکز فعالیت‌های بازرگانی و یکی از جاذبه‌های گردشگری استان گیلان محسوب می‌شود که روزانه بسیاری از شهروندان برای تامین نیازهای روزانه خود به آن مراجعه می‌کنند، این بازار به دلیل نداشتن استانداردهای ایمنی به‌شدت در معرض خطر است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، روزانه بسیاری از شهروندان رشت و مردم مناطق مختلف گیلان برای خرید و تأمین مایحتاج خود به بازار سنتی و بزرگ رشت، مراجعه می‌کنند، این بازار شامل میدان بزرگ و کوچک، چهارسوق‌ها و کاروانسراهایی است و طاق‌ها و معماری کاروانسراها، گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. در بافت ۲۴ هکتاری بازار، ۱۴ کاروانسرا وجود دارد که به وسیله راسته‌های مختلف به هم مرتبط هستند. این کاروانسراها در دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برای کانون‌های بازرگانی ساخته شده است.

بافت قدیمی و فرسوده بازار، وجود انبارهای محتوی اجناس و کالاهایی با قابلیت بالای اشتعال، سیم‌کشی تارعنکبوتی و کابل‌های برق آویزان، کوچه‌های تنگ و باریک، حضور تعدادی زیادی دست‌فروش در راهروهای بازار و نداشتن دسترسی مناسب و آسان مأموران آتش‌نشانی و نیروهای امدادی به منظور انجام عملیات هنگام وقوع حوادث آتش‌سوزی، بازار رشت را به‌شدت در معرض خطر قرار داده است.

وضعیت ایمنی بازار رشت بحرانی است

شهرام مؤمنی، رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت به خبرنگار ایمنا می‌گوید: سیم‌کشی تار عنکبوتی تأسیسات برقی، سیستم گازکشی بارفیکسی و ناایمن، وجود انبارهای زیرزمینی محتوی کالاهایی همچون چرم، تینر، رنگ، کیف و کفش، البسه، پارچه، عروسک و سایر اقلام اشتعال‌زا و انبارگردانی غیراصولی و خطرناک، بازار رشت را در وضعیت ناایمن و بحرانی قرار داده و همچون بمبی است که اگر هر لحظه ضامن آن کشیده شود، فاجعه‌ای بزرگ در بازار رخ خواهد داد.

سایه خطر بر سر بازار رشت

وی می‌افزاید: سال ۱۳۸۳ آتش‌سوزی شدیدی در راسته طلافروشان و کتاب‌فروشان بازار رشت اتفاق افتاد، اطفای حریق بیش از ۹ ساعت طول کشید و ۱۸۰ مغازه در آتش سوخت و خسارت‌های زیادی به کسبه بازار وارد شد.

رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت با بیان اینکه راهروهای تنگ و باریک، پیشروی بعضی مغازه‌ها با سازه‌های فلزی و وجود دکه‌ها و گاری‌های دست‌فروشان در معابر بازار، رسیدن به‌موقع تیم‌های عملیاتی سازمان آتش‌نشانی رشت به محل وقوع حادثه را با مشکل جدی مواجه می‌کند، خاطرنشان می‌کند: آتش‌نشانان برای اینکه به موقع به محل حادثه در بازار برسند باید از خودروهای کوچک اطفای حریق استفاده کنند و نبود این خودروها آتش‌نشانان را در آب‌رسانی دچار مشکل می‌کند.

نقشه خطرات بازار رشت تهیه شده است

مؤمنی با بیان اینکه تیم‌های پیشگیری و عملیاتی این سازمان با بازدید از نقاط مختلف بازار، نقشه خطرات بازار را تهیه کرده‌اند و در این رابطه اخطارهای لازم به بازاریان داده شده است، اضافه می‌کند: تفاهم‌نامه‌ای میان سازمان آتش‌نشانی و اتاق اصناف به منظور بازدید از اماکن تجاری امضا و طرح‌های ایمنی بازار به اصناف ارائه شده است.

وی تصریح می‌کند: بازار سنتی قلب تپنده اقتصاد رشت است و در چنین وضعیت ناامنی، چنانچه حوادث آتش‌سوزی سنگین در بازار رخ دهد، کسبه متحمل خسارت سنگینی می‌شود؛ بنابراین نحوه انجام عملیات اطفای حریق و حفظ بازار در حوادث آتش‌سوزی، به دغدغه فکری تمام آتش‌نشانان سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت تبدیل شده است.

رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت با تاکید بر اینکه کسبه و بازاریان رشت باید هشدارهای سازمان آتش‌نشانی را جدی بگیرند و انبار کالاهای خود را به خارج از شهر و مکانی امن منتقل و انبارهای بازار را به نمایشگاه و دفتر فروش تبدیل کنند، اظهار می‌کند: به منظور افزایش ایمنی بازار، سیم‌کشی تار عنکبوتی برق و لوله‌کشی گاز بازار باید تعویض و اصلاح شود.

مؤمنی ادامه می‌دهد: ایستگاه شماره هشت این سازمان در قلب بازار و ایستگاه‌های شماره هفت، دو و یک در فلکه صیقلان و فرهنگ و استاد سرا، نزدیک بازار قرار دارد تا در صورت وقوع حوادث آتش‌سوزی، تیم‌های عملیاتی بتوانند به سرعت وارد عمل شوند.

وی اضافه می‌کند: چنانچه گزارشی از وقوع حوادث آتش‌سوزی در بازار رشت به سامانه ۱۲۵ مرکز فرماندهی آتش‌نشانی اطلاع داده شود، بلافاصله وضعیت فوق‌العاده اعلام می‌کنیم و به سرعت تمام افسرهای ایستگاه‌های آتش‌نشانی مجاورت بازار برای اطفای حریق وارد عمل می‌شوند.

سایه خطر بر سر بازار رشت

تأمین امنیت شهروندان در اماکن قدیمی در اولویت است

در همین رابطه محمدحسین واثق‌کارگرنیا، رئیس شورای اسلامی شهر رشت به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بازار سنتی یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر رشت محسوب می‌شود که در طول سال مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است.

وی ادامه می‌دهد: حفظ اماکن سنتی به عنوان هویت تاریخی و فرهنگی شهر بسیار مهم است، اما تأمین امنیت جانی شهروندان و گردشگران در اماکن قدیمی از اولویت و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که باید برای آن تلاش کنیم.

رئیس شورای اسلامی شهر رشت تاکید می‌کند: شیرهای هیدرانت آتش‌نشانی به اندازه کافی در سطح بازار جانمایی شده و این نوع شیرها به شبکه آب و فاضلاب شهری متصل است تا در شرایط بحرانی همچون حوادث آتش‌سوزی، مأموران آتش‌نشانی بتوانند از آن استفاده کنند.

واثق‌کارگرنیا با بیان اینکه مشاغل پرخطر و مزاحمی در بازار رشت حضور دارند که شهرداری و سازمان آتش‌نشانی باید نسبت به انتقال این مشاغل به مکان‌های امن برنامه‌ریزی و اقدام کنند، تصریح می‌کند: انبارهای محتوی رنگ و مواد شیمیایی، مبل‌فروشی و بسیاری از کالاها با قابلیت احتراق بالا در بازار سنتی رشت قرار دارد که باید هرچه سریع‌تر به مکان مناسب منتقل شود.

شهرداری دست‌فروشان بازار را در مکان مناسب ساماندهی کند

وی اضافه می‌کند: راهروهای تنگ و باریک بازار سنتی رشت، مملو از دست‌فروشانی است که تأمین معیشت و تداوم زندگی آن‌ها با دست‌فروشی گره خورده است، حضور تعداد زیادی از این افراد، تردد را در بازار برای شهروندان، گردشگران و نیروهای امدادی دشوار کرده است؛ لذا شهرداری باید دست‌فروشان را جمع‌آوری و در مکان مناسب ساماندهی کند.

رئیس شورای اسلامی شهر رشت اظهار می‌کند: دست‌فروشی در سطح معابر رشت طی سال‌های اخیر به یکی از موضوعات پرچالش شهر تبدیل شده است، سد معبر تخلفی آشکار در نقض حقوق شهروندی است و باید در راستای ساماندهی دست‌فروشان اقدامات لازم انجام شود.

وی خاطرنشان می‌کند: بر اساس تبصره (۱) بند ۲ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، هر نوع سد معبر عمومی، اشغال پیاده‌روها و استفاده غیرمجاز از آن‌ها برای کسب و هر نوع عنوان دیگری ممنوع است و شهرداری‌ها مکلف هستند از این کار جلوگیری کنند.

واثق‌کارگرنیا تاکید می‌کند: برخی افراد به‌ویژه زنان و سرپرستان خانوار روزانه در بازار، محصولات تولیدی و محلی خود را به شهروندان عرضه و از این طریق امرار معاش می‌کنند، آنها شغل دیگری ندارند و نمی‌توان این قشر آسیب‌پذیر را نادیده گرفت؛ لذا شهرداری باید دست‌فروشان واقعی را شناسایی و در مکان مناسب نزدیک بازار ساماندهی کند.

وی اظهار می‌کند: بسیاری از مغازه‌داران در شهر رشت مستأجر هستند و ماهانه هزینه سنگینی بابت اجاره، آب، برق، گاز، مالیات و عوارض پرداخت می‌کنند. تعدادی زیادی دست‌فروش با بساط کردن اجناس در سطح معابر و مقابل واحدهای صنفی مختلف، باعث کسادی بازار و آسیب به کسب‌وکار این افراد شده‌اند.

رئیس شورای اسلامی شهر رشت با بیان اینکه رفع معضل سد معبر نیازمند همکاری همه‌جانبه دستگاه‌های اجرایی مرتبط از جمله مرجع قضائی و نیروی انتظامی با شهرداری است، می‌گوید: تردد آسان در معابر عمومی از حقوق اولیه شهروندی است و همه دست‌فروشان باید به این حقوق شهروندان احترام بگذارند و از پهن‌کردن بساط خود در پیاده‌روها و خیابان‌ها خودداری کنند.

گزارش از: محمدرضا رشیدی، خبرنگار سرویس شهر و کلانشهر خبرگزاری ایمنا

کد خبر 671884

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.