به گزارش ایمنا، حوادث و وقایع فراوانی از جمله غزوه ذات الرقاع، فتح خیبر، حادثه خونین کربلا، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام حسین (ع) و اسارت خاندان ایشان در ماه محرم رخ داده است؛ امام سجاد (ع)، حضرت عباس (ع)، حضرت رقیه (س)، حضرت علی اکبر (ع) و حضرت علی اصغر (ع) از دیگر شهدای نامدار محرم و صفر هستند.
بیشتر بخوانید:
تاریخ روز اول محرم در سال ۱۴۰۲
تاریخ شروع محرم سال ۱۴۴۵ هجری با چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۲ شمسی و ۱۹ جولای ۲۰۲۳ میلادی برابر است.
تاریخ پایان محرم ۱۴۰۲
سیام محرم سال ۱۴۴۵ هجری با پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ شمسی و ۱۷ آگوست ۲۰۲۳ میلادی برابر است.
تاریخ شروع و پایان ماه صفر ۱۴۰۲
تاریخ شروع صفر سال ۱۴۴۵ هجری با جمعه ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ و ۱۸ آگوست ۲۰۲۳ میلادی برابر است.
تاریخ پایان و سیام ماه صفر سال ۱۴۴۵ هجری با شنبه ۲۵ شهریور ۱۴۰۲ و ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۳ میلادی برابر است.
ماه محرم
مُحَرّم یا محرمالحرام نخستین ماه تقویم اسلامی (هجری قمری) و به اعتقاد مسلمانان از جمله ماههای حرام است. نام این ماه پیش از اسلام در دوران جاهلیت مؤتمر (در عربی: مُؤْتَمِر یا المُؤْتَمِر) بوده و در زمان جاهلیت محرم (در عربی: المُحَرَّم) نامی بوده که به ماه صفر گفته میشد. این ماه را از آن جهت محرم به معنای حرام شده نامیدند که بر اساس دین اسلام در آن جنگ و خونریزی حرام است؛ با وجود اینکه ماه محرم را از دسته ماههای حرام میدانستند اما در تفسیر کلی، ماه محرم یکی از ماههای ارزشمند هجری قمری محسوب میشود. واقعه کربلا که منجر به شهادت امام حسین (ع) و یارانش شد، در ماه محرم سال ۶۱ قمری اتفاق افتاد. شیعیان هر ساله با برگزاری مراسمهای نذری، روضه و عزاداری به اهمیت بسیار این ماه و ارزشمندی اقدامات حضرت حسین بن علی (ع) و یاران با وفای ایشان تاکید و سوگواری میکنند.
معنای لغوی «محرم» در برخی واژه نامه چنین آمده است: حرام گردانیده، حرام شده، آنچه از جانب خدای تعالی حرام شده باشد.
چرا تاریخ شروع ماه محرم هر سال تغییر میکند؟
به علت قمری بودن این ماه، در ایران شروع ماه محرم تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این ماه در تقویم شمسی در حال گردش است، چرا که تعداد روزهای ماه قمری ۳۵۴ روز است و تعداد روزهای شمسی ۳۶۵ روز که در سال کبیسه به ۳۶۶ روز نیز تغییر پیدا میکند؛ روزهای ماه قمری با روزهای ماه شمسی و میلادی کاملاً متفاوت است و در هر سال ۱۱ روز و یا بیشتر تغییر پیدا میکند و به موجب همین تغییرات یک محرم یعنی شروع این ماه در هر سال شمسی و میلادی یک روز متفاوت را نشان میدهد.
فضیلت خواندن زیارت عاشورا در روزهای ماه محرم و صفر
زیارت عاشورا یکی از ادعیههای مهم است که بسیار ثواب دارد و باعث رفع گرفتاریها و برآورده شدن حاجات میشود. امام حسین (ع) سرور و سالار شهیدان، شفاعت کننده ما انسانها نزد خداست. در واقع خواندن زیارت عاشورا راهی برای نزدیک شدن به امام حسین و رفع مشکلات و برآورده شدن حاجات است. یکی از مهمترین کارهایی که مسلمانان در محرم انجام میدهند خواندن زیارت عاشورا است. برگزاری زیارت عاشورا در ماه محرم و صفر در تمامی مساجد و حسینیهها به یک سنت تبدیل شده است.
حکم روزه گرفتن در محرم
بر اساس روایات روزه گرفتن در روز اول ماه همراه با کارهای خیر برابر عبادت یک سال است و فرد تا سال آینده محفوظ خواهد بود.
سوگواری محرم
سوگواری برای امام حسین (ع) و دیگر یارانش از روز نخست محرم آغاز میشود و در ظهر عاشورا به اوج میرسد، در غروب و شامگاه عاشورا، این سوگواری تحت عنوان مراسم شام غریبان ادامه پیدا میکند. در روز ۱۲ محرم نیز مراسمی با نام «سوم امام حسین (ع) انجام میشود؛ سوگواری در روز ۱۶ محرم با نام «هفتم امام حسین» و ۲۰ صفر با نام «اربعین» ادامه پیدا میکند.
سوگواری محرم در جاهای مختلف به صورتهای گوناگون انجام میشود که علاوه بر ابعاد مذهبی، ابعاد سیاسی و اجتماعی نیز دارد. سوگواری شیعیان ایران در ماه محرم همواره به صورت خودجوش بوده است.
فرازهایی از فرمایشات امام خمینی (ره) درباره محرم
ماه محرم و صفر، ماه برکات اسلامی و ماه زنده ماندن اسلام است.
ما هر چه داریم، از این محرم مجالس است.
مجالس تبلیغ ما هم از مُحرم و از این شهادت سیدالشهدا (ع) است.
محرم و صفر است که اسلام را نگه داشته است، فداکاری سیدالشهدا (ع) است که اسلام را برای ما زنده نگه داشته است.
ماه محرم و صفر را باید به ذکر مصائب اهل بیت (ع) زنده نگه داریم که با ذکر مصائب اهل بیت (ع)، این مذهب تا حالا زنده مانده است.
نظر شما