به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، مجمع عمومی سازمان مللمتحد با قطعنامه ۴۲/۱۱۲ هفتم دسامبر ۱۹۸۷ تصمیم گرفت تا بهعنوان بیانی بر عزم خود مبنی بر تقویت اقدام و همکاری برای دستیابی به هدف جامعه بینالمللی عاری از مواد مخدر، بیستوششم ژوئن را بهعنوان روز جهانی مبارزه با سوءمصرف مواد مخدر و قاچاق غیرقانونی نامگذاری کند. هدف از گرامیداشت این مناسبت جهانی که هر ساله مورد حمایت افراد، جوامع و سازمانهای مختلف در سراسر جهان قرار دارد، افزایش آگاهی در مورد مشکل عمدهای است که مواد مخدر غیرقانونی برای جوامع ایجاد میکند.
مشکل جهانی مواد مخدر یک مسئله پیچیده است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار میدهد. بسیاری از مصرفکنندگان مواد مخدر با برچسب و تبعیض مواجه میشوند که این امر به سلامت جسمی و روانی آنها آسیب بیشتری وارد میکند و آنها را از دسترسی به کمکهای مورد نیاز بازمیدارد.
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) اهمیت اتخاذ رویکردی مردممحور به سیاستهای مواد مخدر را با تمرکز بر حقوق بشر، شفقت و شیوههای مبتنی بر شواهد تشخیص میدهد.
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد هر سال به انتشار گزارش جهانی مواد مخدر میپردازد. این گزارش حاوی آمارهای کلیدی و دادههای واقعی است که از طریق منابع رسمی و رویکردی مبتنی بر علم و تحقیقات به دست آمده است. دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در گزارش خود به ارائه حقایق و راهکارهای عملی برای رسیدگی به مشکل کنونی مواد مخدر در جهان ادامه میدهد و برای دو دهه به ایمنتر شدن جهان در برابر مواد مخدر، جنایات سازمانیافته، فساد و تروریسم کمک کرده است. این نهاد متعهد به دستیابی به سلامت، امنیت و عدالت برای همه به کمک مقابله با این تهدیدها و ترویج صلح و رفاه پایدار بهعنوان عوامل بازدارنده در برابر آنها است.
گزارش جهانی مواد مخدر
گزارش جهانی مواد مخدر یک مرور کلی از عرضه و تقاضای مواد افیونی، کوکائین، حشیش، محرکهای نوع آمفتامین و مواد روانگردان جدید (NPS) همچنین تأثیر آنها بر سلامت را ارائه میکند. تحقیقات بهبودیافته و دادههای دقیقتر نشان میدهد که پیامدهای نامطلوب سلامتی ناشی از مصرف مواد مخدر گستردهتر از آن چیزی است که پیشتر تصور میشد.
کشورهایی با بیشترین سوءمصرف مواد مخدر
تجارت مواد مخدر غیرقانونی است و از هیچ مقرراتی پیروی نمیکند، بنابراین بهدستآوردن آمار دقیق در مورد قاچاق جهانی مواد مخدر دشوار است. آنچه در مورد قاچاق بینالمللی مواد مخدر در دسترس است از منابع مختلفی مانند مطالعات دولتی، رسانههای خبری و مقالات تحقیقاتی فراهم میآید.
مطالعه در مورد تجارت جهانی مواد مخدر میتواند اطلاعات زیادی را در مورد روند مصرف جهانی مواد مخدر و چگونگی تأثیر آن بر سلامت عمومی، اجرای قانون و سایر مسائل اجتماعی نشان دهد. برای درک این اطلاعات، فهرستی از کشورهای عمده قاچاق مواد مخدر در جهان را تهیه شده است که در آن مشخص شده است، بهترتیب افغانستان، بولیوی، برزیل، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، لائوس، مکزیک، نیجریه و فیلیپین کشورهایی با بیشترین سوءمصرف مواد مخدر در جهان هستند.
افغانستان بزرگترین تولیدکننده تریاک در سراسر جهان و مهمترین کشور قاچاق مواد مخدر است. این کشور منبع ۹۰ درصد تریاک و هروئین غیرقانونی جهان است. بولیوی نیز منبع بزرگترین تولیدکننده برگ کوکا و کوکائین در جهان است و تخمین زده میشود سالانه ۱۰ هزار تن کوکائین تولید کند. کوکائین پس از حشیش دومین ماده غیرقانونی پرمصرف جهان است.
برزیل برای سالهای متمادی منبع کوچکی از مواد مخدر غیرقانونی در جهان محسوب میشد، با این حال از دهه ۱۹۹۰ شاهد افزایش سریع قاچاق مواد مخدر، به ویژه با توجه به تولید داخلی کوکائین بوده است و با تولید سالانه دو هزار تن از این ماده غیرقانونی، اکنون دومین تولیدکننده بزرگ کوکائین در جهان پس از بولیوی است. کلمبیا بزرگترین تولیدکننده برگ کوکا در جهان است و تخمین زده میشود ۱۴ هزار تن برگ کوکا تولید میکند که ۸۰ درصد از عرضه جهان را تشکیل میدهد.
جمهوری دومینیکن بزرگترین صادرکننده شاهدانه در جهان است و تولید حشیش در آن یک نگرانی قابلتوجه بهشمار میرود. این کشور همچنین یک نقطه ترانزیت مهم برای کوکائین و مواد مخدر مصنوعی مانند فنتانیل است که از آمریکای جنوبی وارد میشود. لائوس بزرگترین تولیدکننده شیشه در جهان است. تخمین زده میشود که این کشور آسیای جنوب شرقی ۴۰ درصد از عرضه این مخدر بسیار اعتیادآور جهان را تولید میکند و مکزیک منبع ۹۰ درصد حشیش غیرقانونی جهان و تولیدکننده قابلتوجه هروئین است.
نیجریه بزرگترین تأمینکننده حشیش در جهان است و منبع اصلی ماده مخدر مصنوعی شیشه یا متامفتامین است و تخمین زده میشود که این کشور سالانه حدود ۵۰۰ تن از این مخدر را تولید کند و در نهایت فیلیپین با تولید سالانه حدود ۵۰۰ تن مواد مصنوعی منبع متامفتامین در جایگاه آخر این لیست قرار دارد. فیلیپین نیز با تولید سالانه ۱۵۰۰ متریک تن هروئین یکی از تأمینکنندگان اصلی هروئین است.
روز جهانی مبارزه با سوءمصرف مواد مخدر و قاچاق غیرقانونی ۲۰۲۳
روزها و هفتههای بینالمللی فرصتهایی برای آموزش عمومی در مورد موضوعات مورد توجه، بسیج اراده و منابع سیاسی برای رسیدگی به مشکلات جهانی و گرامیداشت و تقویت دستاوردهای بشریت است. وجود روزهای بینالمللی به پیش از تأسیس خود سازمان مللمتحد بازمیگردد، اما سازمان ملل از آنها بهعنوان یک ابزار قدرتمند حمایتی استفاده و در آنها سایر قوانین سازمان ملل را مشخص میکند.
روز جهانی مبارزه با سوءمصرف و قاچاق مواد مخدر یا روز جهانی مواد مخدر هر سال در بیستوششم ژوئن برای تقویت اقدام و همکاری برای دستیابی به جهانی عاری از سوءمصرف مواد مخدر نامگذاری شده است. هدف کمپین امسال افزایش آگاهی در مورد اهمیت رفتار محترمانه و سرشار از همدلی با افرادی است که مواد مخدر مصرف میکنند. این کمپین همچنین درصدد مبارزه با برچسب زدن و تبعیض علیه مصرفکنندگان مواد مخدر از طریق ترویج زبان و نگرشهای محترمانه و غیرقابل قضاوت است و سعی دارد با ارائه خدمات داوطلبانه مبتنی بر شواهد برای همه، ارائه جایگزین برای مجازات، اولویتبندی پیشگیری و رهبری با شفقت این کمپین به اهداف خود دست پیدا کند.
شعار روز جهانی مبارزه با سوءمصرف مواد مخدر و قاچاق غیرقانونی ۲۰۲۳ بهطور رسمی «اول مردم: دست از انگ و تبعیض بردارید، پیشگیری را تقویت کنید» انتخاب شده است.
ترجمه از: مریم زمانی، خبرنگار ایمنا
نظر شما