به گزارش خبرنگار ایمنا، یادش بخیر، همین دیروز بود که پدر شبهای جمعه وقتی خسته از سر کار میآمد، همه ما را برای تفریح به سینما میبرد، و ما کل هفته روز شماری میکردیم، که آخرهفتهها فرا رسد و مامجدد به سینما رویم.گاهی در طول ماه یک فیلم را در سینما چندین بار مشاهده میکردیم، اما رفتن به سینما یکی از اولویتهای مهم زندگیمان بود، هنوز طعم ساندویچ کالباسی که از بوفه سینما با نوشابه شیشهای زمزم یا کوکاکولا میگرفتیم یادم هست، هنوز صندلیهای آهنی با روکش مخمل قرمز با شمارههای صندلی خاطرم هست، فیلمهایی چون دزد عروسکها گلهای داودی، آدمبرفی، هامون، مرد شیشهای و… چقدر برای ما جذاب بود، و حتی بحث و تحلیل در مورد فیلم روزها بعد رفتن به سینما در بین اعضای خانواده ادامه داشت، هر چند زمان زیادی از ما در صفهای طولانی گیشه بلیت فروشی سینما میگذشت، اما انتظار خرید بلیت ارزشمند بود، در سالن انتظار ثانیه شماری میکردیم که درب سالن سینما باز شود و به داخل برویم، مادام به بورد داخل سینما که عکسهایی از صحنههای فیلم در آن قرار گرفته بود، نگاه میکرده، و با خود حدس میزدیم داستان فیلم چیست؟، حال هر چند سالنهای سینما تغییر چشمگیری پیداکرده وبه نوعی مجهزتر و به روزتر شده است، اما باید دید این هنر هفتم اولویت چندم مردم است، ایمنا در گزارش پیشرو از تعدادی افراد جامعه این پرسش را پرسیده است که آخرین باری که به سینما رفتهاند، چه تاریخی بوده؟ و سینما رفتن اولویت چندم آنان است؟
در دسترس بودن سایتهای دانلود فیلم عامل استقبال نکردن مردم از سینما
مرد میانسالی که به همراه همسرش در محدوه چهارباغ در حال خرید است، میگوید: که نزدیک به دوسال است به سینما نرفته است، و تنها دلیلش این است که در فاصله زمانی کوتاه فیلمها در سایتهای اینترنتی برای دانلود به اشتراک گذاشته خواهد شد، و نیاز نیست هزینه و وقت خود را برای رفتن به سینما در این شلوغی و ترافیک هدر داد.
وی ادامه میدهد: در بین برنامهها و فعالیتهای که برای گذراندن اوقات فراغت کنار میگذارم، سینما اولویت یکی آخر مانده من هست، از او میپرسم اولویت آخرت چیست؟، او با لبخندی پاسخ میدهد: تئاتر و در حالی که حالت چهره او کمی جدیتر میشود، میگوید: دیدار اقوام و دوستان بیشتر لذتتر بخش تر از سینما رفتن است، بدین خاطر که میتوانی ساعتها در کنار آنان خوش بگذرانی، در واقع سینما یک تفریح فردی است در حالی که دید و بازدید یک تفریح گروهی است و بیشتر فرد لذت میبرد.
سینما یک تفریح گروهی است
همسر این فرد میانسال نظر متفاوتتری دارد، وی با بیان اینکه آخرین باری که به سینما رفته است، در ایام نوروز بوده است، گفت: من بیشتر مایل هستم فیلمهای با ژانر کمدی تماشا کنم، و انصافاً تماشای این فیلمها در بین جمعیتی که برای تماشای این فیلم آمدهاند، لذت بخشتر است. بر خلاف نظر همسرم که فکر میکند سینما یک تفریح فردی است، باور من این است که سینما یک تفریح گروهی است زیرا همه مخاطبین در حال تماشای فیلم در حال تجربه یک حس هستند و همه همزمان نسبت به صحنهها و سکانسهای فیلم واکنش نشان داده گاهی گریه و گاهی میخندند.
وی با اشاره به اینکه رفتن به سینما در اولویت اول او نیست، میگوید: تنهایی رفتن من برای سینما، هیچ جذابیتی ندارد و بیشتر مایل هستم در کنار همسرم و خانوادهام به سینما بروم، به همین منظور بیشتر مایل هستم اوقات فراغتم را به فعالیت و برنامههایی بپردازم که همه اعضای خانواده و دوستان از انجام آن لذت ببرند، نه اینکه بخواهم نظر شخصی خود را در اجرای برنامهها اعمال کنم.
نقش شبکههای نمایش خانگی در استقبال کم مردم از سینما
خانمی که به همراه دو فرزندش در حال تماشای ویترین مغازهها است، میگوید: آخرین بار که به سینما رفته است، چند سال گذشته بوده است، و تنها دلیلش رفتن به سینما فرزندانش و اصرارهای بوی وقفه آنان بوده است. از او میپرسم آیا به سینما علاقه داری؟ وی در پاسخ میگوید: یکی از تفریحات بنده تماشای فیلم بهویژه تماشای فیلمهای ایرانی است.
از او دلیل نرفتن به سینما را با وجود اینکه به فیلمهای سینمایی ایرانی علاقه دارد، میپرسم؟ پاسخ میدهد: از زمانی که شبکه نمایش خانگی و سایتهای اینترنتی آمده است، فیلمها را از آن طریق مشاهده میکنم، در واقع با پرداخت هزینه اندکی آخرین فیلمهای به روز سینما ایران و جهان را در خانه با حضور اعضای خانواده تماشا میکنم، و بیشتر مایل هستم فیلمها را در فضای خانوادگی تا فضای عمومی همچون سینما تماشا کنم.
هزینه بالای بلیت سینما
احمد یکی دیگر از مخاطبین گزارش ایمنا است، وی با بیان اینکه بسیار علاقهمند به مشاهده فیلمها در سینما است، میگوید: آخرین باری که به سینما رفتهام سال گذشته بوده است، که یکی از دوستانم، من را برای تماشای فیلم دعوت کرد. متأسفانه به دلیل هزینه بالای زندگی و بیکاری نمیتوانم هزینهای برای خرید بلیت سینما پرداخت کنم، و این مشکل من تنها نیست، بلکه اکثر جوانان هم سن سال بنده به دلیل بیکاری و یا حقوق کم نمیتوانند به سینما بروند.
وی ادامه میدهد: فقط بهای بالای بلیت نیست، هر فرد که میخواهد به سینما برود جدا از هزینه بلیت حداقل باید بهایی برای حمل و نقل بپردازد، همه این عوامل باعث میشود هر فردی همچون بنده که به سینما علاقه دارد، اما به دلیل هزینه بالای بلیتها و … از رفتن به سینما منصرف و آن را در اولویتهای آخر خود قرار دهد.
مردم ما با سینما بیگانه نیستند بلکه توان خرید بلیت سینما را ندارند
خانم خراسانی نظری مشابه همچون احمد دارد، وی در ادامه میگوید: من زمانی که سه شنبهها، بهای بلیت سینما نیم بها بود، به همراه دخترم به سینما میرفتم و انصافاً این طرح، طرح بسیار خوبی بود، که باعث میشد اکثر افراد بتوانند به همراه خانوادهشان به سینما بروند، اگر به آن دوره دقت میکردیم سینماها در آن روز سایر بیشتر از روزهای دیگر شلوغتر بود، که این نشان میدهد مردم ما با سینما بیگانه نیستند بلکه توان خرید بلیت سینما را ندارند.
وی ادامه میدهد: نه تنها من بلکه سایر خانواده هم اولویت اولشان تأمین نیازهای اولیه زندگیشان است، قطعاً با توجه به تورم در جامعه، همچون افزایش اجاره بها، افزایش مواد غذایی و … مبلغی برای خانوادهها باقی نخواهد ماند، که بتوانند برای تماشای فیلمها به سینما بروند، اگر در گذشته شاهد بودیم که خانوادهها میتواسنتند حداقل هفتهای یک بار به سینما بروند، بدین خاطر بود که بهای بلیت، اغذیه داخل سینما، حمل و نقل و… کم بود و نسبت به حقوقی که دریافت میکردند، میتواسنتند این مبلغ را برای رفتن به سینما کنار بگذارند.
استقبال کم مردم از سینما چند عاملی است
مصطفی ابراهیمی، کارگردان و منتقد سینما به ایمنا میگوید: نمیتوان گفت افراد جامعه نسبت به سینما و تماشای فیلم بی علاقه شدهاند، و آنچه که باعث میشود رفتن به سینما را در اولویتهای آخر زندگی خود قرار دهند، شرایط اقتصادی و روحی آنان است. در واقع یکی از عوامل مهم در نرفتن افراد به سینما همین شرایط اقتصادی است اما این دلیل اصلی نیست زیرا تجربه ثابت کرده است، اگر فیلمی از لحاظ فیلمنامهای و کارگردانی خوب باشد، به طور قطع مردم از آن استقبال میکنند و حاضر هستند برای تماشای آن هزینه کنند.
وی ادامه میدهد: صحت صحبت من فروش بالای بعضی فیلمهای سال گذشته در گیشههای سینما است، وقتی فیلمی خوب باشد، به طور قطع فروش آن بالا خواهد بود، البته این سوال پیش میآید چرا بعضی از فیلمها همچون فیلمهای طنز با رویکرد زرد از فروش بالایی برخوردار هستند؟ درست است که این فیلمها هیچ ارزش از لحاظ فیلمنامه و کارگردانی ندارند، اما همان شرایط روحی افراد جامعه که به آن اشاره کردم، باعث شده این فیلمها از فروش بالایی در گیشهها برخوردار باشد.
این کارشناس حوزه سینما تصریح میکند: بسیاری از افراد جامعه به دلیل مشکلات اقتصادی و … که دارند، دوست دارند ساعتی خارج از فکر کردن به این مشکلات در کنار خانواده و دوستان خود وقت بگذرانند، و فیلمی را تماشا کنند که لحظهای آنان را بخنداند، بدین خاطر است که اینگونه فیلمها از فروش بالایی برخوردار خواهد شد.
وی میگوید: متأسفانه اغلب فیلمهایی که در سینما تولید میشود رویکردشان هنر برای هنر است، و مخاطب خود که همان تماشاچیان این فیلم هستند را فراموش کردند، همین امر باعث شده فاصله زیادی در فیلمها با تماشاچیان آن ایجاد شود، که در نهایت منجر به خالی بودن صندلیها سینما و عدم استقبال از سینما در بعضی از مواقع شده است.
وی اظهار میکند: طرحهای همچون اختصاص دادن روزهایی در هفته برای فروش بلیتها سینما به صورت نیم بها و … مسکنهای موقتی است و حال سینما با این مسکنهای موقتی خوب نمیشود، و اگر بخواهیم سینما رونق داشته باشد، باید فیلمها اکران شده از لحاظ فیلم نامه و کارگردانی در استاندارد بالای قرار داشته باشند.
نظر شما