تمام شاخص‌ها نشان می‌دهد تورم مهار شده و ان‌شاءالله کاهش خواهد یافت

رئیس‌جمهور گفت: در اسفند ۱۴۰۰ و با وجود گذشت ۶ ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم، تورم کاهش پیدا کرد، توانستیم کسری بودجه را تأمین کنیم.

به گزارش ایمنا، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی در نهمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی در پاسخ به این سؤال اگر به دو سال قبل برگردید، باز هم وارد این عرصه خواهید شد؟ اظهار کرد: همانطور که اشاره کردید در انتخابات طبیعتاً کاندیداها با انگیزه شرکت می‌کنند، آن چرا که احساس می‌کردم این بود که شرایط خاصی است و ناامیدی بر مردم غالب شده است.

وی افزود: شرایط اقتصادی طبق نگاه مردم این طور بود که شرایط باید تغییر کند و نگاه من این بود که باید در این مقطع انجام وظیفه کرد؛ برای مشارکت بیشتر مردم در انتخابات اگر برگردیم به دو سال قبل، مسئولین صاحب‌منصب می‌گفتند که این شرایط از شرایط جنگ هم بدتر است و گاهی به من می‌گفتند می‌خواهید با شرایط موجود چه کنید؟

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه در آن مقطع، وضعیت بودجه، فروش نفت و … شرایط خاصی را بر کشور حاکم کرده بود، گفت: اگرچه این شرایط محصول دشمنی دشمنان است، اما عملکرد دولت نیز در این ماجرا نقش داشت؛ احساس کردم اگر وارد عرصه نشوم خلاف تکلیفم عمل کرده‌ام.

رئیسی تأکید کرد: برای اینکه مشارکت بیشتر شود، برای بررسی مجدد صلاحیت افرادی که در آن زمان رد صلاحیت شده بودند، وارد شدم، البته خودشان هم گفتند اگر وارد عرصه می‌شدیم نتیجه انتخابات تغییر نمی‌کرد، همه تلاش‌مان این بود که اول مشارکت افزایش پیدا کند، ناامیدی مردم تبدیل به امید شود و زمنیه‌ای ایجاد شود برای اینکه بتوان کار کرد تا شرایط به نفع مردم و زندگی آن‌ها تغییر کند. اگر زمان به عقب برگردد، همین تصمیم را دوباره می‌گیرم و پشیمان و نادم نیستم.

وی با تأکید بر اینکه اهل عافیت‌طبی نیستم، افزود: از دوره نوجوانی و جوانانی و انقلاب در این سختی‌ها بوده‌ام. باید بتوانیم گره‌ای بگشاییم و کاری برای مردم انجام دهیم.

رئیس‌جمهور در پاسخ به این سوال که چرا از بیان مشکلات در ابتدای مسئولیت‌پذیری ریاست‌جمهوری خودداری می‌کردید، اظهار کرد: رویه‌ام این نیست که مشکلات را بازگو کنم، اما فقط برای اینکه مردم امیدوار شوند مشکلات‌شان حل خواهد شد، لازم بود ابتدای مسئولیتم مشکلات را بیان کنم تا مردم متوجه شوند مشکلات را می‌فهمم و به دنبال حل آن هستم.

رئیسی اضافه کرد: ابتدای دولت با مشکلات بسیار جدی مواجه بودم که از همان فردای مسئولیت‌پذیری باید برای حل آن تلاش می‌کردم. مشکل کرونا، تعداد عزیزانی که از دست می‌دادیم زیاد بود، هر روز ۷۰۰ خانواده داغدار می‌شدند. بیمارستان‌ها پر از بیمار بودند. مراکز تجاری یا اقتصادی، دانشگاه‌ها و مدارس دچار تعطیلی شده بودند و فعالیت اقتصادی کم‌سود بود و مشکلات این‌چنینی ایجاد شده بود.

وی در همین زمینه تصریح کرد: بعضی از هموطنان ما برای تزریق واکسن به کشورهای همسایه می‌رفتند. آن زمان ۱۴ درصد از افرادی که باید واکسینه می‌شدند، واکسینه شدند. به دنبال تولید و واردات واکسن بودیم، در همان ابتدای کار نسبت به واردات واکسن موفق شدم و دانشمندان ما دست به کار شدند و ۶ نوع واکسن تولید کردند که یک نوع آن با همکاری کشور کوبا بود.

رئیس‌جمهور ادامه داد: واردات واکسن از کشور چین و دیگر کشورها افزایش یافت تا واکسیناسیون در کشور فعال و شرایط متفاوتی ایجاد شد.

رئیسی با بیان اینکه ۴۸۰ همت کسری بودجه داشتیم که مادرِ همه مشکلات است، گفت: باید تدبیر می‌کردیم، یا باید چاپ پول انجام می‌دادیم که مایل به انجام آن نبودیم و یا تولید را رونق می‌دادیم تا درآمد کشور افزایش یابد و از این طریق کسری بودجه را کاهش دهیم که خدا کمک کرد و این اتفاق افتاد.

وی اضافه کرد: در آن دوره با کمبود کالاهای اساسی مواجه بودیم، در بعضی از کالاها وضعیت قرمز بود. وضعیت تولید در کشور به‌گونه‌ای بود که بسیاری از کارخانه‌ها و کارگاه‌ها دچار مشکل شده بودند؛ اینها مشکلاتی بود که با آن مواجه بودیم و این غیر از مسائل سیاست خارجی بود که مشکلات جدی داشتیم.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه تلاشم این بود تا بتوانم این‌ها را جزو دستاوردها غیر از ابتدای کار مطرح نکنم تا مردم بدانند و متوجه مشکلات شوند، گفت: چون آمده بودم نه برای ناامید کردن مردم، بلکه برای امیدوار کردن مردم آمده بودم.

رئیسی تصریح کرد: در مسئله جبران کسری بودجه، کرونا و راه‌انداختن چرخ تولید، امروز بیش از چهار هزار واحد صنعتی در این دولت راه‌اندازی شده است.

وی با تأکید بر اینکه دهه ۹۰ را باید دهه تعطیلی بسیاری از بخش‌ها بدانیم، گفت: اعداد و ارقام را بررسی کنید، ببینید سهم تولید چقدر است و نسبت به سرمایه‌گذار ثابت در کشور آمارها نشان می‌دهد، شرایط خوبی نداریم، اینکه چرا و چطور و چه عاملی مؤثر بوده نمی‌خواهم وارد آن بحث شود.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه رهبر انقلاب و مردم در دو سال اخیر برای پیشبرد اهداف دولت کمک کرده‌اند، گفت: شرایط را به نحوی در ۶ ماه ابتدایی دولت سیزدهم پیش بردیم که در اسفندماه شرایط تغییر کرده بود. رشد ۰.۴ درصد به رشد ۴.۵ درصدی تبدیل شده بود. چنین رشد اقتصادی معنا دار است، ۲۰ درصد کاهش تورم در همین مدت ۶ ماه داشتیم.

رئیسی ادامه داد: در آن دوره تولید و فروش نفت و برگرداندن پول نفت تغییر و در رویکردهای دولت گشایش‌هایی ایجاد شد. در همان دو سه هفته اول دولت اعلام شد که اگر شانگهای برقرار شود، درخواست عضویت ایران بررسی می‌شود. چه اتفاقی افتاد که آن‌ها احساس کردند بعد از ۱۷ سال می‌توان ایران را وارد شانگهای کرد؟! آن‌ها احساس کردند رویکرد دولت سیزدهم با قبل متفاوت و در ارتباط با سایر کشورها متوازن شده است.

وی همچنین در واکنش به این سوال که دولت‌مردان قبل گفته بودند کار را پیش برده بودیم و اقدام نهایی در دولت سیزدهم انجام شد، گفت: ممکن است همه اقدامات این دولت را بگویید در دولت قبل پیش‌بینی شد، اما صحبت و عضویت ما در شانگهای برای بیش از ۱۵ سال پیش است، چرا اتفاق نیفتاد؟! چه احساسی در کشورها وجود داشت که یک باره احساس کردند نگاه این دولت صرفاً معطوف به لبخند و اخم چهار کشور نیست؟!

رئیس‌جمهور تصریح کرد: همچنان با غرب در ارتباطیم و می‌خواهیم با شرق هم در ارتباط باشیم. مهم این است که زندگی مردم را به تمام مسائل مذاکره مربوط نکردیم. ما چنین نگاهی نداشتیم.

رئیسی ادامه داد: مسئله برجام و مذاکره را دنبال کردیم، اما ورود واکسن را به این قضیه مربوط نکردیم، نگفتم برجام حل شود تا ورود واکسن تسهیل شود، این صحبت‌ها مطرح بود. بارها گفتیم که زندگی مردم را معطل این مسائل نمی‌کنیم. نگاه گذشته نگاهی یک‌سویه بود و این محاسبه، محاسبه‌ای اشتباه بود.

وی با طرح این سؤال که چرا تولید در کشور معطل شد و به این میزان بنگاه تولیدی در کشور معطل شد؟، گفت: همه این‌ها به خاطر نگاه نادرست بود، معتقدم بخش قابل توجهی از توقف‌ها مربوط به نگاه نادرستی بود که مبنی بر این وجود داشت که عده‌ای تصمیم بگیرند تا مشکلات کشور حل شود؛ ما چنین نگاهی نداشتیم و نداریم.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: دیپلماسی عزتمندانه را دنبال می‌کنیم و التماس نمی‌کنیم، اما زندگی مردم را مربوط به مذاکره و این طور مسائل نمی‌کنیم.

رئیسی با تأکید بر اینکه اصولاً سیاست خارجی امتداد سیاست داخلی است، گفت: در واقع سیاست خارجی مبتنی بر اهدافی است که در داخل نسبت به مسائل گوناگون داریم. اینکه ارتباط با کشورهای مختلف برقرار می‌کنیم به این خاطر است که منافع ملی را در نظر می‌گیریم. به عنوان مثال چرا رابطه ما با ترکمنستان که همسایه ما است قطع شود، در همان اولین سفر بنده به ترکمنستان قرارداد سوآپ گازی امضا شد.

وی اضافه کرد: در سفری که به شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان داشتم، بعد از یک سال ارتباط تجاری ما چهار برابر شد. ارتباط با همسایگان زمینه کاری ما است، چرا از ۱۵ کشور همسایه خود غفلت کنیم؟!

رئیس‌جمهور اظهار کرد: مقامات ازبکستان که چند روز پیش به ایران آمده بودند، می‌گفتند که میزان ارتباط تجاری ما متفاوت شد. با روسیه، چین، هند، اندونزی، غرب و شرق ارتباط برقرار کردیم و گفتیم هر کشوری که با ما ارتباط داشته باشد، براساس احترام متقابل با آن‌ها مبادله خواهیم کرد. با توجه به ظرفیت بزرگی که در کشورمان وجود دارد و قدرتی که در کشور هست، بخش مهمی از آن مربوط به اقتصاد و تولید می‌شود.

رئیسی با بیان اینکه راهپیمایی روز ۲۲ بهمن، روز قدس و نماز عید فطر قدرت‌زا است، افزود: از این قدرت باید نهایت استفاده را برای پیشبرد اهداف کشور کرد. معطل کردن ظرفیت‌های کشور برای ارتباط با چند کشور غیر کافی است.

وی ادامه داد: مردم آثار سیاست خارجی را در زندگی‌شان کاملاً احساس خواهند کرد. در سفر اخیر به کشور آمریکای لاتین مشاهده کردیم که تراکتورسازی و خودروسازی که ایران سرمایه‌گذاری کرده است، سال‌ها تعطیل بوده است؛ اینها امکاناتی بود که کشور ایجاد کرده بود. از اول پیروزی انقلاب اسلامی اتکا و اعتماد اینها به جمهوری اسلامی است، ما نباید نسبت به اینها بی‌توجه باشیم.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: ونزوئلا مخازن بسیار زیاد نفتی دارد و به عنوان بهشت معادن معروف است. می‌توانیم ارتباطات فناوری با سایر کشورها داشته باشیم. چهار نکته اساسی را دنبال می‌کردیم. اول بازار جدید برای محصولات‌مان، بازار دانش‌بنیان، صدور خدمات فنی و مهندسی.

رئیسی تأکید کرد: گفته می‌شد اگر ارتباط با کشورهای غربی برقرار شود منابع ارزی به دست ما می‌رسد. آیا می‌توانیم منتظر باشیم؟ رویکرد سیاست خارجی کشور در منابع ارزی اثر دارد. در زمانی برخی از مسئولین می‌گفتند امکان ندارد بیش از ۳۰۰ هزار بشکه نفت بفروشیم، اما ما توانستیم بیش از این اعداد بفروشیم و پول آن را دریافت کنیم، وگرنه کسری بودجه را از کجا توانستیم تأمین کنیم؟!

وی ادامه داد: دو منبع درآمدی داریم، فروش نفت و درآمدهای مالیاتی؛ ۲ میلیون مؤدی مالیاتی شناسایی شد، اینان افرادی بودند که مالیات نمی‌دادند. شناسایی این افراد و فروش نفت باعث شد بر مشکلات غلبه کنیم، در ارتباط با سایر کشورها دنبال منافع ملت بودیم.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: اواخر مرداد و اوایل شهریور با هیئت دولت قبل کار می‌کردم، همان زمان بحث اینگونه بود که حقوق مردادماه را چگونه پرداخت کنیم، در این دو سال یک روز حقوق و دستمزد به تأخیر نیفتاده است، رتبه‌بندی معلمان که ۱۱ سال عقب مانده بود، امسال عملیاتی شد. در عمل بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان برای رتبه‌بندی معلمان صرف شد.

رئیسی در مورد اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ نیز گفت: در اسفند ۱۴۰۰ و با وجود گذشت ۶ ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم، تورم کاهش پیدا کرد، توانستیم کسری بودجه را تأمین کنیم، کالاهای اساسی را که دغدغه‌هایی آفریده بود، قابل قبول ذخیره و مدیریت کرونا موجب شد دانشگاه‌ها بازگشایی شود و کسب و کارها راه بیفتد.

وی ادامه داد: در اردیبهشت‌ماه حمله سایبری به پمپ‌بنزین‌ها رخ داد و همه پمپ‌بنزین‌ها ۴۸ ساعت از کار افتاد، این مسئله برای این بود که تبدیل به مسئله اجتماعی شود، اما به دلیل اعتماد مردم به دولت هیچ اتفاقی نیفتاد. می‌خواستند با این اقدام، مسائل اصلاحات اقتصادی را مطرح کنند. برای اینکه سیاست‌های ارز ترجیحی را ادامه دهیم، از مجلس اجازه خواستیم که مجلس اجازه نداد. در سال ۱۴۰۱ مکلف بودیم ارز ترجیحی را حذف کنیم و سیاست اصلاحی را اجرا کنیم که مردم همراهی کردند، این‌ها را به لطف خداوند و کمک مردم انجام دادیم.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: باید در نظر داشت گرانی‌های در نتیجه بحران اوکراین اتفاق افتاد، قیمت‌های جهانی افزایش یافت، اما به هر حال تورم حاصل از اصلاح ارز ترجیحی که در خردادماه ایجاد شد، به تدریج کاهش یافت.

رئیسی اضافه کرد: با همه این مطالب، مردم همراهی کردند و صمیمانه از مردم تشکر می‌کنم، دشمن می‌خواست ما را متوقف کند که نشد. تجارت ما ۳۰ تا ۴۰ درصد نسبت به قبل افزایش یافت، مراودات ما با کشورهای همسایه افزایش یافت و واحدهای تولیدی شروع به فعالیت کردند. چرخ‌های اقتصادی شروع به چرخیدن کرد.

وی با تأکید بر اینکه دشمنان احساس کردند اقتصاد راه افتاده است و شروع به فتنه‌گری کردند، گفت: رهبر انقلاب هم فرمودند اساس این اغتشاشات به این دلیل است که احساس می‌کنند کشور در راه پیشرفت است و ناامیدی مردم تبدیل به امید شده است.

رئیس‌جمهور ادامه داد: رشد اقتصادی زیر صفر به حدود ۴ درصد رسیده بود. قیمت دلار از شهریور ۴۰۰ تا ۱۴۰۱ دو هزار تومان افزایش یافت، اما از زمان اغتشاشات وضعیت نرخ دلار کاملاً متفاوت شد؛ با جنگ ترکیبی سعی کردند پیشرفت کشور را متوقف کنند.

رئیسی تأکید کرد: درباره ارتباط با کشور عربستان، در سفری که به چین داشتیم این موضوع از جانب آقای «شی‌جین‌پینگ»، رئیس‌جمهور این کشور مطرح شد. وی گفت که در سفر به عربستان این کشور ابراز تمایل کرده تا رابطه‌اش را با ما دوباره برقرار کند، گفت من واسطه شوم، گفتم ما مشکلی نداریم. بعد از آن سفر تماس گرفتند و گفتند نماینده‌ای را عربستان به فلان شهر چین می‌فرستد و ما هم، نماینده‌ای را فرستادیم و در مذاکرات فی‌مابین مسائلی مطرح شد، نسبت به کشور مصر هم همین طور است.

وی اضافه کرد: در دیداری که سلطان عمان با رهبر انقلاب داشتند، ایشان برای ایجاد ارتباطات ابراز تمایل کردند، رهبر انقلاب هم فرمودند ایرادی ندارد. هیچ زمانی عربستان را به عنوان دشمن تلقی نکردیم، البته اختلافات بوده است. همان زمان که اوج مسائل ما با عربستان بود مطرح شد که دشمن را نباید گم کرد، دشمن ما رژیم صهیونیستی است، هیچگاه عربستان را دشمن خود ندانستیم. گاهی اوقات کشورها تحت تأثیر آمریکا قرار می‌گیرند و اقداماتی انجام می‌دهند و این‌ها را نباید دشمن تلقی کرد.

رئیس‌جمهور در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات برای رفع تحریم ادامه دارد؟ گفت: برای رفع تحریم‌ها آن‌ها در مذاکراتی که داشتند کار را تا یک حدی در میز مذاکره مطرح کردند که هیئت مذاکره‌کننده ما هم که در جلسات شرکت می‌کردند، متن را ارائه کردند و گفتند که این‌ها خواسته‌های ما است که باید عملیاتی شوند.

رئیسی ادامه داد: بعد از اینکه خواسته‌های ما مطرح شد، اتحادیه اروپا اعلام کرد خواسته‌های شما منطقی و عقلانی است، اما این قضایا با اغتشاشات مواجه شد، محاسبه غلط آن‌ها در این بود که تصور کردند در اغتشاشات خواسته‌هایشان به ثمر می‌نشیند، البته الان در عمل ما احساس می‌کنیم که آن‌ها نادم شدند؛ پیام‌هایی هم که می‌رسد گویای همین مسئله است.

وی اضافه کرد: تصورشان این بود که می‌توانند با این اغتشاشات مشکلی برای جمهوری اسلامی ایجاد کنند، غافل از اینکه جمهوری اسلامی استحکامش بیش از این است که آن‌ها بخواهند با این قضیه مشکلی ایجاد کنند.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه ما میز مذاکره را ترک نکردیم، اما آن‌ها اعلام کردند مسئله را از غیر از طریق برجام می‌خواهند دنبال کنند، گفت: برجام یکی از پرونده‌هایی است که در میز ماست؛ پرونده‌های متعددی داریم که یکی از آن‌ها برجام است، مثل دولت قبل فقط در مورد برجام حرف نمی‌زنیم.

رئیسی با بیان اینکه اگر بخواهند رفتار عادلانه و عزتمندانه‌ای داشته باشند، حتماً مذاکرات ادامه پیدا می‌کند و به نتیجه هم خواهد رسید، اظهار کرد: اما اگر نخواهند روابط عادلانه‌ای داشته باشند، رویه به‌گونه ای دیگر پیش می‌رود.

وی تأکید کرد: دشمنان هم نقض پیمان کردند و هم به تعهداتشان عمل نکردند، موضوع برجام هم در دستورکار است، رفع تحریم را حتماً دنبال می‌کنیم و میز مذاکره را ترک نکردیم، اما این مسئله را فقط از این کانال دنبال نمی‌کنیم.

رئیس‌جمهور ادامه داد: موضوع رفع تحریم‌ها را دنبال می‌کنیم، موضوع مهم‌تر از رفع تحریم‌ها که خنثی کردن تحریم‌هاست را دنبال می‌کنیم و به نظر من از این دو مرحله مهمتر آن است که شرایط کشور را به سمتی پیش ببریم که هیچ تحریمی بر کشور تأثیرگذار نباشد و به قدری قوی شویم که در مقابل هیچ تکانه‌ای تکان نخوریم.

رئیسی درباره مبارزه با مفسدین اقتصادی نیز گفت: در ایام مناظرات تلویزیونی ریاست‌جمهوری، یکی از کاندیداها پاکتی به من داد که اسم چند ابر بدهکار در آن بود، ما بعد از دولت اسامی ابربدهکاران را اعلام کردیم. در دولت بحث ساختارهای فسادزا مسئله ما است، تلاش کردیم که این ساختارها را شناسایی و اصلاح کنیم.

وی تأکید کرد: سامانه‌هایی که وجود دارد همه برای این است که بتوانیم ساختارها را اصلاح کنیم. مواردی هم که به ما گزارش می‌شود پیگیری می‌کنیم. مثلاً گفته شده خودرو طبق روال تخصیص یابد، تخلفی را دیدیم که دو نفر عزل شدند، بعد از آن هم با افرادی برخورد و قراردادها لغو شد.

رئیس‌جمهور ادامه داد: در مناظرات ریاست‌جمهوری این را عرض کردم که دولت قبل از هر کسی باید مدعی باشد، در دولت در تمامی جلسات با وزرا و استانداران و هر شورایی شرکت کرده‌ام، گفتم باید اولین مدعی مبارزه با فساد خودتان باشید؛ نمی‌گویم کسی فساد نمی‌کند، اما فضای کشور تغییر کرده است.

رئیسی با بیان اینکه در دستگاه قضایی با مفسد برخورد می‌کردیم، اما اینجا عمدتاً موضوع، موضوع فساد است، گفت: مردم بدانند حساسیت روی این مسئله بالا است و باید مدیران‌مان بیش از این حساسیت داشته باشند، چرا که هر جا قدرت و زمینه فسادی وجود داشته باشد، ممکن است افراد مرتکب خلاف شوند. هیچ‌گونه رابطه ناسالمی در هیچ‌گونه سازمان اداری را نمی‌پذیریم و تحمل نخواهیم کرد.

وی اضافه کرد: چه فساد و چه ناکارآمدی، مورد قبول ما نیست. فرضاً در استان‌ها گفته می‌شود برخی مدیران کارآمدی ندارند، با این مسئله برخورد می‌شود. مثلاً گفته می‌شود برخی مدیران مورد تقدیر قرار می‌گیرند و برخی دیگر جابه‌جا می‌شوند. فساد در هر بخشی قابل تحمل نیست و به نظر من از مسائل مهمی است که فسادستیزی در دستورکار ما قرار دارد.

رئیس‌جمهور در پاسخ به سؤالی در مورد وضعیت اقتصادی کشور و در مورد سیاست‌های دولت برای عملی شدن شعار سال تصریح کرد: مسئله تورم درد مزمنی است که سال‌ها به آن گرفتار هستیم. زمانی که ما کار را شروع کردیم نزدیک به ۶۰ درصد تورم کشور بود. دولت تلاش کرد تا اقداماتش به تورم دامن نزند.

رئیسی تصریح کرد: اول اینکه تلاش کردیم کسری بودجه نداشته باشیم. در سال ۴۰۱ منابع و مخارج تقریباً همسان بود. ثانیاً رشد نقدینی را سعی کردیم کنترل کنیم، رشد نقدینگی ۴۳ درصد بود که تا آخر سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد شد بنابراین دولت تلاش کرده است رشد نقدینگی را کنترل کند.

وی افزود: دولت تلاش کرد هزینه اضافی نداشته باشد، مواردی است که به عنوان طرح در مجلس مطرح می‌شود و دولت مکلف به اجرای آن است، مثل رتبه‌بندی معلمان. خودِ دولت تلاشش این است تا حد امکان هزینه را اضافه نکند.

رئیس‌جمهور ادامه داد: مسئله دیگر، اضافه برداشت‌های بانک‌ها است که مشکل‌زا است. از اول سال ۱۴۰۲ به شکلی جدی شروع به اصلاح این رویه کرده‌ایم. مردم به بانک‌ها اعتماد کنند و بانک‌ها هم باید این اعتماد را حفظ کنند. یعنی از رفتار بانکی‌شان کاری کنند تا مردم به آن‌ها اعتماد کنند.

رئیسی با تأکید بر اینکه به شکل جدی می‌خواهیم نظام بانکی را به نحوی مدیریت کنیم که بانک‌های ناتراز را تراز کنیم، گفت: این‌ها اقداماتی است که دولت انجام داده است.

وی تصریح کرد: بحث بعدی انتظارات تورمی است. مثلاً فضاسازی‌هایی پس از اغتشاشات بر قیمت‌های زیادی تأثیر گذاشته است، مثل قیمت دلار. فضای تورمی یعنی اینکه کسی می‌خواهد جنسش را بفروشد، اما به او می‌گویند نفروش، گران می‌شود، یعنی انتظاراتی به دلیل فضای سیاسی و اظهارات به وجود می‌آید.

رئیس‌جمهور در همین زمینه اضافه کرد: این وضعیت تورمی باید با اتکا به سیاست‌هایی به نحوی پیش رود که نظام پولی بانکی و اقتصادی را کنترل کند و تمام تلاش دولت در این جهت است تا تورم را مهار کند.

وی گفت: وضع خرداد ماه از نظر تورمی با وضع اردیبهشت ماه کاملاً مشخص است و تورم سیر نزولی پیدا کرده است. با همت مردم و پیگیری مسئولین امیدواریم رشد تورم مهار شود. تولید افزایش پیدا کرده و درآمدهای دولت بهتر شده است، اما باید در سفره مردم تأثیر داشته باشد. در این مدت توانسته‌ایم میعانات گازی را به سایر کشورها صادر کنیم.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه زیرساخت‌های اعطای کالابرگ در اردیبهشت سال گذشته مهیا نبود، گفت: به واسطه کالابرگ می‌خواهیم کاری کنیم تا نوسانات دلار بر سفر مردم تأثیرگذار نباشد. تمام تلاش این است که در سفره و بازار ثبات ایجاد شود و دولت به دنبال پیشینه‌سازی این ثبات است.

رئیسی ادامه داد: سه هزار معدن داشتیم که الان ۲ درصد در معادن رشد داریم. جز ۳۰۰ مورد از این معادن سایر معادن تعیین تکلیف شده‌اند. شرایط تغییر کرده است، مردم وقتی این مسائل را می‌بینند با دولت همکاری می‌کنند، این همکاری بزرگترین همکاری برای دولت است و احساس می‌کنیم با کارهایی که می‌کنیم، موجب کاهش مشکلات روز به روز اقتصادی است. معتقدیم به برکت خون شهدا و تلاش همه دستگاه‌ها وضعیت اقتصادی حتماً بهتر خواهد شد. این اطمینان را به مردم می‌دهم که شرایط به نحوی است که روز به روز وضعیت مردم بهتر خواهد شد.

وی ادامه داد: دولتی هستیم که باید کارهایی انجام دهیم که به نفع مردم باشد، ولو اینکه سخت باشد. شاید اگر دولت دیگری بود به آن عمل نمی‌کرد. مثلاً دولت قبل به ارز ترجیحی جامعه عمل نپوشانید. اگر وضعیت فروش نفت و درآمدهای دولت اینگونه نبود تورم سه رقمی می‌شد.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: پیش‌بینی بنده این است که با سیاست‌هایی که وجود دارد و با کمک دولت و مجلس و همه کسانی که در این رابطه مسئولیت دارند وضعیت بهتر و بهتر خواهد شد. ما کارهایی را به سرعت انجام دادیم و می‌دهیم، اما برخی کارها زمان‌بر است.

رئیسی اضافه کرد: برنامه هفتم توسعه پنج ناتراز را باید حل کند؛ ناترازی در انرژی، ناترازی در آب، ناترازی در نظام بانکی، ناترازی در صندوق‌های بازنشستگی، ناترازی در بودجه؛ ما این ناترازی‌ها را پیش‌بینی کرده‌ایم و راه‌حل آن‌ها را نیز در نظر گرفته‌ایم. در برنامه هفتم توسعه، راه برطرف کردن این ناترازی‌ها پیش‌بینی شده است.

وی تأکید کرد: حتماً این ناترازی‌ها تراز خواهد شد. به عنوان مثال وضعیت خوزستان در ابتدای فعالیت دولت چگونه بود و در حال حاضر چگونه است؟! در حال حاضر تمام اهواز کارگاه شده است. بار اول که به خوزستان سفر کردم، ۶ کارگاه فعال بود و الان بیش از ۱۵۰ کارگاه فعال است؛ کار به سرعت دنبال می‌شود.

رئیس‌جمهور ادامه داد: در وزارت نفت تعداد قراردادها با شرکت‌های دانش‌بنیان ۵ برابر شده است. در مورد شرکت‌های تولیدی اعلام کرده‌ایم تا موانع حرکت آن‌ها برطرف شود. مهار تورم را از طریق رشد تولید دنبال می‌کنیم نه رکود، به همین دلیل باید تولید روز به روز رونق گیرد؛ به همین دلیل در برنامه هفتم توسعه برای از بین بردن ناترازی‌ها و رشد اقتصادی برنامه‌ریزی کردیم.

رئیسی در همین زمینه اظهار کرد: فضا در کشور برای فضای سرمایه‌گذاری فراهم است. رشد اقتصادی بدون افزایش بهره‌وری امکان‌پذیر نیست. رشد اقتصادی که پیش از این منفی بود، در دو سال گذشته ۴ درصد شده است؛ هدف‌گذاری ما تحقق رشد ۸ درصدی است که این را عملی می‌دانیم.

رئیس‌جمهور در پاسخ به این پرسش که رویکرد دولت در مورد تحقق وعده ساخت مسکن چگونه است؟ گفت: نیاز کشور ساخت یک میلیون مسکن در سال بود و نتیجه نساختن یک میلیون مسکن در سال را در شرایط فعلی شاهد آن هستیم. ما گفتیم باید سالی یک میلیون مسکن بسازیم، کشور ما زمین کم ندارد و از جهت زمین مشکل ندارد، براساس برنامه‌های صورت گرفته یک میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن به عنوان مسکن شهری و ۴۰۰ هزار مسکن هم به عنوان مسکن روستایی است و در تمام کشور ساخت مسکن در حال پیگیری است.

رئیسی در عین حال که دولت سیزدهم را دولتی صادق‌الوعد عنوان کرد، گفت: برای عمل به وعده‌مان تمام تلاش‌مان را می‌کنیم و اگر موفق نشدیم، دلیل آن را به مردم می‌گوییم.

وی ادامه داد: ۲۴۰ هزار مسکن مهر ساخته نشده روی دست دولت مانده که پولش را از مردم گرفته‌اند، اما در جای دیگر هزینه کردند. در حال حاضر با تعهد ۲۴۰ هزار مسکنی مهر مواجه هستیم که بودجه آن هم نیست، بنابراین باید دولت با هزینه ساخت امروز مسکن، این تعهد را عملی کند، اما ما بنا نداریم این‌ها را بگوییم.

رئیس‌جمهور تأکید کرد: برای احیای دریاچه ارومیه یک سال کامل سه کار انجام شد. با پروژه‌های نیمه‌تمامی مواجه‌ایم که مردم را ناامید کرده است، قصد دولت این است که این بار را برداریم، اما بعضی می‌گویند ما این را ا جرا کرده‌ایم، اگر اجرا کردید چرا آن را بهره‌برداری نکردید؟!.

رئیسی اضافه کرد: برای ما مهم نیست این کار به اسم چه کسی تمام می‌شود، مهم این است که کار تمام شود. کسانی که مسکن مهر را ثبت‌نام کرده‌اند نگران نشوند، کار را دنبال خواهیم کرد، قصدم این بود که کار را تشریح کنم، زمانی که دولت را تحویل گرفتیم خزانه خالی نبود، خزانه بدهکار بود. کشور ظرفیت زیادی دارد، قضیه مسکن با قوت دنبال می‌شود.

وی همچنین در مورد ساماندهی بازار خودرو نیز اظهار کرد: باید یا تولید را افزایش دهیم یا خودروی مورد نیاز را از خارج وارد کنیم که ما هر دو اقدام را انجام دادیم، سطح تولید خودرو افزایش یافته است.

رئیس‌جمهور اضافه کرد: تولید خودرو در شرایط فعلی یک میلیون و ۳۴۷ هزار خودرو است. بحث بعدی مسئله کیفیت خودرو است، برخی خودروها از گردونه خارج شدند و برخی از خودروهای با کیفیت در مدار تولید قرار گرفتند؛ برای واردات خودرو به مجلس لایحه فرستادیم که مجلس هم آن را پیگیری و موافقت کرد که از دو کانال برای ساماندهی بازار خودرو در حال پیگیری هستیم.

رئیسی تأکید کرد: با افزایش تولید و واردات خودرو نیاز مردم باید برطرف شود، در تولید با توجه به اعداد و ارقام مشخص است که کاملاً موفق بوده‌ایم.

وی اضافه کرد: صاحبان تریبون توجه داشته باشند که دولت را در چه وضیعتی تحویل گرفتیم، همه زوایا دیده و کاملاً منصفانه به آن نگاه شود. نقد شنیدن را نعمت می‌دانیم و از انتقاد استقبال می‌کنیم؛ از نظرات صاحب‌نظران استفاده خواهد شد.

رئیس‌جمهور در پایان با تأکید بر اینکه برخی از مشکلاتی که دولت را تحویل گرفتیم، مطرح کردم، خاطرنشان کرد: امیدوارم آنچه تاکنون انجام شده است در جهت رضای خدای متعال و افزایش اعتماد مردم به دولت و کار کردن دولت‌مردان باشد و امیدوارم مسائلی که امروز در جای جای کشور از آن رنج برده می‌شود برطرف شود، تفاهم‌هایی که با کشورهای مختلف برقرار می‌شود باید در عمل اجرایی شود و تأثیری در وضعیت اقتصادی داشته باشد.

منبع: فارس

کد خبر 668466

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.