به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بین الملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته میپردازد:
بنبست دوازدهم لبنان
دوازدهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیسجمهور به پایان رسید و هیچکدام از نامزدهای مطرح نتوانستند رای لازم را برای کسب کرسی ریاستجمهوری به دست آورند تا مشخص شود فعلاً رفتن به بعبدا ممکن نیست.
از ساعت ۱۱ چهارشنبه رایگیری برای انتخاب رئیسجمهور لبنان آغاز شد. یکی از نکات مهم جلسه دیروز پارلمان لبنان حضور تمام ۱۲۸ نماینده مجلس بود آن هم در حالی که در دورههای قبلی چنین اکثریت قاطعی شرکت نکرده بود.
از چند روز قبل فضاسازی جدی درباره ۲ نامزد اصلی به جریان افتاده بود. ائتلاف ۱۴ مارس (شامل کتائب، قوات اللبنانیه، جریان سویالیست ترقیخواه و برخی نمایندگان اهل سنت وابسته به آمریکا و عربستان) بهعلاوه جریان آزاد مسیحی (حره الوطنی) که نزدیک به مقاومت است نامزد خود را «جهاد ازعور» معرفی کرده بودند؛ تکنوکراتی که سابقه سیاسی ندارد ولی دارای رزومه اقتصادی و علمی است.
وی ۲ سال در دولت «فواد سینیوره» وزیر دارایی و چند سالی هم در صندوق بینالمللی پول وابسته به سازمان ملل مشغول فعالیت بود. در این بین پرسش اصلی این است: چرا جریان آزاد مسیحی به رهبری «جبران باسیل» داما د «میشل عون» رئیسجمهور سابق لبنان که در ائتلاف با جریان مقاومت است، به ازعور رای داد؟ دلیل اصلی، اختلافات میان جبران باسیل و سلیمان فرنجیه است. باسیل از ابتدا خود را محق کسب ریاستجمهوری میدانست اما جریان مقاومت اعتقاد داشت او باید در مجلس بماند و فرنجیه راهی کاخ ریاستجمهوری شود. به همین علت جریان آزاد مسیحی اعلام کرد به نامزد اپوزیسیون رای خواهد داد.
از سوی دیگر کتله الوفا و المقاومه (وابسته به حزبالله لبنان) و کتله التنمیه و التحریر (وابسته به جنبش امل) که ۳۰ کرسی در مجلس نواب دارند، به سلیمان فرنجیه رای دادند. علاوه بر آن ۲۱ نماینده دیگر هم به آن پیوستند و جمع رای روز گذشته سلیمان فرنجیه به ۵۱ رسید. نماینده اپوزیسیون هم ۵۹ رای کسب کرد.
میزان رای فرنجیه برای همه غافلگیرکننده بود چون تا روز گذشته همه رسانهها و پیشبینیها حکایت از این داشت که او به ۴۲ رای نخواهد رسید. اگر جریان آزاد مسیحی که ۱۷ کرسی در مجلس دارد به ائتلاف ۸ مارس میپیوست، رای فرنجیه به ۶۸ رای میرسید که نشاندهنده محبوبیت او در مجلس است. همچنین «زیاد بارود» ۷ رای و «ژوزف عون» یک رای به دست آوردند. یک رای نیز باطله بود و ۹ رای هم به اسامی متفرقه داده شد.
روز سخت ترامپ در دادگاه
سهشنبه ۱۳ ژوئن ۲۰۲۳، یکی از سختترین روزهای زندگی دونالد ترامپ بود؛ شرایطی که شاید تا یک هفته قبل هم تصور نمیکرد، در شب تولدش آن را تجربه کند. رئیس جمهور سابق امریکا برای دومین بار در فاصله حدود دو ماه، مانند یک متهم در دادگاه انگشت نگاری شد و از او عکس پرسنلی گرفتند. هر چند که با وجود تمامی اتهامات وارد شده درنهایت بدون هیچ قرار وثیقهای با پای خودش ساختمان دادستانی میامی را ترک کرد اما هنوز مشخص نیست تا چند ماه دیگر وادار به تکرار این پروسه تحقیر کننده و شاید پذیرش محکومیت و مجازاتی شود که میتواند تمامی رؤیاهای سیاسیاش را بر باد دهد.
ترامپ که نخستین رئیس جمهور سابق امریکا بود که به خاطر جرایم کیفری پلیس فدرال در ۳۷ مورد جرم متهم و به دادگاه فدرال میامی احضار شده بود، صبح سهشنبه با جت شخصیاش به میامی وارد شد و پس از پشت سرگذاشتن ۵۰ دقیقه محاکمه پشت درهای بسته و بدون حضور عکاسان و خبرنگاران و حتی ممنوعیت حمل گوشی و لپ تاپ برای حاضران و اظهار بیگناهی در برابر اتهاماتی که به خاطر نگهداری نادرست اسناد محرمانه و غیرمحرمانه دولتی بر او وارد بود، با اسکورت موتورسواران هوادارش به رستوران کوبایی رفت.
او برای تظاهر به خونسردی در قبال وقایع رخ داده همه را میهمان کرد و با سرود «تولدت مبارک» حاضران، سعی کرد در برابر دوربینها اوقاتش را به شادی بگذراند، گرچه خشم و ناراحتی پنهان او چند باری در آن هیاهو شکار دوربینها شد.
اما این خشم فروخورده خیلی پنهان نماند و به محض آنکه جت شخصی ترامپ وارد نیوجرسی شد و رئیس جمهور سابق در جمع هوادارانش قرار گرفت، حملات او به دادستانی امریکا و کاخ سفید و بایدن آغاز شد. او که در طول این سخنرانی ۳۰ دقیقهای از هوادارانش تشکر کرد، گفت: «من هیچ کار اشتباهی انجام ندادهام اما آنها مرا احضار کردهاند. بسیاری از مردم از من میپرسند آن جعبهها چرا آنجا بودند و آنها در آن دنبال چه میگردند، واقعاً نمیدانم آنها وسایل شخصی بودند.»
اشغالگری جدید تحت لوای قانون
اگر چه موضوع شهرکسازیها همواره از موضوعات پر التهاب، حساس و مناقشهبرانگیز در سرزمینهای اشغالی بوده است اما با بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت و تشکیل افراطیترین کابینه تاریخ رژیم صهیونیستی عملاً این موضوع (شهرکسازیها) به مثابه نقطه عطفی در تحولات بین صهیونیستها و فلسطینیان عمل میکند.
در همین راستا نخستوزیر رژیم صهیونیستی در گفتوگو با شبکه ماهوارهای «اسکای نیوز»، کرانه باختری را به تعبیر خود «خاک اسرائیل» دانست و گفت که شهرکسازی در آن منطقه (در کرانه باختری) نقض قوانین بینالمللی نیست.
این در حالی است که بر اساس قوانین بینالمللی، تمامی شهرکهای صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی «غیرقانونی» تلقی میشوند و سازمان ملل متحد بیش از یک بار اعلام داشته که گسترش این شهرکها ناقض قوانین حقوقبشر است. علاوه بر آنکه سخنان نتانیاهو هیچ سنخیتی با قوانین بینالمللی ندارد، حتی برخی واکنشها را از جانب دولت خودگردان هم به دنبال داشته است.
هیاهوی بسیار برای چند هدف کوچک
روز گذشته رزمایش بزرگ پدافند هوایی کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی که بزرگترین رزمایش در تاریخ ناتو بهشمار میرود، در آلمان آغاز شد.
رزمایش دفاع هوایی که قرار است تا ۲۳ ژوئن ادامه داشته باشد از مدتها قبل برنامهریزی شده بود، اما اکنون در بحبوحه تنشهای شدید با روسیه، تواناییهای ائتلاف را به نمایش میگذارد.
فرمانده نیروی هوایی آلمان اعلام کرده که او این رزمایش را در سال ۲۰۱۸ پیشنهاد کرده است، به این دلیل که الحاق کریمه به روسیه، نیاز به توانایی دفاع از ناتو را امری ملزوم نشان میداد.
حتی اگر ناتو، تصمیم برای اجرایی کردن رزمایش را از پیش تعیین کرده باشد اما به هر حال انجام آن یک اقدام تحریکآمیز و تنشزا و پیامی برای کرملین بوده است.
در این رزمایش حدود ۱۰ هزار نیروی نظامی و ۲۵۰ هواپیما از ۲۵ کشور به یک حمله شبیهسازی شده به یکی از اعضای ناتو پاسخ خواهند داد. ایالات متحده به تنهایی ۲ هزار پرسنل گارد ملی هوایی و حدود ۱۰۰ هواپیما را اعزام میکند. سوئد که امیدوار است به این اتحاد بپیوندد و ژاپن نیز در این رزمایش شرکت میکنند. جنگندههای اف -۱۵ نیروی هوایی ایالات متحده نیز به عنوان بخشی از این رزمایش به پرواز درخواهند آمد.
از سویی دیگر، ژنرال اینگو گرهارتز، فرمانده نیروی هوایی آلمان در مصاحبهای اعلام داشت: «این رزمایش یک پیام است برای کشورهای عضو ناتو و همچنین به مردم ما که در موقعیتی هستیم که باید خیلی سریع عکسالعمل نشان دهیم… اینکه میتوانیم در صورت حمله متحدانه دفاع کنیم.»
در این رزمایش سه حریم هوایی آموزشی در شمال، شرق و جنوب آلمان برای این امر در نظر گرفته شده است. ارزیابیها نشان میدهد که این رزمایش باعث اختلال در پروازهای غیرنظامی در این مناطق میشود. در همین راستا، ماتیاس ماس، رئیس اتحادیه کنترلکنندههای ترافیک هوایی آلمان، گفته است که «رزمایش تأثیرات زیادی بر عملیات هوانوردی غیرنظامی خواهد داشت.»
به احتمال قوی هدف از این رزمایش ارسال سیگنالی به روسیه در بحبوحه نبرد با اوکراین است. نمایش توانمندیهای ناتو در این برهه، معلول وضعیت کنونی جنگی این نیروها در شرق اروپا است. در واقع ناتو سعی دارد با قدرتنمایی سند فرجامدهی در جنگ را به نام خود بزند.
امی گاتمن، سفیر ایالات متحده در آلمان، در این باره گفت: «این رزمایش بدون هیچ تردیدی چابکی و سرعت نیروهای متحد ما در ناتو را به عنوان اولین واکنش نشان میدهد.» الجزیره به نقل از ژنرال مایکل لوه، مدیر گارد ملی هوایی ایالات متحده، خبر داد: «این مربوط به آمادگی نیروی ماست. این در مورد هماهنگی است، نه فقط در داخل ناتو، بلکه با سایر متحدان و شرکای ما خارج از ناتو.»
اذعان آمریکا به جهان چند قطبی
رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح امریکا با اشاره به کشورش، روسیه و چین اعلام کرد که در حال حاضر سه ابرقدرت در جهان وجود دارد. به گزارش اسپوتنیک، ژنرال مارک میلی در مراسم اهدای دیپلم فارغالتحصیلان دانشگاه ملی دفاع اعلام کرد که در جهان چند قطبی در حالِ شکل گیری، امریکا، روسیه و چین سه ابرقدرت هستند. علاوه بر آن به گفته این مقام نظامی، بسیاری از کشورهای دیگر نیز شروع به بازی کردن نقش رهبری در منطقه خود کردهاند.
آغاز رسمی دیکتاتوری نتانیاهو
درگیری اخیر میان یک نیروی پلیس مصری با نظامیان رژیم صهیونیستی که به هلاکت سه سرباز صهیونیست منجر شد انتقادهای شدید داخلی در این رژیم از روابط با قاهره را به همراه داشته است اما در میانه این انتقادهای جدی ناظران تأکید دارند که شرایط امنیتی شکنندهای که با بازگشت نتانیاهو به قدرت شدت پیدا کرده، باعث شده است تل آویو علاوه بر موضوعات امنیتی، نظامی و دفاعی ناشی از اتفاقی که در مرز مشترک فلسطین اشغالی و مصر روی داد بشدت نگران تبعات دیپلماتیک آن هم باشد.
از این رو نخستوزیر رژیم صهیونیستی به دلیل ترس از بحرانی شدن روابط با قاهره، خواستار سکوت مقامات دولتی و نمایندگان درباره این اتفاق شد و به این ترتیب گامهای خود در مسیر دیکتاتوری را با صدور دستور سانسور محکمتر کرد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از ایجاد هر گونه بحران دیپلماتیک در مناسبات تل آویو با قاهره عملاً در تلاش است، نوعی از محدودیت سیاسی و رسانهای را اعمال کند تا جایی که نتانیاهو، ضمن دستور سکوت به اعضای کابینه خود و نمایندگان کنست به دنبال سانسور در فضای رسانهای نیز هست. به همین دلیل رسانههای رژیم صهیونیستی در این باره اعلام کردند که این تصمیم نتانیاهو پس از آن اتخاذ شده است که شماری از نمایندگان کنست بشدت از مصر انتقاد کردند و نتانیاهو که نگران آسیب وارد شدن به روابط با قاهره است، به دنبال راهی برای خلاصی از چنین خدشهای است.
با این حال محافل سیاسی، امنیتی و رسانهای رژیم صهیونیستی حداقل تا دیروز بیتوجه به چنین دستوری به عصبانیت و انتقاد شدید خود از مصر ادامه دادند و برخی نیز انتقادهای خود را تا به آنجا پیش بردند که خواستار بازنگری در روابط تل آویو با قاهره شدند.
رسانههای صهیونیستی در این باره نوشتهاند که ملت مصر علیرغم امضای توافق صلح میان دو طرف، اما همچنان نسبت به اسرائیلیها نفرت دارند. برخی نیز موفقیتآمیز بودن توافقنامه عادیسازی روابط میان مصر و رژیم صهیونیستی را زیر سؤال بردهاند.
نظر شما