به گزارش خبرنگار ایمنا، آیتالله رئیسی در ادامه سفر به کشورهای حوزه آمریکای لاتین و پس از سفر پرکار به کاراکاس همچنین دیدار با نیکلاس مادورو، بهمنظور توسعه و تعمیق مناسبات به نیکاراگوئه رفت و پس از آن راهی کوبا شد؛ سه کشوری که اشتراکات سیاسی زیادی با جمهوری اسلامی و محور مقاومت دارند و تهران تعامل با این کشورها را در دستور کار خود قرار داده است.
انتخاب مقصدهای سفر نمایندگان ایران به آمریکای لاتین در دولت سیزدهم از وزیر خارجه گرفته تا شخص رئیسجمهور نشان میدهد که عزم دولت مردمی برای تقویت روابط، نه تنها جدی است، بلکه در تلاش است تا تعداد بیشتری از کشورهای این جغرافیای پهناور در فاصله بیش از ۱۲ هزار کیلومتری را به فهرست مراودات و تعاملات خود اضافه کند.
درباره ظرفیت دو کشور برای همکاری افزونتر، باید گفت که تهران و ماناگوآ میتوانند در حوزههای اقتصادی، تجاری و انرژی و حتی نظامی همکاری نزدیک داشته باشند، همچنین تهران و هاوانا نیز روابط خود را مستحکمتر از قبل دنبال خواهند کرد.
ایران شش سال است که ریاست کمیسیونهای مشترک همکاریهای شانزدهم، هفدهم و هجدهم ایران و کوبا را در بُعد تجاری و اقتصادی بر عهده دارد و در کمیسیون هجدهم، ۱۳ سند و یادداشت تفاهم همکاری در حوزههای مختلف به امضا رسید که در پویاتر کردن فضای اقتصادی، فرهنگی و تجاری بین دو کشور نقش مهمی خواهد داشت.
۲۰ میلیارد دلار؛ افق اول همکاریها
آیتالله رئیسی در جریان سفر به کاراکاس با اشاره به افزایش حجم تبادلات تجاری میان دو کشور از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای سه میلیارد دلار در حال حاضر افزود: حجم مبادلات تجاری دو کشور، در گام اول به ۱۰ و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است. رئیسجمهور امضای ۱۹ سند همکاری میان دو کشور در عرصههای صنعتی، معدنی، کشاورزی، انرژی و علمی و فناوری را جلوهای از اراده دو طرف برای گسترش روابط دانست و تصریح کرد: امیدوارم با اجرای این اسناد بتوانیم گام بلندی در ارتقای سطح روابط دو کشور برداریم.
امضای ۱۹ سند همکاری
پس از مذاکرات هیئتهای دو کشور نیز مراسم امضای اسناد همکاریهای دوجانبه ایران و ونزوئلا در حضور رؤسایجمهور دو کشور برگزار شد و مقامات عالیرتبه، ۱۹ سند و تفاهمنامه همکاری امضا کردند. همکاری و مشارکت در حوزههایی همچون «ارتباطات و فناوری اطلاعات، انرژی، بیمه، حملونقل دریایی، آموزش عالی، کشاورزی، دارویی و پزشکی، تبادلات فرهنگی و توسعه همکاریهای معدنی» از جمله اسناد مهم امضاشده میان وزرای امور خارجه، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، بهداشت و درمان و فرهنگ و ارشاد اسلامی با همتایان ونزوئلایی بود.
واکنش رسانهها به سفر آیت الله رئیسی
دیپلماسی اقتصادی بیخ گوش آمریکا؛ این واکنش و تیتر جذاب یکی از روزنامههای صبح امروز درباره سفر آیتالله رئیسی به سه کشور آمریکای لاتین بود.
سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران به کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه بازتاب گستردهای در رسانههای انگلیسیزبان داشته است، در این راستا بعضی از رسانهها امضای قراردادهای لاتین با نام حاجقاسم را به عنوان تیتر نخست امروز خود برگزیدند و از زنده شدن نام حاجقاسم در امضای ۱۹ سند مهم همکاری ۱۰ میلیارد دلاری با ونزوئلا خبر دادند.
وبگاه خبری العربی الجدید درباره این سفر نوشت: رئیسجمهور ابراهیم رئیسی در یازدهم ژوئن اولین سفرش به کشورهای آمریکای لاتین را آغاز کرد. سه مقصد او ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا خواهد بود. دولتهای چپگرای این کشورها، در انگیزه به چالش کشیدن هژمونی آمریکا در نیمکره غربی و خاورمیانه اشتراک دارند.
این وبگاه خبری در ادامه نوشت: یکی از اهداف آیتالله رئیسی و جمهوری اسلامی ایران فرستادن این پیام به آمریکا است که «ایران در حیاطخلوت آنها دوستانی دارد و آنها آماده مقابله با واشنگتن هستند.»
خبرگزاری الجزیره نیز درباره سفر آیتالله رئیسی نوشت: سفر سید ابراهیم رئیسی به سه کشور آمریکای لاتین با هدف تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با متحدانی است که مخالف حاکمیت غرب هستند.
پایگاه خبری المانیتور با تیتر «رئیسی در دیدار با مادورو در ونزوئلا» از نظم نوین جهانی تمجید کرد و گفتوگوهای اقتصادی رؤسای جمهور دو کشور را که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارند، مورد توجه قرار داد.
المانیتور نوشت: تهران و کاراکاس ۱۹ توافقنامه، طی سفر رئیسی به ونزوئلا امضا کردند.
رسانه صهیونیستی آروتز شوا ساعاتی پیش ورود رئیسجمهور ایران به نیکاراگوئه را مورد توجه قرار داد و اشاره کرد که رئیسی در این سفر با «مقامات ارشد دولت نیکاراگوئه» دیدار خواهد کرد.
روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست گفتوگوهای رئیسجمهور ایران در سفر به ونزوئلا درباره «نظم نوین جهانی» را مورد توجه قرار داد.
وبگاه خبری پاکستانی اردوپوینت نیز به سفر رئیسجمهور ایران به نیکاراگوئه و دیدار او با دنیل اورتگا، رئیسجمهور نیکاراگوئه پرداخت و بخشی از سخنان دو طرف را درباره این سفر بازتاب داد.
بخش انگلیسی شبکه المیادین با اشاره به ورود آیتالله رئیسی به نیکاراگوئه، نوشت: رئیسجمهور ایران پیشتر روابط تهران با این سه کشور آمریکای لاتین (ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه) را راهبردی تلقی کرده و بر مخالفت آنها با یک نظام بینالمللی مبتنی بر «قدرت هژمونیک یکجانبه» تاکید کرده بود.
ارتباط با همه کشورها در قارههای پنجگانه
سیدرضا صدرالحسینی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره سفر رئیسجمهور به آمریکای لاتین اظهار کرد: دستگاه سیاست خارجی دولت سیزدهم ارتباط با تمام کشورهای قارههای پنجگانه، بهجز رژیم صهیونیستی و آمریکا را دستور کار خود قرار داده است، در این راستا بسیاری از چالشها و اختلافات منطقه برطرف شده است.
وی افزود: روابط جمهوری اسلامی ایران طی دو سال گذشته با بسیاری از کشورها تقویت شده است، سفر آیتالله رئیسی به کشورهای آمریکای لاتین پس از گذشته یک دهه میتواند فصل جدیدی در روابط کشورهای این حوزه با ایران تلقی شود.
این کارشناس مسائل بینالمللی تصریح کرد: در دهههای گذشته همکاریهای ایران و کشورهای آمریکای لاتین به حدی تقویت شد که شاهد دستیابی و ساخت مشترک واکسن کرونا توسط ایران و کوبا بودیم که به سایر کشورها نیز صادر شد.
صدرالحسینی ادامه داد: سوابق همکاریهای ایران با کشورهای آمریکای لاتین نشاندهنده این است، ظرفیتهای بالایی در حوزههای اقتصادی برای ایجاد تعامل وجود دارد و تهران میتواند پاسخگوی برخی نیازهای این کشورها به فراوردههای نفتی باشد و در مقابل، منابع معدنی کشورهای آمریکای لاتین میتواند نیازهای ایران را پاسخ دهد.
وی تاکید کرد: سفر اخیر ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش به دور دنیا ثابت کرد که جمهوری اسلامی ایران میتواند امنیت کشتیهای تجاری و نفتی خود را تأمین کند و همین موضوع موجب افزایش تعاملات ایران با سایر کشورها میشود.
استقبال کاربران فضای مجازی از سفر رئیسجمهور به سرزمین دور
امروز در حقیقت در روابط بین دولتها اصلی نانوشته، اما پذیرفتهشده وجود دارد که همسویی سیاسی، زمینه همکاری در سایر جهات از جمله تجارت و اقتصاد را هم فراهم میکند و هرچقدر مخرج مشترک این همسوییها بیشتر باشد، ارتباطات بیشتر است، بهویژه آنکه دو دولت دشمنان مشترک امپریالیستی هم داشته باشند. این مثال را میتوان در روابط کنونی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای آمریکای لاتین بهخوبی مشاهده کرد.
حالا علاوه بر رسانههای رسمی و خبرگزاریها، کاربران فعال فضای مجازی دو کشور بهویژه گستره بزرگ آمریکا لاتین نسبت به حضور رئیسجمهور کشورمان و امضای چندین سند همکاری اقتصادی و تجاری با این کشورها واکنش نشان دادهاند.
بخشی از این واکنشها به استقبال گرم ونزوئلاییها از آیتالله رئیسی بازمیگردد؛ او حالا با عبرت گرفتن از خطاهای دولت قبل در این عرصه و قرار ندادن همه تخممرغها در یک سبد، دیپلماسی عزت و اقتدار را بهخوبی روی ریل انداخته و تعامل با جهان را به شکلی همهجانبه و نه یکسویه و یکطرفه در پیش گرفته است.
زندهباد ژنرال سلیمانی
مردم در آمریکای لاتین در تجمعات خود در استقبال از رئیسجمهور ایران اسلامی عکسهایی از سردار دلها را هم در دست داشتند و تصاویر سردار شهید سپاه اسلام را در کنار هوگو چاوز، قهرمان ونزوئلاییها قرار دادند تا بگویند با ایرانیها اشتراکاتی دارند که ژنرال سلیمانی گل سرسبد این ارتباطات و اشتراکات است؛ همین نیز با توئیتها و واکنشهای متعدد کاربران در فضای مجازی روبهرو شد.
امروز حاج قاسم و مکتبی که برجا گذاشت، تا حیاطخلوت آمریکا پیش رفته است تا جایی که رئیسجمهور نیکاراگوئه پس از دست دادن گرم با آیتالله رئیسی گفت: زندهباد شهید ایران، ژنرال قاسم سلیمانی! زنده باد ملت ایران!
نظر شما