خیز مدیریت شهری اراک برای تحقق مباحث «HSE»

ایمن‌سازی فضاهای شهری، تامین امنیت شهروندان و کارگران حین پروژه‌های عمرانی از چالش‌هایی است که مدیریت شهری اراک با آن مواجه است، وقوع حوادث چند ماه اخیر در این کلان‌شهر ضرورت بازبینی دستورالعمل‌های ایمنی در قالب HSE را ضرورت بخشیده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، مباحث ایمنی و تأمین امنیت در فضاهای شهری یکی از چالش‌های مدیریت شهری است. تأمین امنیت شهر و شهروندان در سیستم‌های پیچیده امروز شهرها نیازمند به‌کارگیری روش‌های سیستماتیک و نوین است، در این میان همکاری تمام دستگاه‌ها و نهادهای شهری از اهمیت زیادی برخوردار است تا شرایط به بهترین نحو مدیریت شود و در صورت وقوع حادثه، میزان خسارت کاهش پیدا کند.

کلان‌شهرهای پرجمعیت امروزی ممکن است هر لحظه با حوادث طبیعی و غیرطبیعی و سوانح و رخدادها مواجه شود؛ شهر اراک از کلان‌شهرهای پرجمعیت کشور است که طی چند ماه اخیر شاهد وقوع حوادث منجر به جرح یا فوت بوده است، به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی مسئولان حفاظت فنی، ایمنی و بهداشت کار استان مرکزی بیشترین آمار حوادث این استان مربوط به حوزه عمرانی است، به نحوی که سال گذشته ۱۰ کارگر ساختمانی استان حین کار فوت شده‌اند.

وقوع حوادث متعدد ناشی از وجود خلاهایی در مدیریت شهری در حوزه ایمنی و بهداشت است، به‌رغم تاکید شهردار اراک در همایش روز جهانی ایمنی و بهداشت و اولویت خواندن امنیت جانی شهروندان اراک، چندی پیش شاهد فوت یک کودک بر اثر سقوط المان شهری بودیم که بدون هیچ‌گونه اتصالی به زمین در محوطه پارک شهدای گمنام اراک رها شده بود؛ به نظر می‌رسد مباحث، اصول و دستورالعمل‌های مرتبط با ایمنی و امنیت نیازمند بازنگری است.

HSE در چارت سازمانی شهرداری دیده نشده است

مصطفی تکلو، مسئول ایمنی و بهداشت کار شهرداری اراک با اشاره به حادثه سقوط مرگبار المان شهری در بوستان شهدای گمنام اراک می‌گوید: شهرداری کمترین سهم را در این حادثه داشت، قرارداد پیمانکار فضای سبز و مفاد آن مشخص است و طبق آن باید از المان‌ها و پارک‌های سطح شهر به شکل روزانه بازدید به عمل می‌آمد، اما این نظارت به‌درستی انجام نشده بود.

وی اضافه می‌کند: به دلیل همین تخلف، بهمن‌ماه سال گذشته جریمه‌ای ۱۸۵ میلیون تومانی برای پیمانکار در نظر گرفته شد، دلیل کم‌کاری پیمانکار این بود که تنها یک کارشناس ایمنی برای شهرهای مختلف استان مرکزی در نظر گرفته شده بود که توان بازرسی از تمام مناطق تحت پوشش پیمانکار را نداشت.

مسئول ایمنی و بهداشت کار شهرداری اراک تاکید می‌کند: شهرداری به منظور اجرا و پیشبرد پروژه‌های عمرانی با پیمانکاران مختلفی در ارتباط است و به دلیل اجرای الزامات ایمنی تاکنون شاهد حادثه‌ای نبوده‌ایم.

تکلو تصریح می‌کند: سال گذشته با اختصاص بودجه، شش هزار مترمربع از فضای پارک‌های سطح شهر ایمن‌سازی شد، اما به علت نبود هماهنگی و قصوری که به دلیل ارائه نشدن گزارش به موقع رخ داد، سقوط این المان شهری منجر به فوت یکی از شهروندان شد.

وی با اشاره به مشکلات موجود در زمینه ایمنی در حوزه مدیریت شهری، ادامه می‌دهد: HSE در چارت سازمانی شهرداری دیده نشده، هرچند مدیریت بحران و پدافند غیرعامل لحاظ شده است، اما ساختارمند نیست. امسال با بودجه‌ای که در شورای اسلامی شهر اراک مصوب شد، استقرار سیستم مدیریتی HSE در شهرداری اجرایی و این مشکل رفع می‌شود.

مسئول ایمنی و بهداشت کار شهرداری اراک اظهار می‌کند: هریک از پروژه‌های عمرانی شهرداری و هرکدام از پیمانکاران سازمان پسماند کارشناس ایمنی خود را دارند و خدا را شکر حوادث در این زمینه‌ها کنترل شده است، با این وجود بر این باور هستیم که نظارت بر HSE پیمانکاران و قواعدی که باید در راستای اجرای موازین انجام شود ، راهگشا خواهد بود و اهرم‌های نظارتی می‌تواند به ما کمک کنند تا شاهد کاهش حوادث در تمام زمینه‌ها باشیم.

تکلو ادامه می‌دهد: ایمنی شهری با توجه به فضای گسترده شهر نیازمند چک‌لیست‌های روزانه است و این وظیفه به‌طور دقیق در قرارداد با پیمانکاران عنوان شده است، اما به‌رغم پیگیری‌های بسیار اجرایی نشد و منجر به حادثه سقوط المان و فوت کودک شد.

مباحث HSE حلقه مفقوده مدیریت شهری است

در همین پیوند پیمان عین‌القضاتی، رئیس شورای اسلامی کلان‌شهر اراک به خبرنگار ایمنا، می‌گوید: فروردین‌ماه امسال و در مسیر ریل راه‌آهن کوی حضرت ابوالفضل (ع) به دلیل نبود جان‌پناه مناسب فردی با قطار برخورد کرد و جان خود را از دست داد، به‌تازگی نیز شاهد واقعه دردناک سقوط المان شهری و فوت یک نوجوان بودیم.

وی با تاکید بر اینکه مباحث HSE حلقه مفقوده مدیریت شهری است، ادامه می‌دهد: شهرداری‌ها به‌طور مشخص توان حفاظت از پارک‌های سطح شهر درحوزه‌های امنیتی را ندارند، چرا که قانون چنین اجازه‌ای را به این مجموعه نمی‌دهد.

رئیس شورای اسلامی کلان‌شهر اراک خاطرنشان می‌کند: حضور معتادان متجاهر در پارک‌ها و جولان دادن موتورسواران امنیت شهروندان را تهدید می‌کند، البته در این زمینه سایر دستگاه‌ها نیز باید به مسئولیت‌ها و نقش اجتماعی خود عمل کنند.

عین‌القضاتی تاکید می‌کند: بیش از ۳۰ گودال خطرآفرین در سطح شهر اراک وجود دارد و ساختمان‌هایی به‌ویژه در منطقه فیجان و سنجان به صورت نیمه‌کاره رها شده است و احتمال آوار شدن آنها روی ساکنان وجود دارد؛ لذا لازم است مشخص شود که شورای هماهنگی چه اقدامی برای پیشگیری از این حوادث احتمالی انجام داده است.

وی ادامه می‌دهد: شورای اسلامی شهر نقش نظارتی خود را در دادن هشدارها ایفا کرده و لازم است دستگاه قضائی، نیروی انتظامی، فرمانداری و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط نیز به منظور تأمین امنیت در فضاهای شهری با مدیریت شهری همکاری داشته باشند.

رئیس شورای اسلامی کلان‌شهر اراک تصریح می‌کند: زمانی که نقطه یا نقاط حادثه‌خیزی در سطح شهر وجود دارد، دستگاه‌ها نباید وظایف و مسئولیت‌های خود را به گردن یکدیگر بیندازند، به عنوان مثال نبود روشنایی در بعضی از معابر فضاهای شهری را به نقاط بی‌دفاع تبدیل کرده و باعث رشد جرایم در این محدوده‌ها شده است، با وجود پیگیری‌های مکرر اداره توزیع برق هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداده است.

عین‌القضاتی تاکید می‌کند: شورای اسلامی شهر پیگیر تأمین امنیت شهروندان است، اما با وجود همه پیگیری‌ها هنوز نتوانسته‌ایم جلوی تردد موتورسواران در بازار شهر اراک را بگیریم و کسبه برای انجام فعالیت‌های اقتصادی خود احساس امنیت نمی‌کنند.

وی می‌گوید: در آستانه فصل تابستان هستیم و دامنه مراتع خشک شده است، نوجوانان شهر به اشتباه این‌گونه مناطق را برای تفریح انتخاب می‌کنند و ممکن است با شعله‌ور شدن یک بوته، تمام محدوده به آتش کشیده شود؛ لذا لازم است تدبیراتی برای جلوگیری از این‌گونه حوادث و تکرار آتش‌سوزی در تالاب میقان در نظر گرفته شود.

رئیس شورای اسلامی کلان‌شهر اراک می‌افزاید: به منظور تأمین امنیت شهروندان در فضاهای شهری به مدیریت هوشمند نیاز داریم و امیدواریم دستگاه‌های حاکمیتی هرچه سریع‌تر تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا از وقوع چنین حوادثی جلوگیری شود.

کد خبر 666599

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.