به گزارش خبرنگار ایمنا، عاملی که بیش از سایر متغیرها در کوتاهمدت اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار میدهد، انتظارات تورمی است، بهطوری که با تحریک این عامل، به سرعت قیمتها در بازارهای ارز، مسکن، خودرو و دیگر بازارها نوسان پیدا میکند. در بخش پولی، بانک مرکزی میتواند با مدیریت و سیاستهای خود تا حد زیادی از تحریک این عامل جلوگیری کند، همچنین دولت سیزدهم با تقویت روابط با کشورهای همسایه و به دنبال آن تقویت روابط پولی بانکی با آنها تا حد زیادی انتظارات تورمی را کنترل میکند.
سفر محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی به واشنگتن، دیدار با مقامات صندوق بینالمللی پول و برقراری ارتباط مجدد با عربستان از جدیترین عوامل تأثیرگذار در بازار ارز بود، بهطوری که از هفته گذشته نرخ ارز در بازار غیررسمی به زیر ۵۰ هزار تومان رسید.
احمد اشتیاقی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: هرگونه گشایش در بخش درآمدهای ارزی یا دلارهای بلوکه شده که امکان افزایش منابع ارزی را فراهم کند، منجر میشود که نرخ ارز را بتوان بهتر مدیریت کرد و آن را در یک نقطه تعادلی مد نظر بانک مرکزی تثبیت کرد.
وی افزود: همه این تلاشها اثربخش است، چراکه میتوان با توجه به دسترسی به منابع ارزی تقاضای دلار را بهخوبی پوشش داد. اگر گشایشی در افزایش صادرات نفت ایجاد شود نیز قیمت دلار بیش از این مقدار نیز کاهش پیدا میکند.
این کارشناس بازارهای مالی گفت: البته این موضوع نیازمند توافقاتی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، به نظر میرسد اتفاقات خوبی از ناحیه احیای برجام یا توافق طرفین متعهد و در پی آن گشایشهای صادرات نفت رقم خواهد خورد. با توجه به فضایی که ایجاد شده است به نظر میرسد بازار داخلی ایران به استقبال این موضوع رفته است.
اشتیاقی اضافه کرد: گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به مواردی که پیش از این در آن ابهام داشت، سفر رئیسکل بانک مرکزی به واشنگتن و دیدار با مقامات صندوق بینالمللی پول و آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران در کشورهایی همچون عراق و کره جنوبی، از جمله مواردی است که عامل گرهگشایی بازار ارز بوده است.
وی خاطرنشان کرد: مجموعه این اتفاقات مدیریت تقاضای ارز را به بانک مرکزی میدهد و در این چارچوب دلار روند کاهشی به خود خواهد گرفت. از قبل پیشبینی میشد که دلار به کانال زیر ۵۰ هزار تومان برسد. با توجه به اینکه دلار نیمایی دوم اکنون ۳۸,۵۰۰ تومان قیمتگذاری شده است، بانک مرکزی میتواند به راحتی اعتبارات تخصیص یافته را پوشش دهد و انتظار میرود تا سه ماه آینده آثار عملی این گشایشها در اقتصاد ایران نمایان شود.
این کارشناس بازارهای مالی تصریح کرد: طی دو ماه اخیر بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز عملکرد خوبی داشته که منجر شده است قیمت دلار نیز کاهش پیدا کند. بازار امروز انتظار افزایش قیمت دلار را ندارد که نشاندهنده مدیریت صحیح بانک مرکزی است. انتظارات افزایشی و تورمی که در افزایش قیمت دلار نمایان شده بود، توسط بانک مرکزی مدیریت شده است.
اشتیاقی خاطرنشان کرد: مدیریت صحیح بانک مرکزی انتظارات افزایش نرخ دلار را از بین برده و با گشایشهایی که در حال اتفاق افتادن است به نظر میرسد دلار بیش از این نیز کاهش پیدا کند. این ارقام تا سه ماه آینده ثابت خواهد شد و پس از آن بانک مرکزی میتواند دلار را تا پایان سال در محدوده ۵۰ هزار تومان تثبیت کند. این توفیقی است که در راستای کاهش تورم و رشد تولید میتواند شعار سال را نیز محقق کند.
نظر شما