«بیشه» در جمع ۸ روستای برتر جهان + فیلم

روستای بیشه در استان لرستان یکی از منحصربه‌فردترین و زیباترین روستاهای ایران است که به تازگی به جمع هشت روستای برتر جهان پیوسته است. تلاش برای ارتقای جایگاه این روستا و جلب نظر ارزیابان سازمان جهانی جهانگردی از طریق معرفی ظرفیت‌های «بیشه» در فضای مجازی ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، تعداد آبشارها در استان لرستان زیاد و زیبایی آن‌ها بی‌نظیر است، به همین دلیل این استان به سرزمین و عروس آبشارهای ایران معروف است، یکی از زیباترین آبشارهای استان لرستان آبشار بیشه است که در روستایی با همین نام قرار دارد. این آبشار به عنوان پربازدیدترین مکان گردشگری استان لرستان انتخاب شده است.
برای رسیدن به آبشار بیشه می‌توان از قطار استفاده کرد، از تهران تا این نقطه تنها ۱۴ ایستگاه فاصله است. این آبشار تا شهرستان دورود به عنوان یکی از مسیرهای ارتباطی ۳۰ کیلومتر فاصله دارد و تنها از طریق راه‌آهن امکان برقراری ارتباط در این میسر وجود دارد و راه ارتباطی آن با خرم‌آباد از طریق ایستگاه سپید دشت است. ایستگاه قطار در بالای آبشار قرار دارد و در این نقطه چشمه‌های متعددی در حال جوشش است که از وسط ایستگاه راه آهن عبور می‌کند.

سازمان جهانی جهانگردی یا به اختصار(UNWTO) که در کشور عربستان و شهر ریاض مستقر است، هر ساله تعدادی از روستاهای جهان را در لیست خود ثبت جهانی می‌کند. این ثبت جهانی با ثبت جهانی که یونسکو انجام می‌دهد تفاوت زیادی دارد. این سازمان طی سال‌های گذشته روستاهای زیادی را در فهرست خود ثبت جهانی کرده است. بسیاری از روستاهای کشور به ویژه در نواحی کویری و مرکزی جمعیت ساکن خود را از دست داده‌اند.

امسال وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تصمیم گرفت اطلاعات ۱۲۰ روستا را جمع‌آوری کند، از این بین هشت روستای برتر را انتخاب کرد که یکی از آنها روستای بیشه بود. روستای بیشه به دلیل عبور راه‌آهن به عنوان تنها اثر جهانی غیرمنقول استان لرستان، عبور یکی از چهار رودخانه خروشان جهان (سزار) از دامنه آبشار سزار و گردشگرپذیری مردمان این روستا در فهرست جهانی یونسکو قرار دارد و مورد توجه سازمان جهانی جهانگردی قرار گرفته است.

طی سال‌های اخیر بسیاری از روستاهای کشور به ویژه در نواحی مرکزی جمعیت ساکن خود را از دست داده‌اند و خالی از سکنه شده‌اند. یکی از عوامل مؤثر بر مهاجرت روستانشینان نبود اشتغال است، آنچه به دلیل بی‌توجهی به ظرفیت‌های بومی هر روستا و نبود امکانات به وجود آمده و روستاهای کشور را در مسیری قرار داده است که مهاجرفرست شده‌اند. تلاش برای جهانی شدن روستای بیشه ظرفیت‌های زیادی را پیش روی مردمان آن قرار می‌دهد و می‌تواند نمونه خوبی برای سایر روستاهای کشور باشد که ظرفیت‌های گردشگری آنها مغفول مانده است.

«بیشه» در جمع ۸ روستای برتر جهان

ثبت جهانی روستا رونق گردشگری منطقه را به دنبال دارد

سلیمان میرزاپور، کارشناس برنامه‌ریزی شهری به خبرنگار ایمنا می‌گوید: زمانی که یک اثر ثبت جهانی می‌شود، به طور قطع تعداد گردشگران داخلی و خارجی آن افزایش پیدا می‌کند، ثبت روستا، شهر، بناهای تاریخی یا آداب و رسوم خاص در سطح جهانی موجب اطلاع‌رسانی در مقیاس کلان می‌شود؛ بنابراین گردشگران خارجی اطلاعات لازم را از سایت یونسکو و سایت‌هایی که با یونسکو در ارتباط است، دریافت می‌کنند.

وی می‌افزاید: با ثبت جهانی یک اثر در گام نخست، نوعی تبلیغ انجام می‌شود. تعداد گردشگران خارجی افزایش پیدا می‌کند و به تبع آن گردشگران داخلی نیز تمایل دارند از یک محل یا اثر تاریخی که ثبت جهانی شده است، دیدن کنند.

این کارشناس برنامه‌ریزی شهری با بیان اینکه طی سال‌های اخیر تعداد گردشگران خارجی که از بناها یا اثرهای شاخص استان لرستان همچون قلعه فلک‌الافلاک دیدن کرده‌اند از هزار نفر تجاوز نکرده است، خاطرنشان می‌کند: زمانی که یک اثر ثبت جهانی می‌شود، علاوه بر اینکه تعداد گردشگران افزایش پیدا می‌کند، از نظر هویتی نیز برای مردم استان یک دستاورد است.

میرزاپور تصریح می‌کند: ثبت جهانی یک اثر از نظر علمی سبب ایجاد ارتباطات جدید میان کارشناسان محلی و کارشناسانی می‌شود که در سطح بین‌المللی روی پروژه‌های مختلف کار می‌کنند، این ارتباطات موجب تزریق کمک‌های مالی به پروژه خواهد شد، از طرفی زمانی که یک طرح در لیست ثبت جهانی قرار می‌گیرد، به طور قطع آن پروژه در مسیر توسعه است و رونق گردشگری منطقه را به دنبال خواهد داشت.

وی تاکید می‌کند: لازم است قبل از ثبت جهانی یک محل یا یک اثر، بعضی اقدامات انجام شود و یک سری آموزش‌ها به اهالی داده شود، چراکه توسعه گردشگری نیازمند فراهم کردن بعضی زیرساخت‌ها از جمله محل اقامت و استراحتگاه و آموزش برای اهالی ساکن در آن محل است تا برخورد متناسبی با گردشگران داشته باشند.

«بیشه» در جمع ۸ روستای برتر جهان

مردمان «بیشه» روحیه گردشگرپذیری دارند

عطا حسن پور، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، تصریح می‌کند: مردمان روستای بیشه از قِبل گردشگری ارتزاق می‌کنند، روحیه گردشگرپذیری دارند و خدمات بهینه‌ای را به گردشگران ارائه می‌کنند، همین امر در کنار سایر ظرفیت‌های طبیعی و انسان‌ساخت مورد توجه ارزیابان سازمان جهانی جهانگردی قرار گرفت، به نحوی که هم اکنون این روستا در مسیر جهانی شدن قرار داد.

وی ادامه می‌دهد: همه شاخص‌ها به زبان انگلیسی برای ارزیاب ارسال شده و اطلاعات دیگر روستاها نیز در حال ارسال است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان لرستان با اشاره به ویژگی‌های روستای بیشه برای جهانی شدن، تصریح کرد: حضور گردشگرانی که با خودشان ارز وارد کشور می‌کنند می‌تواند این صنعت را بیش از پیش رونق دهد و موجب توسعه گردشگری شود. تلاش کردیم با همکاری یک تیم مستندساز تمام ویژگی‌های رفتاری و اجتماعی مردم را به تصویر بکشیم و در کنار ویژگی‌های مردم‌شناختی این روستا ویژگی‌های باستان‌شناسی، طبیعی، جغرافیایی هیدرولوژی و زمین‌شناسی را شناسایی کنیم.

حسن‌پور اضافه می‌کند: این مستند در دو قالب فیلم و عکس به زبان انگلیسی در فضای مجازی و هشتگ (bishehvillage) منتشر شده است، معتقد هستیم هرچقدر بتوانیم این اطلاعات را در فضای مجازی بازنشر دهیم و اطلاعات جدیدتری وارد کنیم، در ارزیابی سازمان جهانی جهانگردی مفید خواهد بود.

تلاش داریم ظرفیت‌های روستای بیشه را در فضای مجازی معرفی کنیم

وی با بیان اینکه گردشگری یک صنعت است و هرچقدر از این طریق ارز وارد شود صنعت کشور رونق پیدا می‌کند، ادامه می‌دهد: یکی از آسان‌ترین راه‌ها که می‌توان بدون هزینه و سرمایه‌گذاری آن‌چنان صنعت گردشگری را توسعه داد، معرفی مکان‌ها و اثرها در فضای مجازی است تا گردشگران با تمام ویژگی‌های روستا آشنا شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان لرستان اضافه می‌کند: با معرفی درست روستا در فضای مجازی به طور قطع سیل عظیم گردشگر به سمت روستا روانه خواهد شد و ارزآوری خوبی برای ساکنان خواهد داشت.

حسن‌پور با اشاره به تأثیرات جهانی شدن یک روستا، اظهار کرد: فرد ارزیاب در فرایند جهانی شدن پرونده‌ها را بررسی می‌کند هیچگاه به کشور ایران سفر نمی‌کند، شیوه ارزیابی به این نحو است که ارزیاب اطلاعات روستا را به زبان انگلیسی جست‌وجو می‌کند؛ لذا تلاش کردیم فیلم و عکس از روستای بیشه در فضای مجازی به انگلیسی وجود داشته باشد و هتصمیم گرفتیم با تیم حرفه‌ای مستندساز محتوای علمی و سودمندی را تولید کنیم تا به زبان انگلیسی در فضای مجازی منتشر شود.

وی می‌گوید: تحریم‌ها و محدویت‌های اینترنت باعث شد که نتوانیم آنگونه که باید و شاید خودمان را در این زمینه نشان دهیم و همه قابلت ها را به نمایش بگذاریم، هرچند توانستیم در فضای اینستاگرام تبلیغاتی داشته باشیم و سایتی را نیز به همین نام (bishehvillage) طراحی کرده‌ایم، اما ملاک آنها تنها اینستاگرام و سایت نیست بلکه یوتیوب و فیسبوک نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان لرستان ابراز امیدواری کرد: با رفع موانع بتوانیم تبلیغات بیشتری در فضای مجازی داشته باشیم که بسیار اثربخش و کارا خواهد بود.

کد خبر 665621

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.