تصدق‌هایی که تبدیل به نسخه شفادهنده برای خانواده‌ها شد

امام خمینی (ره) در دوران پر برکت حیات خود برای همسر و سایر اعضای خانواده نامه‌هایی نوشته‌اند که هر کدام از این نامه‌ها خود حاوی مطالب و نکات ارزشمندی برای تحکیم بنیان خانواده است. با مطالعه دقیق این نامه‌ها می‌توان به جایگاه زن و خانواده از منظر ایشان پی برد، موضوعی که کمتر به آن پرداخته شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، «تصدقت شوم؛ الهی قربانت بروم، در این مدت که مبتلای به جدایی از آن نور چشم عزیز و قوّت قلبم گردیدم متذکر شما هستم و صورت زیبایت در آئینه قلبم منقوش است. عزیزم امیدوارم خداوند شما را بسلامت و خوش در پناه خودش حفظ کند. [حالِ‏] من با هر شدنی باشد می‌گذرد ولی بحمدالله تاکنون هر چه پیش آمد خوش بوده و الآن در شهر زیبای بیروت هستم؛ حقیقتاً جای شما خالی است فقط برای تماشای شهر و دریا خیلی منظره خوش دارد. صد حیف که محبوب عزیزم همراه نیست که این منظره عالی به دل بچسبد.»

هر فرد با مطالعه این متن شاید در نگاه اول باور نکند این متن نامه و ادبیات از فردی باشد که یک تنه در برابر استکبار و ظلم جهانی ایستاد و با افکار و اندیشه‌های خود توانست به نظام ظالمانه شاهنشاهی در ایران خاتمه دهد و انقلاب او به عنوان الگو برای کشورهای ستم دیده به ویژه محرومین جهان اسلام مبدل شود.

از طرفی نامه‌نگاری یکی از رایج‌ترین راه‌های ارتباطی در گذشته و حال بوده و است و هر روزه تعداد زیادی از نامه‌های اداری، عاشقانه، تسلیت و تبریک توسط پستچی‌ها و یا از طریق سیستم‌های نامه‌رسانی الکترونیک جابجا می‌شود. در واقع دو شخص به زبان نامه‌رسانی به یکدیگر می‌فهمانند که آنقدر برای هم ارزشمندند که وقتی را صرف نوشتن برای یکدیگر می‌کنند.یکی از روش‌های ابراز علاقه به همسر هم نوشتن نامه است. نامه‌ها به شما اجازه می‌دهد که با همسر خود خودمانی‌تر باشید و خیلی بهتر عشق و صمیمیت خود را ابراز کنید.

اما به راستی شما اگر متأهل هستید به این موضوع فکر کرده‌اید به چه اندازه از نامه برای ابراز علاقه به همسر خود استفاده کرده‌اید؟ آیا تا به حال به همسر خود نامه نوشته‌اید؟ چه مطالبی را در نامه به همسرتان بیان کرده‌اید؟ یا اگر تا حالا نامه‌ای ننوشته‌اید علتش چیست؟ همچنین به احتمال زیاد همه ما علاقه‌مندیم بدانیم شخصیت‌های سیاسی، علمی، فرهنگی و هنری برای چه افرادی نامه شخصی می‌نویسند و در نامه‌هایشان چه مطالبی را بیان می‌کنند. آیا تاکنون برای اعضای خانواده خود نامه نوشته‌اند؟

سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی (ره) فرصتی شد تا بیشتر با ابعاد شخصیتی این سیاستمدار قرن و نگاه ایشان به زن آشنا بشویم.

امام خمینی (ره) در دوران پر برکت حیات خود برای همسر و سایر اعضای خانواده نامه‌هایی نوشته‌اند که هر کدام از این نامه‌ها خود حاوی مطالب و نکات ارزشمندی برای تحکیم بنیان خانواده است. با مطالعه دقیق این نامه‌ها می‌توان به جایگاه زن و خانواده از منظر امام خمینی (ره) پی برد، موضوعی که کمتر به آن توجه و پرداخته شده است.

آن گونه که از خاطرات خانم ثقفی و سایر اعضای خانواده امام (ره) بر می‌آید ازدواج حضرت امام خمینی (ره) با خانم ثقفی، زندگی عاشقانه‌ای را در پی داشته و امام خمینی (ره) در جایگاه یک روحانی بلندپایه و مبارز سیاسی در زندگی شخصی‌اش با عشق و احترام ویژه‌ای به پیمان زناشویی‌اش با خانم ثقفی وفادار ماند. وقتی امام خمینی (ره) در سال ۱۳۱۲ عازم سفر حج شدند در بین راه نامه عاشقانه‌ای برای همسرش نوشته‌اند که تصویر دیگری از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را مقابل چشم مخاطب قرار می‌دهد.

همسر امام (ره) خدیجه خانم هم خاطراتی از همین دست فراوان دارد و می‌گوید: «حضرت امام به من خیلی احترام می‌گذاشتند و خیلی اهمیت می‌دادند. هیچ حرف بد یا زشتی به من نمی‌زدند. امام (ره) حتی در اوج عصبانیت هرگز بی‌احترامی و اسائه ادب نمی‌کردند. همیشه در اتاق، جای بهتر را به من تعارف می‌کردند و تا من نمی‌آمدم سر سفره، خوردن غذا را شروع نمی‌کردند. حتی حاضر نبودند که من در خانه کار کنم. همیشه به من می‌گفتند: جارو نکن. اگر می‌خواستم لب حوض روسری بچه را بشویم می‌آمدند و می‌گفتند: «بلند شو، تو نباید بشویی.» امام (ره) حتی در مسائل شخصی من دخالت نمی‌کرد و درباره لباس و رفت و آمدها نظر نمی‌داد....»

مدیریت کردن بحران‌های نظام خانواده با سیره امام (ره)

مینو اصلانی، رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام صادق (ع) در گفت و گو با ایمنا با بیان اینکه امام خمینی (ره) احیاگر هویت زن و بسیاری از ارزش‌های الهی و انسانی در قرن معاصر بودند اظهار کرد: تبیین این بعد شخصیت وجودی حضرت امام (ره) به طور قطع برای نسل امروز و آینده سرنوشت ساز است.

وی با اشاره به اینکه امروز به دلیل بحران‌هایی که در خانواده‌ها وجود دارد با بهره‌گیری از سیره بزرگانی مثل حضرت امام (ره) می‌توانیم همه آن بحران‌ها را مدیریت کنیم افزود: از رفتار، کردار و سیره عملی امام (ره) برای برون رفت از بحران‌ها نه فقط در بین خانواده‌های خودمان بلکه خانواده‌های سراسر جهان بهره‌مند شویم، چرا که امام (ره) یک شخصیت پیام‌آور الهی برای جهان بودند، به فرمان خداوند در عصر غیبت پیام الهی را منتقل کردند.

رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام صادق (ع) با اشاره به اینکه این رفتار از زندگی حضرت امام و شیوه ارتباط با همسر و خانواده بسیار شیرین، جذاب و مورد نیاز جامعه امروز است گفت: امام پرورش یافته مکتب اسلام است، ایشان خانواده الهی معصومین (ع) همچون امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) را الگو قرار دادند، در این خانواده مودت، رحمت، لطف و مهربانی و عشق ورزی جزئی از سیره حضرات معصومین بوده است.

وی با تاکید بر اینکه خداوند. زوجیت را برای تکامل انسان، ارتقای معنویت و آرامش انسان قرار داده است تصریح کرد: بر اساس سیره الهی وقتی زن و مرد به عقد یکدیگر در می‌آیند در کنار هم آرامشی را که منجر به تکامل، سازندگی و تربیت نسل‌ها می‌شود، تجربه می‌کنند.

امام (ره) خانواده را به عنوان یک اصل توجه داشتند

اصلانی با تاکید بر اینکه امام خمینی (ره) نیز در این مکتب به زیبایی پرورش یافته است، تصریح کرد: ایشان خانواده را به عنوان یک اصل توجه داشتند، حرمت و احترام میان افراد خانواده جزئی از سیره عملی حضرت امام خمینی (ره) بود.

به گفته وی نامه‌های امام خمینی (ره) به همسرشان نشان می‌دهد مهرورزی قلبی کافی نیست، وقتی انسان به همسرش محبت دارد باید آن را ابراز کند، حتی از راه دور در قالب نامه یا تماس تلفنی انجام شود.

رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام صادق (ع) با بیان اینکه یکی از موضوعات مهمی که شخصیت انسان‌ها را می‌سازد، در کنار هم آن‌ها را به سعادت و آرامش می‌رساند ابراز محبت است افزود: ابراز محبت زوجین به یکدیگر و به ویژه ابراز محبت مرد به زن از جایگاه مهم‌تری برای استواری و تحکیم خانواده قرار دارد.

وی ادامه داد: امام خمینی (ره) یک مرد بسیار شریف، عزیز، خودساخته و دارای اخلاق الهی و اسلامی بودند، که خودشان را ملزم به ابراز محبت به همسرشان می‌دانستند، آن هم نه در قالب کلمات روزمره و عادی، بلکه از عمق وجودشان این کلمات شکل می‌گرفت.

اصلانی با اشاره به اینکه امام (ره) با زیباترین ادبیات و شیوه و با بهره‌مندی از ظرفیت کلمات زیبای فارسی ابراز محبت می‌کردند گفت: این چند جانبه بودن یعنی ابرار محبت و عشق، چه از راه دور و چه نزدیک، در قالب کلمات زیبا بسیار مهم است.

به گفته وی یکی از مشکلات امروزه این است که خانواده‌ها شاید یک شعر هم که منتقل کننده احساسات انسان است، حفظ نباشند، مقام رهبری در این‌باره می‌فرمایند: «زبان و ادب فارسی آن قدر ظرفیت‌های بالایی دارد، اما ما غافل از آن هستیم».

رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام صادق (ع) با تاکید بر اینکه زوجین در این دوران از ظرفیت زبان فارسی بهره ببرند، اگر چه در کنار هم هستند اما نامه نگاری زیباتر از ارسال پیامک و تماس تلفنی است افزود: وقتی انسان در قالب کلمات احساسش را با قلم روی کاغذ می‌نویسید، ماندگاری آن بیشتر از شیوه‌های دیگر است، بیانگر احساسی است که از عمق وجود می‌آید.

وی با بیان اینکه ضرورت دارد که زوج‌ها برای هم نامه نوشته و احساسات خود را منتقل کنند، ادامه داد: نامه‌ها به یادگار می‌ماند و تبدیل به سندهای زیبایی برای یک زندگی عاشقانه در سایه‌سار لطف الهی خواهند شد.

اصلانی اضافه کرد: امام خمینی (ره) از همه این شیوه‌ها بهره می‌بردند، زیرا الگوی تمام‌نما خانواده محور و انسان‌محور بودند، هر چه از شخصیت امام (ره) بگوییم هنوز جای کار وجود دارد.

وی گفت: امام خمینی (ره) زمانی که با خانواده بودند یا همه وجود حضور داشتند، نه اینکه ذهن ایشان هزار جهت باشد و فقط فیزیکی در کنار خانواده حضور داشته باشند که از حالات، رفتار و گفتار امام (ره) این موضوع را متوجه می‌شویم.

به گفته رئیس اندیشکده زن و خانواده دانشگاه امام صادق (ع) به رغم مسائل و مشکلاتی که به دلیل دوری همسر از امام (ره) وجود داشت، اما به دلیل اینکه این زوج دارای عقیده بالنده و آرمانی بودند، هدف والا در زندگی داشتند سختی‌ها در مسیر این هدف آسان می‌شد، یکی از مشکلات امروزه در زندگی‌ها این است که زوجین هدف مشخص برای زندگی خودشان ترسیم نمی‌کنند.

وی ادامه داد: انسان هدفمند، انسان پویا، با نشاط و با انگیزه خواهد بود، امام (ره) در نامه نگاری‌ها به همسرشان با یادآوری هدف مقدس که با هم برای آن پیوند بسته‌اند و یادآوری اهداف و مسئولیت‌ها و اینکه همه سختی‌ها در مسیر خداوند زیبا و شیرین است، با دلداری دادن به همسرشان سعی می‌کردند سختی‌ها را آسان کنند، آن هم با شیوه‌ای زیبا و بدون آنکه موضع‌گیری کنند، گلایه را با گلایه پاسخ نمی‌دادند، بلکه با اطمینان دادن به آینده و ایجاد امید و توکل به خداوند مسیر سخت را هموار می‌کردند.

به گفته اصلانی حضرت امام (ره) وجودشان برای اسلام بود و به طور قطع ایشان راضی از انتشار نامه‌هایشان به همسرشان بودند، نامه‌ها و سیره امام (ره) را به عنوان شخصیتی که می‌تواند امروز هم حتی به رفع مشکلات مردم کمک کند، می‌بینم. انتشار نامه‌ها نه تنها ایرادی ندارد، بلکه از واجبات امروز است، زندگی و سیره ایشان حتی پس از رحلت نسخه شفادهنده برای خانواده‌ها است.

کد خبر 665286

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.