به گزارش خبرنگار ایمنا، کلیدواژه «امید» که زمینه تحول بنیادین در ایران و پیروزی انقلاب اسلامی را فراهم کرد، در دیدگاههای حضرت امام خمینی (ره) از دو جنبه فردی و اجتماعی قابل بررسی است و امروزه نیز لازمه پشت سر گذاشتن مشکلات و تداوم نظامی اسلامی حول محور رهبری بهشمار میرود.
سیره نظری و عملی بنیانگذار جمهوری اسلامی لبریز از امید برای آینده بود. امام خمینی (ره) همیشه جوانان و مسئولان نظام را به امید و دوری از یاس و ناامیدی ترغیب میکردند، چنانچه فرمایشات ایشان همواره سرشار از خوشبینی به آینده است، تا جایی که میتوان گفت در منظومه فکری امام خمینی (ره) تزریق نشاط و امیدآفرینی در جامعه یک اقدام جوهری و اصیل بهشمار میرود. در اهمیت این موضوع همین بس که حضرت امام (ره) با نگاه جامع خود ناامیدی را از جنود شیطان تلقی میکردند و امیدواری را از جنود عقل میدانستند.
در همین راستا امام (ره) در سیام تیرماه ۱۳۵۸، در جمع دانشجویان اروپا و آمریکا فرمودند: «یکی از جنود ابلیس (یأس) است. در اموری که انسان باید با امید، طمأنینه و تصمیم عمل بکند شیاطین ایجاد یأس میکنند و با این ایجاد یأس جوانهای ما را در آن مسائلی که باید با تصمیم جدی پیش ببرند، گاهی سست میکنند.»
از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) ریشه روحی بشر بر امید سرشته شده و یاس عنصری ناپایدار است. برآیند بررسی آثار معظمله نشانگر این است که امید به آیندهای روشن با تار و پود مرام و کلام امام (ره) گره خورده و در این راستا آثار اخلاقی، اجتماعی و سیاسی بنیانگذار انقلاب اسلامی سرشار از مضامین شورآفرین و نشاطبخش است؛ کلیدواژه امیدواری در دیوان اشعار امام (ره) نیز نشان میدهد نگاه به آینده در سیره نظری و عملی ایشان با نور امید عجین شده است.
امام خمینی (ره) هفدهم اسفند ۱۳۵۷، در جمع دانشآموزان فرمودند: «من امیدم به شما جوانهای برومند عزیز و سایر طبقات ملت است. من نوید پیروزی به شما میدهم: من نوید استقلال، من نوید عظمت، من نوید رفاه، من نوید معنویت، من نوید یک روح پاک، یک روح آزادمنش، یک روح مهذب به شما میدهم؛ به شرط آنکه همه با هم باشید و ما همه با هم به سوی جمهوری اسلامی و به سوی اسلام.»
امام (ره) بعد از بیان جملات فوق میفرمایند: «من آن قدری که یاد دارم، از اول نهضت تا حالا که اینجا نشستم، چه آن وقت که در حبس بودم و چه آن وقت که در تبعید به ترکیه بودم و چه آن وقت که در عراق بودم و چه آن وقت که به پاریس آمدم و چه آن وقت که شاه با آن طمطراقها و قدرتها بود و چه آن وقت که او رفت و بختیار شروع کرد، من هیچ وقت مأیوس از مسائل نبودم و اعتقادم این بوده است که این ملت وقتی که چیزی را بخواهد، میشود.»
آری؛ این تفکر الهی امام (ره) است که امید را نشانه گرفته است و آن را نشانه تحول میداند.
تحولی که بدون شک اگر امید آن را همراهی نکند به تکرار و درجا زدن میانجامد و تغییری را رقم نخواهد زد.
امام خمینی (ره) خطاب به اهل رسانه و قلم هم خطابهای شنیدنی و ماندگار دارند: «امید در خودتان ایجاد کنید. نویسندههای ما، گویندگان ما همهشان دنبال این باشند که به این ملت امید بدهند. مأیوس نکنند ملت را. بگویند توانا هستیم. نگویند ناتوان هستیم. بگویند خودمان میتوانیم و واقع همینطور است، میتوانیم. اراده باید بکنیم. نویسندههای ما بهترین خدمتشان امروز این است که این ملتی که ایستاده در مقابل شرق و غرب و نمیخواهد تحت نظام شرق یا نظام غرب باشد، امید به آنها بدهند که میتوانید تا آخر وابسته به شرق و غرب نباشید. اگر این نویسندهها، این گویندهها به جای اینکه به هم اشکالتراشی بکنند، به جای اینکه به جان هم بریزند، با هم امید در ملت ایجاد کنند. اطمینان در ملت ایجاد کنند. استقلال روحی در ملت ایجاد کنند. اگر این خدمت را این رسانههای گروهی، این مطبوعات، این نویسندگان، این گویندگان، این اطمینان را در ملت ایجاد کنند ما تا آخر پیروز هستیم.»
با بررسی فرمایشات و آثار امام (ره) میتوان دریافت که از نگاه ایشان دلسرد کردن مردم نوعی از تهاجم لشکریان دشمن است و در صورتی که یأس در بین مردم نفوذ کند، جامعه رو به جهل و نابودی خواهد رفت و از عقلانیت دور خواهد شد.
مقام عظمای ولایت نیز امروز، پس از رحلت امام خوبیها راه مستقیم ایشان را ادامه دادند و در بخشی از فرمایشات خود در مورد نقش امید در جامعه اسلامی فرمودند: ««یک توصیه مهمّ من به همه کسانی که توانایی سخن گفتن با مردم را دارند و رسانه در اختیارشان است چه در فضای مجازی، چه در مطبوعات، چه در صداوسیما امیدآفرینی است. دشمن سعی میکند جوانهای ما را ناامید کند؛ ما باید متقابلاً امیدآفرینی کنیم. مسائل امیدزا در کشور کم نیست. امیدآفرینی، خودفریبی نیست. بعضیها خیال میکنند امیدآفرینی پنهان کردن ضعفها است، خودفریبی است؛ نه، ضعفها هم باید بیان بشود، اشکالی ندارد؛ اما در کنار بیان ضعفها بایستی امیدآفرینی هم بشود، آینده و افق روشن در مقابل چشم قرار بگیرد و نشان داده بشود.»
انقلاب اسلامی بر محور عقلانیت و تعبد به پیروزی رسید و در اثر امید به یک آینده با ابتکار امام (ره) شکل گرفت و با تدبیر مقام معظم رهبری ادامه پیدا کرد؛ این ابتکار و تدبیر ریشه در عقلانیت سیاسی-تاریخی مردم ایران، روحانیت شیعه و سیره خاندان گرامی پیامبر (ص) دارد.
انسجام و اتحادی که باید حفظ شود
حجتالاسلام احمد سالککاشانی، نماینده ادوار اصفهان در مجلس و عضو جامعه روحانیت مبارز در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، در این خصوص اظهار کرد: مطابقه با آیه ۸۷ سوره یوسف «لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ الله یعنی از رحمت او ناامید نشوید»؛ امید و امیدواری در مکتب مترقی اسلامی یک اصل بنیادین است.
به گفته وی، نباید هیچ زمانی از رحمت خداوند مأیوس شد و این اصل امیدواری در نظام اسلامی اصلی پرتحرک، باانگیزه، عالمانه و عاقلانه است. بدون تردید هر فرد و جامعهای که گرفتار ناامیدی شود، در انتها به هلاکت، پوچی و نیستی خواهد رسید.
عضو جامعه روحانیت مبارز با اشاره به اینکه آنچه را که در واژگان و سخنان حضرت امام و مقام معظم رهبری بهویژه در بیانیه گام دوم میبینیم و میخوانیم، همیشه یک آینده روشن را پیش روی ما ترسیم کرده است، ادامه داد: تجلی امیدآفرینی در مسیر حرکت و پیش رفتن جامعه بشری، انتظار فرج حضرت حجت (ارواحنا فداه) است.
وی اظهار کرد: بشر به امید یک مصلح جهانی است که حکومت عدل الهی را برپا خواهد کرد. توجه به این مسئله آینده حاکمیت قوی را رقم میزند و نشانگر امیدآفرینی در جامعه است که این مهم قابل توجه و دقت است.
حجتالاسلام سالککاشانی گفت: جامعه بزرگ بشری امروز گرفتار یک سرگردانی و آشفتگی است؛ دلیل آن هم روشن است؛ چرا که وقتی میبینید برخی در داخل کشورمان غربزدگی خود را با انس و زیست با سگ یا گربه تنظیم میکنند، این نشان از امید به این موضوع است که سیر و جهت انحرافی پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: وقتی امید به فرزندآوری، زندگی درخشان و توأم با آرامش به انس با یک حیوان تبدیل میشود، نشان از این دارد که انسانها همیشه باید امیدوار به آینده باشند و مسیرشان را با معنویت و انسانیت گره بزنند.
نماینده ادوار مجلس اصفهان و عضو جامعه روحانیت مبارز تاکید کرد: حیات بشریت در آیندهنگری است و وجود امید، انگیزه تعالی و پیشرفت را رقم خواهد زد و با عرفانهای کاذب همچون شیطانپرستی و حلقههایی که پایان جهان را خودکشی میدانند، مقابله میکند، همچنین با هرگونه جریان انحرافی در تضاد است.
وی با اشاره به ضرورت جدی پرداختن به مسئله امید و امیدواری اظهار کرد: باید در مسیر جهاد تبیین مورد نظر رهبر معظم انقلاب بکوشیم جامعه را به سمت روشنایی و نور هدایت کنیم. طی ۴۴ سال گذشته با وجود این حجم از توطئه، تحریم و تهدید، ملت ایران هیچ زمانی ناامید و مأیوس نشده است.
حجتالاسلام سالککاشانی با تاکید بر اینکه دانشمندان ایران اسلامی در عرصههای مختلف علمی و دانشبنیان جهان را حیرتزده کردهاند، تصریح کرد: این ناشی از همان روحیه امید است که خودکفایی و دانشمحوری را در کشور را رقم زده است تا جایی که کشورهای منطقه به این نتیجه رسیدهاند که اقتدار در جمهوری اسلامی تثبیت شده است.
وی ادامه داد: میبینید عربستان پس از اینکه از آمریکا و غرب ناامید شد به سمت ایران اسلامی آمد، چرا که میداند این اقتدار نظام مقدس اسلامی است که آینده جهان را رقم خواهد زد.
عضو جامعه روحانیت مبارز با اشاره به اینکه رهبر حکیم انقلاب بر انسجام درونتشکیلاتی نظام تاکید دارند، اظهار کرد: این انسجام و یکپارچگی باید حفظ و حراست شود؛ نباید شکستی درون جامعه ایجاد شود. این مهم قابل دقت است، چرا که ثمره این اتحاد درونتشکیلاتی وحدت امت اسلامی حول محور ولایت است.
نظر شما