به گزارش خبرنگار ایمنا، علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به آمار ۲۵ هزار نفره فهرست انتظار پیوند در کشور و همچنین آمار بیماران مرگ مغزی ناشی از تصادفات، در عین حال بر لزوم فرهنگسازی در زمینه اهدای عضو از مرگ مغزی در کشور تاکید کرد.
وی افزود: در حال حاضر ۴۷ هزار بیمار نارسایی کلیه داریم که پیشبینی میشود در پنج سال آینده تعداد بیماران نارسایی کلیه به دو برابر افزایش پیدا کند، به طور قطع کیفیت زندگی و طول عمل بیماران در پیوند کلیه با دیالیز به عنوان درمان به صورت کامل تغییر میکند، فشارخون و دیابت دو عامل اصلی بروز نارسایی کلیه در کشور ما قلمداد میشود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نارسایی کبد و افزایش آن در سالهای اخیر، تصریح کرد: علت بروز نارسایی کبد کم تحرکی است؛ به گونهای که ۱۲ تا ۱۵ هزار ایرانی سالانه به دلیل نارسایی کبد فوت میکنند، پیوند کبد یک زندگی با کیفیت را برای بیماران این بخش فراهم میکند؛ ما در کشورمان در پیوند کبد و کلیه آمار بسیار خوبی داریم، همچنین در بخش پیوند قلب نیز با توجه به اینکه پیشبینی ما این است که در سالهای آتی شش درصد مردم کشور دچار نارسایی قلبی میشوند، افزایش پیوند در این حوزه را نیز شاهد باشیم.
وی تاکید کرد: سال گذشته در ایران یک میلیون و ۱۵۰ هزار تصادف ثبت شده و ۱۹ هزار و ۶۰۰ نفر از شهروندان ایرانی بر اثر تصادفات فوت کردهاند و پنج تا هشت هزار ایرانی در سال بر اساس پیشبینیها دچار مرگ مغزی میشوند، اما در ایران در حالی که باید حدود چهار هزار پیوند اعضا داشته باشیم کمتر از یک سوم این رقم پیوند اعضا انجام میشود که علت اصلی آن نیز نبود فرهنگسازی اهدا عضو است. در کشور ما در هر ساعت یک تا دو نفر از کسانی که در لیست پیوند اعضا هستند فوت میکنند. ۲۵ هزار نفر نیازمند پیوند اعضا هستند که از این رقم ۱۸ هزار نفر منتظر پیوند کلیه هستند.
زالی ادامه داد: سال گذشته ۳۵۰۰ پیوند در کشورمان انجام شده که از این تعداد ۲۴۰۰ پیوند برای پیوند کلیه و ۹۰۰ پیوند برای کبد بوده است. ۱۰ درصد مردم ما نسبت به گرفتن کارت اهدای عضو اقدام کردهاند.
وی اضافه کرد: در پهنههای شهر تهران حداقل سه پهنه از پنج پهنه امکانات تبلیغاتی مناسب برای ترویج فرهنگ پیوند اعضا به زودی فراهم خواهد شد و در هر استانی درختی به نام این قهرمانان ملی که ایثار میکنند قرص خواهد شد و بی تردید نیاز است که بیش از پیش نسبت به ترویج فرهنگ اهدا عضو اقدام کنیم.
اصفهان ظرفیت بیشتری برای اهدای عضو دارد
پیشتر نیز مریم خلیفهسلطانی، مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی مرکز آموزشیدرمانی الزهرا (س) اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه سال گذشته از سوی ۳۱ نفر اهدای عضو داشتیم، اظهار کرد: این تعداد برای استان اصفهان آمار زیادی نیست و اصفهان ظرفیت بیشتری برای اهدا دارد. از این ۳۱ نفر، ۷۲ عضو برداشت و اهدا شده، بیشتر این اهدای عضوها در اصفهان بوده و تعدادی نیز به شیراز منتقل شده است.
وی افزود: قبل از کرونا، وضعیت آماری اهدای عضو بهتر از امروز بود؛ بعد از شیوع کرونا بسیاری از گزینههای اهدا عفونی هستند و از جمع اهداکنندگان کنار میروند.
مسئول واحد فراهمآوری اعضای پیوندی مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) اصفهان تصریح کرد: بسیاری از گزینهها را کنترل میکنیم که متوجه شویم مرگ مغزی است یا خیر و اعضایش از بین رفته یا مناسب اهدا است و در طول روند اهدا بسیاری از موارد از بین میروند و ریزش میکنند.
وی با بیان اینکه این آمار، شامل افرادی است که به اتاق عمل میرسند، ادامه داد: از آغاز سال ۱۴۰۲، سه مورد اهدای عضو داشتیم که هفت عضو بدن آنها اهدا شده است و به تازگی رضایت چهارمین مورد اهدای عضو سال جدید را نیز گرفتهایم و در همین روزها عمل اهدای عضو انجام میشود.
خلیفهسلطانی خاطرنشان کرد: با هر مرگ مغزی که به اهدای عضو میرسد، در واقع بهنوعی فرهنگسازی انجام میگیرد و دید افراد نسبت به این موضوع بهتر میشود، درحالحاضر آمار رضایت، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد است.
نظر شما