به گزارش ایمنا، امروز _شنبه سیام اردیبهشتماه _ همزمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایرانزمین است.
سالروز درگذشت پروانه وثوق
پروانه وثوق (زاده اسفند ۱۳۱۴ تفرش -- درگذشته سی اردیبهشت ۱۳۹۲ تهران) پزشک متخصص کودکان
وی دارای مدرک فوق تخصص خون و سرطانشناسی کودکان، رئیس هیئتامنای بیمارستان محک و عضو فرهنگستان علوم پزشکی ایران بود و در بیمارستانهای مفید و کودکان تهران به مداوای کودکان مبتلا بهسرطان میپرداخت.
وثوق دکترای عمومیاش را در سال ۱۳۴۲ از دانشکده علوم پزشکی تهران گرفت و دورههای تخصصی و فوق تخصصیاش در خون و سرطانشناسی را در دانشگاههای کمبریج، ماساچوست و ایلینوی گذراند. همچنین دوره تکمیلی پزشکی را در دانشگاه واشنگتن بهپایان رساند و به ایران بازگشت و در سال ۱۳۵۰ در «مرکز آموزشی درمانی حضرت علیاصغر» تهران آغاز بهکار کرد.
وی بخش خونشناسی و سرطانشناسی را در این بیمارستان راهاندازی کرد و از ابتدای تأسیس مؤسسه محک در سال ۱۳۷۰ با این مرکز همکاری داشت. از آغاز فعالیت بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک در سال ۱۳۸۶ بهصورت داوطلبانه سرپرستی تیم پزشکی این بیمارستان را برعهده گرفت. وی بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب و مقاله در زمینه بیماریهای خون و سرطان کودکان تألیف کرده است و در سالهای خدمات مؤثر پزشکیاش، کودکان سرطانی بسیاری را از سراسر جهان درمان کرده و سلامتی را به آنان بازگردانده بود.
وی را بهدرستی «فرشته نجات کودکان سرطانی ایران» و «مادر ترزای ایران» مینامیدند. نام و یادش پاینده و گرامی باد.
زادروز ایرج طهماسب
ایرج طهماسب (زاده سی اردیبهشت ۱۳۳۸ تهران) کارگردان، فیلمنامهنویس، بازیگر، مجری تلویزیون و عروسکگردان
وی که فارغالتحصیل تئاتر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است، کارش را با عروسکگردانی در مجموعه "مدرسه موشها" در سال ۱۳۶۳ آغاز کرد. همچنین بازی در فیلم "آنسوی مه" ساخته منوچهر عسگرینسب در سال ۱۳۶۴ نخستین تجربه بازیگریاش بود. وی کاندید بهترین فیلمنامه از چهارمین جشن خانه سینما برای فیلم "عینک دودی" بود.
وی با حمید جبلی از معروفترین زوجهای سینمایی ایران هستند که در چندین سال با ساخت سریال کلاه قرمزی برای نوروز، تواناییشان را بیشازپیش نشان دادند.
فیلم سینمایی "کلاه قرمزی و پسرخاله" که در سال ۱۳۷۳ اکران شد، یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران و یکی از بهیادماندنیترین کارهای کودک است. همچنین در سال ۱۳۸۱ فیلم "کلاه قرمزی و سروناز" را روی پرده داشت که آنهم با استقبال زیادی روبرو شد.
طهماسب در نوروز ۱۳۸۸ با سری جدید کلاه قرمزی به تلویزیون بازگشت و بار دیگر بهدوران اوج خود رسید و در سالهای ۹۰ و ۹۱ با ساخت سریهای بعدی سریال کلاه قرمزی بر محبوبیت خود افزود. البته در موفق بودن این سریالها نمیتوان نقش حمید جبلی را نادیده گرفت. از دیگر آثار کودک او فیلم سینمایی "کلاه قرمزی و بچهننه" را باید نام برد.
وی برادر ناصر طهماسب، دوبلور معروف است و در زمستان ۱۳۹۵ نخستین کتاب داستانش را بانام "سه قصه" منتشر کرد.
زادروز احمدرضا احمدی
احمدرضا احمدی (زاده سی اردیبهشت ۱۳۱۹ کرمان) شاعر
وی دوره دبیرستان را در مدرسه دارالفنون گذراند و از بیستسالگی بهطورجدی بهسرودن شعر پرداخت و نخستین مجموعه شعرش را با عنوان طرح در سال ۱۳۴۰ منتشر کرد.
احمدی در سال ۱۳۴۳ بههمراه نادر ابراهیمی، اسماعیل نوری علاء، مهرداد صمدی، محمدعلی سپانلو، بهرام بیضایی، اکبر رادی، جعفر کوشآبادی، مریم جزایری و جمیله دبیری، گروه طرفه را با هدف دفاع از هنر موجنو تأسیس کرد که انتشار دو شماره از مجله طرفه و تعدادی کتاب در زمینه شعر و داستان از فعالیتهای این گروه است.
وی در مهر ۱۳۴۹ در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مشغول بهکار شد و تا سال ۱۳۵۸ مدیر تولید موسیقی برای صفحه و نوار بود. از سال ۱۳۵۸ تا بازنشستگی در سال ۱۳۷۳ نیز در بخش انتشارات کانون به ویراستاری مشغول شد. تدوین ردیف موسیقی ایرانی، آوازهای محمدرضا شجریان، شعرخوانی و ضبط صدای شاعران برجسته "با آثاری از نیما یوشیج، احمد شاملو، نادر نادرپور، فروغ فرخزاد، یداله رویایی و نصرت رحمانی ازجمله فعالیتهایش در کانون بود.
برخی از آثار تولیدی، بیسرپرستی او:
مجموعه صدای شاعر که معرفی شعر معاصر و شعر کلاسیک فارسی است.
مجموعه زندگی و آثار موسیقیدانان ایران و جهان.
مجموعه آوازهای فولکلور ایران.
مجموعه کل ردیف موسیقی ایران.
مجموعه بازسازی تصنیفهای کلاسیک موسیقی ایران.
مجموعه قصه برای کودکان.
آشنایی عمیق او با شعر و ادبیات کهن ایران و شعر نیما دستمایهای شد تا حرکتی کاملاً متفاوت را در شعر معاصر آغاز و پیریزی کند.
وی همچنین آثاری در ادبیات کودک و نوجوان دارد.
در سال ۱۳۷۸ سومین جایزه شعر خبرنگاران با مراسمی متفاوت و خصوصی در خانهاش برگزار شد. همان سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراسم بزرگداشت وی، تندیس مداد پرنده را به او اهدا کرد.
در سال ۱۳۸۵ بهعنوان شاعر برگزیده، پنجمین دوره اهدای جایزه شعر بیژن جلالی انتخاب شد.
احمدرضا احمدی در سال ۱۳۸۸ نامزد دریافت جایزه هانس کریستین اندرسن شد.
نظر شما