به گزارش خبرنگار ایمنا، طرح «سلام همسایه» برای نخستینبار با هدف ترتیب، تشویق و جلب همسایگان مساجد برای شرکت در برنامههای فرهنگی و اجتماعی آن در کلانشهر اصفهان اجرایی شده است؛ مؤسسات فرهنگی، تشکلهای مردمی و کانونهای فرهنگی مساجد و هیئتامنای مساجد برای شرکت در این طرح، ابتدا طرح و ایده خود را به اداره مشارکتهای فرهنگی و اجتماعی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان ارائه میدهند که پس از تأیید، اجرا خواهد شد. همچنین مجاوران مسکونی و تجاری مساجد باید به ۲۰۰ منزل یا مکان تجاری همجوار و همسایه با مسجد مراجعه کنند و برنامههای خود را برای آنها بازگو و آنها را به سمت مساجد جلب کنند.
در این طرح اداره مشارکتهای فرهنگی و اجتماعی شهرداری اصفهان با تخصیص بودجهای بهتناسب کیفیت و کمیت برنامهها از اجراکنندگان حمایت میکند؛ در واقع وظیفه این اداره حمایت، نظارت و اجرا با کمک مؤسسات فرهنگی است و بهنوعی یک تسهیلگر برای مساجدی است که علاقه به اجرای طرح «سلام همسایه» و تحقق مشارکت حداکثری اهالی محله دارند. این تسهیلگری فقط منوط به مباحث مالی نیست و میتواند امور فرهنگی را نیز شامل شود.
محورهای طرح «سلام همسایه» شامل مسجدمحوری، محلهمحوری، مشارکتمحوری داوطلبانه در فرایندمحوری و مسئلهمحوری است، زیرا برنامهریزان این طرح معتقد هستند چنانچه هزار مسجد موجود در شهر اصفهان فعال شود و هر مسجد برای ۲۰۰ خانه اطراف خود برنامهریزی کند، حرکتی عظیم و تحولی چشمگیر اتفاق خواهد افتاد.
وفاق و همدلی ساکنان محلات با اجرای طرح «سلام همسایه»
محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان اظهار میکند: طرح «سلام همسایه» در راستای احیا و ایجاد فرهنگهایی همچون رفتوآمد کسبه به مساجد، مطرح شدن مشکلات محله در مساجد، ایجاد وفاق و همدلی بین ساکنان محله و ایجاد کانونی برای ارتباط مردم، اجرا میشود تا مساجد به نقش محوری خود بازگردند.
وی با اشاره به اینکه اصفهان مسجدمحور بوده است، میافزاید: با تغییر سبک زندگی شهروندان، با اهداف اولیه مساجد فاصله گرفتیم که در این راستا طرح «سلام همسایه» توسط معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان اجرا میشود تا ارتباط خوب و محوری بین مساجد محلات و ساکنان و کسبه آن با این مساجد برقرار شود.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح میکند: این طرح برای کمک به رفع مشکلات ساکنان محلات و ایجاد ارتباط با همسایگان، انعکاس مشکلات به مدیریت شهری و خیران برای رفع آنها است.
وی با اشاره به نقش تسهیلگری شهرداری اصفهان در این زمینه ادامه میدهد: تحقق این اهداف، کمک اولیه میخواهد و هزینههایی دارد که قرار شده است، معاونت فرهنگی آن را انجام دهد؛ درصورتیکه این نقش را مساجد و ائمه جماعات ایفا کنند، کار مهمی است که نهادی همچون شهرداری نمیتواند، انجام دهد، زیرا این طرح اجماعی بین مساجد، بسیج مساجد، ائمه جماعات و فعالان با تمام محلات شهر است.
تاکنون ۵۰ مسجد در طرح سلام همسایه شرکت کرده است
رسول میرباقری، رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان میگوید: تاکنون ۵۰ مسجد در طرح «سلام همسایه» شرکت کردهاند که مراحل اجرای آن شامل اعلام فراخوان، برگزاری کارگاه آموزشی، انعقاد قرارداد، نظارت و پشتیبانی توسط مرکز رسیدگی به امور مساجد است، لذا امیدواریم فرایند اتفاقهای خوب فرهنگی در مساجد آغاز شود.
وی دعوت چهره به چهره بین فعالان فرهنگی مساجد و اهالی محله را روش اجرایی طرح سلام همسایه میداند و میافزاید: در این طرح با دو کلیدواژه طلایی سلام و همسایه روبهرو هستیم که «سلام» نامی از نامهای خدا است و «همسایه» ارزش والایی در سطح جامعه دارد.
رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه مسجد از صدر اسلام تا به امروز تنها محلی برای اقامه نماز نبوده است، خاطرنشان کرد: معتقد هستیم هر کاری که دولتمردان و ارگانهای دولتی و عمومی زمینه مشارکت حضور مردم را در آن ایجاد نکنند، محکوم به شکست است؛ بر این اساس در طرح «سلام همسایه» در صدد هستیم که نقشهای متعدد مساجد که در صدر اسلام توسط پیامبر اکرم (ص) تعریف شده بود را احیا کنیم.
وی با بیان اینکه در طرح «سلام همسایه» مدیریت شهری با مشارکت مراکز فرهنگی فعال در سطح مناطق پانزدهگانه درصدد دستیابی به اهداف است، گفت: محورهای طرح «سلام همسایه» شامل مسجدمحوری، محلهمحوری، مشارکتمحوری داوطلبانه در فرایند محوری و مسئلهمحوری است.
«سلام همسایه» طرحی برای ادای نذر فرهنگی مردم در مساجد
محمدرضا فلاح، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به طرح «سلام همسایه» اظهار میکند: این طرح یکی از طرحهای قابل توجه در شورای ششم بوده که بهلحاظ فرهنگی و اجتماعی برای شهر اصفهان بسیار حائز اهمیت است.
وی میافزاید: طرح «سلام همسایه» توسط شورای اسلامی شهر اصفهان به تصویب رسید که فرآیند آن را شهرداری و معاونت فرهنگی پیگیری کرده است و افتتاحیه آن در تالار خورشید با حضور رئیس امور مساجد، روحانیت معظم و مسئولان و مدیران وکانونهای فرهنگی سطح شهر اصفهان برگزار شد.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه طرح «سلام همسایه» بین همسایگانی که فاصله نزدیکی با مساجد دارند، علاقه و صمیمیت ایجاد میکند، تصریح میکند: در روایات و احادیث آمده است تا ۴۰ خانه اطراف مساجد از طرف شمال، جنوب، شرق و غرب، همسایه مساجد محسوب میشوند که بین این خانهها و مسجد حق دوطرفهای وجود دارد و با توجه به اینکه اصفهان یک شهر مذهبی است و در بیشتر محلههای آن مسجد وجود دارد، لذا تمام ساکنان و خانههای این کلانشهر همسایه مسجد محسوب میشوند.
وی تاکید میکند: تمام شهروندان باید ارتباط نزدیکی با مساجد داشته باشند، چراکه مساجد بهعنوان پایگاه فرهنگی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی محلهها میتواند در رفع بسیاری از مشکلات اجتماعی و فرهنگی، تأثیر بسزایی داشته باشد.
فلاح با اشاره به اینکه در صدر اسلام بسیاری از تجمعها و جلسات در مساجد برگزار و منجر به حل مسائل و اختلافها میشد، خاطرنشان میکند: طرح سلام همسایه منجر به ارتباط شهروندان و آشتی برخی از آنها با مساجد است و در صورت آشنایی نسل نوجوان و جوان با مساجد در واقع میتوانیم آنها را بیمه فرهنگی و مذهبی کنیم.
وی اضافه میکند: در بسیاری از محلهها افراد متخصص زیادی در رشتههای مختلف وجود دارد که هیئت امنا و امام جماعت مساجد باید این افراد در محلهها را شناسایی و با آنها در هفته برای بررسی و رفع مشکلات محله و مردم از جمله مسائل معیشتی گفتوگو کنند و در حقیقت منجر به ادای نذر فرهنگی مردم در مساجد باشد، بدین معنی که افراد متخصص در هر رشته با حضور در مساجد، تخصص خود را به هموطنان ارائه کنند.
فلاح با تاکید بر اینکه پایگاه و محوریت هر محله باید مساجد باشد، ادامه میدهد: هیئت امنا و امامان جماعت مساجد مسئولیت سنگینی را برعهده دارند، چراکه این مساجد به شرط رعایت الزامات بین دو طرف میتواند نسل نوجوان و جوان را در برابر آسیبهای اجتماعی و فرهنگی حفظ و بیمه کند.
نظر شما