به گزارش خبرنگار ایمنا، محسن رفیعیان در نشست تخصصی ارائه نتایج طرح پژوهشی رتبهبندی شهرها با رویکرد اسلامی که امروز _سهشنبه نوزدهم اردیبهشتماه_ در دانشگاه یزد برگزار شد با اشاره به اینکه یکی از مهمترین ابزارها برای مدیریت و ارتقای سطح شهرها، رتبهبندی آنها است، اظهار کرد: امروزه رتبهبندی شهرها در جهان، براساس شاخصهای متعددی انجام میگیرد. این شاخصها براساس نظام فکری و فرهنگی موجود در جوامع و اندیشههای حاکم بر سیاستها برگزیده میشود.
وی با بیان اینکه یکی از آسیبهای نظامهای رتبهبندی در جهان، وجود رویکردهای قضاوتی در طرحهای پژوهشی است، افزود: این نگاه موجب ایجاد فضای رقابتی نامناسب میان شهرها شده و به همین دلیل لازم است تا ساختارهای نظری رتبهبندی تغییر کند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یزد خاطرنشان کرد: برای پاسخ به این خلأ در اندیشههای رتبهبندی، رویکرد ترویجی جایگزین رویکرد قضاوتی شد. در این نگاه، شهرها با توجه به امکانات و محدودیتهای خود رتبه بندی میشود.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور و اهمیت چشماندازهای ملی نظیر بیانیه گام دوم انقلاب و الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت نیازمند اتخاذ رویکرد اسلامی است. این رتبهبندی با شاخصهای اسلامی انجام شده و اصلیترین نکته در رتبهبندی انسانها تقوا و ایمان است.
رفیعیان افزود: در این طرح، ۱۱ کلانشهر ایران نظیر تهران، مشهد، اصفهان، شیراز و یزد مورد ارزیابی قرار گرفتند و به دلیل وجود نداشتن رویکرد قضاوتی و توجه به رویکرد ترویجی شهرها در سه سطح دستهبندی شدند. به این ترتیب شهرهای یزد، مشهد، رشت، قم، تبریز و تهران در سطح یک، اصفهان، شیراز و اهواز در سطح دو و کرمانشاه و کرج در سطح سه قرار گرفتند.
وی ادامه داد: این دستهبندی در پنج رکن فکری-عقیدتی، وجه معیشتی شهروندان، تعاملات شهروندان، تعاملات شهر و بستر شهر مورد توجه واقع شد. نتایج پژوهش در رکن فکری-عقیدتی بیانگر نیاز به افزایش تعداد گروههای جهادی، توجه به موقوفات عام و افزایش مشارکت مردم است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یزد تصریح کرد: در رکن وجه معیشتی شهروند ایرانی، بررسیها نشان داد که توجه به افزایش پوشش بیمه تأمین اجتماعی و گسترش زیرساختهای درمانی میتواند موجب ارتقای این شاخصها شود. از سوی دیگر ارکان تعاملات شهر و تعاملات شهروندان، با توجه به ارزیابی شاخصهایی نظیر زیرساختهای فرهنگی و گردشگری، توسعه هتلها و موزهها پیشنهاد شد. در آخرین رکن نظام رتبهبندی، شاخصهایی نظیر سرانه مصرف آب، سهم خانوارها از دسترسی به برق، تعداد روزها با هوای پاک مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت.
به گزارش ایمنا، در پایان این نشست برای هر یک از کلانشهرهای کشور، سند ترویجی برای ارتقای جایگاه کلانشهر تنظیم گردید و این سند در اختیار کلانشهرها قرار خواهد گرفت تا ضمن شناسایی نقاط ضعف، اقدامات لازم بهمنظور ارتقای شاخصها انجام گیرد.
نظر شما