به گزارش خبرنگار ایمنا، گاباپنتین توسط محققان Parke-Davis طراحی شده است تا آنالوگ انتقالدهنده عصبی GABA باشد، این دارو با سهولت بیشتری میتواند از سد خونی مغز عبور کند. گاباپنتین با نام تجاری Neurontin در بازار موجود است و دارویی ضد تشنج محسوب میشود. این دارو معمولاً برای درمان تشنج پارسیل، درد نوروپاتیک، گرفتگی و سندرم پای بیقرار استفاده میشود، همچنین گاباپنتین به عنوان یکی از داروهای مهم برای درمان درد نوروپاتیک ناشی از نوروپاتی دیابتی، نورالژی پس از زونا و درد نوروپاتیک مرکزی توصیه میشود.
گاباپنتین ۱۰۰ برای چیست؟
گاباپنتین یکی از داروهای پرمصرف از گروه داروهای ضد صرع است. این دارو خط اول درمان نوعی صرع به نام صرع جزئی است. در این بیماری حملات تشنج کوتاه مدت در اثر اختلال جریان الکتریکی سلولهای یک سمت مغز رخ میدهد. از این رو علائم نیز در بخشی از بدن بروز میکند.گاباپنتین با کاهش جریان الکتریکی غیر طبیعی سلولهای مغزی به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع جهت کاهش حملات تشنج استفاده میشود. گاباپنتین در درمان دردهای مزمن ناشی از آسیب عصبی نیز تجویز میشود.این نوع درد که به درد نوروپاتیک معروف است میتواند علل مختلفی مانند دیابت یا زونا داشته باشد. علاوه بر اینها گاباپنتین برای جلوگیری از حملات میگرن نیز تجویز میشود.
نحوه مصرف گاباپنتین
- قبل از شروع به مصرف گاباپنتین یا هر بار تهیه آن، راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروخانه راهنمایی بگیرید. این دارو را همراه با غذا یا بدون آن میتوان مصرف کرد.
- برای کاهش عوارض جانبی این دارو ممکن است پزشک برای تنظیم بدن با دارو، درمان را از دوزهای کم شروع کند و بعد آن را افزایش دهد. بسیار مهم است که مطابق تجویز دکتر عمل کنید.
- دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و مدت زمان بیشتری نسبت به تجویز پزشک، این دارو را استفاده نکنید، همچنین اولین دوز این دارو را قبل از خواب مصرف کنید.
- برای اثر بهتر داروی گاباپنتین آن را در ساعات مشخص بخورید تا میزان دارو در بدنتان ثابت بماند.
- مصرف این دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید.
- اگر برای کنترل تشنج از این دارو استفاده میکنید و روزانه سه نوبت آن را مصرف میکنید، نگذارید بیش از ۱۲ ساعت از مصرف دارو بگذرد، زیرا ممکن است باعث افزایش تشنج شود.
- دوز مصرفی را هیچ وقت افزایش ندهید، زیرا وضعیت بیماری سریعتر بهبود نخواهد یافت و خطرات عوارض جانبی جدی افزایش مییابد.
تداخلات دارویی گاباپنتین
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروی گاباپنتین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. پیش از مصرف بهتر است لیست تمام داروهای مصرفیخود را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی گاباپنتین نکنید. از جمله مواردی که ممکن است با گاباپنتین تداخل داشته باشد، عبارت است از:
- آنتیهیستامین (مانند سیتریزین و دیفن هیدرامین)
- داروهای خوابآور یا ضد اضطراب (مانند آلپرازولام، دیازپام و زولپیدم)
- داروهای شلکننده عضله
- داروهای مسکن مخدر (مانند کدئین و مورفین)
- در صورت مصرف داروهایی که موجب خوابآلودگی میشوند با پزشک مشورتکنید.
گاباپنتین برای گرفتگی عضلات
به طور کلی از این دارو برای دردهای نوروپاتیک استفاده میشود. دردهایی که معمولاً بیماریهایی مانند زونا و دیابت باعث آنها میشوند. اینکه این دارو را مسکن در نظر گرفت و برای آرام کردن هر دردی از آن استفاده کرد، صحیح نیست و میتواند باعث ایجاد مشکلات متنوعی شود. گاباپنتین داروی کنترل صرع است که میتواند برای دردهای عصبی یا مشکلاتی مانند سندرم پای بیقرار هم مؤثر باشد.
آیا گاباپنتین مخدر دارد؟
از آنجایی که از این دارو برای آرام کردن دردهای عصبی استفاده میشود، معمولاً تصور میشود که گاباپنتین دارویی حاوی مواد مخدر است، اما اینچنین نیست. مکانیسم این دارو با داروهای حاوی مواد مخدر برای آرام کردن دردهای عصبی متفاوت است. البته گاهی برخی افراد این دارو را سو مصرف میکنند و نسبت به آن اعتیاد پیدا میکنند.
اثر گاباپنتین بر اعصاب
گاهی ممکن است که گاباپنتین بر سیستم اعصاب مرکزی اثر داشته باشد، برخی از اثرات جانبی آن شامل موارد زیر هستند:
- گیجی
- خواب آلودگی
- افکار نامعقول
- افسردگی
- اختلال در راه رفتن
- فراموشی
- احساسات ناپایدار
- مشکل در صحبت کردن
- رفتار عصبانی و پرخاشگرانه
- لتارژی
- اختلال حافظه
عوارض جانبی گاباپنتین چیست؟
عوارض شایع
- خواب آلودگی
- خستگی
- سرگیجه
- مشکلات بینایی مانند تاری دید
- سردرد احتمالی
- خشکی دهان
- احساس تهوع
- تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال
- افزایش وزن
عوارض نادر و مهم
در موارد کمی مصرف گاباپنتین همراه با مواردی نظیر مشکلات خونی جدی یا اختلال در عملکرد پانکراس و کبد بوده است. با اینکه این عوارض نادر میباشند، در صورت معده درد شدید همراه با تهوع (احتمال اختلال و التهاب در پانکراس)، لکههای قرمز پوستی، التهاب دهان یا صورت (علائم حساسیت دارویی)،زردی پوست یا چشم (احتمال اختلال در کبد) و خونریزی یا کبودی غیرطبیعی (احتمال مشکلات خونی) بهسرعت پیش از مصرف نوبت بعدی دارو، به پزشک خود مراجعه کنید.
این دارو میتواند عوارض نادر و مهمی داشته باشد که پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم است. در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد، خشکی و التهاب چشم و بروز لکههای قرمز پوستی بهسرعت به پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
نظر شما