کمبود ۹۸۸ پزشک در بخش خصوص و دولتی استان اصفهان

معاون اجرایی معاونت بهداشت استان اصفهان گفت: در حال حاضر با کمبود ۹۸۸ پزشک، ۹۴۴ ماما و ۵۵۵ مراقب سلامت در بخش خصوصی و دولتی سطح استان اصفهان مواجه هستیم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، غفور راستین امروز -سه‌شنبه دوازدهم اردیبهشت‌ماه- در نشست خبری هفته سلامت با اصحاب رسانه با بیان اینکه نقش سلامت در جامعه و معیار ارزیابی سازمان بهداشت جهانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اظهار کرد: شعار هفته سلامت امسال "سلامت برای همه با پزشک خانواده" است، پزشک خانواده از سال ۸۴ در جمعیت زیر ۲۰ هزار نفر روستایی آغاز شد، این در حالی است که طی دو سال اخیر بیمار با برگه به نظام درمان ارجاع داده می‌شد.

وی افزود: بسیاری از زمان‌ها نمی‌دانستیم بیمار چه خدماتی دریافت کرده است و به صورت طبیعی اطلاعات بیمار از دست پزشک مرکز خارج می‌شد، اما در حال حاضر آمادگی اجرای سطح پیشرفته‌ای از نظام ارجاع را داریم که این مهم در بستر IT و سطح درمان برای جمعیت بالای ۲۳ هزار نفر فراهم است.

معاون اجرایی معاونت بهداشت استان اصفهان تصریح کرد: این در حالی است که حدود ۸۰ درصد از ارجاع‌ها تا سال ۱۴۰۱ از بستر IT استفاده کردند، این در حالی است که از زمانی که وارد نظام ارجاع شدیم این مهم به صورت علمی و منطقی اجرا نشد، از این رو بنای این کار ابتدای سال ۱۴۰۱ گذاشته شد که بستر IT فراهم شود تا به خودی خود بیمار از فضای بیمه استفاده کند و به راحتی نوبت‌گیری و به پزشک مدنظر ارجاع شود.

وی با بیان اینکه اولین معیار سازمان بهداشت جهانی برای ارزیابی کشورها، شاخص سلامت آن کشور است، گفت: شاخص سلامت مدنظر سازمان بهداشت جهانی سلامت برای همه مردم و میزان اجرای برنامه‌های منتهی به سلامت یک انسان است، که این مهم شعار همه است.

راستین افزود: محور و مبنای اصلی اقدامات ما قرآن است که ۱۴۰۰ سال پیش بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است، همچنین خداوند می‌فرماید اگر منجر به فوت انسانی شوید انگار همه انسان‌ها را از بدو خلقت تا قیامت کشته‌اید و اگر تلاش کنید انسانی را از مرگ نجات دهید، ثواب تمام انسان‌ها را در پرونده اعمالتان ثبت می‌کنم. از این رو این مهم ارزش کار ما در حوزه بهداشت است تا نفسی را از مرگ نجات دهیم.

وی با اشاره به اینکه طرح نظام ارجاع پزشک خانواده از روز گذشته در گلپایگان و خوانسار آغاز شده است، ادامه داد: بر اساس فازبندی انجام شده مراکز و شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر در این طرح پوشش داده می‌شوند.

معاون اجرایی معاونت بهداشت استان اصفهان گفت: زمانی که شعار سلامت برای همه می‌دهیم و مدعی هستیم عدالت را اجرا می‌کنیم تنها راه آن اجرای نظام ارجاع پزشک خانواده است، این در حالی است که اگر منابع مالی و نیروی انسانی آن تأمین نشود در نهایت با شکست مواجه خواهد شد.

اگر بخواهیم نظام ارجاع و پزشک خانواده را به صورت کامل اجرا کنیم با کمبود ۹۴۲ ماما مواجه هستیم

وی با اشاره به آمار نیازهای نیروی انسانی برای اجرای این طرح در سطح استان اصفهان، اضافه کرد: با وجود تعداد پزشکانی که در نظام سلامت در سطح استان داریم، اگر بخواهیم نظام ارجاع و پزشک خانواده را به صورت کامل اجرا کنیم با کمبود ۹۴۲ ماما مواجه هستیم، همچنین در صورت اجرای این نظام اگر به ازای هر پزشک سه هزار نفر جمعیت را تعریف کنیم ۵۵۵ مراقب سلامت در بخش خصوصی و دولتی کم داریم.

راستین گفت: برای جبران پزشک باید ظرفیت آن‌ها را افزایش داد، یا اینکه به ازای هر پزشک شش هزار نفر جمعیت را تعریف کنیم، همچنین تعداد مراقبان سلامت و هزینه حق‌الزحمه را افزایش دهیم و پزشک جذب کنیم.

وی تصریح کرد: در حال حاضر با کمبود ۹۸۸ پزشک در بخش خصوصی و دولتی سطح استان اصفهان مواجه هستیم، اگر تعداد ماما، پزشکان و مراقبان سلامت را در یکدیگر ادغام کنیم با کمبود نیروی انسانی در سطح استان مواجه می‌شویم.

معاون اجرایی معاونت بهداشت استان اصفهان اظهار کرد: بر اساس مصوبه و تفاهمنامه‌ای که داریم مجری اصلی پرداخت هزینه‌ها بیمه‌ها به ویژه بیمه سلامت است، یعنی پزشک وارد عمل شده و با بیمه‌ها قرارداد می‌بندد و مبلغ تعیین شده را تفاهم می‌کند، سپس پزشک تحت پوشش بیمه‌ها، دو مراقب سلامت را استخدام می‌کند و مردم برای تشکیل پرونده سلامت به پزشک مراجعه می‌کنند.

وی ادامه داد: متناسب با پزشکی که در منطقه وجود دارد با گروه‌بندی که انجام می‌شود هر خانواده یک پرونده سلامت دارد و هر جای کشور با ارائه کد ملی می‌تواند از پرونده سلامت و نظام ارجاع و مزایای خاص آن برخوردار شود.

تفاوت نظام ارجاع و غیرارجاع

راستین گفت: تفاوتی که در نظام ارجاع و غیرارجاع وجود دارد این است که هر فردی که وضعیت مالی مناسبی دارد و نظام ما را مراعات نمی‌کند، اجباری به اجرا برای وی وجود ندارد و آن فرد می‌تواند به متخصص مراجعه و هزینه را پرداخت کند، اما عامه مردم و درصد زیادی از آن‌ها این توان را ندارند، از این رو در نظام سلامت پرونده تشکیل می‌دهند و مراقبت‌ها و پیشگیری‌ها را فرا می‌گیرند و سبک زندگی خود را تغییر می‌دهند.

وی اضافه کرد: اگر بیماری نیاز به ارجاع و سطح دو برای درمان داشت از نظام ارجاع با هزینه بسیار کم (زیر ۱۰ درصد و در برخی مراکز درمان رایگان) استفاده می‌کند، از این رو قبل از ارجاع بیمار در سیستم برای وی نوبت گرفته می‌شود و اگر این فرد به هر تخصصی در نظام سلامت نیاز داشته باشد آن فرد ارجاع‌دهنده و پزشک برای بیمار نوبت می‌گیرد که چه زمانی و با کدام متخصص به کجا مراجعه کند.

معاون اجرایی معاونت بهداشت استان اصفهان خاطرنشان کرد: اقدامی که در IT در حال انجام است این بوده که ۱۰ درصد حق فرانشیز را در مرکز جامع سلامت که ارجاع‌دهنده است توسط پذیرش مرکز، دریافت و به حساب بیمارستان واریز می‌شود، یعنی فرد این ضمانت را برای خود پیدا می‌کند که به پزشک مراجعه کند، زیرا پنج تا ۱۰ درصد حق ویزیت را پرداخت کرده و نوبت خود را مراعات می‌کند و به پزشک مراجعه می‌کند و اگر از سطح دو به سطح دیگری نیاز داشته باشد، این بستر در IT برای وی فراهم است.

کد خبر 658545

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.