به گزارش خبرنگار ایمنا، در پی اصلاح سیاست ارز ترجیحی و اجرای طرح مردمی سازی یارانهها در اردیبهشت ماه سال گذشته، دولت به منظور حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکننده نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده درب واحدهای پرورشی را ۴۵ هزار تومان و گوشت مرغ را ۶۳ هزار تومان برای مصرفکنندگان تعیین کرد که در طول سال گذشته در بیشتر مواقع قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ با قیمتهایی کمتر از نرخ مصوب نیز عرضه میشد.
از ابتدای هفته گذشته، قیمت مرغ زنده درب واحدهای پرورشی و گوشت مرغ در بازار روند افزایشی به خود گرفت تا جایی که قیمت هر کیلوگرم از این محصول در بازار بین ۷۲ تا ۸۵ هزار تومان به فروش میرسد؛ البته برخی واحدهای خردهفروشی نیز هر کیلوگرم مرغ را تحت عنوان مرغ زربال و ثمین با قیمتهای بالاتر نیز عرضه میکنند که به گفته مسئولان امر گران فروشی است.
قیمت هر شانه ۳۰ تایی تخم مرغ مارک دار نیز بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان، هر کیلوگرم ماهی قزلآلا بین ۱۰۰ تا ۱۴۶ هزار تومان، هر کیلوگرم گوشت قرمز گوساله مخلوط بین ۳۴۰ تا ۳۶۵ هزار تومان، ران گوساله بین ۳۷۰ تا ۳۹۰ هزار تومان، شقه گوسفندی بیت ۳۶۰ تا ۳۹۵ هزار تومان، ران گوسفندی ۴۰۰ تا ۴۴۰ هزار تومان، راسته گوسفندی بین ۳۷۰ تا ۳۹۰ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۴۴۰ هزار تومان، سردست و راسته گوسفندی بین ۳۸۰ تا ۳۹۰ هزار تومان است.
همچنین هر کیلوگرم گوشت گوساله منجمد به قیمت دولتی ۱۵۰ هزار تومان، گوسفندی منجمد بین ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تومان و گوشت گوسفندی گرم بین ۲۳۰ تا ۲۵۰ هزار تومان به عرضه میشود.
به گفته «مهدی یوسفخانی» رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی افزایش قیمت مرغ بیش از ۸۰ هزار تومان در بازار ناشی از عدم رعایت قیمتها در واحدهای تولیدی است؛ بنابراین فروش مرغ گرم بیش از نرخ مصوب تخلف محسوب میشود.
وی میگوید: اکنون مرغ منجمد با قیمت هر کیلوگرم ۴۵ هزار تومان در مغازهها به میزان کافی وجود دارد، زیرا توزیع گسترده آن در واحدهای صنفی و میادین میوه و ترهبار شروع شده است.
این در حالی است که در شانزدهم فروردین ماه امسال، «سید محمد آقامیری» رئیس سابق سازمان دامپزشکی کشور از صدور مجوز بهداشتی واردات ۵۰ هزار تن گوشت مرغ گرم به منظور تنظیم بازار این محصول خبر داد.
وی، دلیل ناگزیری واردات گوشت مرغ گرم را تقاضای بازار برشمرد و تصریح کرد: از آنجایی که گوشت مرغ گرم در بازار تقاضای زیادی دارد، وزارت جهاد کشاورزی واردات گوشت گرم مرغ را در دستور کار خود قرار داده است.
افزایش قیمت گوشت مرغ مقطعی است
محمدرضا صدیق پور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه علت افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار را وقفه یک هفتهای تولید جوجه یکروزه در اسفندماه سال ۱۴۰۱، حذف برخی گلههای مرغ مادر مولد و کمبود نهادههای دامی دانست و افزود: اکنون آثارش در این بازه زمانی نمایان شده است، زیرا در اسفندماه سال گذشته تولید جوجه یکروزه به ۹۰ میلیون قطعه رسید؛ در حالی که نیاز مرغ فروردین ماه نیز باید در نظر گرفته میشد.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از علتهای افزایش قیمت مرغ افزایش تمام شده هزینههای تولید است و انتظار میرود دولت برای آن تدبیری بیندیشد زیرا اکنون قیمت تمامشده مرغ زنده حدود ۵۰ هزار تومان و گوشت مرغ برای مصرفکنندگان بین ۶۸ تا ۷۰ هزار تومان است و نرخهایی بیش از این گرانفروشی محسوب میشود.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه تصریح کرد: به طور قطع افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار مقطعی است و بهزودی به روال عادی باز میگردد، زیرا اکنون میزان جوجهریزی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیون قطعه انجام میشود.
صدیق پور گفت: در پی اصلاح سیاست ارز ترجیحی و اجرای طرح مردمی سازی یارانهها در اردیبهشت ماه سال گذشته، قرار بود دولت شرایطی را برای تولیدکنندگان رقم بزند که این مهم رخ نداد به طوری که طی هفت ماه گذشته تولیدکنندگان جوجه یکروزه محصول تولیدی خود را ۳۰ درصد زیر قیمت واقعی تولید به فروش رساندهاند.
وی تاکید کرد: قبل از اجرای طرح مردمی سازی یارانهها قیمت هر قطعه جوجه یکروزه بین شش تا هشت هزار تومان بود که با اجرای این طرح قیمت جوجه یکروزه به ۱۵ هزار تومان رسید، اما به دلیل مشکلات در تولید، هر قطعه جوجه یکروزه را سه هزار و ۵۰۰ تومان خریداری میکردند.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه قیمت جوجه یکروزه را وابسته به قیمت گوشت مرغ دانست و اظهار کرد: با افزایش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ در بازار قیمت هر قطعه جوجه یکروزه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان به فروش میرسد.
صدیق پور با بیان اینکه در واقع صنعت جوجه یکروزه ضرر و زیان داده است، گفت: با توجه به حل مشکل نهادههای طیور و روال عادی روند تولید در فروردین ماه بهزودی بازار این محصول به شرایط عادی باز میگردد و جای نگرانی نیست.
مشکلات تأمین مرغ منجمد برای فروشگاهها
علاوه بر کاهش تولید، تأمین نیاز فروشگاهها که در قالب توزیع مرغ منجمد پوشش داده میشد نیز مشکلاتی دارد، گزارشهایی که در استانها و سطح تهران وجود دارد این است که برخی از میادین و فروشگاهها مرغ منجمد دریافت نمیکنند، یا به اندازه کافی دریافت نمیکند.
گزارشهایی وجود دارد که برخی میادین که نیاز سهمیه مرغ منجمدشان ۱۰۰ تن بوده است، فقط ۱۰ تن دریافت کردهاند.
کشور ما سال هاست در تولید مرغ علاوه بر اینکه خودکفا است بعضاً صادرات هم داشته است، تولید مرغ در کشور به ۲.۵ میلیون تن هم رسیده بود و گفته میشد که ظرفیتهای بسیار بالاتری هم وجود دارد به طوری که جایگاه دهم دنیا را در تولید کسب کرده بود.
در سال مهار تورم و رشد تولید قرار داریم، به گفته کارشناسان مشکلات تأمین و گرانی نهاده، عدم مدیریت در جوجهریزی که خود را به صورت کمبود در بازار یا اشباع بازار، نشان میدهد و استفاده نکردن از ظرفیتهای بخش خصوصی و تشکلها، از عمده مشکلاتی است که اکنون گریبان تولید و بازار مرغ را گرفته و موجب رشد قیمت در بازار شده است اما در صورت توجه دولت به این مفاهیم، قطعاً در کنار مدیریت قیمت مرغ، میتوانیم صادرکننده خوبی در این ماده غذایی باشیم.
نظر شما