به گزارش خبرنگار ایمنا سید مجتبی خیالمالحسینی، امروز_دوشنبه بیست و یکم فروردینماه_ در سلسله نشستهای «فیلمخانه» اظهار کرد: از سال ۱۳۸۷ تاکنون فعالیت در حوزه مستند و فیلم به همراه «گروه فرهنگی هنری رهوا» رادارم، فیلم به تهیهکنندگی سید مجتبی خیام الحسینی و تصویربرداری روحالله جوانی، در ۱۵ سال اخیر توفیق حاصلشده که بخش اعظم فعالیتمان در حوزه دفاع مقدس بوده است.
وی ادامه داد: از قهرمانان دفاع مقدس خیلی غافل بودیم، سالها پیرامون افراد در حوزه دفاع مقدس فیلم ساختهشده اما بعضی شخصیتها بهاندازهای بزرگ و رازدار هستند که نزدیک شدن به آنها خیلی سخت است، از ده سال گذشته تاکنون تلاش شده که اثری در خصوص شهید خرازی بسازیم.
کارگردان فیلم آستین خالی با اشاره به مقالهای از شهید مطهری به نام بزرگی و بزرگواری روح تصریح کرد: بسیاری افراد به خاطر شرایط مختلف روح بزرگی دارند، برخی علاوه بر اینکه روح بزرگی دارند بزرگوار هم هستند، آدمهایی که میتوانند علاوه بر بزرگی روح آنقدر خشوع داشته باشند که همه را محصور کنند، این فرآیندی بود که به سالها تجربه در حوزه دفاع مقدس نیاز داشت، باید سالها پیرامون عملیاتها و همرزمان شهید خرازی میخواندیم تا فضایی را که شهید خرازی فرماندهی میکرده را درک کنیم.
وی افزود: به مناسبت شهید خرازی فضایی شکل گرفت و همهچیز دستبهدست هم داد تا این کار را بسازیم، یکی از ویژگیهای کار در حوزه شهدا این است که یک دستیار خوب و قوی هم در کنار خودتان دارید، اگر زندهبودن شهدا را درک کنیم در چنین کارهایی که فشار زیادی همداریم روح این عزیزان را کنارمان حس میکنیم و کمک میکنند.
خیالم الحسینی با اشاره به اینکه اولین نفری که برای این پروژه مصاحبه کردیم، مسئول گلستان شهدا بود، ادامه داد: به طور تقریبی با ۳۰ نفر مصاحبه در ۶۰ ساعت گرفتیم، میدانستیم کار بسیار سختی در پیش رودارم زیرا اینکه سالها از وقایع گذشته و بخشی از چالش ما راستینگاری این وقایع بود.
وی اظهار کرد: از شهید خرازی چند کتاب و مستند کارشده بود، بارزترین آنهم مستند شهید آوینی بود، ایشان به زیبایی از ابتدای زندگی شهید را به تصویر کشیده است، به همین دلیل تصمیم گرفتیم به خاطراتی بپردازیم که تابهحال پرداخته نشده و با این خاطرات به زوایای درونی شهید خرازی بپردازیم، تلاش ما این بود که اگر این مستند مورد استقبال مخاطب قرار گرفت در کنار سایر آثار شهید خرازی یک مجموعه کامل شود.
دفاع مقدس خوب نشان داده نشده است
فرزان معظم، تحلیلگر سینما اظهار کرد: برنامهریزی هفته هنر انقلاب اسلامی است اتفاق خیلی خوبی است، در حقیقت این نمایش فیلم بهانهای برای بزرگداشت شهید آوینی است.
وی ادامه داد: با مستندی روبهرو هستیم که هدف آن آشنایی افراد بازندگی یک قهرمان است، ابتدا باید ببینیم فیلم به چه اندازه توانسته مخاطب را جذب کند، بار اصلی فیلم و چیزی که فیلم را خوب پیش میبرد تصاویر آرشیوی است که مدیون عزیزانی هستیم که در آن زمان تصاویر را ثبت کردهاند.
پرداختن به شهدا دیر اتفاق افتاد
این تحلیلگر سینما خاطرنشان کرد: از زمان شهادت شهید خرازی تا سال ۱۴۰۱ که فیلم ساختهشده فاصله زیادی است، ما از این شهدا کم نداریم، پرداختن به این شهدا دیر اتفاق افتاده ولی هنوز هم فرصت است، باید شرایط فراهم شود تا به نسل جوان معرفی شوند، پرهیز کنیم از اینکه نام شهید را بهعنوان یک مکان جغرافیایی ببینیم.
وی افزود: چیزی که بر من بیشازحد تأثیر گذاشت صداقت و لحن خودمانی که حاج کریم در فیلم هنگام بیان خاطرات بود مانند زمانی که از مراسم عروسی تعریف میکرد، فضایی بود که شهید خرازی را واقعی معرفی میکرد.
معظم گفت: با فیلمی روبهرو هستیم که باید ناخودآگاه آن شخصیت را بپذیریم، خیلی جذاب میشد اگر ببینیم چه اتفاقی میافتد که جوانی که در مدرسه نمونه درس میخواند چه تحولی در او شکل میگیرد و منجر میشود به آشنایی باشخصیتی به نام شهید خرازی، که ما این را در فیلم نمیبینیم.
وی تصریح کرد: افراد دوست دارند وقتی با یک قهرمان روبهرو میشوند بدانند پیشینه این فرد کجاست؟، برای نسل جوان این موضوع اهمیت زیادی دارد.
این تحلیلگر سینما در پاسخ به این پرسش که آیا دفاع مقدسدر این سالها خوب نشان دادهشده، مطرح کرد: خوب نشان داده نشده، اگر خوب معرفیشده بود این سوال مطرح نمیشد که چرا دفاع مقدس؟، یکی از اشکالات این است که در این فیلمها تکیه بیشتری بر جلوههای ویژه داریم، اگر دفاع مقدس را در بطن زندگی مردم نگاه کنیم و اتفاقاتی که بعدش میافتد را مدنظر قرار دهیم میتوانیم با آثار خوبی روبهرو شویم، مانند فیلم «کیلومتر ۵» که شاید اسم فیلم را هم نشنیده باشید.
نظر شما