سرهنگ اصغر زارع در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: به طور معمول رانندگان میتوانند برای اطلاع از سرعت اتومبیل خود به سرعتسنج نگاه کنند، اما وقتی سایر جنبههای تکلیف رانندگی مستلزم دقت دیداری است، ممکن است راننده ناچار شود بدون نگاه کردن به سرعتسنج سرعت اتومبیل را تعیین کند.
وی افزود: شواهد فراوانی در دست است که رانندگان بدون نگاه کردن به سرعتسنج میتوانند سرعتهای عادی را به خوبی تخمین بزنند، اما هنگامی که شنوایی محدود شود، همواره سرعت اتومبیل را حدود هشت کیلومتر کمتر تخمین میزنند.
رئیس پلیس راه استان اصفهان ادامه داد: عامل دیگری که در داوری ادراکی راننده در مورد سرعت تأثیر دارد، پدیده انطباق است. در رانندگی بازتاب انطباق آن است که وقتی راننده در گذشته با سرعت بالاتری انطباق یافته باشد، سرعت خود را پایینتر برآورد میکند و هرگاه با سرعت پایینتری انطباق یافته باشد، سرعت خود را بالاتر تخمین میزند؛ بنابراین وقتی رانندگان سرعت خود را کاهش میدهند با سرعتی بیش از آنچه میپندارد حرکت میکنند. در این وضعیت و سایر وضعیتهای رانندگی، ممکن است شخص با سرعتی بالاتر از سرعت مجاز حرکت کند و در نتیجه، احتمال وقوع حادثه افزایش یابد.
وی گفت: داوری درباره سرعت نسبی اتومبیل جلویی شامل ادراک تغییرات فاصله بین دو وسیله نقلیه و تغییرات زاویه دید (اندازه) اتومبیل جلویی است. افراد در تشخیص اینکه به اتومبیل جلویی نزدیک یا از آن دور میشوند، خوب عمل میکنند، اما از تعیین آهنگ واقعی نزدیک شدن به وسیله نقلیه جلویی عاجز هستند. تشخیص این نکته که آهسته به اتومبیل جلویی نزدیک میشویم یا تند، دشوارتر از تشخیص این نکته است که به اتومبیل جلویی نزدیک یا از آن دور میشویم.
وی تصریح کرد: بسیاری از حوادث رانندگی بر اثر ادراک نادرست آهنگ نزدیک شدن رخ میدهند. به طور معمول دلیل تصادف آن است که اتومبیل عقبی میخواهد اتومبیل جلویی را که متوقف شده یا سرعت خود را کاهش داده است، دور بزند، اما فاصله با اتومبیل جلویی را درست تخمین نزده است؛ در چنین وضعیتی به طور معمول راننده اتومبیل عقبی متوجه نزدیک شدن به اتومبیل جلویی میشود، اما خیلی دیر این اتفاق روی خواهد داد.
سرهنگ زارع خاطرنشان کرد: علت مهم در وقوع این حوادث آن است که انتظار میرود وسیله نقلیه جلویی با سرعتی معقول حرکت کند؛ این انتظار بر فرایند ادراک غالب، به تفسیر نادرست وضعیت منجر و باعث بروز حوادث ناگواری در رانندگی میشود.
نظر شما