به گزارش خبرنگار ایمنا، هسته اولیه پایگاههای میراث ملی و جهانی در قالب پایگاههای باستانشناسی همچون شوش، تخت جمشید، هگمتانه و سیلک حدود یک قرن پیش شکل گرفت. پس از اتمام جنگ تحمیلی، گسترش پایگاهها در دهه ۷۰ آغاز شد؛ سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۶ با فعالیت هماهنگ و مستمر ۶۵ پایگاه در قالب ملی و جهانی، سالهای رشد و شکوفایی پایگاهها به شمار میرود.
تفکیک پایگاهها به صورت ملی و جهانی طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ صورت گرفت و پس از آن در سال ۱۳۹۲ مورد بازنگری و ساماندهی مجدد قرار گرفت. درحالحاضر ۹۸ پایگاه ملی و ۲۶ پایگاه جهانی در قالب ۴۶ مکان در کشور در حیطه پژوهش، حفاظت، معرفی و مرمت به صورت چندرشتهای فعالیت دارند.
بهرهمندی از ظرفیتها و توان علمی و تخصصی، ضمن ارتقای حفاظت از اصالت، تمامیت و ارزشهای برجسته آثار فرهنگی-طبیعی پایگاهها، زمینه ترویج و انتقال آن به نسلهای آینده از اهداف پایگاههای میراث جهانی و ملی در چهارچوب مدیریت یکپارچه و نظاممند است که در کنار انجام این رسالتها وظیفه فراهم آوردن شرایط بازدید برای گردشگران را بر عهده دارند.
فعالیت پایگاههای میراث ملی و جهانی در نوروز ۱۴۰۲
رضا سامه اظهار کرد: نوروز غنیترین میراث آئینی برخاسته از فرهنگ ملی و رمضان مهمترین نماد فرهنگ اسلامی سرزمین ما ایران است. تقارن این دو امر باشکوه در تقویم، از نادرترین رویدادهای روزگار ماست که تازگی طبیعت و نشاط معنویت را توأمان در زندگی جاری میسازد و حضور در عرصه تمدنی این سرزمین در ظرف زمانی این تلاقی، زمینهساز ظهور والاترین ارزشهای جامعه در قالب فرهنگ متعالی ایرانی و اسلامی است.
وی افزود: پایگاههای میراث فرهنگی به مثابه میزبان این حضور، از یک سو پرچمدار معرفی و ترویج ارزشها و از سوی دیگر مسئول حفاظت از نمادهای هویتی آن در سراسر این مرز و بوم هستند که هریک جلوهای از این امر باشکوه را به نمایش میگذارند. اداره کل پایگاههای میراث ملی و جهانی بر خود میبالد که در امتداد رسالت همیشگی خود در سال جاری، دوباره این توفیق را داشت که با تمهیدات مؤثر، برگ تازهای از خدمات خود را به مردم سرافراز و قدرشناس ایران عزیز تقدیم کند و همچنان بر عهد خود مبنی بر شکوفایی فرهنگ در حین انجام مسئولیت خطیر حفاظت از آثار تاریخی و تمدنی پایبند و استوار است.
مدیرکل پایگاههای میراث ملی و تصریح کرد: اقبال فراگیر و بیهمتای مردم به بازدید از اماکن تاریخی و فرهنگی و نیز گوناگونی برنامههای فرهنگی پایگاهها در روزهای نخستین، نویدبخش رویداد بهار راستین در حوزه مأموریتی است و اصلاح برخی کاستیها و نارساییها در حین میزبانی، نشان از پویایی مستمر این نهاد است.
وی در ادامه به برنامهریزیهای صورت گرفته برای نوروز اشاره کرد و گفت: برگزاری آئینهای دیرین با رویکردهای نوین و برنامههای ویژه نوروز در بیش از یکصد پایگاه میراث ملی و جهانی، تا آن اندازه وسیع و گسترده بوده است که در قالب برنامهها و فعالیتهای فرهنگی پیش از نوروز و برنامه و فعالیتهای فرهنگی و نوروزی دستهبندی شده است.
سامه گفت: برگزاری مراسم آئینی روز درختکاری، برنامههای متناسب با روز ولادت حضرت قائم (عج) در نیمه شعبان، برگزاری آئین شاهنامهخوانی به مناسبت پایان سرایش شاهنامه، برگزاری سراسری آئین پاکسازی پایگاههای میراث ملی و جهانی با مشارکت جوامع محلی و سمنها و برگزاری برنامههای متناسب با روز جهانی شادی در روز ۲۹ اسفندماه از جمله رئوس کلی اقدامات و برنامههای پیش از نوروز است.
بیشترین تعداد بازدید کننده از پایگاههای میراث ملی و جهانی
سامه اضافه کرد: استانهای فارس، اصفهان، کرمان، کرمانشاه و خراسان رضوی به ترتیب بیشترین تعداد بازدید کننده از پایگاههای میراث ملی و جهانی را دارا بودهاند. استانهای فارس، اصفهان، کرمان، کرمانشاه و کرمان و خراسان رضوی به ترتیب پانصد و بیست و یک هزار و نهصد و دوازده نفر، چهارصد و سی و هفت هزار و دویست و بیست و سه نفر، یکصد و پنجاه و سه هزار و پانصدو چهار نفر، یکصد و سی و چهار هزار و دویست و هشت نفرو یکصد و سی و سه هزار و دویست و پنجاه و نه نفر پنج استان برتر به لحاظ بیشترین میزان بازدیدکننده هستند.
وی افزود: در میان پایگاههای ملی و جهانی در سراسر کشور نیز پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با ۲۶۱ هزار و چهل و نه نفر بیشترین بازدیدکننده را به خود اختصاص داده است. پس از آن به ترتیب مجموعه میراث جهانی میدان امام (ره)، میراث جهانی باغ فین کاشان و میراث جهانی پاسارگاد قرار دارند.
نظر شما