آینده نامعلوم طلا در ۱۴۰۲ / التهاب طلا در سال گذشته به‌علت اتفاقات جهانی

طلا از پرنوسان‌ترین بازارهای سال ۱۴۰۱ بود که اگرچه در ایران با شدت زیادی همراه شد، اما در جهان هم فراز و نشیب زیادی را پشت سر گذاشت و هر بار موجب غافلگیرکردن فعالان در این سال می‌شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، مسیر پر نوسان طلا در سال گذشته از نیمه دوم سال با شدت بالایی اوج گرفت، به طوری که این فلز گرانبها با تأثیرپذیری از اتفاقات خارجی و داخلی، گرانی بی‌سابقه‌ای را تجربه کرد. با ورود به سال ۱۴۰۱ سکه با قرارگیری در کانال ۱۲ میلیون تومان، تاختن را آغاز و تا پایان نیمه اول، خود را به ۱۵ میلیون تومان رساند.

تقریباً از اواسط پاییز سال گذشته بود که هم‌زمان با اوج گرفتن دلار، طلا و سکه هم شیب افزایشی خود را آغاز کرد، این چنین که سکه کانال ۲۰ میلیون تومان را هم پشت سر گذاشت و در یکی دو ماه پایانی سال تا ۳۷ میلیون تومان پیش رفت.

در این حال، با تغییر و تحولاتی در روابط بین‌المللی مانند سفر رافائل گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی به ایران و از سرگیری ارتباطات ایران و عربستان، دلار فروکش کرد و درنتیجه سکه هم به کانال ۲۰ میلیون تومان بازگشت.

درمجموع افزایش نرخ ارز، طلا و سکه در سالی که گذشت ناشی از افزایش تورم، تحریم‌های بین‌المللی و ممانعت از ورود ارز به کشور، بلاتکلیفی برجام و بی‌تفاوتی بازارها نسبت به اخبار آن و کسری بودجه دولت می‌شد، اکنون سوال اصلی آن است که چشم‌انداز طلا در سال پیش رو و سناریوهای احتمالی برای مسیر این فلز گرانبها کدام است؟

سرنوشت طلا در دست کدام عامل است؟

از نقطه‌نظر عده‌ای از مسئولان مربوطه، با توجه به اطلاعیه جدیدی که بانک مرکزی درباره گشایش‌های جدید ارزی پس از توافق با عربستان و امارات ارائه کرده است، همچنین با اعلام اینکه این بانک در نوروز در راستای مدیریت عملیات ارزی تعطیل نیست و با توجه دیپلماسی اقتصادی دولت از طریق ایجاد کانال‌های مالی جدید و ایجاد خطوط اعتباری و سرمایه‌گذاری کشورهای عربی، به نظر می‌رسد روزنه‌هایی از امیدواری و چشم‌انداز روشنی برای ارز و به تبع آن طلا به وجود آمده است.

از طرفی هم نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران اظهار می‌کند: مردم دیگر زیاد منتظر کاهش یا افزایش خاصی در بازار نباشند، با توجه به ثبات نسبی و اینکه بازار هیچ‌گونه التهابی ندارد و روال عادی را طی می‌کند، مردم می‌توانند مبادلات خود را در رابطه با خرید مصنوعات طلا و سکه انجام دهند.

وی تصریح می‌کند: البته نمی‌دانیم در آینده چه می‌شود! باید ببینیم اونس جهانی طلا، قیمت دلار و عرضه و تقاضا در بازار به چه شکل خواهد بود، اگر عرضه توسط بانک مرکزی زیاد شود، کاهش بیشتر قیمت‌ها و حباب سکه را شاهد خواهیم بود.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره توافق ایران و عربستان به ایمنا می‌گوید: خبرهای سیاسی اقتصادی می‌تواند نقش مهمی برای کاهش التهاب، ثبات و کاهش قیمت‌ها داشته باشد. این توافق نیز نقش محوری در کاهش قیمت طلا و سکه ایفا کرده است.

واقعیت آن است که اغتشاشات جهانی، نرخ تورم و میزان عرضه و تقاضا از متغیرهایی است که قیمت طلا را به طور جهانی تحت تأثیر خود قرار می‌دهد اما در ایران آنچه بیش از هر مورد تعیین کننده قیمت طلا است، انس جهانی و دلار بوده که به طور مستقیم بر این بخش، تأثیرگذار است، به طوری که در وهله نخست، قیمت دلار از اصلی‌ترین فاکتورهای تعیین کننده و از مهم‌ترین عوامل برای رشد طلا محسوب می‌شود و پس از آن قیمت انس جهانی طلا تأثیرگذاری مستقیمی بر بهای طلا دارد.

همچنین شرایط جهانی و بحران‌های سیاسی هم از دلایلی است که موجب بی‌اعتمادی مردم به دیگر بازارها و افزایش تقاضا برای خرید طلا می‌شود و قیمت این فلز ارزشمند را افزایشی می‌کند. حتی گاهی کارشناسان هم توصیه به خرید طلا در زمان‌های بحرانی کرده و معتقدند بهترین اقدام برای سرمایه‌گذاری در این شرایط، خرید طلا است.

اما تورم عاملی دیگر است که نه فقط برای تعیین نرخ طلا بلکه برای انواع کالاها مؤثر است، به طور معمول پس از هر تورمی، طلا پیشتاز گرانی‌ها شده و قیمتش بالا می‌رود.

هم‌زمان با موارد اشاره شده، میزان عرضه و تقاضای طلا هم از عوامل تأثیرگذاری است که قیمت‌ها را مشخص کرده و شرایط یک بازار را رقم می‌زند. به هر مقدار عرضه بیشتر و تقاضا کمتر باشد آن بازار آرام تر و هرچه تقاضا بالاتر برود و در برابر عرضه کمتر باشد، بازار نابسامان‌تر می‌شود.

جدای از همه دلایل گفته شده، آنچه بیش از هر مورد سرنوشت طلا را در سال آینده مشخص خواهد کرد، به توافقات بین‌المللی ایران با دیگر کشورها وابسته است. تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران و مشکل ورود ارز به کشور سهمی قابل توجه را در شرایط بازارهای دیگر به ویژه طلا ایفا می‌کند که با توافق‌های شکل گرفته با کشورهای همسایه و منطقه قطعاً بازارها آرامش بیشتری پیدا خواهند کرد.

آینده طلا غیر قابل پیش بینی است

احمد شاکران، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: طلا از کالاهای پرطرفداری است که با تبعیت از نرخ دلار کاهشی یا افزایشی می‌شود و گاه هم مسیری جداگانه را با توجه به نرخ انس جهانی طی می‌کند.

وی تصریح می‌کند: اما طلا در سالی که گذشت به طور غیر کنترل شده‌ای گران شد که متأثر از تحولات جهانی به علاوه اقتصاد داخل می‌شد.

به گفته این کارشناس اقتصادی، عمده‌ترین دلیل برای گرانی طلا ناشی از ناامیدی از مذاکرات برجامی و روند گرانی دلار بود که موجب شکل‌گیری تورم بالایی در این بخش شد.

شاکران خاطرنشان می‌کند: ازآنجاکه همواره طلا در ایران بهترین محل برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود، در وضعیت‌های خاص کشور، مردم بیش از هر کالایی به طلا روی می‌آورند که با افزایش تقاضا در این بخش، گرانی هم ایجاد می‌شود.

وی اظهار می‌کند: اینکه چه اتفاقی برای طلا در سال آینده می‌افتد، کاملاً غیر قابل پیش‌بینی و در وهله نخست به مذاکرات بین‌المللی وابسته است. بدون تردید با بهبود ارتباطات جهانی روند عرضه دلار بیشتر و در نتیجه، بازارهای وابسته به ارز هم سامان می‌گیرد.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می‌کند: هر چند انس جهانی نقش بسزایی در نرخ طلا ایفا می‌کند اما سیاست خارجی هم عاملی مهم و تعیین کننده است، اینگونه که با عدم موفقیت در مذاکرات، نمی‌توان انتظاری برای بهبود قیمتی در بازار طلا داشت.

گزارش از نفیسه زمانی‌نژاد، ‏‬خبرنگار اقتصادی ایمنا

کد خبر 649766

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.