سرنوشت بورس در سال ۱۴۰۲ چه می‌شود؟

بورس از بازارهای پرفراز و نشیب سال ۱۴۰۱ بود، بازاری که گاه سبزپوش و امیدوارکننده و گاه با قرمزپوش‌شدن، موجب ناامیدی سرمایه‌گذارانش می‌شد؛ حالا نیز ابهاماتی در راستای چشم‌انداز این بازار مطرح است که موجب سردرگمی و بلاتکلیفی بورس‌بازان شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در روزهای اوج‌گیری کرونا بود که دولتمردان وقت با وعده‌های رنگارنگ و جذاب، با عزمی جدی در جهت رونق‌گیری بازار بورس، گام‌هایی برداشتند. از همان زمان مردم با تبدیل دارایی‌های خود به نقدینگی، ورود به این بازار را انتخاب کردند، ورودی که هرچند ناآگاهانه بود اما در آغاز، سودآوری وسوسه‌انگیزی را برای آن‌ها به همراه آورد ولی در اواسط راه، مسیر این بازار تغییر کرد و سود هنگفت را به زیان رسانید.

از طرفی نوسان‌گیری‌های دولت آغاز و سوءاستفاده واسطه‌گران، موجب ورود خسارت فراوان به سرمایه‌گذاران در این بازار شد. درحالی‌که بازار سرمایه از اواسط سال ۹۹ تا اواخر ۱۴۰۰ روندی تقریباً منفی را طی می‌کرد، به یک‌باره با آغاز سال ۱۴۰۱ جهش مثبتی را تجربه کرد، جهشی که گفته می‌شود ازجمله دلایل اصلی آن اتفاقات منطقه‌ای مانند جنگ اوکراین و روسیه بود و با فشار به بازارهای جهانی، بورس در تهران به رشد قابل توجهی رسید، تاجایی‌که نخستین فصل سال بورس در مقایسه با سال گذشته، برای سرمایه‌گذارانش مطبوع شد و مردم را به این گمان رسانید که اگر بورس بر همین روال پیش رود، زیان‌های گذشته خود را جبران خواهد کرد، حتی عده‌ای بر این عقیده بودند که با گذشت زمان شرایط بورس بهتر خواهد شد.

ولی گذر زمان، واقعیتی دیگر را نشان داد؛ حتی با وجود آنکه دولت سیزدهم بندهایی را برای حمایت از بورس تصویب کرد اما متغیرهای تأثیرگذار بر این بازار بیشتر از آن بود که تصمیمات دولتمردان، بتوانند مسیر بازار را هموار کند.

بهار دل‌انگیز و پایان خوش بورس

با وجود آنکه بازار سرمایه، بهار دل‌انگیزی را در آغاز سال ۱۴۰۱ پیمود اما تابستان چندان مطلوبی نداشت، این چنین که هر سه ماهه این فصل را با افت شاخص‌ها به اتمام رسانید، در آخرین هفته‌های نیمه دوم سال به دلیل ناامیدی از مذاکرات برجامی و تأثیرات اخبار اقتصاد جهانی، بی‌اعتمادی دوباره در این بازار شکل گرفت و سرمایه‌گذاران زیادی از آن خارج شدند.

هر چند در پاییز شرایط بازار بهتر شد و روزهای سبزپوش بودن بورس به نسبت ماه‌های قبل بیشتر شد اما گویا هنوز هم سرمایه‌گذاران با دیدی سراسرتردید به آن نگاه می‌کردند و منتظر افت دوباره شاخص‌ها بودند، حال آنکه با ورود به زمستان وضعیت بهتر و فصل خوبی برای بورس رقم خورد.

چشم‌انداز بورس

اکنون با پایان رسیدن روزهای خوب و بد بورس در سال ۱۴۰۱، پرسش آن است که چشم‌انداز این بازار برای سال ۱۴۰۲ چیست؟

از نقطه نظر عده‌ای، به‌رغم شرایط نسبتاً مثبت بورس در هفته‌های پایانی سال، فعلاً این بازار نتوانسته همراه با دیگر بازارها در مسابقه ارزی، پیشروی داشته باشد و به نوعی عقب افتاده است. اما ازآنجاکه همواره واکنش بورس نسبت به دلار کندتر بوده، بسیار بر این باورند در سال آینده این جاماندگی جبران شود و حتی بازار سهام، پربازده‌ترین بازار در سال ۱۴۰۲ باشد. تخمین عده‌ای هم آن است سال آینده سال بورس خواهد بود.

عده‌ای دیگر معتقدند تا اعتماد مردم به این بازار به طور کامل بازنگردد، نمی‌توان هیچ چشم‌انداز مثبتی را برای آن متصور بود، بر این اساس مقدمه رونق‌گیری آن، به جریان افتادن اعتمادسازی است.

به عقیده برخی تصمیمات غیرکارشناسی موجب عقب ماندن بورس نسبت به سایر بازارها شد اما بورس در سال آینده پتانسیل رشد را خواهد داشت، مواردی مانند نرخ ارز و کاهش محدودیت‌های ناشی از قیمت‌گذاری دستوری از می‌تواند از عوامل صعود بورس در سال آینده باشد.

به عقیده دیگر کارشناسان، در سال آینده سناریوهای احتمالی پیش روی دلار و بورس است؛ اول آنکه قیمت دلار در بازار آزاد تا ۳۸ هزار تومان کاهش پیدا کند، دوم آنکه بورس برای عبور از مرز دو میلیون واحد خود را آماده سازد. با توجه به شرایط اصلاح دلار تا ۳۸ هزار تومان بعید است و به نظر می‌رسد دلار در قیمت‌های بالاتر از این قیمت تثبیت شود، بنابراین شاخص کل نیز باید خود را به دلار برساند و عقب‌ماندگی خود را جبران کند.

بدون شناخت کافی وارد بورس نشوید

محمدرضا شهنام‌پور، کارشناس اقتصادی در ارتباط با شرایط بازار بورس به خبرنگار ایمنا می‌گوید: بازار سرمایه پس از فراز و فرودهای چند سال گذشته اکنون به شرایطی رسیده است که اگر سهامدارانش صبوری کنند می‌توانند زیان‌های خود را جبران کنند.

وی تصریح می‌کند: در سال ۹۹ پس از آنکه شاخص‌های بورس افت کرد، آن عده که سرمایه خود را از این بازار خارج نکردند توانستند پس از مدت زمانی ضرر خود را جبران کنند ولی افرادی که با نا آگاهی سرمایه‌گذاری کرده بودند و با عجله نقدینگی خود را در زمان احساس خطر، بیرون کشیدند متضرر نهایی شدند.

این کارشناس اقتصادی ادامه می‌دهد: اما امسال شرایط بازار بورس نسبت به سال‌های قبل بهتر بود به عبارتی روزهای سبز پوش آن قابل توجه‌تر بود هرچند درزمان‌هایی هم سقوط‌هایی را داشت، ولی مسئله آن است که سرمایه‌گذاری که وارد این بخش می‌شود، نمی‌تواند در انتظار سود کوتاه مدت باشد.

شهنام‌پور اضافه می‌کند: بورس بازاری است که سود و زیان را در کنار همدیگر به سرمایه‌گذاران خود نشان می‌دهد، بنابراین افراد نباید با افت چندروزه شاخص‌ها اقدام به خروج نقدینگی داشته باشند، چراکه ضرر بیشتری را خواهند دید.

وی در رابطه با چشم‌انداز این بازار می‌گوید: آینده این بازار وابسته به بازارهایی مانند دلار و طلا است، افت و خیز این دو بازار موجب رونق یا رکود بورس می‌شود. امید است شرایط بازار مطلوب باشد و توصیه همیشگی من به مردم آن بوده که بدون آگاهی و شناخت کافی از این بازار، اقدام به سرمایه گذاری نکنند.

گزارش از نفیسه زمانی‌نژاد، خبرنگار اقتصادی ایمنا

کد خبر 648994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۷
    1 2
    با رکود بازار مسکن و خودرو و امیدواری به شرایط سیاست خارجی اعتماد به بورس بر می گرده. اگر سفارتخانه عربستان در ایران باز بشه بورس اول تابستون قله ۳ هزار رو رد پی کنه چون نقدینگی رشد کرده و بازار ارز و طلا دیگه کشش نداره