محمد سلیمانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: افراد در مراسمهای چهارشنبه سوری به سالمندان، بیماران قلبی، زنان باردار، نوزادان و بیمارستانها توجه ویژه داشته باشد و از وسایل استاندارد برای روشن کردن آتش در زمینهای مسطح و هموار خاکی یا بتنی استفاده کنند؛ همچنین حداقل یک خاموشکننده و شلنگ متصل به آب را در محل ایجاد آتش آماده داشته باشند.
وی افزود: تماشاچیان بیشتر در معرض خطر اصابت ترکشهای ترقهها و مواد منفجره قرار دارند؛ بنابراین از نزدیک شدن به افرادی که موارد ایمنی را رعایت نمیکنند یا به رفتارهای خطرناک مشغول هستند، پرهیز کنید و در صورت بروز هرگونه آتشسوزی یا حادثه، با حفظ خونسردی در کوتاهترین زمان ممکن با شماره ۱۱۵ اورژانس و ۱۲۵ آتشنشانی تماس بگیرید و مراتب را با ذکر نوع آسیب و نشانی دقیق اطلاع دهید.
معاون جوانان جمعیت هلالاحمر استان اصفهان با بیان اینکه قبل از ترک محل انجام مراسم چهارشنبهسوری از خاموش بودن آتش در آن محل مطمئن شوید و توسط آب، باقی مانده آن را سرد و جمعآوری کنید، تصریح کرد: برای جمع کردن بقایای مواد آتشبازی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید، سپس آن را در یک سطر محتوی آب ریخته و دفع کنید.
در صورت آتش گرفتن لباس، از دویدن فرد جلوگیری کنید
وی ادامه داد: شایعترین آسیبهای مراسم چهارشنبهسوری سوختگی، زخم، پارگی، قطع عضو و آسیبهای چشمی و شنوایی است و عوارض این آسیبها به دو دسته کوتاهمدت مانند سوختگی، قطع عضو، از دست دادن بینایی و عفونت در محل زخم و آسیبهای درازمدت مانند مشکلات روحی روانی تقسیم میشوند.
سلیمانی گفت: در صورت آتش گرفتن لباس از دویدن فرد جلوگیری کنید؛ چراکه دویدن منجر به رسیدن اکسیژن بیشتر و شعلهورتر شدن لباس فرد میشود؛ بنابراین او را نگه دارید، در حالت دراز کشیده قرار دهید، فرد را با پتو بپوشانید و به آرامی روز زمین بغلتانید. در صورت احتمال آسیبهای دیگر از جمله انفجار مجدد یا گرفتار شدن در آتش، سایر افراد وارد صحن نشوند و منتظر تیمهای امدادی باشند.
وی با بیان اینکه نخستین گام در برخورد با افرادی که در آتش شعلهور شده قرار دارند، توقف روند سوختگی است، اضافه کرد: هنگام سوختگی در اندام، عضو آسیبدیده را ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زیر شیر آب خنک کنید و اگر سوختگی وسیع است و از پتوی نجات استفاده کنید.
معاون جوانان جمعیت هلالاحمر استان اصفهان اظهار کرد: افراد توجه داشته باشند که از آب سرد و یخ برای پایان دادن به روند سوختگی استفاده نکند؛ اگر چه این روش منجر به کاهش درد میشود، اما موجب تشدید آسیب به بافتهای سیستم گردش خون خواهد شد. از باز بودن راه هوایی فرد و برقراری تنفس طبیعی و مؤثر او اطمینان داشته باشید، لباس و زیورآلات محل سوختگی را پیش از تورم و در صورتی که چسبیده نباشند، خارج کنید و تاولهای ایجاد شده را نترکانید.
از درمانهای سنتی و غیرعلمی برای درمان سوختگی پرهیز شود
وی افزود: از درمانهای سنتی و غیرعلمی مانند استفاده از خمیردندان، سیب زمینی یا رب گوجهفرنگی برای درمان سوختگی پرهیز شود و در صورت نیاز به انتقال فرد به مراکز درمانی، از پماد و آنتیبیوتیکهای موضعی بر روی سطح سوختگی استفاده نشود. محل سوختگی را برای پیشگیری کاهش خطر عفونت و کاهش درد پانسمان و بانداژ کنید.
سلیمانی تصریح کرد: برقراری تنفس طبیعی مصدوم را بررسی کنید و در صورت برقرار نبودن تنفس طبیعی و مؤثر، در زمان تماس با نیروهای اورژانس، احیای قلبی ریوی را برای فرد انجام دهید. توجه داشته باشید که اصابت مستقیم ترکشهای ناشی از انفجار مواد آتش زا مانند نارنجک، سیگارت و فشفشه، موجب از دست دادن بینایی و گاهی حتی تخلیه چشم میشود.
وی ادامه داد: در صورت آلودگی چشمی، حداقل ۱۵ دقیقه چشم را از سمت داخل به خارج بشویید، هرگز چشمها را مالش ندهید و از استفاده خودسرانه از قطرههای چشمی و پمادهای چشمی خودداری کنید. در صورت مشاهده جسم خارجی در چشم، آنها را خارج نکنید و چشم را با یک لیوان کاغذی، پانسمان و بانداژ کنید.
معاون جوانان جمعیت هلالاحمر استان اصفهان گفت: در صورت آسیب چشمی پس از پانسمان چشم آسیبدیده، چشم سالم را نیز پانسمان کرده و ببندید و سپس فرد مصدوم را برای درمان سریع و به موقع، به مرکز تخصصی چشم پزشکی انتقال دهید.
در شرایط قطع عضو، کنترل خونریزی در اولویت است
وی با بیان اینکه یک عضو ممکن است به صورت کامل یا نیمه قطع شود، اضافه کرد: به طور معمول پس از قطع عضو، خونریزی اتفاق میافتد و شدت خونریزی در مصدومان متفاوت خواهد بود؛ در مواجهه با قطع عضو با اورژانس تماس بگیرید و تا حد امکان از ماسک یا دستکش استفاده کنید، در صورت در دسترس نبودن دستکش از یک کیسه پلاستیکی برای جداسازی خون و ترشحات بیمار با خودتان استفاده کنید و دستان خود را تمیز و ضدعفونی نگه دارید.
سلیمانی اظهار کرد: در شرایط قطع عضو، کنترل خونریزی در اولویت است؛ بنابراین تلاش کنید که با یک فشار مستقیم همراه با پانسمان و بانداژ خونریزی را کنترل کنید و با توجه به احتمال انجام عمل جراحی، به فرد مصدوم اجازه خوردن و آشامیدن ندهید انتقال صحیح و به موقع عضو قطع شده به بیمارستان توسط همراهان میتواند در پیوند عضو قطع شده بسیار حائز اهمیت باشد.
عضو قطع شده را همراه مصدوم به مراکز درمانی منتقل کنید
وی افزود: هر ماده غیربهداشتی که زخم را آلوده میکند، بردارید و سعی نکنید اجسامی که در بدن فرو رفته است را خارج کنید. در صورت وجود آلودگی روی عضو قطع شده، آن را تمیز، اما از شستوشو با فشار خودداری کنید. انتقال صحیح عضو قطع شده کمک بسیار مهمی محسوب میشود و این اقدام باید در سریعترین و کوتاهترین زمان ممکن صورت گیرد.
معاون جوانان جمعیت هلالاحمر استان اصفهان تصریح کرد: عضو قطع شده را داخل گاز استریل یا پارچه تمیز بپیچید، آن را داخل یک کیسه پلاستیکی یا دستکش گذاشته، هوای داخل آن را خالی و آن را گره بزنید؛ سپس این مجموعه را داخل یک کیسه یا ظرف حاوی آب و یخ قرار دهید و به همراه فرد مصدوم به مراکز درمانی منتقل کنید.
وی خاطرنشان کرد: هرگز عضو قطع شده را بدون پوشش پلاستیکی داخل آب یا روی یخ خالص قرار ندهید و از یخ خشک برای نگهداری استفاده نکنید. در خصوص اینکه عضو قطع شده کوچک است یا قابل پیوند نیست، قضاوت نکنید و حتی کوچکترین قطعه را طبق دستورالعمل نگهداری و به مراکز درمانی منتقل کنید.
نظر شما