به گزارش ایمنا، کشور موزامبیک که تازگی به عضویت غیردائم شورای امنیت سازمان ملل در آمده است، همزمان با آغاز ماه جدید میلادی به ریاست این شورا رسید. ریاست شورای امنیت سازمان ملل در ماه فوریه بر عهده کشور اروپایی مالت بود که این کشور نیز به تازگی به عضویت غیردائم این شورا درآمده است.
کشورهای ژاپن، سوئیس، مالت، موزامبیک و اکوادور اعضای جدید غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند که دوره دو ساله عضویت آنها از روز اول ژانویه ۲۰۲۳ آغاز شد و جایگزین کشورهای هند، نروژ، ایرلند، کنیا و مکزیک شدند.
ژاپن ریاست شورای امنیت را در ماه ژانویه ۲۰۲۳ برعهده داشت و هند در آخرین ماه حضورش در شورای امنیت سازمان ملل یعنی در دسامبر سال ۲۰۲۲ به مدت یک ماه ریاست این شورا را برعهده داشت.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، پنج عضو دائم و ۱۰ عضو غیردائم دارد که ریاست شورای امنیت دورهای و طول مدت آن یک ماه است و رئیس هیأت نمایندگی هر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت سازمان ملل شناخته میشود.
پنج عضو دائم شورای امنیت شامل روسیه، چین، آمریکا، انگلیس و فرانسه میشوند که دارای حق وتو در این شورا هستند.
وظیفه اصلی این شورا حفظ صلح و امنیت بینالملل است که با یکجانبهگرایی برخی از این اعضا، از مأموریت اصلی خود دور شده و در موارد متعددی ناکارآمد بوده است.
۱۰ عضو غیر دائم شورای امنیت را مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به مشارکت اعضای این سازمان در حفظ صلح و امنیت بینالملل و دیگر اهداف سازمان و همچنین بر مبنای توزیع عادلانه جغرافیایی انتخاب میکند.
در واقع، ۱۰ عضو انتخابی شورای امنیت توسط مجمع عمومی برای یک دوره دو ساله که از اول ژانویه آغاز میشود، انتخاب میشوند. عضوی که خارج میشود بلافاصله قابل تجدید انتخاب نخواهد بود.
هر سال، مجمع عمومی، پنج عضو جدید را انتخاب و جایگزین اعضای قدیمیتری که دوره عضویتشان در ۳۱ دسامبر پایان مییابد، میسازد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال ۲۰۲۲ را در حالی به پایان رساند مذاکرات درباره اصلاحات در شورای امنیت مطرح شد و بسیاری با نیاز به مدرن سازی این نهاد موافق بودند اما نظرات در مورد حق وتو متفاوت بود.
کابا کروشی، رئیس هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل هشدار داد اگر مجمع عمومی رهبری اصلاحات شورای امنیت به عنوان قدرتمندترین نهاد سازمان ملل در زمینه مسائل صلح و امنیت را برعهده نگیرد، تمام اعتبار و تأثیر سازمان ملل متحد زیر سوال خواهد رفت.
رئیس مجمع عمومی سازمان ملل گفت: تعداد فزایندهای اکنون خواستار اصلاح شورای امنیت هستند. یک سوم رهبران جهان بر نیاز فوری انجام اصلاحات در شورای امنیت تأکید کردند که دو برابر بیشتر از تعداد درخواستها در سال ۲۰۲۱ است. این اصلاحات به اعتبار و تأثیر سازمان ملل ارتباط پیدا میکند.
رئیس مجمع عمومی سازمان ملل از ۱۹۳ عضو این نهاد خواست تا به صورت دسته جمعی گام بردارد و از روند مذاکرات بین دولتی جاری که ۱۳ سال پیش آغاز شد، حمایت کنند تا در نهایت اصلاحات معنادار شورای امنیت انجام شود چرا که هدف یافتن راه حل شفاف است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل نیز در آخرین مصاحبه خود در سال ۲۰۲۲ گفت: آمریکا و روسیه برای اولین بار نشانههایی مبنی بر موافقت خود با گسترش اعضای دائمی شورای امنیت ارائه کردهاند اما من در خصوص اصلاح حق وتو خوشبین نیستم.
گوترش ادامه داد: ما شاهد برخی تحولات در مجمع عمومی هستیم. اکنون هرگونه استفاده از حق وتو در شورای امنیت باید در مجمع عمومی به بررسی گذاشته شود و در مورد استفاده از این حق توضیح داده شود.
دبیر کل سازمان ملل اضافه کرد که فرانسه و انگلیس اخیراً پیشنهاداتی در خصوص محدود کردن استفاده از حق وتو ارائه کردهاند، اما من نسبت به مطرح شدن مساله اصلاحات در حق وتو خوشبین نیستم.
گوترش در عین حال گفت که ما به اصلاح شورای امنیت نیاز داریم و اکنون فضای گفتوگوی جدی در خصوص اصلاح شورای امنیت وجود دارد.
منبع: ایرنا
نظر شما