ضربه اساسی به اعتبار کنفرانس مونیخ وارد شد / آژانس به وظایف تخصصی خود عمل کند

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با انتقاد از کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: برگزار کنندگان با اقدامات خود ضربه اساسی به اعتبار این کنفرانس وارد کردند و تریبون را به افراد معلوم‌الحال دادند.

به گزارش ایمنا، ناصر کنعانی امروز _دوشنبه یکم اسفند_ در نشست خبری خود اظهار کرد: به خطر افتادن سلطه غربی‌ها بر جهان، در نشست امنیتی مونیخ نمود بیشتری داشت و ما گمان می‌کنیم که امسال این کنفرانس به نام امنیت اما به کام جنگ و جنگ‌طلبان تشکیل شده است.

وی افزود: کنفرانسی که به نام امنیت تشکیل شده باشد، باید فرصت برابر و مساوی به همه اعضای جامعه جهانی بدهد که دیدگاه‌ها و ارزیابی‌های خود را نسبت به فرصت‌ها و چالش‌های مرتبط با امنیت بین‌المللی و نظم جهانی و سازوکارهایی که به تحکیم و تقویت ثبات و امنیت کمک می‌کند را در این ارتباط بیان کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه «جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهای مهم تعیین‌کننده و بلامنازع در تعمیق و تحکیم امنیت منطقه‌ای و از کشورهای مؤثر و کمک‌کننده در تحکیم امنیت بین‌المللی است»، گفت: اینکه این کنفرانس به نام کنفرانس امنیتی تشکیل شود و از کشورهای تعیین‌کننده مانند جمهوری اسلامی ایران و کشور مهمی مانند روسیه دعوت نشود، به معنای این است که فرصت را برای طرح دیدگاه‌های مختلف و دیدگاه‌های چندجانبه در خصوص نظم و امنیت بین‌المللی گرفته‌اند و این فرصت را در اختیار یک طرف و یک جریان که به دنبال تحکیم یک‌جانبه‌گرایی در حوزه بین‌المللی است، قرار داده‌اند.

وی ادامه داد: اشتباه فاحشی که امسال برگزارکنندگان کنفرانس امنیتی مونیخ مرتکب شدند مانع طرح دیدگاه‌های متفاوت و دیدگاه‌های متفاوت با ویژه با دولت آمریکا به دنبال یک‌جانبه‌گرایی در نظم بین‌المللی شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه با این اقدامات «به اعتبار کنفرانس امنیتی مونیخ ضربه اساسی و جدی وارد کرده‌اند»، افزود: اشتباه دیگر این است که برگزارکنندگان این کنفرانس به جای دعوت از جمهوری اسلامی ایران را به افراد معلوم‌الحال و بی‌هویتی دادند که نگاه ملت بزرگ ایران نسبت به آنها کاملاً روشن و واضح است؛ فرزند یک دیکتاتور مخلوع و فراری از وطن به عنوان یک دعوت شده در اجلاس و کنفرانس امنیتی مونیخ است که این کار یک دهن‌کجی به ملت بزرگ ایران و یک بی‌اعتباری و رسوایی بزرگ برای کنفرانسی است که ادعای تأثیرگذاری در امنیت بین‌المللی دارد.

کنعانی افزود: دعوت از چنین افرادی، مداخله فاحش در امور داخلی کشور بزرگ است که در تأمین امنیت منطقه‌ای و تأمین امنیت اروپا نقش بلامنازع داشته است.

وی خاطر نشان کرد: نقش ایران در سال‌های گذشته به ویژه در یک دهه اخیر در مقابله با تروریسم جریان سیاه تکفیری و داعشی کمک بزرگی به نظم و امنیت منطقه‌ای و ایجاد امنیت برای اروپا و کشورهای غربی بود، اشتباه فاحشی است که امسال برگزار کنندگان کنفرانس امنیتی مونیخ و دولت آلمان مرتکب شدند و فرصت را در اختیار جنگ‌طلبان قرارداد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: به نظر می‌رسد امسال بیش از هر زمان دیگری فرصت را در اختیار دولت آمریکا قرار دادند که تندروهای این کشور مواضع یک جانبه خودشان را در ارتباط با نظم و امنیت بین‌المللی از طریق امنیتی مونیخ برای بیان کنند و امیدوار هستیم دولت آلمان و برگزارکنندگان این کنفرانس در سال آینده این اشتباه فاحش خود را جبران کنند و اعتبار از دست رفته این کنفرانس را تا حدودی برگردانند.

کنعانی در پاسخ به سوال رسانه روسی درباره کنفرانس امنیتی مونیخ و دعوت نکردن از ایران و روسیه گفت: کنفرانسی که به نام امنیت برگزار می‌شود، قاعدتاً باید محمل و یک کرسی متوازنی را برای طرح دیدگاه‌های مختلف و جهانی را مطرح کند اما برگزار کنندگان فرصتی را برای برخی افراد و جریان‌های شناخته شده که هم عملکرد ضد امنیتی داشتند و بازیچه برخی کشورها بودند، فراهم کردند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه دعوت نکردن از ایران و روسیه به کنفرانس امنیتی مونیخ اشتباه فاحش برگزارکنندگان آن بود، اظهار کرد: اگر بنا است در این کنفرانس در ارتباط با امنیت بین‌المللی تبادل نظر شود، از بین بردن فرصت برای تعدادی از کشورها به ویژه اگر کشورهای مؤثری در حوزه امنیت بین‌المللی باشند و دادن تریبون و جایگاه یک‌جانبه برای طرح دیدگاه‌های یک‌جانبه‌گرایانه به معنای از بین بردن فرصت برابر برای طرح دیدگاه‌های کمک‌کننده در حوزه امنیت بین‌المللی است.

وی افزود: این همان رفتار یک‌جانبه‌گرایانه است که در سیاست بین‌الملل برخی از کشورها مایل هستند دنبال کنند؛ چنین رویکردی که فرصتی را فراهم کرده‌اند برای برخی افراد و جریان‌های شناخته شده که هم عملکرد ضدامنیتی در ارتباط با کشورهای مشخص داشته‌اند و هم بازیچه برخی از کشورها بوده‌اند در رفتارهای مداخله‌جویانه و ضد امنیتی علیه دیگر کشورها بوده‌اند، کمک‌کننده به صلح و امنیت من بین‌المللی نیست.

کنعانی تاکید کرد: دیدگاه‌های متوازن و طرح دیدگاه‌های مختلف که بیانگر صدای جهانیان در کرسی‌های بین‌المللی باشد می‌تواند کمک‌کننده باشد و رفتاری غیر از این، به‌طور قطع رفتار غیرحرفه‌ای است که امسال برگزارکنندگان کنفرانس امنیتی مونیخ مرتکب شدند و همانطور که گفتم امیدوارم این اشتباه خودشان را در سال‌های آینده جبران کنند.

امیدوارم آژانس در چارچوب وظایف تخصصی خود عمل کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد ادعاهای خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در مورد غنی سازی ۸۴ درصدی اورانیوم از سوی ایران گفت: درباره این گزارش که در رسانه‌ها آمده است، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این زمینه توضیحات دقیق و فنی را ارائه کرده‌است و من شما را به اظهارات دقیق آقای کمالوندی ارجاع می‌دهم.

کنعانی با تاکید بر تعهد ایران به معاهده ان‌پی‌تی و موافقتنامه جامع پادمان اظهار کرد: همکاری فنی جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک اصل مهم برای کشورمان است و به طور متقابل انتظار داریم که آژانس رفتار حرفه‌ای خود را در ارتباط با مسئله و موضوع فعالیت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز ایران داشته باشد و به اصول و چارچوب‌های همکاری حرفه‌ای و تخصصی با کشورهای عضو از جمهوری اسلامی ایران پایبند باشد. استفاده سیاسی از آژانس جایگاه حرفه‌ای این سازمان مهم بین‌المللی را مخدوش می‌کند.

وی ادامه داد: طرح مواردی از این دست که قاعدتاً می‌بایست در ارتباط‌های فنی و تخصصی و در دیدارهای دوجانبه مورد تبادل نظر گفت‌وگو و بررسی قرار بگیرد در رسانه‌ها نشانه فاصله گرفتن آژانس از رفتار حرفه‌ای و جایگاه تخصصی خود است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: این اقدام را قوی‌ترین استفاده ابزاری از آژانس دانسته و سو استفاده از آن در روند مذاکرات رفع تحریم‌ها مردود می‌دانیم.

کنعانی ادامه داد: چارچوب مذاکرات در ارتباط با رفع تحریم‌های ظالمانه و یک‌جانبه علیه ایران و بازگشت مسئولانه همه طرف‌ها به توافق هسته‌ای روشن و مشخص است و باید در همان چارچوب امتداد و استمرار پیدا کند؛ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید در چارچوب وظایف حرفه‌ای و تخصصی که در ارتباط با توافق هسته‌ای به آنان محول و واگذار شده است، وظایف تخصصی خود را ایفا کند.

رژیم صهیونیستی به اتهام‌زنی عادت کرده است

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد ادعاهای رژیم صهیونیستی مبنی بر حمله ایران به این کشتی خود گفت: این اتهام را قویاً رد می‌کنیم؛ رژیم صهیونیستی همانند آمریکا به اتهام‌زنی علیه جمهوری اسلامی ایران عادت کرده است. ایران از کشورهای مؤثر برای حفظ امنیت و آزادی کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی است و به تلاش‌های خود در ارتباط با واحد امنیت و آزادی کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی ادامه می‌دهد.

سخنگوی وزارت خارجه با یادآوری نقش بسیار مؤثر و تعیین‌کننده ایران در امنیت فراگیر برای همه کشورها به منظور استفاده از فرصت‌های کشتیرانی در آب‌های بین‌المللی، تاکید کرد: رژیمی که امنیت دیگران را به مخاطره می‌اندازد و به امنیت ملت‌ها و دیگر کشورها پایبند نیست و خود را در معرض تهدید متقابل قرار می‌دهد و در طول تاریخ تأسیس ننگین خود نقش بی‌ثبات‌کننده فراگیر در منطقه و حوزه بین‌المللی داشته است، حق ندارد به دیگران اتهام وارد کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد فعالیت نکردن تبیینی سفیران گفت: ارزیابی شما دقیق نیست و در طول چندماه گذشته سفارت خانه‌های ما و سرکنسولگری‌های ما به‌رغم سختی شرایط فعالیت‌های دیپلماتیک خود را قرار دارند و اتفاقاً کشورهای مدعی گردش اطلاعات آزاد حتی از حداقل امکانات هم برای نمایندگی‌های ما دریغ کردند و فضا را به سمت یک‌جانبه طراحی کردند.

وی در ادامه گفت: در برخی از شرایط سختی که در کشورهای غربی وجود داشت اما سفارت خانه‌های ما امسال همه روز ملی جمهوری اسلامی ایران را باشکوه برگزار کردند و مشارکت خوبی را شاهد بودیم و در اغلب کشورها مقامات محلی هم در سطوح مختلف شرکت کردند و دنیا فقط چند کشور اروپایی نیست و به هیچ‌وجه آنها جامعه بین‌المللی را نمایندگی نمی‌کنند و حتی مردم خود را نمایندگی نمی‌کنند چراکه نخبگان و فعالان سیاسی آن کشورها در مراسم روز ملی جمهوری اسلامی ایران شرکت کردند.

توضیح درباره برنامه سفر امیرعبداللهیان به هند

وی در پاسخ به سوالی در مورد سفر امیرعبداللهیان به هند و ادعای لغو آن گفت: این روزها وزیر امور خارجه برنامه‌های متراکمی دارند و به همین دلیل سفرها بر اساس اهمیت و اولویت، اولویت بندی می‌شوند.

کنعانی روابط تهران و دهلی‌نو را دوستانه توصیف کرد و با یادآوری روابط دو کشور در حوزه‌های مختلف و تبادل نظر مقامات عالی کشور در سطوح مختلف با یکدیگر اظهار کرد: برای حضور وزیر امور خارجه کشورمان در اجلاس موسوم به اجلاس اجرایی سینا، در حال بررسی و زمان‌بندی بودیم که با کمال تأسف شاهد یک اقدام غیرحرفه‌ای در تهیه کلیپی از سوی برگزارکننده که بنیادی خصوصی به نام «آر اف» است، بودیم که مورد انتقاد و اعتراض سفارت جمهوری اسلامی ایران در هند قرار گرفت.

وی با بیان اینکه ایران و هند در طول سال‌های مختلف متعهد و پایبند به روابط دوستانه و مداخله نکردن در امور داخلی یکدیگر بودند، اظهار کرد: اقدام برگزارکننده در این زمینه اقدام کاملاً غیرحرفه‌ای و متناقض با رویکرد سازنده دو کشور در امور مداخله در امور داخلی یکدیگر بود و به‌رغم فشردگی برنامه‌های سفر وزیر و اینکه تلاش شده بود امکان حضور فراهم شود، تا جایی که اطلاع دارم تاکنون چنین سفری قطعی نشده است.

کنعانی تاکید کرد: وزیر سفرهای دیگری از جمله سفر قریب‌الوقوعی به عراق خواهد داشت اما در حال حاضر برنامه مشارکت در اجلاس در هند در برنامه کاری وزیر قرار ندارد.

ایران‌هراسی سیاست شناخته شده صهیونیست‌هاست

از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر عباس عراقچی مذاکره‌کننده سابق هسته‌ای ایران در مورد بدنام سازی ایران در عرصه بین‌المللی و اینکه راه حل چیست، سوال شد که وی گفت: تهدید نمایی از ایران و ایران‌هراسی و تخریب چهره ایران و اهریمن‌سازی از ایران سیاست شناخته شده از جمله رژیم صهیونیستی بوده است و این رویکرد سازنده و جدیدی نیست اما اینکه ایران در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای کشوری تأثیر گذار و تعیین کننده است که مناسبات ایران برقرار است نشان دهنده موفقیت ایران است. در ارتباط با مناسبات با ایران شاهد تقویت روابط هستیم و میزبانی از نشست‌های چندجانبه هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: ایران همواره در خنثی‌سازی تهدیدها موفق عمل کرده است و نشان‌دهنده این است که صدای ایران قوی و تأثیرگذار است که در کنفرانس مونیخ مانع حضور آن شدند. پذیرش برجام هم در شرایطی که شش کشور جایگاه بین‌المللی دارند، نشان‌دهنده این است که ایران به‌رغم دشمنی‌ها در حوزه بین‌المللی جایگاه خود را تثبیت کرده است.

مذاکرات غیرمستقیم برای تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا

وی در پاسخ به سوالی در مورد استرداد مجرمین و ایرانیان خارج از کشور گفت: آمار دقیقی نداریم و به دلیل گستره حضور ایران طبیعتاً در کشورهای مختلف شهروندانی داریم که متأسفانه در زندان به سر می‌برند.موضوع تبادل زندانیان یکی از موضوعات مهم وزارت خارجه است و با برخی از کشورها در این زمینه نیز موافقت نامه‌های داریم که تلاش خوبی انجام شده است و حتی کشورهایی که متأسفانه مرتکب جرم شده‌اند و موفقیت‌های خوبی را شاهد بودیم و به طور مثال در کشور امارات شاهد ۲۰ تن از هموطنان ایرانی بودیم.

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد ادعای رسانه آمریکایی در مورد تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا با وساطت قطر گفت: در مورد مذاکرات غیرمستقیم ما هم تأیید کنیم که تبادل زندانیان با واسطه در حال انجام بود که با بدعهدی آمریکا انجام نشده است، اغلب زندانیان برای دور زدن تحریم‌ها مورد بازداشت شدند و از نقش دولت قطر تشکر می‌کنیم.

جمهوری آذربایجان به آداب دیپلماتیک پایبند باشد

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد بدهای دولت کره به ایران گفت: استدلال کره در مورد بدهی‌های ایران که به دلیل آمریکا متوقف شده است، درست نیست و ما در این زمینه از روش‌های مختلف استفاده می‌کنیم.

وی در خصوص لفاظی‌های آذربایجان علیه ایران گفت: موضع دیروز ما صحیح بوده و طرف آذری به روش‌های دیپلماتیک پایبند باشد و از موضوعی که می‌تواند از چارچوب فنی و حقوقی و رفع سوءتفاهم قرار بگیرد از روش‌های غیرحرفه‌ای دوری کند.

کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد اخراج رژیم صهیونیستی در کنفرانسی در آفریقا و ادعای علیه ایران گفت: رژیم صهیونیستی به دلیل ماهیتی که دارد که از سوی کشورها مردود است و اخراج آن‌ها نشان‌دهنده آن است که این رژیم مطلوب نیستند و سیاست‌های عادی‌سازی با فشار آمریکا به هیچ‌وجه به معنای پذیرش چنین رژیمی نیست.

وی در مورد پرویز ثابتی نفر دوم ساواک در کشور آمریکا گفت: این هم یکی از فهرست مطالبات ایران از آمریکا بابت ۴۴ سال دشمنی عمیق با آمریکا است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال در مورد گفت‌وگوی امیرعبداللهیان با بورل و سفر گروسی به تهران گفت: گروسی باید پاسخگو باشد که چرا فعالیت‌های آژانس به رسانه درز پیدا می‌کند و ما تاکید می‌کنیم باید در چارچوب فنی باشد و مشکلی برای سفر هیئت آژانس وجود ندارد و گفت‌وگوهای بورل و امیرعبداللهیان در روند مذاکرات رفع تحریم‌ها است و مسئول گفت‌وگو میان مذاکرات جاری است و ایران حفظ توأم با آرامش است.

وی در پاسخ به سوالی در مورد مذاکرات ایران و عربستان گفت: چنانچه تمرکز اساسی برای روابط دو کشور باشد نیازمند اراده سیاسی است که باید ببینیم شکل خواهد گرفت یا خیر.

کنعانی در پاسخ به پرسشی درباره سفر عراق گفت: این سفر در مورد موضوعات مختلف از جمله ایران و عراق انجام خواهد شد و در چارچوب روابط کشورهای دوست و همسایه خواهد بود و از هر کشوری که با نگاه به حفظ چارچوب‌های عادلانه از سرگیری برجام بتوانیم نقش سازنده‌ای ایفا کنیم از این نقشی استقبال می‌کند.

کنعانی افزود: با انجام این سفر، طرف عراقی چنانچه در چارچوب موضوع با مقامات آمریکایی گفت‌وگویی انجام داده باشد، در مذاکرات به آن اشاره خواهد کرد و موضوع مورد تبادل نظر و گفت‌وگو قرار خواهد گرفت. امیدوارم اراده سیاسی دو طرف و طرف‌های دیگر از طرف از جمله آمریکا برای بازگشت به برجام شکل بگیرد ما شاهد اجرای آن باشیم.

کد خبر 642566

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.