برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

روزشمار فرهنگ و هنر ایران را در «برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر» مطالعه کنید.

به گزارش ایمنا، امروز _یکشنبه سی‌ام بهمن‌ماه_ هم‌زمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایران‌زمین است.

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

درگذشت مهری مهرنیا

مهری مهرنیا (زاده سال ۱۲۹۶ سوادکوه -- درگذشته سی‌ام بهمن ۱۳۸۷ تهران) بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون

مهرنیا در ۱۳۲۶ در جامعه باربد مشغول تحصیل شد و فعالیت در تئاتر را از سال ۱۳۲۷ آغاز کرد و در ۱۳۳۹ با فیلم بچه‌ننه وارد دنیای سینما شد. در حدود نیم قرن فعالیت هنری در بیش از ۴۰ فیلم سینمایی نقش‌آفرینی کرد.

مهرنیا «خشت و آینه» ۱۳۴۴ «آرامش در حضور دیگران» ۱۳۵۱ «شازده احتجاب ۱۳۵۳ «هیولای درون» ۱۳۶۲ «تنوره دیو ۱۳۶۴ «اتوبوس ۱۳۶۴ «جهیزیه‌ای برای رباب» ۱۳۶۶ و «روسری آبی» ۱۳۷۳ از جمله فیلم‌های مطرح مهرنیا است. وی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم زن را برای بازی در فیلم «تنوره دیو از چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر دریافت کرده بود. فیلم «تنوره دیو به کارگردانی کیانوش عیاری در سال ۱۳۶۴ ساخته شد. آخرین کار سینمایی مهرنیا، ایفای نقشی کوتاه در فیلم همیشه پای یک زن در میان است ساخته کمال تبریزی بود.

وی اواخر عمرش را در آسایشگاه معلولین و سالمندان کهریزک گذراند و از اینکه هیچ‌یک از بازیگران و مسئولان سراغی از وی نمی‌گیرند، گله‌مند بود و در مصاحبه‌ای با یکی از خبرگزاری‌ها در آستانه روز مادر در سال ۱۳۸۶ اظهار کرد:

«تا سر پایی و می‌توانی کاری انجام بدهی، همه مریدت هستند و همه تو را می‌خواهند، اما وقتی از دست و پا افتادی، دیگر هیچ‌کس نگاهت هم نمی‌کند.»

برگی از تقویم تاریخ فرهنگ و هنر

درگذشت محمود غنی‌زاده‌سلماسی

غنی‌زاده سلماسی (زاده سال ۱۲۸۵ سلماس -- درگذشته سی‌ام بهمن ۱۳۱۳ تبریز) شاعر، نویسنده، مترجم و روزنامه‌نگار

وی پس از تحصیلات مقدماتی در سلماس، به ادبیات گرایش پیدا کرد و ضمن مکاتبه با مدیر روزنامه حبل‌المتین، به نگارش مقاله پرداخت. مدتی بعد به قفقاز سفر کرد و آنجا با میرزا عبدالرحیم طالبوف آشنا شد و در سال ۱۲۸۵ پس از بازگشت به ایران، روزنامه فریاد را پایه‌گذاری کرد. یک سال بعد توسط دوستانش به تبریز دعوت شد و در روزنامه شورای ایران به نگارش مقاله پرداخت. مدتی نیز در تبریز به‌عنوان منشی مخصوص ستارخان انتخاب شد و توسط وی به نمایندگی انجمن ایالتی تعیین شد و روزنامه انجمن را راه‌اندازی و اداره کرد.

پس از دو سال روزنامه بوقلمون و سپس روزنامه شفق را مدیریت کرد تا اینکه در سال ۱۲۸۸ به دستور والی آذربایجان "مخبرالسلطنه" هفته‌نامه محاکمات را انتشار داد.

غنی‌زاده سلماسی مدتی از امور فرهنگی فاصله گرفت و ریاست عدلیه سلماس را عهده‌دار شد، اما پس از ورود روس‌ها به تبریز، با جمعی از آزادیخواهان به استانبول مهاجرت کرد و به همکاری با روزنامه اختر مشغول شد.

وی در بحبوحه جنگ جهانی اول راهی برلین شد و ضمن همکاری با مجله کاوه، موفق شد سفرنامه ناصرخسرو را تصحیح و انتشار دهد و پس از سال‌ها دوری از وطن، درسال ۱۳۰۵ به ایران بازگشت و روزنامه سهند را در تبریز تأسیس کرد.

گزیده آثار:

ایران و منابع زندگی آن، رباعیات حکیم عمرخیام، سفرنامه ناصر خسرو، زادالمسافرین، وجه دین، دیوان اشعار، مجموعه مقالات، تاریخ آذربایجان، حماسه‌های ایران، مختصر تاریخ مجلس ملی ایران، تاریخ مخصوص وزرای عهد قاجار، پالتو، آدم نامرئی، دوای خواب، هیپنوزه یا واهمه، و از شام تا بامداد.

زادروز سپیده مشکی

سپیده مشکی (زاده سی‌ام بهمن ۱۳۵۸ گناباد) آهنگساز، مدرس و نوازنده سه‌تار

وی که دانش‌آموخته طراحی گرافیک از هنرستان مشهد است، فراگیری موسیقی را از سال ۱۳۶۷ آغاز کرد و در طی سال‌ها، نوازندگی سه‌تار و آواز را از شاهپور هدایتی‌فرد، مسعود شعاری، محمدرضا نوربخش، هنگامه اخوان، حسین علیزاده و محمدرضا لطفی فراگرفت.

مشکی در سال ۱۳۹۳ به‌همراه چند تن از علاقه‌مندان به‌موسیقی دستگاهی ایران، «گروه آن» را با هدف گسترش و شناساندن موسیقی دستگاهی ایران راه‌اندازی کرد.

از سال ۱۳۸۷ تاکنون در «مکتب‌خانه میرزا عبداله» به تدریس نوازندگی سه‌تار مشغول است و نیز کنسرت‌های متعددی به شکل تکنوازی و یا همراه گروه‌ها اجرا کرده است. از جمله:

- اجراهای دونوازی و تکنوازی در مشهد، دانشگاه فردوسی ۱۳۸۱

-اجرا با گروه هم‌آوایان به سرپرستی حسین علیزاده، ایلام، ۱۳۸۳

- چندین اجرا به سرپرستی محمدرضا لطفی، با گروه بانوان و همنوازان شیدا در تهران‌، مازندران و فستیوال صوفی در ترکیه از ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱

- تکنوازی در بخش نسلی دیگر، سی‌امین جشنواره فجر ۱۳۹۳

- تکنوازی در سلسله کنسرت‌های «شب ساز ایرانی ۶» مهر ۱۳۹۵

- تکنوازی در سلسله کنسرت‌های «چند شب …» در بخش «چند شب سه‌تار» تیر ۱۳۹۷

اجرای کنسرت‌هایی به همراه گروه آن:

بافراقت چند سازم (۱۳۹۶)

کنسرت "آفتاب روشن " (۱۳۹۷)

کنسرت " از من نشان " (۱۳۹۸)

وی بین سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ در چندین آلبوم صوتی و تصویری، به سرپرستی و آهنگسازی محمدرضا لطفی در موسسه آوای شیدا سه‌تارنوازی کرده است:

- ردیف ماهور

- ای عاشقان

- کنسرت‌های سه‌گانه شیدا

- چاووش ۸

- هنر گام زمان

در سال‌های اخیر سپیده مشکی دو آلبوم مستقل نیز منتشر کرده است:

آلبوم «بی‌واژه گفت‌وگو»، دونوازی سه‌تار و تنبک احمد مستنبط ۱۳۹۳ انتشارات مدرسه خرد. «بی‌واژه گفت‌وگو» نامزد بهترین آلبوم دربخش تکنوازی موسیقی اصیل ایرانی در جشن «دوسالانه موسیقی‌ما در سال ۱۳۹۵ شده است.

آهنگسازی آلبوم «بافراقت چندسازم» در گروه آن و با آواز مجتبی عسگری ۱۳۹۶ مؤسسه پرده هنر موسیقی. این آلبوم در سال ۱۳۹۵ نامزد بهترین آلبوم موسیقی ایرانی در بخش آهنگسازی درجشن «دوسالانه موسیقی‌ما» شده است.

آلبوم "با فراقت چند سازم" در سال ۱۳۹۷ به عنوان یکی از سه آلبوم برگزیده رادیو موندوفونیاس اسپانیا انتخاب شد.

کد خبر 642252

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.