علیخان نصراصفهانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره همسازی گسلها اظهار کرد: همسازی در یک مقیاس خیلی نزدیک به هم اتفاق میافتد؛ درصورتی که مبنا را بر استرس این گسلهای امن و کمعمق بگذاریم، برخی شکستگیهای همراه یا ریزگسلهایی اطراف خود ایجاد میکنند که وقتی فشار و تمرکز انرژی آزاد میشود ناخودآگاه بهخاطر این موضوع که پوسته جامد به تعادل اولیه خود برسد، تعدادی گسلهای فردی دیگر که مرتبط با گسل اصلی هستند شروع به لرزیدن میکنند و عملاً به حالت تعادل میرسند.
این دانشیار گروه زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان درباره این که حدسیات بر وقوع زلزله در تبریز از لحاظ علمی صحت دارد یا خیر؟ گفت: ممکن است همین لحظه زلزلهای در هرجای جهان حادث شود؛ اگر به مرکز لرزهسنجی مراجعه کنید، مشاهده خواهید کرد که در اکثر مناطق ریزلرزههایی وجود دارد و زمین همواره در حال حرکت است، اما این که بخواهیم یک زلزله را به بقیه ربط دهیم به هیچوجه از لحاظ علمی درست نیست.
نصراصفهانی اظهار کرد: فاجعه زلزله روزهای گذشته ترکیه وحشتناک بود؛ در هر مکانی که آب و آبادانی داریم گسل وجود دارد، پس باید هوشیار باشیم. گسل خوی حدود ۱۸۰ کیلومتر طول دارد اما سالها زلزلهای با این شدت را تجربه نکرده بود، پس باید آگاه باشیم که گسلهای فعال ممکن است مدت زمان طولانی فعالیت نداشته باشد ولی به این معنا نیست که تمرکز انرژی ندارند. باید هوشیار بود و سیستمهای کنترل گسل را در کشور توسعه داد.
وی افزود: کشوری مثل ژاپن بر مرکز زلزله قرار گرفته است و شاید بهتر باشد بگوییم شخصی که در ژاپن متولد میشود همراه با زلزله به دنیا میآید ولی خسارات زلزله در این کشور به شدت پایین است چون از علم و تکنولوژی روز برای کنترل مخاطرات طبیعی بهره بردهاند. کنترل و نظارت بر گسلها همچنین جلوگیری از ساختوساز روی گسلها از خسارات زیادی پیشگیری میکند.
نظر شما