به گزارش خبرنگار ایمنا، مطبوعات و رسانههای آزاد و شفاف در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی به شمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا مرور بر بخشی از عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «زلزله مهیب در خانه همسایه» نوشت: پیام تسلیت رئیسی به اسد و اردوغان رئیسجمهور در پیامهای جداگانهای وقوع حادثه دلخراش زلزله در دو کشور دوست و برادر ترکیه و سوریه را که منجر به جان باختن و مصدوم شدن جمع قابل توجهی از شهروندان آنها و وارد آمدن خسارات بسیار زیاد شده است به رؤسای جمهور و مردم دو کشور تسلیت گفت و آمادگی کشورمان برای ارائه کمکهای امدادی فوری را اعلام کرد.
وقوع بزرگترین زمینلرزه ترکیه در سالهای اخیر در مرز این کشور با سوریه که به گفته اردوغان، فاجعهبارترین بلای طبیعی از سال ۱۹۳۹ تاکنون برای ترکیهایها به شمار میرود، بیش از دو هزار کشته و دهها هزار مجروح تا شامگاه دیروز برجا گذاشت که بر اساس گزارشهای رسمی، برای ترکیه این آمار ۱۶۵۱ کشته و در سوریه ۵۳۸ نفر ثبت شده است.
این در حالی است که با توجه به تخریب بالای این زمینلرزه و پسلرزههای قدرتمند آن، همچنان هزاران نفر زیر آوار هستند و بهطور قطع آمارها بهسرعت افزایش خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، این زمینلرزه که در ساعت ۴ و ۱۷ دقیقه صبح در جنوبغرب ترکیه و در مرکز شهر پارازجیک در استان قهرمان مرعش و در عمق ۱۷.۹ کیلومتری زمین رخ داد، علاوه بر سوریه که تخریب بالایی در مناطق مرزی داشت، در لبنان، عراق، قبرس، اردن، عربستان، مصر و بخشهایی از اوکراین و اروپا از جمله یونان و بلغارستان نیز احساس شد، اما خسارتی در این کشورها بر جا نگذاشت. با این حال در برخی از مناطق، مردم نگران از پسلرزهها شب تا صبح را در خیابانها و فضاهای باز گذراندند.
بنا به گزارش منابع محلی ترکیهای، غازی آنتپ، شانلی اورفا، دیاربکر، آدنا، آدیامان، مالاتیا، عثمانیه و هاتای مناطقی بودند که در این کشور بیشترین آمار تخریب و تلفات را ثبت کردهاند. در سوریه نیز استانهای حلب، لاذقیه، حماه و طرطوس زلزله را احساس کردند.
بیشترین میزان تخریب و تلفات به شهر حلب وارد شده است. در عین حال بنا بر آخرین گزارشها، مناطق تحت اشغال معارضان و مخالفان دولت سوریه در شمالغرب این کشور نیز از این زلزله در امان نماندند و آمارها از کشته شدن دستکم ۱۴۸ نفر در این مناطق حکایت دارد.
به گزارش مرکز مدیریت بحران ترکیه، پس از این زمینلرزه برای تسریع در روند امدادرسانی، فرودگاه هاتای، قهرمان مرعش و غازی آنتپ برای پروازهای عادی بسته شد و ارتش این کشور کریدور امداد هوایی در برخی مناطق برقرار کرد. همچنین ۱۰۲ دکل مخابراتی به مناطق زلزلهزده ترکیه ارسال شده است.
به گفته معاون رئیس جمهور ترکیه، همه مدارس در ۱۰ استان آسیبدیده ترکیه برای یک هفته و در برخی مناطق تا دو هفته تعطیل اعلام شدهاند.
بررسیهای اولیه نشان میدهد، زیرساختهای حیاتی ترکیه از جمله نیروگاهها در این زمینلرزه آسیبی ندیدهاند.
کارشناسان پیشبینی تداوم پسلرزهها را تا روزها یا هفتههای آتی داشتهاند اما بررسیها نشان میدهد، هیچیک از این پسلرزهها از زلزله اصلی قویتر نخواهد بود.
به نوشته خبرگزاری سانا، دولت سوریه پس از این زمینلرزه نشست اضطراری برای بررسی میزان خسارتها برگزار کرد و برای امدادرسانی وارد عمل شد.
همزمان ارتش این کشور نیز برای تسریع در این روند به حال آمادهباش درآمد.
در عین حال شماری از کشورها نیز در تماس با رئیس جمهور سوریه، آمادگی خود را برای کمک اعلام کردند. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه گفت: دستکم ۴۵ کشور از جمله ایران، روسیه، آمریکا، چین، هند، قطر همچنین اتحادیه اروپا برای کمک اعلام آمادگی کردهاند.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «سرآمدی در میدان با کمترین هزینه» نوشت: موضوع بودجه نظامی ایران پس از انقلاب، این روزها به یکی از شبهات مطرح مخالفان و دشمنان نظام در مورد کارآمدی سیستم دفاعی کشور تبدیلشده که پاسخگویی به آن بسیاری از حقایق تاریخ ایران قبل و بعد از انقلاب را روشن میکند.
موقعیت سوقالجیشی ایران در منطقه خلیجفارس سبب شده قدرتهای سلطهگر غربی از گذشته دور چشم طمع به این سرزمین داشته باشند و تلاش کنند با اعمال سلطه بر آن، مدیریت خود را بر کل منطقه اعمال کنند.
اما با وجود جنگهای صورت گرفته در چند سده اخیر هیچگاه نتوانستند بهصورت رسمی آنگونه که در کشورهایی نظیر هندوستان و افغانستان و برخی دیگر کشورهای منطقه اتفاق افتاد، کشورمان را به مستعمره خود تبدیل کنند.
در اثر خیانتی که در زمان پهلویهای اول و دوم اتفاق افتاد، اگرچه ایران بهصورت رسمی مستعمره انگلیس و آمریکا نشد، اما به دلیل نقش آنها در تعیین شاه برای کشور، غارت سرمایههای ملی ایران و سوءاستفاده از نیروهای مسلح ایران برای حفاظت از منافع خودشان در عمل رژیم پهلوی را به ژاندارم آمریکا در منطقه تبدیل کرده و از این طریق منافع خود را تأمین میکردند و به همین دلیل بود که در آن دوران، تقویت قدرت نظامی ایران و خرید تجهیزات برای ارتش ایران نه بر اساس منافع ملی، بلکه بر اساس منافع آمریکا تعریف و هزینه میشد و ایران در سالهای قبل از انقلاب به دلیل همین سلطه و عدم اختیار رژیم پهلوی در اداره کشور بهعنوان ایالت پنجاه و یکم آمریکا شناخته میشد.
این وابستگی اگرچه در همه ارکان کشور مشهود بود بهگونهای که شاهان پهلوی حتی اختیار انتخاب نخستوزیر برای خود را نداشتند، اما سلطه آنها بر حوزه نظامی کشور بارزتر از دیگر زمینهها بود.
تسلط مستشاران امریکایی بر ارتش ایران و سیاست تحقیرآمیز آنها نسبت به نظامیان ایرانی مبتنی بر قانون کاپیتولاسیون ابتکار عمل و اختیار را از ارتش ایران سلب و نوعی آپارتاید را در عرصه نظامی ایران حاکم کرده بود.
این وضعیت سبب شده بود که وظیفه ارتش ایران بهجای تأمین امنیت ایران و حراست از حدودوثغور کشور در آن دوران مقابله با تهدیداتی باشد که منافع راهبردی آمریکا در منطقه و متحدانش را تهدید میکرد و در آستانه انقلاب نیز این سازمان به ابزاردست همان مستشاران برای سرکوب حرکت انقلابی مردم ایران تبدیلشده بود و چهبسا اگر وجود برخی از نیروهای مؤمن و انقلابی و بیگانهستیز در میان کارکنان ارتش نبود، جنایات رژیم گذشته علیه مردم ایران، بسیار گستردهتر بود.
روزنامه خراسان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «چراغ سبز به اصلاح آئین نامه مولدسازی» نوشت: همزمان با بالا گرفتن انتقادات از مصوبه مولدسازی داراییهای دولت، مجلس دیروز پیش از آغاز جلسه علنی خود، جلسه غیرعلنی در خصوص این مصوبه برگزار کرد.
اظهارات برخی نمایندگان از این نشست حاکی از آن است که رئیس مجلس از لزوم اصلاحات لازم در آئین نامه مولدسازی توسط شورای سران قوا برای اطمینان بخشی از چگونگی اجرای درست آن، اعمال نظارتهایی بر هیئت هفتنفره و نیز برگزاری جلسه علنی مجلس در خصوص این مصوبه خبر داده است.
پس از انتشار خبر مصوبه مولدسازی داراییهای دولت که در آن به مدت دو سال اختیارات ویژهای به یک هیئت هفتنفره با مصونیت قضائی برای تعیین تکلیف داراییهای مازاد دولت داده شده است، این مصوبه با انتقادهای فراوانی روبهرو شد.
در این حال، هر چند توضیحاتی از سوی مسئولان دولت برای این موارد مطرح شده اما این توضیحات باز هم نتوانست پاسخی به افکار عمومی باشد.
در ادامه، نامه تند و انتقادی احمد توکلی به سران قوا منتشر شد که در آن، این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس دیدهبان شفافیت و عدالت، مصوبه مذکور را نوعی کاپیتولاسیون دانست که برای مدیران سیاسی دارای امضای طلایی مصونیتی ایجاد میکند که حتی برای رهبری و مسئولان رده بالای نظام نیز چنین مصونیتی پیش بینی نشده است.
با این اوصاف سرانجام مجلس، درباره مصوبه مولدسازی داراییهای دولت، دیروز و قبل از آغاز جلسه رسمی، جلسه غیررسمی برگزار کرد. در این خصوص خبرگزاری خانه ملت، به یادداشتی از مجتبی توانگر نماینده مردم تهران درباره این نشست اشاره کرد.
وی در این یادداشت با اشاره به اظهارات رئیس مجلس نوشت: «قالیباف در جلسه غیرعلنی امروز (دیروز) تاکید کرد که کشور نیاز به سرمایهگذاری به خصوص در بخش زیرساختها دارد لذا مولدسازی اموال راکد و بدون استفاده دولتی ضرورت کشور است اما با وجود اینکه بیش از ۲ دهه است قوانین متعدد برای مولدسازی وجود داشته و دولت مکلف به اجرا بوده متأسفانه اجرا نشده است و البته این کار باید طبق قواعد اجرا شود.»
اظهارات وی به نقل از قالیباف حاکی از آن است که مولدسازی داراییهای دولت به هیچ عنوان به مثابه خصوصی سازی، شامل زیرساختهای فعال دولت نمیشود. توانگر نوشته است: «بر اساس توضیحات رئیسمجلس مولدسازی به هیچ عنوان شامل اموال فعال دولت نظیر پالایشگاهها، پتروشیمیها، کارخانهها و غیره که فعال هستند، نمیشود و فقط اموال غیرمنقول راکد و بدون استفاده شامل این موضوع میشود و کسی حق ندارد آن را به سایر زیرساختهای فعال کشور مرتبط کند.»
اما مهمترین بخش یادداشت وی به احتمال اصلاحات در مصوبه مولدسازی اشاره دارد.
این نماینده مجلس به نقل از رئیس مجلس تصریح کرد: «دکتر قالیباف همچنین تاکید کرد که آئیننامه مولدسازی باید در جلسه شورای هماهنگی سران قوا بررسی و اصلاحات لازم برای اطمینانبخشی از چگونگی اجرای درست آن انجام شود و بر اساس نظامنامه این شورا اگر بنا بر ادامه اجرای تصمیمات بیش از زمان تعیین شده باشد، باید دولت لایحه آن را به مجلس بیاورد و موضوع مولدسازی نیز شامل همین نظامنامه است.»
نظر شما