به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، آلودگی نوری به طور عام به عنوان میزان نور تولید شده توسط فعالیتهای انسانی تعریف میشود که باعث تاری آسمان در شب میشود و این پدیده میتواند حیاتوحش نظیر خفاشها، پرندگان در حال مهاجرت و حشرات را تحت تاثیر قرار دهد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که آلودگی هوا چرخه طبیعی زندگی بشر را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، ضمن اینکه باعث هدر رفتن انرژی و سرمایه میشود.
گزارشها حاکی از آن است که تنها تا سال ۲۰۱۷، آلودگی نوری در سراسر دنیا تا ۴۹ درصد افزایش یافت و پس از آن نیز، سطح این بحران با سرعتی بالاتر از قبل، زندگی بشر و سایر موجودات زنده را تحت تاثیر قرار داده است. البته برخی از محققان بر این باور هستند که اگر روشهای بهتری برای این اندازهگیری مورد استفاده قرار گیرد، آنگاه نتایج حاکی از بالاتر بودن سطح افزایش آلودگی نوری نیز خواهد بود.
آلودگی نوری از جنبههای بسیاری سیاره زمین و ساکنان آن را تحت تاثیر قرار میدهد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میشود.
آلودگی نوری الگوهای زندگی حیاتوحش را بههم میزند و به تنوع زیستی آسیب میرساند. پرندگان، خفاشها و حشرات بیشترین آسیبپذیری را از آلودگی نوری تجربه میکنند، چراکه پرواز و جهتیابی مسیر حرکت آنها بهطور کامل به وجود نور شفاف بستگی دارد و چنانچه آسمان تار شود، این جانداران مسیر حرکت خود را گم میکنند که چه بسا به دنبال آن، مرگ این موجودات زنده رقم بخورد.
آلودگی نوری سلامت انسانها را بهطور جدی تهدید میکند. تاثیرپذیری انسانها از آلودگی نوری با حیوانات و حشرات کاملاً متفاوت است و بر اساس تحقیقات، این بحران بیش از هر مورد دیگری، چرخه خواب انسانها را مختل میکند و از این طریق میتواند به مشکلات روانی و حتی جسمی در میان آنها منجر شود. بدتر از همه این است که طبق تحقیقاتی که بهتازگی انجام شده است، نور مصنوعی منبع بسیاری از انواع سرطانها بهشمار میرود که میتواند به مرگ افراد مبتلا منجر شود.
نور مصنوعی اتلاف انرژی را به دنبال دارد که این امر به سهم خود منابع مالی را کاهش میدهد، ضمن اینکه در تشدید تغییرات اقلیمی نقش مهمی ایفا میکند. بدیهی است که کاهش مصرف انرژی یکی از مهمترین رویکردها برای مبارزه با تغییرات اقلیمی بهحساب میآید و این در حالی است که مصرف نور مصنوعی علاوه بر هدر دادن انرژی و پول، اثرات جزایر گرمایی در شهرها را تشدید میکند.
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، آلودگی نوری در سراسر جهان با سرعتی بسیار بالا رو به افزایش است که این امر میتواند مشکلات بسیاری را پیش روی بشر و موجودات زنده قرار دهد. با این حال، تدابیر بسیاری نیز وجود دارد که بهراحتی میتواند اثرات این بحران را بر سیاره زمین به حداقل برساند و رفاه را برای انسانها و سایر جانداران به ارمغان بیاورد که در ادامه به معرفی چند مورد از آنها پرداخته میشود.
نصب سیستمهای روشنایی هوشمند حساس به حرکت
امروزه مدیران در بسیاری از شهرهای جهان، سیستمهای روشنایی شهری را با انواع هوشمند جایگزین میکنند که از قابلیت روشن و خاموش شدن بر اساس مشاهده حرکت برخوردار است. در واقع، این سیستمها دارای سنسورهایی دیجیتالی است که بهطور هوشمند حرکت افراد و جانداران را تشخیص میدهد و از این طریق به افزایش و کاهش تولید نور میپردازد. در نتیجه، هنگام تاریکی شب و کاهش عبور و مرور، نور تولید شده از این سیستمها به حداقل و حتی صفر میرسد که این امر به سهم خود نقش مهمی در کاهش آلودگی نوری سیاره زمین ایفا میکند.
استفاده از پوششهای مخصوص برای لامپها و نصب آنها رو به پایین
بدیهی است که استفاده از پوششهای لامپها میتواند انتشار اثرات منفی نور مصنوعی را در فضا به حداقل برساند که این کاهش از طریق نصب لامپها بر خلاف جهت آسمان (رو به زمین) از هدایت نور به سمت بالا خودداری میکند و از این طریق میتواند به حداقل رسیدن تاری آسمان را به دنبال داشته باشد.
استفاده از سیستمها یا لامپهایی با کمترین لطمه به محیط زیست
بهرهگیری از لامپهای کممصرف میتواند به بهترین شکل ممکن کاهش آلودگی نوری را به دنبال داشته باشد و از این طریق در بهبود سلامت انسانها و جاندارانی مانند خفاشها، پرندگان و حشرات نقش مهمی ایفا کند. در واقع، استفاده از لامپهای الایدی نهتنها به کاهش قابل توجه آلودگی نوری کمک میکند، بلکه به حداقل رسیدن مصرف انرژی و منابع مالی را در این زمینه در پی دارد که این به سهم خود برای بهبود کیفیت زندگی بشر بسیار حائز اهمیت است.
به حداقل رساندن اتلاف نور در منازل
کاهش آلودگی نوری تنها به عهده مدیران شهری نیست، بلکه تمام مردم دستکم برای کاهش اثرات این بحران بر سلامت خود موظف هستند گامهایی کوچک اما مهمی بردارند. به عنوان مثال، خاموش کردن لامپهای فضاهای باز مانند حیاطها و بالکنها در زمانی که نیازی به آنها نیست، میتواند در کاهش انتشار نور در آسمان و در نتیجه کاهش آلودگی نوری بسیار اثربخش باشد.
نظر شما