به گزارش خبرنگار ایمنا، لایحه بودجه سال آینده روز _بیستویکم دیماه_ از طرف دولت به مجلس ارائه شد، برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند بودجه سال ۱۴۰۲ تفاوت چندانی با بودجه ۱۴۰۱ نداشته و تنها تفاوت آن افزایش درآمدهای مالیاتی بیش از ۶۰ درصد است. درعینحال برخی دیگر از کارشناسان معتقدند بودجه به صورت انقباضیتر بسته شده و افزایش ۱۰۰ درصدی فروش اوراق دولتی و افزایش ۶۰ درصدی درآمدهای مالیاتی گواه این نظریه است.
مجموع منابع عمومی دولت هزار و ۹۸۴ هزار میلیارد تومان، درآمدهای اختصاصی دولت ۱۸۰ هزار میلیارد تومان و منابع شرکتهای دولتی مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانکها سههزار و ۹۷ هزار میلیارد تومان تعیین شده است. در بخش مصارف نیز جمع مصارف عمومی هزار و ۹۸۴ هزار میلیارد تومان و مصارف شرکتهای دولتی نیز سههزار و ۹۷ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
وزن سنگین مالیات در بودجه سال آینده
یکی از پررنگترین بخشهای لایحه ۱۴۰۲ موضوع مالیاتهاست. جزئیات منابع بودجه دولت در سال آینده نشان میدهد که درآمدهای مالیاتی از حدود ۵۲۶ هزار میلیارد تومان در بودجه سال ۱۴۰۱ به بیش از ۸۳۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. در واقع با وجود نبود رشد اقتصادی و رکود شدید کسبوکارها دولت قرار است حدود ۵۹ درصد بیش از امسال مالیات دریافت کند.
از این رقم سهم مالیات اشخاص حقوقی ۲۹۶ هزار میلیارد تومان، مالیات بر درآمدها ۱۲۲ هزار میلیارد تومان، مالیات بر ثروت ۳۷۶ هزار میلیارد تومان، مالیات بر واردات ۱۲۹ هزار میلیارد تومان و مالیات بر کالاها و خدمات ۲۵۲ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
معافیت مالیاتی حقوق نیز تا هفت میلیون تومان تعیین شده است و افرادی که بیش از این مبلغ درآمد دارند، به تناوب مشمول مالیات میشوند. سقف مالیاتی سالانه موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم در سال ۱۴۰۲ معادل ۸۴ میلیون تومان تعیین شده است؛ براساساین افرادی که در سال بیش از ۸۴ میلیون تومان درآمد دارند، مشمول پرداخت مالیات میشوند. براساساین، نرخ مالیات بر مجموع درآمد سالانه اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
۱_ نسبت به مازاد ۸۴ میلیون تومان تا ۱۶۸ میلیون تومان، ۱۰ درصد
۲_ نسبت به مازاد ۱۶۸ میلیون تومان تا ۲۷۶ میلیون تومان، ۱۵ درصد
۳_ نسبت به مازاد ۲۷۶ میلیون تومان تا ۴۸۰ میلیون تومان، ۲۰ درصد
۴_ نسبت به مازاد ۴۸۰ میلیون تومان به بالا ۳۰ درصد
همچنین در حوزه مالیات بر کالاها و خدمات، مالیات بر فروش فراوردههای نفتی هفت هزار میلیارد تومان، عوارض خروج مسافر از مرزهای کشور سههزارو ۴۰۰ میلیارد تومان، مالیات بر فروش سیگار ششهزارو ۲۸۰ میلیارد تومان، مالیات بر نقل و انتقال اتومبیل ۱۳ هزار میلیارد تومان و مالیات بر ارزشافزوده ۱۵۹.۵ هزار میلیارد تومان تعیین شده است.
علاوه بر اینها، دولت در سال آینده از صاحبان خودروهای بیش از ۱.۵ میلیارد تومان، یک درصد مالیات سالانه خودرو میگیرد.
فیاضی درباره مالیات در بودجه ۱۴۰۲ میگوید: حدود یک دهه است که کموبیش در رکود هستیم. امسال مالیات بر درآمد حدود ۲۰ درصد بود. ۲۰ درصد برای شرکتهایی که در شرایط رکود زیانده هستند، زیاد است. سال ۱۴۰۲ این مالیات افزایش هم پیدا کرده است. باید دید این افزایش مالیات به بخشهایی توجه کرده است که تاکنون مالیات نمیدادند یا همان بخشهای شفاف همیشگی با فشار بیشتر مواجه میشوند. من بعید میدانم احتمال اول عملی شود.
کاهش هفت درصدی مالیات تولیدکنندگان در لایحه بودجه ۱۴۰۲
سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به شناسایی بیش از دو میلیون مؤدی مالیاتی در سال جاری و همچنین افزایش ۵۰ درصدی درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده تاکید کرد: افزایش درآمدهای مالیاتی بدون فشار به بخش مولد اقتصادی خواهد بود.
وی در حاشیه نشست با کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۲ در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید از راهبرد کاهش وابستگی بودجه دولت به نفت و جایگزینی آن با درآمدهای پایدار در کشور استقبال کنیم و آسیبپذیری اقتصاد ایران به تکانههای نفتی را کاهش دهیم، چون در حال حاضر با کاهش قیمت نفت کل نظامات مالی دولت و اقتصاد به هم میریزد و باید این آسیبپذیری را به حداقل برسانیم و به جای آن ثبات و آرامش برای اقتصاد کشور فراهم کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در همین حال گفت: به موازات سیاست کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی، در نظر داریم درآمد مالیاتی پایدار ایجاد کنیم و بدون اینکه فشاری به مالیاتدهندگان کنونی وارد شود که اکثر مالیاتدهندگان اقشار فعال و شفاف جامعه هستند، نهتنها نرخ مالیات برای آنها افزایش نمییابد، بلکه انتظار داریم نرخ مالیات برای تولیدکنندگان را هم کاهش دهیم.
خاندوزی گفت: در سال ۱۴۰۱ با همکاری مجلس شورای اسلامی توانستیم خط بهینه و مسیر وسط برای افزایش درآمدهای مالیاتی در عین کاهش نرخ مالیات برای فعالان اقتصادی را دنبال کنیم، به گونهای که نرخ مالیات برای شرکتهای تولیدی نه تنها افزایش پیدا نکرد، بلکه کاهش پیدا کرد.
وی تاکید کرد: امیدواریم با تصویب لایحه بودجه ۱۴۰۲ در مجلس سال آینده هفت واحد درصد نرخ مالیات تولید کاهش پیدا کند که این به معنای گشایش و فراغت برای تولیدکنندگان کشور به شمار میرود.
وزیر اقتصاد افزود: اما از طرف دیگر با راهاندازی سامانههای اطلاعات اقتصادی، قادر خواهیم بود بخشی از فرار مالیاتی را شناسایی کرده و فراریان جدید را در تور مالیاتی قرار دهیم. گروههایی که اساساً باری از دوش کشور برنمیدارند و فرار مالیاتی هم دارند. برخلاف اکثریت فعالان اقتصادی که عملکرد شفاف، اخلاقمدار و قانونمند در جامعه دارند.
خاندوزی اظهار کرد: اکثریت کارکنان دولت و کارگران و بازنشستگان که انضباط تاریخی در پرداخت مالیات دارند، ما با شناسایی افراد جدید در نظر داریم سال آینده بیش از دو میلیون مؤدی جدید مالیاتی شناسایی کرده و درآمدهای پایدار مالیاتی برای دولت فراهم کنیم. در این خلال برخی شرکتهای جدید هم شناسایی میشوند و پیشبینی شده است، کل درآمد مالیاتی در سال آینده نسبت به عملکرد سال ۱۴۰۱ قریب به ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت، بدون اینکه فشار مالیاتی به گروههای اقتصادی شفاف و شرکتهای رسمی و مؤدیان سنتی مالیاتی وارد شود.
وی افزود: در حال حاضر در عمده کشورهای جهان سهم مالیات از بودجه جاری دولت، بین ۸۰ تا ۹۰ درصد است و در کشور ما هم که یک وابستگی تاریخی بودجه دولت به نفت وجود دارد، قصد داریم آرام آرام و با اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی سهم بودجه دولت از نفت را کاهش دهیم.
نظر شما